Mijn oude winter jas en ik leven comfortabel.
Hij heeft al mijn
plooien aangenomen en knelt me nergens al is hij een beetje
vaal.
Hij heeft zich
naar mijn lijf gevormd en is me behulpzaam bij al mijn
bewegingen.
Ik voel zijn
aanwezigheid alleen omdat hij me warm houdt.
Oude jassen en
echte vrienden zijn hetzelfde...
Annemiek
Mijmering 26 2022.
Tip
Matige vorst betekend min 5/6 graden in de nacht en werden
de flanellen lakens uit de kast gehaald.
Hier en daar stokken in de aarde gezet
en met wasknijpers de lakens daaraan vast gezet, boven de kopkes van mijn
opkomende plantjes...
Dat heb je ervan als je te vroeg zaait...en hierbij een verslag ter plaatse.
De nacht voorbij met sneeuwval en kou zijn de lakens bedekt met een langzaam smeltend laagje sneeuw van wel tien cm...
Ik laat het zo en weet dat dit isolerende laagje van pas komt de nacht erop, want de vorst hield aan.
Zondagochtend waren de lakens stijf bevroren en bij het afnemen bleven ze in het model staan hoe ze lagen.
In model gevroren ijsbonkjes
en als je ze zou vouwen breekt de stof.
De aarde onder de lakens was zacht en de
plantjes leefden nog en heb ik met deze actie mijn kids gered van de
bevriezingsdood.
De lakens zijn met een kort programma op 30
graden weer schoongewassen en het was zeker de moeite waard....
In de fruitteelt werden in de nacht vuren gestookt tussen
de rijen laagstambomen.
De kersenbomen worden met water besproeit zodat om de
bloesem een ijslaagje ontstaat dat vreemd genoeg de bloesem beschermd...
Hopelijk blijft het hierbij tijdens deze vreemde lente...
Tip 2
De ene zaterdag zonnen op mijn hofje, de zaterdag erop
ijselijke kou en blijf ik binnen...
Het voelt altijd heerlijk van de wereld
afgesloten te zijn al is dat niet echt zo, we doen alsof Floor en ikke.
Madame
heeft nog voorraad luxe voer, en ik besluit een soepje te maken van alles wat in
huis ligt en daarvoor dienen kan.
Ik kom tot het volgende rijtje...voor linzensoep.
Beker bonte linzen
vier bouillonblokken
knolletje koolrabi
2 wortels
1 dikke ui
3 tenen knoflook
2 paprika’s
uit de vriezer:
stukjes bloemkool
3 tomaten
erwtjes
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in iets olijfolie met even later
de gesnipperde knoflooktenen.
Anderhalve liter water toevoegen, de linzen en
drie bouillonblokken. (later kwam daar een 4e blok bij)
In volgorde eerst de harde groentesoorten dus
de wortels, knolletje... dan paprika en tot slot de diepvriesgroente.
de wortels, knolletje... dan paprika en tot slot de diepvriesgroente.
De tomaten een minuut
in de soep en met de schuimspaan eruit vissen.
Schilletjes eraf in stukken
snijden en weer in de soep.
Als alle groente erin zitten en de soep aan de kook
zet je het gas uit en een dikke handdoek erom.
De hele reutemeteut gaart gratis
verder tot een heerlijke maaltijdsoep.
Een deel kan je invriezen en voor
morgen... Oh ja... gaandeweg bleek de soep te dik en heb ik een halve liter warm
water toegevoegd met een extra bouillonblok.
Tip 2
Het groente afsnijdsel de schillen enz. heb ik
afgespoeld, in een pan gedaan met 1 liter water en aan de kook gebracht.
Even
doorkoken gas uit en de handdoek erom. Morgen zal ik deze groentebouillon zeven
en toevoegen (tijdens het koken van) de kikkererwten en bonen voor de
vegaburgers.
Hebben die een “groenterige” smaak. (nieuw woord) en wellicht extra
vitamientjes.
Een beker van elke soort wassen in een vergiet en in twee kommen apart
weken met voor elk drie bekers water.
Zet ze 24 uur in de week en breng apart in
twee pannen aan de kook in het weekwater en een deel van de groentebouillon.
Waarom apart... de een zal iets langer moeten garen dan de
andere soort en kook tot ze goed gaar zijn.
andere soort en kook tot ze goed gaar zijn.
Ook hierbij kan je de truuk van de pan met handdoeken
inpakken toepassen...
BONEN: Je kan witte bonen en kikkererwten
nemen of witte en kidney bonen en/of bruine bonen.
Ik teelde ook al eens
de yin yang bonen maar die zijn zo mooi dat ik ze niet op eet en in glazen potten bewaar als decoratie.
de yin yang bonen maar die zijn zo mooi dat ik ze niet op eet en in glazen potten bewaar als decoratie.
Je hebt nog oogjes bonen en de erwten en linzen kent iedereen...
Spliterwten en linzen hoef je niet te weken en zijn binnen een half uurtje gaar.
Zelf teelde ik ook al kievitsbonen die lijken op de tekening van kieviets eieren.
Recept vegaburgers
Ingrediënten:
1 beker kikkererwten weken
1 dikke ui
2 paprika kleur naar wens
scheut olijfolie
2 eieren
peper/zout
verse of gedroogde kruiden
ik had: knoflookstengels
tijm
1 salie blad
halve beker havermout of bloem
extra eieren
paneermeel
Werkwijze:
De gewassen en geweekte erwten/bonen in aparte pannen aan
de kook brengen.
Ik had groentebouillon van afsnijdsel van de soepgroente
getrokken.
Dat werd verdeeld tussen de twee pannen, maar hoeft niet. Als het
vocht kookt, het gas op lage pit en laten garen.
De
erwten/bonen buiten
laten afkoelen.
laten afkoelen.
Ondertussen de havermout malen tot meel en kan in een kom.
(Je kan ook gewone bloem gebruiken)
Kan allemaal in de kom met de gesnipperde
ui en de fijn geknipte kruiden, de olijfolie en de gemalen bonen en erwten plus
de eieren.
Kneed met schone handen alles door elkaar en voeg olijfolie of een ei
toe als het te droog is.
Te nat los je op met meer havermeel of paneermeel of
bloem. De prut moet gemakkelijk tot balletjes te draaien zijn.
De gedraaide
ballen (20 stuks) in een kom leggen en wat paneermeel tussen de lagen stuiven om
plakken tegen te gaan.
De kom met ballen in de koelkast zetten en enkele uren
later de ballen door paneermeel halen, losgeklopt ei en weer door
paneermeel. De ballen tijdens het verwerken iets plat drukken en per stuk verpakken in kleine plastic zakjes...
paneermeel. De ballen tijdens het verwerken iets plat drukken en per stuk verpakken in kleine plastic zakjes...
Het restje ei heeft nu paneermeelkruimels en gooi je niet
weg.
Meng met een losgeklopt ei, een scheut melk en nog wat schoon paneermeel.
Daar bak je een eierkoek van want goei eten gooien we niet
weg. De burgers kunnen in de vriezer en heb je weer even voorraad...
weg. De burgers kunnen in de vriezer en heb je weer even voorraad...
Mijn leventje...
Gisteren begon de ramadan en vanuit huize Alsadi Mohsen
zullen vele dankgebeden opstijgen want Ahmed heeft zijn vast contract getekend
bij Arriva.
Als kind (rond 1958) mocht je in de vasten
door de week niet snoepen en gingen alle snoepjes in een trommeltje om op zondag
op te eten.
Zo moest het gaan al kan ik me niet herinneren dat we ooit snoepjes
kregen, dus zal mijn doosje wel leeg zijn gebleven.
Met uitzondering van een tijdje toen de bezorger van De Gruyter boodschappen aan de deur bracht waar het snoepje van de week bij was.
Dat door acht gedeeld zal wel een half snoepje per
kind zijn overgebleven.
Op vrijdag werd geadviseerd vis te eten en dat zal bij de
rijken zijn geweest.
Wij kregen een half gekookt ei bij de stamppot. Eigenlijk
merkte je niet veel van de vasten en dat is bij de ramadan wel anders.
Uit
solidariteit heb ik als volwassen vrouw, moeder plus echtgenote eens meegedaan
toen we langere tijd in Tunesië verbleven en de ramadan daarin viel.
Vanaf
zonsondergang werd gebeden en gegeten tot tegen middernacht.
Dan ging je slapen
om voor zonsopgang weer te worden gewekt door de zang stem van de muezzin vanuit
de toren van de moskee...
Esch heddo le ilehhe iel allah, zo ongeveer...
Prachtig klonk dat over de stad... en ontroerde me altijd.
Er moest eten op tafel komen tot de zon opkwam want er
moest een buffer in je maag omdat je de hele dag zonder eten/drinken doorbracht.
Velen werkten daarbij, zelfs zwaar lichamelijk werk... Zoenen en seks mocht ook
niet op klaarlichte dag (vertelde mijn toenmalige echtgenoot) al kan ik me
voorstellen dat geen mens daar zin in heeft op een lege maag.
Mensen die ziek
zijn en zwangere vrouwen hoeven geen
ramadan te doen... Als je ongesteld was en je niet lekker voelde sloeg je een paar dagen over die je later inhaalde...
ramadan te doen... Als je ongesteld was en je niet lekker voelde sloeg je een paar dagen over die je later inhaalde...
In het gezin van Fatima en Ahmed doen alle kinderen mee
met uitzondering van Suaad van 5 en Qammar de baby.
Naar mijn gevoel wordt dit
“afzien” gedaan uit dankbaarheid voor alle goeds wat God/Allah je geeft, maar
kan ik het mis hebben, vroeger begreep ik dit al niet.
Al ben ik geen moslim ik
zend vaak dankgebedjes naar “Hij die de sla laat groeien” omdat hij duidelijk voelbaar ingrijpt in mijn leven waardoor ik op de juiste momenten de juiste beslissingen neem... Bijvoorbeeld stoppen met het consuminderhuis...
zend vaak dankgebedjes naar “Hij die de sla laat groeien” omdat hij duidelijk voelbaar ingrijpt in mijn leven waardoor ik op de juiste momenten de juiste beslissingen neem... Bijvoorbeeld stoppen met het consuminderhuis...
Vandaag startte de wekelijkse themaochtend op maandagen
over consuminderen (in de Broederschool in Molenberg). De opkomst was vanaf het
begin goed en het thema van vandaag was energiezuinig... Mensen waar ik in het
consuminderhuis nauwelijks tijd voor had krijgen hier de aandacht en nieuwe
deelnemers sloten zich aan... Aanmelden kan altijd... als je in de wijk Molenberg Heerlen woont of je kids daar naar school gaan...
Ik ben zwaar onder de indruk van de hechte sfeer
die vanaf het begin aanwezig was en zeker iets om dankbaar voor te
zijn...alleen al dat het gedachtegoed consuminderen uitgedragen kan worden is
een grote plus in een tijd dat het meer dan ooit nodig is.
Annemiek