maandag 31 mei 2021

Mijmering 42 Asperges recepten, van ouwe meuk pracht plantenbakskes, sabatical week en als God in Frankrijk...

Beste mensen,

Bij alles wat jij en ik doen....
vraag ik me af; is dit over een jaar nog belangrijk?
 
Annemiek.
 
Mijmering 42 2021.
 
Tip
De asperge oogst loopt al een tijdje en de prijzen zakken. 

 In Eygelshoven op de markt kocht ik
afgelopen zaterdag twee kilo ongesorteerde asperges voor 3 euro. 

Ik verwacht dat de prijzen nog iets zullen zakken en dan sla ik toe om 5 kilo asperges aan te kopen en in te vriezen. 

Sorteren doe je zelf wel en asperges schillen in de zon werkt dubbelop. 


De drie kilo zorgden al voor tweemaal pakketjes voor soep (de dikke) en tweemaal voor A1 asperges (dunnere) als groente. Dat is 75 eurocent per maaltje...
 
Voor eenmaal soep werden de dikke geschilde asperges rauw in een diepvrieszakje ingevroren. 

Een zakje dunnere asperges kwam daarbij. Asperges uit de
diepvries smaken net zo goed als verse en zijn geen slappe hap met de volgende tip: 

Tip: De ingevroren asperges uit de diepvries halen en in een wok of lage brede pan leggen met twee bekers water snuf zout en schepje suiker. 

Een of twee eieren tussen de asperges leggen, deksel op wok of pan en aan de kook laten komen.
 
Vanaf kookpunt 8 minuut aan de kook houden op laag gas. Ondertussen een klont roomboter smelten (niet bruinen) De asperges uit de pan scheppen, op een schaal leggen en begieten met de gesmolten boter. 

De eieren pellen halveren en erbij leggen plus wat 
gesnipperde peterselie over het geheel. 

 De smaak en stevigheid zijn nauwelijks van vers te onderscheiden en in de winter een feest. 

En dan te bedenken hoe goedkoop ze waren... Op de markt is je gulden een daalder waard en dat geldt ook voor de euro...
 
Hoe verwerk je verse asperges? Asperges schillen doe je van het topje naar beneden met een dunschiller of scherp aardappelschilmesje. 

Onderaan twee cm afsnijden. De gewassen schillen kan je meekoken met de asperges of de soep. De schillen verhogen de smaak. 

Ik kook verse asperges ook in de wok met ruim 2 bekers
water(ietsje meer)  1 a 2 eieren erbij... snuf zout en schepje suiker. 

Deksel op de wok of brede pan en vanaf kookpunt zes minuut op laag gas laten sudderen. Gas uit...en garen ze nog twee minuut na. 

Ondertussen boter smelten (niet bruin) en de eieren plus asperges uit het kooknat scheppen. Op een schaal leggen,

de gesmolten boter erop en de geschilde en gehalveerde eieren erbij. Klein geknipte verse peterselie overheen strooien.
 
Je wil witte asperge saus? Neeeeee niet uit een zakje dat nog duurder is dan de asperges. 

Smelt een halve eetlepel roomboter en meng met evenveel bloem. Roer door elkaar en giet van het gas een scheut
kooknat erbij en evenveel melk. 

Goed roeren met de garde tot een klontjesvrije saus en op het gas even laten garen terwijl je roert. Eventueel nog een scheutje melk of kooknat. Op smaak brengen met peper/zout en roer verse gesnipperde peterselie erdoor....
 
Aspergesoep.
 
Ingrediënten:
1 gesnipperde ui
pondje asperges
1 aardappel
klontje boter
scheutje olijfolie
eventueel schillen
1 liter water
halve liter melk
3 groentebouillon blokken
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten (niet bruinen)  in een klontje boter en scheutje olijfolie. afblussen met het water en de melk en de in stukjes gesneden asperges toevoegen vers of ingevroren. 

De bouillonblokken toevoegen en de geschilde en in stukjes
gesneden aardappel. Aan de kook brengen met een houten lepel tussen pan en deksel om overkoken melk tegen te gaan. Op laag gas garen in 15 minuut. Gesnipperde peterselie erdoor roeren en in de soepkop eventueel een scheutje room of koffiemelk...
 
Ik had de gewassen schillen in de soep gedaan die na gaar/tijd eruit gezeefd werden en de stukjes asperge daar weer uit geraapt moesten worden. Niet zo’n goed idee Annemiek. Concentratiestoring. De schillen kan je beter bij hele asperges koken erbij doen. Geen man overboord en alles kwam goed...

 
Tip 2
Als ik heel rustig rij mag ik van de BOA’s met mijn fiets op de markt van kraam naar kraam fietsen of met de fiets aan de hand lopen. Ik gebruik mijn fiets daardoor als rollator en pakezel. 

Twee nylon tasjes worden gebruikt om groente in af te wegen en accepteer ik geen plastic tasjes aan de kramen. 


Eerst worden de zware groente en fruit gekocht en omgekieperd in mijn fietstassen. Daarop de kwetsbare groente, allemaal los in de fietstassen zodat voor een week erin gaat. 

Vier kilo tomaten voor 2 euro en drie kilo perziken voor 5 euro gingen thuis gekomen in de grote kom in de gang op het dressoir.

 
 Daar is over nagedacht... de perziken en tomaten rijpen verder en de zachte worden het eerst gebruikt en/of gegeten. Worden de perziken te rijp dan gaan ze in de koelkast. 

Teveel rijpe tomaten vries ik in om pastasaus en/of soep van te maken. Verder werden paprika gekocht en de drie kilo asperges plus voor 1 euro mei raapjes en een knolselderij voor 50 cent. Onder de streep was ik voor twee fietstassen
vol groente en fruit 11,50 euro kwijt.
 
De knolselderij werd in schijven gesneden en geschild. Daarna in weinig water geblancheerd tot vier minuut na kookpunt. De schijven werden afgekoeld gehalveerd per twee ingevroren om te paneren later...
 
Tip 3
Groenteburgers kan je van heel veel groente maken en probeerde ik deze keer van mei raapjes. De raapjes geschild met de dunschiller werden ze geraspt en met een gesnipperd uitje scheut olijfolie en wat bloem gemengd. 


Peper/zout verse tijm en oregano en nog wat bloem totdat ik hoopjes van de smurrie kon vormen. Havermout in plaats van bloem zou nog beter zijn geweest maar die was op. 

Een ei erbij kan ook maar niet eentje meer in het rekje. Ze staan al op het boodschappenlijstje. De hoopjes werden in de wok in hete zonnebloemolie gebakken en na dichtschroeien op hoog gas werden ze gebruind, omgekeerd en op laag gas gegaard...
Best lekker moet ik zeggen...

Homa en Jamila hadden rijstebrij gemaakt en kreeg ik een bakje mee naar huis. Met suiker en kaneel bovenop een nostalgisch nagerecht...
 

Tip 4
In het consuminderhuis hebben we met velen alle soorten bakjes potten en mandjes gevuld met perkplanten. 

We kregen een paar honderd dozen van de PLUS en hebben Ahmed en Piet met een steenboor in alle potten afwatering gaatjes geboord. 

Aangezien we veel kapot of craquelé serviesgoed aangeleverd krijgen of wel eens potten sneuvelen of zo afzichtelijk zijn dat niemand ze wil heeft Piet de kneuzen onder een dikke handdoek verder stuk geslagen. Kapotslaan werkt therapeutisch...
 
Die brokken kwamen onderin de potten tot 75% waarop een stukje plastic van lege potgrond zakken werd gelegd. Daarop potgrond en de plantjes. 

Ik werk best snel als de juiste mensen om me heen staan... (gezien mijn beperkingen.) Haneen legde met Gerda scherven onderin de potten en het plastic erop. 

Wilma haalde de plantjes uit de bakjes en gaf ze aan. Ik zette
ze in de potten met de potgrond. Omdat ik weinig zie kwamen commando’s naar Wilma bijvoorbeeld: 3 petunia, 4 kruisridders (vlijtig Liesje vond ik te moeilijk) 4 lobelia...en hop daar lagen ze... 

In enkele uren hadden we 75 potten/bakken gevuld en vraag me niet waar die naam kruisridder vandaan kwam...
 
Gerda zette elke afgewerkte pot in kratten waarna elke
vrijwilliger enkele mocht uitzoeken en de mensen die kleding kwamen uitzoeken werden ermee verrast. (dus minima) 

De rest werd op de stoep gezet voor de wijk en ze vlogen weg. Als je geen puin of scherven hebt kunnen plastic potten onderin... of wat je maar kwijt moet... keien knikkers bouwpuin...

En ja nu kijk je heel anders naar overgebleven potten en puin...hergebruik mevrouw/meneer.
 
Mijn leventje...
Elke week maak ik wel een keertje gebakken uien met tomaten. Het maakt je darmen schoon en krijg je zelden obstipatie. Mensen die weinig bewegen hebben daar wel eens last van. 

Bonen helpt ook en in de winter pastinaken en topinamboer.
Verder gebruik ik veel uien omdat het de body is van veel vegetarische gerechten. Wat erin gaat zo ben je en ja ik heb een eetstoornis. Bij stress ga ik zoet en vet eten en als dat weer aan de orde is neem ik een sabbatical week om erachter te komen wat me zo onrustig maakt...
 
Na die week weet ik het meestal wel en onderneem actie en wel direct. Twee weken geleden was het weer zo laat en weet ik weer iets meer over mezelf... en over de voortschrijdende gevolgen en daardoor veranderingen van ADCA.  

Rust en ruimte is wedergekeerd en leef ik wederom als God in Frankrijk in de stilte. Als ik al tientallen jaren mijn leven niet meer kan en wil delen met een partner dan kan en wil ik dat nu ook niet meer met mensen, die te vaak te dichtbij komen...
 
De druk wordt dan te hoog van heel veel kleine dingen tezamen. Bezoekjes appjes telefoongesprekken... Te wisselend is mijn energie die net nodig is als het niet kan. 

Door moeheid even geen inlevingsvermogen, en concentratiestoring die ervoor zorgt dat ik het even niet meekrijg en dat ik ook daardoor antwoorden geef die ik achteraf anders had bedoeld...en zeer betreur. Het maakt dat ik steeds meer tijd in stilte doorbreng en meer schrijf op momenten dat mijn lijf dit toelaat en het uitkomt... 

Leve de woensdagvriend en Petra Logister die daar al jaren rekening mee houden... en de lieve collega’s op mijn werk die steeds meer overnemen... Dat noemen ze acceptatie en daardoor gelukkig zijn...
 
Annemiek