maandag 4 april 2022

Mijmering 26 Nachtvorst, Restjessoep, Ramadan/Vasten en vegaburgers maken...

Beste mensen,
 

Mijn oude winter jas en ik leven comfortabel.

Hij heeft al mijn plooien aangenomen en knelt me nergens al is hij een beetje vaal.
Hij heeft zich naar mijn lijf gevormd en is me behulpzaam bij al mijn bewegingen.
Ik voel zijn aanwezigheid alleen omdat hij me warm houdt.
Oude jassen en echte vrienden zijn hetzelfde...

Annemiek

 
Mijmering 26 2022.
 
Tip
Matige vorst betekend min 5/6 graden in de nacht en werden de flanellen lakens uit de kast gehaald. 

Hier en daar stokken in de aarde gezet en met wasknijpers de lakens daaraan vast gezet, boven de kopkes van mijn opkomende plantjes... 

Het scheelt een jas... eh flanelletje en we zullen zien of ze het redden,  in hun flanellen bedjes. 


Dat heb je ervan als je te vroeg zaait...en hierbij een verslag ter plaatse.


De nacht voorbij met sneeuwval en kou zijn de lakens bedekt met een langzaam smeltend laagje sneeuw van wel tien cm... 


Ik laat het zo en weet dat dit isolerende laagje van pas komt de nacht erop, want de vorst hield aan.

Zondagochtend waren de lakens stijf bevroren en bij het afnemen bleven ze in het model staan hoe ze lagen. 



In model gevroren ijsbonkjes en als je ze zou vouwen breekt de stof. 

De aarde onder de lakens was zacht en de plantjes leefden nog en heb ik met deze actie mijn kids gered van de bevriezingsdood. 

De wortels chioggia meiknolletjes, snijbiet regenboogsnijbiet, spinazie stengel ui en knoflook. 

De lakens zijn met een kort programma op 30 graden weer schoongewassen en het was zeker de moeite waard....
 
In de fruitteelt werden in de nacht  vuren gestookt tussen de rijen laagstambomen.

De kersenbomen worden met water besproeit zodat om de bloesem een ijslaagje ontstaat dat vreemd genoeg de bloesem beschermd... Hopelijk blijft het hierbij tijdens deze vreemde lente...
 

Tip 2
De ene zaterdag zonnen op mijn hofje, de zaterdag erop ijselijke kou en blijf ik binnen... 

Het voelt altijd heerlijk van de wereld afgesloten te zijn al is dat niet echt zo, we doen alsof Floor en ikke. 

Madame heeft nog voorraad luxe voer, en ik besluit een soepje te maken van alles wat in huis ligt en daarvoor dienen kan. 



Ik kom tot het volgende rijtje...voor linzensoep.
 
Beker bonte linzen
vier bouillonblokken
2 liter water
knolletje koolrabi
2 wortels
1 dikke ui
3 tenen knoflook
2 paprika’s
 
uit de vriezer:
stukjes bloemkool
stukjes knolselderij
3 tomaten
erwtjes
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in iets olijfolie met even later de gesnipperde knoflooktenen. 

Anderhalve liter water toevoegen, de linzen  en drie bouillonblokken. (later kwam daar een 4e blok bij)

In volgorde eerst de harde groentesoorten dus
de wortels, knolletje... dan paprika en tot slot de diepvriesgroente. 

De tomaten een minuut in de soep en met de schuimspaan eruit vissen. 


Schilletjes eraf in stukken snijden en weer in de soep. 

Als alle groente erin zitten en de soep aan de kook zet je het gas uit en een dikke handdoek erom. 

De hele reutemeteut gaart gratis verder tot een heerlijke maaltijdsoep. 


Een deel kan je invriezen en voor morgen... Oh ja... gaandeweg bleek de soep te dik en heb ik een halve liter warm water toegevoegd met een  extra bouillonblok.
 
Tip 2
Het groente afsnijdsel  de schillen enz. heb ik afgespoeld,  in een pan gedaan met 1 liter water en aan de kook gebracht.


 Even doorkoken gas uit en de handdoek erom. Morgen zal ik deze groentebouillon zeven en toevoegen (tijdens het koken van) de kikkererwten en bonen voor de vegaburgers. 

Hebben die een “groenterige” smaak. (nieuw woord) en wellicht extra vitamientjes.
 
Bonen en erwten weken om vegaburgers te maken doe je als
volgt: 

Een beker van elke soort wassen in een vergiet en in twee kommen apart weken met voor elk drie bekers water. 

Zet ze 24 uur in de week en breng apart in twee pannen aan de kook in het weekwater en een deel van de groentebouillon.

 Waarom apart... de een zal iets langer moeten garen dan de
andere soort en kook tot ze goed gaar zijn. 

Ook hierbij kan je de truuk van de pan met handdoeken inpakken toepassen...
 
BONEN: Je kan witte bonen en kikkererwten nemen of witte en kidney bonen en/of bruine bonen. 

De minder bekende zijn limabonen barlotti bonen en adukibonen. 

Ik teelde ook al eens
de yin yang bonen maar die zijn zo mooi dat ik ze niet op eet en in glazen potten bewaar als decoratie. 

Je hebt nog oogjes bonen en de erwten en linzen kent iedereen... 


Spliterwten en linzen hoef je niet te weken en zijn binnen een half uurtje gaar. 

Zelf teelde ik ook al kievitsbonen die lijken op de tekening van kieviets eieren.

 Dit jaar probeer ik weer eens yin yang tegen het gaas van het moestuintje te laten klimmen...



Recept vegaburgers
 
Ingrediënten:
1 beker kikkererwten weken
1 beker witte bonen weken
1 dikke ui
2 paprika kleur naar wens
scheut olijfolie
2 eieren
peper/zout
verse of gedroogde kruiden
ik had: knoflookstengels
tijm
oregano
1 salie blad
halve beker havermout of bloem
extra eieren
paneermeel

Werkwijze:
De gewassen en geweekte erwten/bonen in aparte pannen aan de kook brengen. 


Ik had groentebouillon van afsnijdsel van de soepgroente  getrokken. 

Dat werd verdeeld tussen de twee pannen, maar hoeft niet. Als het vocht kookt, het gas op lage pit en laten garen. 

Soms garen de bonen langer dan de erwten. Beiden afgieten als ze gaar zijn en wat vocht opvangen. 

De erwten/bonen buiten
laten afkoelen.
 
Ondertussen de havermout malen tot meel en kan in een kom. (Je kan ook gewone bloem gebruiken) 

De paprika heel fijn snijden en eentje malen in de moulinex
zodat vocht eruit komt. 

Kan allemaal in de kom met de gesnipperde ui en de fijn geknipte kruiden, de olijfolie en de gemalen bonen en erwten plus de eieren. 

Kneed met schone handen alles door elkaar en voeg olijfolie of een ei toe als het te droog is. 


Te nat los je op met meer havermeel of paneermeel of bloem. De prut moet gemakkelijk tot balletjes te draaien zijn. 

De gedraaide ballen (20 stuks) in een kom leggen en wat paneermeel tussen de lagen stuiven om plakken tegen te gaan.

De kom met ballen in de koelkast zetten en enkele uren later de ballen door paneermeel halen, losgeklopt ei en weer door

paneermeel. De ballen tijdens het verwerken iets plat drukken en per stuk verpakken in kleine plastic zakjes...
 
Het restje ei heeft nu paneermeelkruimels en gooi je niet weg.

Meng met een losgeklopt ei, een scheut melk en nog wat schoon paneermeel. 

 Daar bak je een eierkoek van want goei eten gooien we niet
weg. De burgers kunnen in de vriezer en heb je weer even voorraad...
 
Mijn leventje...
Gisteren begon de ramadan en vanuit huize Alsadi Mohsen zullen vele dankgebeden opstijgen want Ahmed heeft zijn vast contract getekend bij Arriva. 

De vastentijd der Christenen loopt tegelijk op, al ken ik niemand die daar nog iets aan doet. 


Als kind (rond 1958) mocht je in de vasten door de week niet snoepen en gingen alle snoepjes in een trommeltje om op zondag op te eten. 

Zo moest het gaan al kan ik me niet herinneren dat we ooit snoepjes kregen, dus zal mijn doosje wel leeg zijn gebleven.

Met uitzondering van een tijdje toen de bezorger van De Gruyter boodschappen aan de deur bracht waar het snoepje van de week bij was. 

Dat door acht gedeeld zal wel een half snoepje per kind zijn overgebleven.
 
Op vrijdag werd geadviseerd vis te eten en dat zal bij de rijken zijn geweest. 

Wij kregen een half gekookt ei bij de stamppot. Eigenlijk merkte je niet veel van de vasten en dat is bij de ramadan wel anders.

Uit solidariteit heb ik als volwassen vrouw, moeder plus echtgenote eens meegedaan toen we langere tijd in Tunesië verbleven en de ramadan daarin viel. 

Vanaf zonsondergang werd gebeden en gegeten tot tegen middernacht. 

Dan ging je slapen om voor zonsopgang weer te worden gewekt door de zang stem van de muezzin vanuit de toren van de moskee... 

Esch heddo le ilehhe iel allah, zo ongeveer... Prachtig klonk dat over de stad... en ontroerde me altijd.
 
Er moest eten op tafel komen tot de zon opkwam want er moest een buffer in je maag omdat je de hele dag zonder eten/drinken doorbracht. 

Velen werkten daarbij, zelfs zwaar lichamelijk werk... Zoenen en seks mocht ook niet op klaarlichte dag (vertelde mijn toenmalige echtgenoot) al kan ik me voorstellen dat geen mens daar zin in heeft op een lege maag. 

Mensen die ziek zijn en zwangere vrouwen  hoeven geen
ramadan te doen... Als je ongesteld was en je niet lekker voelde sloeg je een paar dagen over die je later inhaalde...
 
In het gezin van Fatima en Ahmed doen alle kinderen mee met uitzondering van Suaad van 5 en Qammar de baby. 

Naar mijn gevoel wordt dit “afzien” gedaan uit dankbaarheid voor alle goeds wat God/Allah je geeft, maar kan ik het mis hebben, vroeger begreep ik dit al niet. 

Al ben ik geen moslim ik
zend vaak dankgebedjes naar “Hij die de sla laat groeien” omdat hij duidelijk voelbaar ingrijpt in mijn leven waardoor ik op de juiste momenten de juiste beslissingen neem... Bijvoorbeeld stoppen met het consuminderhuis...
 
Vandaag startte de wekelijkse themaochtend op maandagen over consuminderen  (in de Broederschool in Molenberg). De opkomst was vanaf het begin goed en het thema van vandaag was energiezuinig... Mensen waar ik in het consuminderhuis nauwelijks tijd voor had krijgen hier de aandacht en nieuwe deelnemers sloten zich aan... Aanmelden kan altijd... als je in de wijk Molenberg Heerlen woont of je kids daar naar school gaan...

Ik ben zwaar onder de indruk van de hechte sfeer die vanaf het begin aanwezig was  en zeker iets om dankbaar voor te zijn...alleen al dat het gedachtegoed consuminderen uitgedragen kan worden is een grote plus in een tijd dat het meer dan ooit nodig is.  
 

Annemiek