donderdag 16 december 2021

Mijmering 93 Crisis verzachten zoals jij en wij al deden enne nog doen... Kijk je mee?

 Beste mensen,

Niet door te roepen dat het niet zo zou moeten
maar met een beetje meer hart...
begrip en inlevingsvermogen in de tijd
dat het nog niet is zoals het zou moeten zijn...
 
Annemiek
Mijmering 93 2021.
 
Nu werken we van vroeg tot laat... mijn crisis team en ikke en laat ik je mee kijken hoe afgelopen week is verlopen... De eerste grote bestelling boodschappen is gedaan en onderweg... voor onze voedsellijn verzorgt door  locatie CMP Nieuwenhagen. Eenmaal per week komen daar gezinnen aanschuiven, die het zeer krap hebben, voor een bigshopper uiterste houdbaarheid boodschappen. Die kan je invriezen of direct verwerken. Er is niets mis met een bloemkool met een stukje eruit. Een krop sla die een voetbadje nodig heeft of houdbare producten die een stempel hebben met datum die over een week verloopt. Ze mogen niet meer verkocht worden maar er is niets mis mee.
 
Het is voor velen ...weken en maandenlang de redding om net rond te kunnen kome. Elke week is het afwachten wat we krijgen van de supers en kunnen doorgeven... Dat is o.a. het werk van CMP Nieuwenhagen. Daar bemoei ik me niet mee... en de foto's komen later.

 
Waar ik me wel mee bemoei is dat al die gezinnen door de Kerstactie dus door jullie... gedragen worden van Kerstavond tot in het nieuwe jaar. 
Twee bigshoppers goede basis boodschappen ter waarde van 50 euro voor elk gezin en een envelopje met inhoud voor groente en fruit. Even zeker weten zonder zorgen zijn... over wat op tafel zal komen.  

Na de feestdagen komt voor die gezinnen dan de verdeling van wat overbleef in de supers en niet meer verkocht kan worden. Kerstmis na de Kerst...
 
De meest verschrikkelijke crisis verzorgt mijn team in Molenberg. Het crisisteam en de logistiek die mensen in lege kamers en flatjes voorzien van meubels vooral een bed en warme dekbedden, vloerkleden op betonnen vloeren en voedsel inkopen in maatwerk. Vanuit het niets bouwen we op... en creëren een thuis al is het maar een kamertje of een mini studio.

December heeft vele vrije dagen en de verwerking aanvragen voor een bijstandsuitkering duren langer dan gewoonlijk. Zes weken wachten op het eerste geld wordt al snel acht weken en als de feestdagen zonder voedsel moet worden doorgebracht gebeuren de vreselijkste dingen waarvan we zoveel mogelijk proberen te voorkomen en op te lossen als voorkomen niet meer lukte...
 
Dagelijks kopen we levensmiddelen in mijn crisisteam en ikke. Voor elk gezin de passende hoeveelheid. Sommigen mag ik zelfs fotograferen, die zijn de schaamte voorbij en zo dankbaar geholpen te worden.  De meesten blijven anoniem als het verdriet te groot is geworden. Als beslag is gelegd op leefgeld en ze geen raad meer weten. 

Het wordt al routine als ik met een mevrouw vanmiddag alweer de goedkopere super inloop. Elk een kar en ik werk zo discreet dat geen mens in de gaten heeft wat er speelt. Door mijn leeftijd lijk ik de moeder van mevrouw en zo voelt het ook weet ik. 

Terwijl ik de eerste sinaasappels bananen en mandarijnen in haar kar leg, vraag ik wat de kids vooral eten en komen we langs de ontbijtproducten en mevrouw pakt naar gewoonte de goedkoopste... ik zeg soms “pak maar twee of drie” en komen daar ook twee dozen houdbare melk bij.

 
Groente wordt bekeken naar wat in de reclame is zie ik en mevrouw kan daardoor meer krijgen van het bedrag dat ik plande. Koffiepads flauwekul koop ik niet en vroeg mevrouw ook niet. Ze drinken thee zegt ze. 

Ze weet waar de goedkopere kaas ligt en  dat wordt een kilo blok, de olie en de smeerboter. Ze neemt een grote pot hazelnootpasta en dat mogen er twee zijn en broden voor in de vriezer. 
Mevrouw weet wat ze kan met bloem en daar komt veel van in de winkelwagentjes.
 
Wasmiddel afwasmiddel en closetpapier wat chipjes moeten ook zijn en twee kerststollen van de reclame. Bij de cola huismerk vraagt ze voorzichtig of een fles kan... en komen er drie, plus limonadesiroop. 
Onderweg langs de rekken, scoorde ik wat grote lege dozen waarin pasta rijst suiker en pastasaus belande. In die saus kan verse groente toch? Mevrouw wordt herinnert aan paprika’s en wordt even alleen gelaten bij de kippenpoten brrrr...
 
 De kipfilet mag ook en beiden in meerdere verpakkingen geef ik aan en leg ik in de kar de closetpapier erop. komen we richting kassa waar wordt afgerekend door mij van jullie geld...

 Buiten wacht iemand met een autootje en laat ik een verbijsterde mevrouw alleen en klim op mijn driewieler. Later komen de app jes want schrijven is gemakkelijker dan spreken in de drukte. 

We brachten bij het gezin warmte in dekbedden vloerkleden beddengoed en meubeltjes. Speelgoed en Kerstspul en nu boodschappen. Zoals bij velen... Ze zullen dit nooit vergeten en mijn dankbaarheid is groot omdat ik door mag geven wat jullie allemaal tot stand brengen...
 
Meerdere keren per dag brengt de logistiek een mega pakket naar een gezin dat niet weg kan of psychisch aan het eind en niet meer buiten durven. Ze schamen zich kapot en kunnen de feestelijke Kerstdrukte niet aan...

Mijn "mannen" en ikke struinen regelmatig door de super. De mannen zetten de dozen vol boodschappen  bij de voordeur of in de gang van de gezinnen, bellen aan en verdwijnen met een armzwaai. Daar kwam gisteren een twee persoons boxspringbed bij met toebehoren. Bij een ander ontbreken nog gordijnen en ook dat komt goed.
 

Het aanvoelen en met respect met eenieder omgaan zorgde ervoor dat ik een meneer kon overhalen een hoekbank te accepteren die vuil was. 
 Ik gaf aan dat geen mens hem wilde en hij maar bleef staan. Meneer die werkelijk niets heeft kon een vuile bank wel aannemen en de mooie leren niet. Meneer komt morgen helpen en zaterdag ook want we werken door zolang het kan.
 
Meneer zal de bank gaan schoonmaken zegt hij en zal ik morgen een mooie grand foulard meegeven. 
Nu nog niet want moet eerst wennen als de bank zijn woning in wordt gedragen. Die bank moest eerst over de drempel van meneer zijn kale flat. Er staat een camping klaptafeltje als salontafel en meneer wil niet anders. Hij heeft twee bekers twee borden en voor twee personen bestek. Meneer staat zichzelf niet meer toe en ik respecteer dat... eh voor nu.
 
Komen we bij de mevrouw die vanaf half oktober een uitkering aanvroeg en nu twee maanden huurschuld heeft en begin januari drie maanden. De sociale dienst werkt met achterstand verwerking en mevrouw heeft twee dagen geleden 326 euro huurtoeslag gekregen van de belastingdienst waar ze direct eten van is gaan kopen. De huur bedraagt bijna 700 euro en mevrouw kan niet anders dan geld voor huur bedoeld voor voedsel te gebruiken. 

Ze heeft al een afbetalingsregeling getroffen bij de energie provider om niet afgesloten te worden en het was al kantje boord want kinderen zonder ontbijt naar school wordt gezien, door de school, alarm geslagen en een melding gemaakt bij jeugdzorg. Dat is het begin van kindermishandeling.
 
We hebben de woning van mevrouw zoveel mogelijk ingericht inclusief speelgoed voor de drie kids onder de zeven jaar. Mevrouw is zwanger van de vierde zou je zeggen maar het is de vijfde. Het oudste kind kon tijdens de vlucht voor geweld tijdelijk bij een tante terecht en komt eerdaags erbij. Mevrouw weet dat na de geboorte geen zesde meer zal komen want ze is nu haar eigen regisseur geworden.
 

De haar toegewezen meneer van het wijkteam heeft vakantie en zal zich komende maandag over de crisis gaan buigen. Dan hebben we mevrouw al voedsel gebracht en een laatste bed dat nog ontbrak. 

Mevrouw is ziek geworden en flink verkouden en ik heb gebeld met de school om aan te geven dat we zorgen voor extra voedsel en inboedel is er genoeg. 

Ik heb de woningstichting gebeld en gevraagd voor begrip wetende dat na drie maanden huurschuld bij de rechter toestemming voor uithuiszetting wordt gevraagd.
 
Ik heb de sociale dienst gebeld die geen uitsluitsel kon geven wanneer het geld komt. Maandag hoop ik de meneer van het wijkteam te kunnen overtuigen dat de grootste bult van de uitkering het beste direct naar de verhuurder kan gaan en laat ik het los. Nou jaaaaaa. Mevrouw moet nog een baby uitzet en zo... en kleding voor de kids... en blijft ze ze onder onze vleugels... Ook tussen Kerst en Nieuw jaar.

 
Het mooiste van onze vrijwilligersorganisatie is dat we alle regels aan onze laars lappen en we verbinden waar langs elkaar heen wordt “geholpen.” 

Ik hoef niet bang te zijn de poten onder de stoel van een collega hulpverlener te zagen want ik neem de verantwoording alleen.
 
Morgen komen de volgende twee crisissen op gesprek. Een flatje gekregen...en geen inboedel en hebben mijn crisis team en ikke al een bezoek gebracht aan Stevens Woninginrichting Schinveld waar de eigenaar meubels inneemt als hij nieuwe bezorgt. 
Meneer heeft een klantenkring die houdt van degelijkheid en ik keek wederom mijn ogen uit aan de meubels die we mogen hebben om door te geven. Zijn klanten willen wel eens wat anders...
 
 
Naast de crisissen van morgen gaan we zaterdag een meneer voorzien van een inboedel in Kerkrade... Meneer zal zelf keihard moeten aanpakken anders komt er niets... Ik weet dat hij dat zal doen want voor wat hoort wat... dat is hem door zijn moeder geleerd en zij leerde dat in het consuminderhuis...
 
Tja... koken schiet er nu bij in en de tips en kerstrecepten krijgen jullie een week lang vanaf maandag in de mijmeringen. Het is even niet anders en hoop ik dat jullie me blijven steunen om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorzien van boodschappen rondom de feestdagen... Zolang er eurootjes binnenkomen zolang gaan we door...
 
 Stort wat je missen kan op bankrekening IBAN NL14 RABO 01736 58903 t.n.v. Consuminderhuis Parkstad en zet maar Kerstactie erbij...
 
Annemiek en haar crisis team op de barricaden...