woensdag 22 december 2021

Mijmering 94 Bietenburgers als kerstdiner, spruitjes en knollenpuree en een kransje van eucalyptus...

Beste mensen

Liefde heb je nodig, meer dan geld.

Alleen in liefde kun je pas “mens” worden.
Liefde is de koopkracht van het geluk....

Annemiek.

 
Mijmering 94 2021.
 
Tip.
Vandaag heb ik weer ruimte om te koken en kan jullie wat receptjes doorgeven. 

Om te beginnen heb ik gisteren stoofpeertjes
gemaakt en deze keer met rode wijn zonder alcohol. Neem wijn die overbleef welk merk dan ook. 

Met of zonder alcohol als de wijn maar rood is. De peertjes schillen met de dunschiller en het steeltje eraan laten. Zoek een pan op waar ze met z’n allen hand in hand de bodem bedekken.

Een kaneelstokje erbij of een eetlepel kaneel en die fles rode wijn. Suiker hoeft niet en kan altijd nog.


Op hoog gas aan de kook brengen en op laag gas stoven. Heerlijk die geur door je huis en laat ze niet te zacht worden.

Gas uit en af laten koelen. Voor bij het kerst diner voor elk een stoofpeertje. 

Het sap (de wijn) kan in een wijnglas erbij geserveerd en is heerlijk!
 
Knollenpuree 
Ingrediënten:
Aardappels of
half aardappels half topinamboer
of knolselderij
of pastinaken
Scheut melk
nootmuskaat
klontje boter.
 
Werkwijze:
De knollen schillen wassen en in kleine stukjes snijden. Opzetten met weinig water en iets zout ... aan de kook brengen en op laag gas garen. 

Eventueel afgieten en klontje boter en nootmuskaat toevoegen
en een scheut melk. 

Met de stamper tot een grove puree stampen en zeker niet met de mixer of staafmixer. Dan krijg je behangplaksel... 

Zie uitzending Herman den Blijker donderdag met kookklunzen...
 
Spruitjes voor bij de puree...
Ingrediënten
Spruitjes
klontje boter
nootmuskaat
geraspte sinaasappelschil
eventueel gebakken champignons.
 
Werkwijze:
De spruitjes schoonmaken wassen en in weinig water opzetten
met iets zout. Aan kookpunt laag zetten en de tijdklok op 8 minuut. Eventueel champignons afborstelen en een plakje van het steeltje afsnijden. 

Heel kort afspoelen en kort roerbakken in iets olie met klontje boter in de wok met iets zout en snufje kerrie. Als de spuiten gaar zijn (na acht minuut) afgieten en bij de champignons omscheppen in de wok. 

Een sinaasappel afboenen en de schil
raspen boven het gerecht en omscheppen... Ik had bietenburgers op het menu dus heb ik de champignons deze keer weggelaten...
 
Bietenburgers:
Ingrediënten:
Rode bieten (Ik had chioggia bietjes die op moesten)
2 tenen knoflook
1 rode ui (ik had alleen 1 gewone  ui en kan ook)
havermeel (gemalen havermout)
peper/zout
1 a 2 eieren)
 
Voor de afwerking:
2 eieren
paneermeel.
 

Werkwijze:
De rode bieten schillen wassen en raspen. Ik had nogal wat Italiaanse bieten en raspte door... 

De havermout malen tot meel maar hou de moulinex of wat je hebt bij de hand. 

De geraspte biet in een kom met wat havermeel en peper en zout plus 1 ei. 

De gesnipperde knoflook toevoegen en de ui heb ik geraspt, mijn handen deden het niet meer. 

Kneed de smurrie met je handen en voeg eventueel meel of ei toe. 

Het moet een samenhangend geheel worden waar je ballen van
kan draaien. 

Zet de ballen in de koelkast ... een uurtje of zo en rol ze door paneermeel, losgeklopt ei, weer paneermeel en druk ze iets plat. 

Je kan ze per stuk verpakken en invriezen... Bietenburgers die bij groente en puree kunnen of op een broodje hamburger. 


Als jij rode bieten neemt zijn ze natuurlijk knalrood van binnen en een pracht om te zien. 

Mijn Italiaanse bietjes moesten op en “goei eten” gooien we niet weg dus werden ze opgemaakt... en werden bleke Betjes. 

Bij stamppotten zou ik de bietenburgers niet gebruiken maar
linzenburgers... 

Daar gaf ik eerder recepten van door en als je ze kwijt bent google dan vegaburger mijmeringen of linzenburger mijmeringen en kom je er wel...
 

Mijn leventje...
In de bocht van mijn straatje staat achter een huis een eucalyptusboom. 

Het is een stek van mijn eucalyptus boom van
wel 15 jaar geleden. 

Toen woonde Emiel nog in dat huis en is daarna een jong stel komen wonen. 

Mijn boom stond indertijd in de voortuin en is rondom de kerst
een keer te diep weg gesnoeid. 

Gerda en ik hadden takken nodig voor de kerstworkshops voor het consuminderhuis. 

Als een eucalyptusboom eenmaal goed groeit worden het reuzen wat dan ook gebeurde met mijn stekje in de achtertuin van het huis in de bocht. 

Geen mens keek naar hem om en hij groeide en groeide maar. Hij raakte zelfs uit balans zag ik en leunde op de schutting zag ik...
 
Ik keek daar rond Kerst altijd een beetje verliefd naar en al vijf keer  binnen een week ben ik bij het huis aan gaan bellen. 

Er is nooit iemand thuis en heb ik Gerda gevraagd wat met het jonge stel  aan de hand is... 

 Volgens Gerda is mevrouw gaan lopen en kwam een nieuw mevrouw die ook met de noorderzon verdween. 

Meneer is voetbalfanaat en geen aandacht voor vrouwen noch bomen denk ik zo... 

wellicht steeds op het voetbalveld te vinden na zijn werk of zo... Ik had met meneer een deal willen sluiten... 

Ik wat takken snoeien en een mooie krans als loon voor hem.

Omdat ik geen kerstsfeer zag bij meneer zijn huis en de rolluiken steeds dicht heb ik maar aan de boom gevraagd of ik hem in model mocht snoeien vanaf het parkeerplein... 

Het arme ding hoorde me eerst niet eens... geen aandacht gewend in zijn zilvergrijze stilte... maar hij ontwaakte langzaam uit zijn apathie. In model snoeien?


Daar was hij heel blij mee en geen mens die de verbetering zag, maar de boom voelde het wel zag ik en ging een beetje meer rechtop staan... 

Ik heb een lieve kerstkaart aan meneer geschreven en in de brievenbus gegooid...
 
Annemiek