donderdag 7 april 2022

Mijmering 27 Perencake, energiezuinige tips, huidverzorgende middelen uit je keukenkast en van gas op stroom koken...

 Beste mensen, 

Vriendschap/liefde geeft ogen aan afstand
en een trouwe stem in de late avond, die zegt: “Welterusten kind,”

werkt beter als een slaaptablet...

“Dankjewel Johan.”

Annemiek.

 
Mijmering 27 2022.
 
Tip.
De peren in de fruitmand zijn overrijp... vier stuks en perfect om perencake van te maken. Op woensdag sloot Marion Rhoen aan bij onze kring voor gevorderden. 


Marion is journalist/eindredacteur o.a. bij GENOEG magazine en is aan de slag een stukje te schrijven over e.e.a. waar dit mens bij betrokken was en is... Laat je verrassen zou ik zeggen in de zomer editie van het blad. Ik bakte wat lekkers voor dit speciaal bezoek bij consuminderkring 51.
 
Je kan het duur of goedkoper maken en misschien ligt dat niet alleen aan je portemonnee maar wat je nog in huis hebt... De roomboter was op, dus werd het blue band en als je 6 eieren te duur vind neem je voor elk ei een eetlepel melk. Twee eieren is wel het minimum. Ik nam 5 eieren en een eetlepel melk... In plaats van peren kan je appels nemen... En ja ik heb per ongeluk wat foto's gewist dus heb je deze keer fantasie nodig bij het perencake recept...

 
Ingrediënten:
250 gram boter of blue band of halfom
250 gram suiker
vanillesuiker als je hebt
6 eieren of voor elk ei een eetlepel melk
wel minimaal 2 eieren
snuf zout
400 gram cakemeel
4 peren
Zaaibedje glaskoolrabi 

pompoen marmelade of light abrikozenjam.
 
Werkwijze:
Een springvorm van 28 cm doorsnee met boter/margarine invetten en met bloem bestrooien. De oven voorverwarmen op 180 graden.
De zachte boter en suiker (eventueel vanillesuiker) mixen tot een glad geheel. Elke keer een ei toevoegen en weer mixen tot alle eieren en de melk zijn opgenomen in het beslag dat op deze manier luchtig blijft.
 
Triootje sla uit de super.

Ongeveer 300 gram cakemeel door een fijne zeef in etappes door het cakebeslag spatelen met een houten lepel. Het mag ook iets meer zijn als je wil, de dikte van het beslag bepaalt of je een perencake bakt of een verdronken peren cake. 

Bij mij is dat altijd afwachten omdat ik twijfel. Het beslag in de springvorm scheppen en glad strijken. De peren met de dunschiller schillen en halveren. Het klokkenhuis eruit en de ruggen van de peren diep insnijden. De peren op het beslag leggen met de kont aan de rand en de halsjes naar het midden...
slaplantjes van de markt 

 
De springvorm in de oven en in ongeveer 50 minuut (ligt aan de oven) afbakken. De laatste tien minuut als je denk het moet nog EVEN zet je de oven al uit. 

Als het goed is gegaan zijn de peren niet naar de bodem gezakt en wat het eindresultaat ook worden mag... De klem van de springvorm mag los als de cake uit de oven kan en mooi lichtbruin is... De bovenkant met een dikke laag marmelade of jam besmeren met de achterkant van een lepel of zo... 
zelf gezaaide snij sla

 
Zoals je ziet zijn de peren verdronken en kan je wat amandelsnippers in de wok roosteren en die over de jam strooien. Ik doe net of het zo hoort. Het recept heb ik aangepast en de hoeveelheid cakemeel verhoogt. Bij jou zal het dus wel goed gaan... Zo niet, lekker blijft hij toch.
 
Tip 2
Tip van Stella, Hayat en Desiree...(kring Molenberg) die ik
Gezaaide spinazie die blaadjes worden.

doorgeef. Een wikkel van een pakje roomboter (NOOIT MARGARINE) waar nog een restje opzit? Wrijf je benen ermee in je armen of je handen, goed voor je huid. 

Gas is nu duurder dan stroom, dus kook in de waterkoker de beker water die je bij groente aardappels of pasta/rijst nodig hebt om te koken.

Scrubben is heerlijk om schilfers en droge winterhuid mee op te frissen, vooral je onderbenen en ellebogen. In een kommetje een beetje olijfolie met suiker en de week erop olijfolie met zout. 
Koolrabi in groei...


Je kan natuurlijk je hele lijf scrubben net voor je doucht. Bij de Turkse winkel verkopen ze potjes rasoul om mee te scrubben (vertelde Hayat) maar hoeveel die kosten weet ik niet. 

Olijfolie als handcrème en ruim op je voeten met boterhamzakjes erom en dan katoenen sokken aan voor je naar bed gaat is een verwenkuur voor droge voeten huid. Je loopt dit op tijdens zomerdagen in sandaaltjes. Je kan zoveel met wat je al in huis hebt...
Floor pakte mee uit. 
 
De meeste dames van de groep douchen tweemaal per week en elke ochtend en avond wassen  aan het wasbakje. Zoals ik het hoorde zijn ze schoner dan menigeen die dagelijks een half uur onder de douche staat. 

Hun huid heeft minder geleden door uitdroging en weer insmeren wat geld en moeite kost en ik moet zeggen dat ik me thuis voelde komen in de groep waarin de deelnemers elkaar motiveren en wijsheden delen...
 
Verdere wetenswaardigheden?
In een bad gaat tussen 90/120 liter water, ongeveer 60 liter warm aangevuld met koud. Bij een douche gebruik je 9 liter water per minuut, bij een spaardouche 7.2 liter. Als je korter doucht dan tien minuut kan je beter douchen dan in bad. 

Als je korter doucht, ongeveer 5 minuut spaar je jaarlijks 15.000 liter water maar ook 60 M3 gas en 90 euro...al zal dat nu wel meer zijn met de stijgende energie prijzen. 

Dit is van EEN PERSOON. Stel je een gezin voor met drie pubers of zo... dan kan je beter een bijbaan nemen of nog beter... hen vakken laten vullen bij de supers en elke maand 50 euro bijleggen bij de energienota. 

Douchen op de consuminder manier brengt je natuurlijk nog meer op. 


Natmaken kraan dicht, inzepen en kraan open bij afspoelen. Een thermostaatkraan kost investering maar dat haal je eruit.
 
Voor iedereen is het maatwerk... Ik heb zonnepanelen op mijn dak die meer opbrengen dan ik nodig heb, dus gratis. Bij IKEA heb ik een inductieplaat besteld met plaats voor twee pannen en een gewone stekker voor in een normaal stopcontact...


Die staat nu op mijn gasfornuis en ben ik aan de slag met koken op stroom. Verder is het een goed gevoel te weten dat ik niet afhankelijk ben van gas om te koken. Verwarmen is mindere zorg door mijn drie woonmantels... voor elk seizoen weer een andere.
 
Na wat denkwerk heb ik besloten de draagbare Inventum plaat op de rechtste twee gaspitten te zetten van mijn gasfornuis dat zes pitten telt. 


Voor de veiligheid zijn de knoppen van desbetreffende pitten verwijdert zodat ik daaronder niet het gas kan aanzetten. De knoppen staan nu in de week en worden schoon opgeborgen in de lade. 

In een pan die uitstekend past op de plaat heb ik water gekookt en een bekertje rijst gegaard in 4 minuut. Hoe zo? 

De rijst in het kokende water en de toets op 9 kwam het water weer aan de kook en werd omlaag getoetst tot 3. Na 4 minuut op 0 en werd de dikke handdoek erover gelegd. 

Het kookwekkertje liep na totaal 8 minuut af en werd de rijst door het vergiet en weer in de pan gedaan en de handdoek weer erop. Stekker uit stopcontact en droogde de rijst in de restwarmte verder. 

Wat een heerlijkheid niet van gas afhankelijk te zijn met koken
omdat ik sowieso stroom over heb van de zonnepanelen. Ik verbruik namelijk minder stroom dan de panelen opwekken.
 
Haal je opladers uit het stopcontact en zet apparaten uit i.p.v. op standby, was op lagere temperaturen en week de was in je wasmachine bij echt vuile was.... Zet daarvoor de was aan op kort lage temperatuur programma stand en laat enkele slagen draaien zodat water en wasmiddel zijn vermengd. Zet de stroom eraf en laat enkele uurtjes weken... Knop weer om en is het
meeste vuil al losgeweekt door de tijd...  Tip van Desiree...

Je hebt geen bovenlader wasmachine? Giet met een maatbekertje opgevangen douchewater in de voorlader wasmachine. Als het water nog warm is heb je vanaf de start beter resultaat want warm water met wasmiddel werk beter...
 
Een droger gebruikt 1.35 euro per droogbeurt en nu wel meer denk ik, met de stijgende energie prijzen. Was ophangen op lijnen bespaart je best veel als je elke dag een machine draait.

Ik gelukkig maar een fijne was per week en een bonte was per twee weken. Voor 90% buiten drogend of in de rommelkamer... waar nu geen rommel meer ligt.
 

Je verwarming een graad lager bespaart je 70 euro per jaar. Ledlampen lijden niet bij  aan/uit doen, al ben je drie minuut elders... doe uit die lamp. En het is ook een fabeltje dat je minder gas verbruikt als je de thermostaat niet lager zet als je weg bent of in de nacht... 

Een woonmantel aan en de verwarming op 16 graden is niets mis mee. Even op 16.5 zetten kan ook, deuren dicht en weer op 16 graden en blijft de warmte hangen...

 
Tip 2
Ik heb de vegaburgers uitgeprobeerd en uit de vriezer direct in hete olie in een braadpannetje gedaan. 

De ene kant bruinen op hoog en keren. Op laag pitje met de deksel op de pan 8 minuut laten smoren en gas uit. 

Nog twee minuut laten staan en zijn de burgers ontdooit warm van binnen en bruin. 
 
Ik had met de schaar de 2 burgers overdwars doorgeknipt toen ze 6 minuut in de pan lagen. De helften (4) laten bruinen omdat ik hou van die dunne gebruinde stukjes die midden op een salade werden gelegd en met grof bruinbrood geserveerd.
 
Tip 3
De jonge plantjes die ik heb gered van de vorst dood groeien als gekken en de vele regen is een weldaad net voor de groeimaand mei. 


Bij de gekochte slaplantjes staat de “drie in een krop” sla die ik in de super heb gekocht en al vele malen van oogstte. 

De buitenste blaadjes afgeknipt net genoeg voor een persoon groeien in het hart de kleine blaadjes groter. Zoals je ziet heb ik sla in drie fases groei. 


De ene uit de super die nog lang blaadjes zal geven... de vijf plantjes ernaast (van de markt plantenkraam) waar ik nog vanaf blijf en van hetzelfde soort zijn enne... Aan de overkant staan twee lange rijen ukkies die over vier weken oogst klaar zijn. 


Alle drie zijn het pluk en snij sla soorten die afgeknipt tien cm boven groeipunt weer nieuw blad geeft. Je moet hard eten om dit bij te houden... Sla bij de lunch op brood en sla bij de warme maaltijd.
 
Mijn leventje...
Langzaam aan heb ik mijn drukke leven verwisselt voor rustiger leven waarbij mijn passie voor consuminderen met meer aandacht uitgevoerd  kan worden. 

De rijkdom van eenvoudig leven maakt me erg gelukkig en de angst die sluimerde om kluizenaar te worden is onterecht geweest. 


De mensen waar ik een innige band mee heb zijn gebleven en is de dosering perfect. Ik heb de neiging om me af te keren van mensen en op te gaan in de stilte en de natuur. 

Zelfreflectie en wetende dat de laatste jaren veel negatiefs van mensen op mijn pad kwam, deed me verlangen naar dat kluizenaarsbestaan. Toch is dat niet goed voor de mens, dus ook niet voor mij... 

Elke dag heb ik wel iets te doen met mensen op mijn golflengte, iemand die me opzoekt of ik hen. Nooit had ik verwacht zo blij te worden in de laatste fase van de dodelijke ziekte die ik heb... Hoelang die fase zal duren, daar heeft alleen “Hij die de sla laat groeien" antwoord op,” en alles is goed...
 
Annemiek