maandag 20 december 2021

Vierde Kerstverhaal 2021 verlaat door eindeloze crisis stroom...

Beste mensen,

Weekend crisis team CMP Molenberg.

Een dag later dan verwacht het vierde Kerstverhaal. Mijn weekend crisis team en ikke hebben door moeten werken met voedsel brengen bij lamgeslagen en/of zieke mensen die ik even voor wilde laten gaan.

Een complete inboedel werd tussendoor gebracht en vanmorgen om negen uur heb ik telefonisch aan Standby en Bemoeizorg de ernstigste crisissen doorgegeven die we tijdens het weekend boven water hielden. Zoals je leest zit ik bovenop de ellende en vraag van de reguliere zorg dan ook dat ze even terugkoppelen zodat ik weet als  ik los kan laten…

Hieronder een voorbeeld hoe het vier jaar geleden nog was en hoe wreed en triest het nu is geworden… wat alleen maar gebruik van alcohol en drugs bevordert bij degenen die verrekken van de pijn…

Kerstverhaal vier 2021…Wat veranderde in amper vier jaar...

We noemen hem Chris, een alleenstaande meneer, in echtscheiding en  tijdelijk wonende in de crisisopvang. Een kamer die hij deelde met een andere meneer. Een stalen bed en tweedeurs kast. Beter dan op straat en hij was daar terecht gekomen toen hij per direct thuis weg moest, want zijn vrouw trok het niet meer met hem…

Het was alsof hij een groot deel van zijn hart achterliet want zijn kinderen bleven bij zijn vrouw. Het kon ook niet anders want zijn vrouw bleef in het huis om in rust de kinderen te kunnen verzorgen.  Dat begreep hij wel en was het daarmee eens.

Chris liet alles achter en nam alleen wat persoonlijke spulletjes mee en wat kleren. De kinderen mocht het aan niets ontbreken….

 Chris heeft ADHD borderline en nog wat zaken die onder psychische stoornis van het autistisch spectrum vallen. Zijn “anders zijn” had nu een naam en was aangeboren had de psycholoog vertelt die hij tegenwoordig had.  Zaak om zoiets proberen te accepteren, maar er was zoveel te leren accepteren.

Dat door zijn “anders zijn” hij de liefde van zijn vrouw had verloren en de mensen dachten dat het opzettelijke dwarsliggerij was of drugsgebruik maar dat was niet zo…. Proberen om je te gedragen zoals het hoort kostte Chris verschrikkelijk veel energie zodat hij vaak doodmoe was van lichaam en geest…….

Bij de crisisopvang startte Chris een traject bij FACT team Mondriaan. Hij kreeg medicatie en wat gesprekken om beter in balans te blijven. Er werd een bijstandsuitkering aangevraagd en hij had opeens een begeleidster die samen met Chris zaken regelde als hij het even niet trok….. Chris mistte zijn kinderen en contact met hen kon alleen op straat.

Bij de crisis opvang mag je niemand ontvangen en geld voor een speeltuin was er niet, dus werd het hangen op straat en spendeerde hij zijn tientje zakgeld aan ijsjes voor het grut.  

Er moest gespaard worden voor eerste maand huur en borg voor als hij een flat kreeg. Zijn begeleidster had bewindvoering aangevraagd voor Chris en daar was hij het eerst niet mee eens geweest. Hij wilde zijn eigen regisseur zijn, was een beetje zorgmijder  en ook dat hoort bij zijn storing. In ieder geval was onder bewind voering gelukt  omdat het moest om een huis te kunnen krijgen. FinanciĆ«le zaken werden in de toekomst voor hem geregeld. Chris was overmand door verdriet en gemis van zijn kinderen die maar niet begrepen waarom pappa geen huis had…

Drie maanden heeft Chris in de opvang gezeten toen hij een woning kreeg. Na de sleuteloverdracht is hij er gebleven en heeft die nacht daar geslapen op de grond met een jas als deken en een tas als hoofdkussen. Geen voedsel in huis gelukkig wel laminaat op de vloer die de vorige bewoner had achtergelaten. Zijn begeleidster heeft contact met ons opgenomen en Chris zou bij ons komen werken komende week en geholpen worden want “voor wat, hoort wat.”

Omdat hij moest uitschrijven in Landgraaf en inschrijven in Heerlen als inwoner moest de bijstandsuitkering opnieuw worden aangevraagd. Persoonlijk vind ik dit een gat in de hulpverlening…. Ze geven geen voorschot en je moet maar op een houtje bijten zes weken lang.

Dan pas komen de eerste eurootjes wel met terugwerkende kracht maar de huur en vaste lasten zijn al die tijd niet betaald. Een bewindvoerder die geen inkomen ziet binnenkomen betaald na het innen van zijn honorarium  ook geen leefgeld uit en meestal wordt verder niet gekeken…..Alweer een gat in de hulpverlening. Dat is nog steeds zo. Alleen bij mensen die WAJONG of een andere uitkering van UWV hebben gaat de uitkering naadloos door.

Chris die wel een flat kreeg en geen rooie cent op dat moment is die donderdagochtend te poot van Heerlen naar Landgraaf gelopen. Hij heeft er anderhalf uur over gedaan met al dagen een lege maag. Hij moest  wel komen werken bij ons om een inboedel te krijgen…

Hij was te laat en wel zo fatsoenlijk dat hij opbelde tegen negen uur toen hij er moest zijn. Verkeken op de afstand denk ik….. Op de deurmat viel hij zo ongeveer flauw en heb ik hem koffie gegeven en heeft een collega wat te eten gehaald. Terwijl hij zat te eten vertelde hij zijn verhaal en heb ik zijn handen vastgehouden terwijl hij huilde… en werd een mega voedselpakket voor hem geregeld.

Ik heb hem beloofd diezelfde dag het hoognodige meubilair te laten brengen en morgen de rest, maar hij moest wel meewerken want dat werkt helend. Er werd direct een bed en linnengoed keukenspul serviesgoed en pannen naar zijn woning gebracht. Een koelkast en een gasstel erop plus zelfs een wasmachine. Hij zei wel honderd keren “Dankjewel”en viel iedereen om de hals wat echt niet hoefde.  

Chris werd wat rustiger en onze fietsenmaker heeft een ouwe fiets voor hem opgeknapt zodat hij op de fiets naar zijn werk bij ons kon komen. Er kwamen kleren en een warme jas…. En vele bedden voor zijn kinderen met alles erop en eraan want bedden hadden we genoeg. 


Jeugdzorg zou pas groen licht geven voor omgangsregeling met overnachten als de kinderkamers in orde bleken. Bij Chris moest een op een begeleiding komen tot Chris wat rustiger zou zijn. Niets vreselijker voor een autist dan verhuizen en zijn “hulp” daarbij daarvan is onze chauffeur net niet gek geworden…..

Ik heb de mannen van de logistiek uitgelegd wat er mis was met Chris en begrip was er even volop. Hij werkt nu elke donderdag bij ons en soms belt hij op dat hij vergeten is dat het donderdag is maar eraan komt…. Hij heeft sportspullen voor de kinderen gekregen en spelletjes. Ze blijven slapen en hij kookt voor hen. Hij leeft voor die kids en hij moest eigenlijk een nieuwe begeleider hebben omdat hij nu in Heerlen woont en die van Landgraaf ermee moest stoppen omdat Chris nu buiten landgraaf woont. 

Weer een gat in de hulpverlening omdat een moeizaam opgebouwd contact weer wordt verbroken. Door bezuinigingen is er maar een uurtje begeleiding per week en Chris weigert die  omdat hij weer een ander krijgt en het wel alleen kan zegt hij.  Elke week komt hij op donderdagmorgen werken en doet geweldig zijn best. Zoveel…dat het eigenlijk niet te doen is met hem maar hij mag blijven. De stralende lach van die man als hij vertelt over zijn kids en de gesprekjes waarbij ik tussen de regels veel te weten kom zijn zo belangrijk. Die zijn beter dan dat uur begeleiding omdat we zien als hij ziek is of kleding nodig heeft. Of hij regelmatig eet en kookt ( uit zijn verhalen) en weer een beetje regelmaat krijgt in zijn leven. Dat is voor een autist en de kinderen van een autist van levensbelang….

December 2021…

Soms kom ik Chris nog tegen en zie ik aan zijn kleding en lichaamstaal hoe het met hem gaat. Ik spreek hem niet aan of zeg alleen “Hoi.” Dan zie ik hem denken tot het kwartje valt… en ben ik alweer verdwenen. Chris had geluk en zal misschien nooit weten hoeveel…

Nu krijgen de  meeste mannen (en vrouwen) uit verbroken relaties geen woning meer. Of ze zitten eindeloos in het sociaal pension te wachten, wat ook niet kan en mag. Al jaren maak ik mee dat ze naar de particuliere verhuurders worden geschoven. Veelal rijke mensen die huizen opkopen als belegging en van grotere kamers kleinere kamers maken. Tot op zolder toe. Gezamenlijk gebruik van badkamer toilet en keuken die ze gezamelijk moeten schoonhouden en een is meestal de l... tot hij of zij het ook opgeeft. De eventuele nieuwe huurder van een kamer die de vette zooi probeert op te ruimen geeft het uiteindelijk ook op.

Ik zie de kamertjes en vocht en schimmel is meestal aanwezig want tegen elkaar ramen open om te  luchten kan niet.. als je niet wil dat je karige bezittingen worden gejat. Het zit en slaapgedeelte van zo’n kamertje proberen we te scheiden met een stevige kleerkast of dressoir. Meestal past een tweezitsbank met een minitafeltje en voor een eethoekje is geen plaats. Een koelkastje willen ze allemaal om niet in die vieze keuken te hoeven en ze eten slecht en koken nooit. Sommigen hebben een elektrisch pitje…

Ik weet dat in een huis waar drie van onze mensen wonen een muizenplaag heerst en kakkerlakken lopen. De bewoners liggen wakker van het geritsel en vinden kakkerlakken op hun tocht door het huis. De verhuurder geeft als reactie: Dat hoort bij een oud huis en ga maar aan de schoonmaak. Als je net nieuwe huurder bent en die gore troep in de keuken ziet… ontbreekt de motivatie. De verhuurder zou een schoonmaker in de huurprijs kunnen incalculeren onder service. Maar wie ben ik…

Al deze mensen staan ingeschreven voor een flat en krijgen voorlopig niets. Omdat hun behuizing niet deugd voor een omgangsregeling met hun kind zijn ze afhankelijk van de goede wil van de moeder van het kind. Bij een vechtscheiding zien ze de kinderen amper en dan nog een uurtje bij Mac Donalds of zo… als er geen lockdown zou zijn.

Ik zie gelukkig op meerdere plaatsen medewerking van grootouders van de kinderen die hun huis in weekends een dag of tijdens de Kerst openstellen voor een omgangsregeling. Vaak mensen die ook geen cent hebben te makken en daar brachten we de laatste dagen voedselpakketten om de Kerstsfeer goed te houden en even geen zorgen te hebben. Met Kerst moeten die eenzame mensen hun kinderen kunnen zien.

We hebben zelfs bedden gebracht zodat de kinderen kunnen overnachten bij opa en oma samen met vader. We hebben dekbedden en toebehoren gebracht en de boodschappen… Velen hebben geen omgang met familie meer omdat ze zijn uitgekotst. Daar ligt toch een taak dacht ik zo van medeleven en naastenliefde… Wij hoeven niet te oordelen of veroordelen…

De stakkerds die in die veel te kleine kamers wonen zagen elkaar op straat en liepen door grote warenhuizen om warm te blijven, wat nu niet meer kan. 

Ze liggen te lang in bed en willen vergeten… met alle gevolgen van dien. Ik probeer zoveel mogelijk mannen van de straat te houden en aan het consuminderhuis te verbinden. Het zijn mijn “Mannen” die door te helpen pakketten te bezorgen en meubels te brengen meer eigenwaarde krijgen… Ik geef ze na afloop wat voedsel mee en zal in het nieuwe jaar proberen iemand eten voor ze te laten koken… zodat ze eenmaal per week een gezonde maaltijd krijgen…

Het zijn ruwe bolster blanke pit mannen en markante figuren. Ik kan er goed mee overweg en ze steunen waar ik uitval zodat ik zolang mogelijk kan blijven werken. Ze hebben op zaterdag een hele inboedel gebracht bij een jonge meneer die het geluk had eindelijk een piepklein flatje te krijgen. Zelf keihard meehielp en maar niet geloven kon dat alles voor hem was. Ik zag hoe hij helemaal in de war raakte en stil viel...  Dat is bij ons bekend.

 Onze mannen weten daarmee om te gaan en als ik aangeef dat meneer zo zal gaan breken, sturen  ze hem aan. Stoppen een zak linnengoed of een stoel in zijn handen en trekken hem mee.   Onze mannen zetten het spul gelijk op de plaats waar ze denken dat het moet staan. want meneer weet even niets meer... De mannen  weten dat ik zoveel mogelijk bijpassende spullen uitzoek. Ik zie als het ware de inboedel in de flat staan.

 Twee witte hanglampen voor in de woonkamer en een n setje woonkamerkast met dezelfde TV kast en eetkamertafel. Daar moesten stoelen bij gezocht en meneer moet het even met twee eetkamerstoelen doen. We hebben even geen vier dezelfde die bij zijn tafel passen. Een pracht vloerkleed en een kleed voor in de slaapkamer waar  nu een wit bed met ombouw staat. Het  bed met ombouw paste net in de lift en dat kan je aan de mannen overlaten.

 

Een TV was ik vergeten die in mijn kantoor staat.. Dat komt dan nog plus een gewatteerde beddensprei voor de extra koude nachten, want meneer consumindert en in slaapkamers komt geen verwarming aan. Een tafelmodel koelkast met een gasstel erop ging mee en moet meneer zelf maar een wasmachine sparen ... Hij mag bij iemand de was doen weet ik en helemaal goed.

 

Meneer heeft wel honderd keer bedankt  gelukkig met mondkapjes op en voor de foto mochten die mondkapjes een minuut af... omdat de foto in de buitenlucht werd genomen...

Zojuist belde Levanto en een meneer zou zo graag mee willen werken want hij mist een bank en nog wat in een piepklein kamertje…en ja de uitkering loopt nog niet. Dus zal hij voedsel krijgen van ons… Het kan nog en werken we verder tot ieder zijn plekje heeft…Tijdens de lockdown werken mijn crisisteams door...  Help je me mee hen te helpen?

 

 Stort wat je missen kan op bankrekening IBAN NL14 RABO 01736 58903 t.n.v. Consuminderhuis Parkstad en zet maar Kerstactie erbij...

 Annemiek en haar crisis team nog steeds op de barricaden...