Bij alles wat jij en ik doen....
vraag ik me af; is dit over een jaar nog
belangrijk?
Annemiek.
Mijmering 42 2021.
Tip
De asperge oogst loopt al een tijdje en de prijzen zakken.
In Eygelshoven op de markt kocht ik
afgelopen zaterdag twee kilo ongesorteerde asperges voor 3 euro.
afgelopen zaterdag twee kilo ongesorteerde asperges voor 3 euro.
Ik verwacht dat de prijzen nog iets zullen zakken en dan
sla ik toe om 5 kilo asperges aan te kopen en in te vriezen.
Sorteren doe je
zelf wel en asperges schillen in de zon werkt dubbelop.
De drie kilo zorgden al
voor tweemaal pakketjes voor soep (de dikke) en tweemaal voor A1 asperges
(dunnere) als groente. Dat is 75 eurocent per maaltje...
Voor eenmaal soep werden de dikke geschilde asperges rauw
in een diepvrieszakje ingevroren.
Een zakje dunnere asperges kwam daarbij.
Asperges uit de
diepvries smaken net zo goed als verse en zijn geen slappe hap met de volgende tip:
diepvries smaken net zo goed als verse en zijn geen slappe hap met de volgende tip:
Tip: De ingevroren asperges uit de diepvries halen en in een wok
of lage brede pan leggen met twee bekers water snuf zout en schepje suiker.
Vanaf kookpunt 8 minuut aan de kook houden op laag gas.
Ondertussen een klont roomboter smelten (niet bruinen) De asperges uit de pan
scheppen, op een schaal leggen en begieten met de gesmolten boter.
De smaak en stevigheid zijn nauwelijks van vers te onderscheiden en in de winter
een feest.
En dan te bedenken hoe goedkoop ze waren... Op de markt is je gulden
een daalder waard en dat geldt ook voor de euro...
Hoe verwerk je verse asperges? Asperges schillen doe je
van het topje naar beneden met een dunschiller of scherp aardappelschilmesje.
Onderaan twee cm afsnijden. De gewassen schillen kan je meekoken met de asperges
of de soep. De schillen verhogen de smaak.
Ik kook verse asperges ook in de wok
met ruim 2 bekers
water(ietsje meer) 1 a 2 eieren erbij... snuf zout en schepje suiker.
water(ietsje meer) 1 a 2 eieren erbij... snuf zout en schepje suiker.
Deksel op de wok of brede pan en vanaf kookpunt zes minuut op laag gas
laten sudderen. Gas uit...en garen ze nog twee minuut na.
Ondertussen boter
smelten (niet bruin) en de eieren plus asperges uit het kooknat scheppen. Op een
schaal leggen,
de gesmolten boter erop en de geschilde en gehalveerde eieren erbij. Klein geknipte verse peterselie overheen strooien.
de gesmolten boter erop en de geschilde en gehalveerde eieren erbij. Klein geknipte verse peterselie overheen strooien.
Je wil witte asperge saus? Neeeeee niet uit een zakje dat
nog duurder is dan de asperges.
Smelt een halve eetlepel roomboter en meng met
evenveel bloem. Roer door elkaar en giet van het gas een scheut
kooknat erbij en evenveel melk.
kooknat erbij en evenveel melk.
Goed roeren met de garde tot een klontjesvrije saus en op het gas
even laten garen terwijl je roert. Eventueel nog een scheutje melk of kooknat.
Op smaak brengen met peper/zout en roer verse gesnipperde peterselie
erdoor....
Aspergesoep.
Ingrediënten:
1 gesnipperde ui
pondje asperges
1 aardappel
klontje boter
scheutje olijfolie
eventueel schillen
1 liter water
3 groentebouillon blokken
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten (niet bruinen) in een klontje
boter en scheutje olijfolie. afblussen met het water en de melk en de in stukjes
gesneden asperges toevoegen vers of ingevroren.
De bouillonblokken toevoegen en
de geschilde en in stukjes
gesneden aardappel. Aan de kook brengen met een houten lepel tussen pan en deksel om overkoken melk tegen te gaan. Op laag gas garen in 15 minuut. Gesnipperde peterselie erdoor roeren en in de soepkop eventueel een scheutje room of koffiemelk...
gesneden aardappel. Aan de kook brengen met een houten lepel tussen pan en deksel om overkoken melk tegen te gaan. Op laag gas garen in 15 minuut. Gesnipperde peterselie erdoor roeren en in de soepkop eventueel een scheutje room of koffiemelk...
Ik had de gewassen schillen in de soep gedaan die na
gaar/tijd eruit gezeefd werden en de stukjes asperge daar weer uit geraapt
moesten worden. Niet zo’n goed idee Annemiek. Concentratiestoring. De schillen
kan je beter bij hele asperges koken erbij doen. Geen man overboord en alles
kwam goed...
Tip 2
Als ik heel rustig rij mag ik van de BOA’s met mijn fiets
op de markt van kraam naar kraam fietsen of met de fiets aan de hand lopen. Ik
gebruik mijn fiets daardoor als rollator en pakezel.
Twee nylon tasjes worden
gebruikt om groente in af te wegen en accepteer ik geen plastic tasjes aan de
kramen.
Eerst worden de zware groente en fruit gekocht en omgekieperd in mijn
fietstassen. Daarop de kwetsbare groente, allemaal los in de fietstassen zodat
voor een week erin gaat.
Vier kilo tomaten voor 2 euro en drie kilo perziken
voor 5 euro gingen thuis gekomen in de grote kom in de gang op het
dressoir.
Daar is over nagedacht... de perziken en tomaten rijpen
verder en de zachte worden het eerst gebruikt en/of gegeten. Worden de perziken
te rijp dan gaan ze in de koelkast.
Teveel rijpe tomaten vries ik in om
pastasaus en/of soep van te maken. Verder werden paprika gekocht en de drie kilo
asperges plus voor 1 euro mei raapjes en een knolselderij voor 50 cent. Onder de
streep was ik voor twee fietstassen
vol groente en fruit 11,50 euro kwijt.
vol groente en fruit 11,50 euro kwijt.
De knolselderij werd in schijven gesneden en geschild.
Daarna in weinig water geblancheerd tot vier minuut na kookpunt. De schijven
werden afgekoeld gehalveerd per twee ingevroren om te paneren later...
Tip 3
Groenteburgers kan je van heel veel groente maken en
probeerde ik deze keer van mei raapjes. De raapjes geschild met de dunschiller
werden ze geraspt en met een gesnipperd uitje scheut olijfolie en wat bloem
gemengd.
Peper/zout verse tijm en oregano en nog wat bloem totdat ik hoopjes van
de smurrie kon vormen. Havermout in plaats van bloem zou nog beter zijn geweest
maar die was op.
Een ei erbij kan ook maar niet eentje meer in het rekje. Ze staan al op het
boodschappenlijstje. De hoopjes werden in de wok in hete zonnebloemolie gebakken
en na dichtschroeien op hoog gas werden ze gebruind, omgekeerd en op laag gas
gegaard...
Best lekker moet ik zeggen...
Best lekker moet ik zeggen...
Homa en Jamila hadden rijstebrij gemaakt en kreeg ik een bakje mee naar huis. Met suiker en kaneel bovenop een nostalgisch nagerecht...
Tip 4
In het consuminderhuis hebben we met velen alle soorten
bakjes potten en mandjes gevuld met perkplanten.
We kregen een paar honderd
dozen van de PLUS en hebben Ahmed en Piet met een steenboor in alle potten
afwatering gaatjes geboord.
Aangezien we veel kapot of craquelé serviesgoed
aangeleverd krijgen of wel eens potten sneuvelen of zo afzichtelijk zijn dat
niemand ze wil heeft Piet de kneuzen onder een dikke handdoek verder stuk
geslagen. Kapotslaan werkt therapeutisch...
Die brokken kwamen onderin de potten tot 75% waarop een
stukje plastic van lege potgrond zakken werd gelegd. Daarop potgrond en de
plantjes.
Ik werk best snel als de juiste mensen om me heen staan... (gezien
mijn beperkingen.) Haneen legde met Gerda scherven onderin de potten en het
plastic erop.
Wilma haalde de plantjes uit de bakjes en gaf ze aan. Ik zette
ze in de potten met de potgrond. Omdat ik weinig zie kwamen commando’s naar Wilma bijvoorbeeld: 3 petunia, 4 kruisridders (vlijtig Liesje vond ik te moeilijk) 4 lobelia...en hop daar lagen ze...
ze in de potten met de potgrond. Omdat ik weinig zie kwamen commando’s naar Wilma bijvoorbeeld: 3 petunia, 4 kruisridders (vlijtig Liesje vond ik te moeilijk) 4 lobelia...en hop daar lagen ze...
In enkele uren hadden we 75 potten/bakken
gevuld en vraag me niet waar die naam kruisridder vandaan kwam...
Gerda zette elke afgewerkte pot in kratten waarna elke
vrijwilliger enkele mocht uitzoeken en de mensen die kleding kwamen uitzoeken werden ermee verrast. (dus minima)
vrijwilliger enkele mocht uitzoeken en de mensen die kleding kwamen uitzoeken werden ermee verrast. (dus minima)
De rest werd op de stoep gezet voor de wijk
en ze vlogen weg. Als je geen puin of scherven hebt kunnen plastic potten
onderin... of wat je maar kwijt moet... keien knikkers bouwpuin...
Mijn leventje...
Elke week maak ik wel een keertje gebakken uien met
tomaten. Het maakt je darmen schoon en krijg je zelden obstipatie. Mensen die
weinig bewegen hebben daar wel eens last van.
Bonen helpt ook en in de winter
pastinaken en topinamboer.
Verder gebruik ik veel uien omdat het de body is van veel vegetarische gerechten. Wat erin gaat zo ben je en ja ik heb een eetstoornis. Bij stress ga ik zoet en vet eten en als dat weer aan de orde is neem ik een sabbatical week om erachter te komen wat me zo onrustig maakt...
Verder gebruik ik veel uien omdat het de body is van veel vegetarische gerechten. Wat erin gaat zo ben je en ja ik heb een eetstoornis. Bij stress ga ik zoet en vet eten en als dat weer aan de orde is neem ik een sabbatical week om erachter te komen wat me zo onrustig maakt...
Na die week weet ik het meestal wel en onderneem actie en
wel direct. Twee weken geleden was het weer zo laat en weet ik weer iets meer
over mezelf... en over de voortschrijdende gevolgen en daardoor veranderingen van ADCA.
Rust en ruimte is wedergekeerd en leef ik wederom als God in
Frankrijk in de stilte. Als ik al tientallen jaren mijn leven niet meer kan en
wil delen met een partner dan kan en wil ik dat nu ook niet meer met mensen, die
te vaak te dichtbij komen...
De druk wordt dan te hoog van heel veel kleine dingen tezamen. Bezoekjes appjes telefoongesprekken... Te wisselend is mijn energie die
net nodig is als het niet kan.
Door moeheid even geen inlevingsvermogen, en
concentratiestoring die ervoor zorgt dat ik het even niet meekrijg en dat ik ook
daardoor antwoorden geef die ik achteraf anders had bedoeld...en zeer
betreur. Het maakt dat ik steeds meer tijd in stilte doorbreng en meer schrijf
op momenten dat mijn lijf dit toelaat en het uitkomt...
Leve de woensdagvriend
en Petra Logister die daar al jaren rekening mee houden... en de lieve collega’s
op mijn werk die steeds meer overnemen... Dat noemen ze acceptatie en daardoor gelukkig
zijn...
Annemiek