donderdag 6 mei 2021

Mijmering 35 Zandtaartdeeg aardbei gebakjes, aardbeien hangop en meester van de Glind en Ahmeds kinderen...

Beste mensen,

Raap telkens wanneer je valt iets op.....
ervaring... leermomentjes... weerstand.....
 
Annemiek
 
Mijmering 35 2021.
 
Tip.
De zomerkoninkjes zijn weer te koop. Jawel van eigen bodem al komen ze nog uit de kas oftewel de tunnels.

In ieder geval zijn ze betaalbaar op de markt... ongesorteerd. De echt volle smaak hebben ze pas als ze in de volle grond staan en door de zon zijn gestoofd en gerijpt. 

Nog lekkerder zijn ze als ze de tijd kregen om te
groeien, bloeien en uiteindelijk vrucht dragen. Bij mij op het hofje bloeien al enkele aardbei planten... 

Zolang wachten is zwaar dus heb ik op de markt een bakje gekocht 1,50 per pond en niets mis mee.
 
Wacht met aardbeienjam maken tot de oogst meer op gang komt en de smaak voller is.

Ik heb nog potjes jam van vorig jaar en de volle smaak zit er nog in al is de jam iets verkleurd. Ook niets mis mee om te mengen met de verse kas aardbeien zodat die meer smaak krijgen... 

De aardbeien koel bewaren als je ze gekocht hebt en bij gebruik met kroontje in een vergiet voorzichtig afspoelen met een zacht straaltje water. 

Daarna de kroontjes verwijderen en de aardbeien halveren. In een kom met een lepel suiker voorzichtig omscheppen en even laten staan op kamertemperatuur. Wat je allemaal ermee kan?

Aardbeien consuminder gebakjes maak je in een handomdraai door een plak cake (goedkope uit de super) op een bordje te leggen, wat jam erop de gehalveerde aardbeien en weer een tipje jam. 

Er kan slagroom op maar hoeft niet.... De cake kan bewaard worden in plakken gesneden in de vriezer en altijd bij de hand.
 
Ik persoonlijk hou van harde wenerbodempjes met aardbeien en slagroom. 

Je weet niet wat je eet zo verrukkelijk. De bodempjes bak ik in voorraad en omdat het zandtaartdeeg is kan je ze wel zes
weken bewaren... 

Ik heb vormpjes voor een, twee en vier personen en die heb ik al zolang ik me kan herinneren. 

Je hebt geen vormpjes? Offe... te moeilijk voor je? Steek met een grote koekjessteker of een deksel van een pot grote koeken uit het deeg. 


Daar leg je wat jam en aardbeien op... met een toef slagroom erop een pracht gebakje.
 
Recept harde wener bodems.
 
Ingrediënten:
250 gram boter of blue band
150 gram suiker
ongeveer een pond zelfrijzend bakmeel
snuf zout
1 ei (had ik niet en kwam een lepel melk extra)
scheut melk
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden en de vormpjes invetten met boter of blue band. 


Je hebt geen kwastje? Met een schone tandenborstel kan het ook die je voor dat werk steeds gebruikt...Na het invetten de vormpjes met bloem bestuiven.
 
Ongeveer 400 gram ZR bakmeel in een deeg/kom zout melk ei, de boter en de suiker erbij. 
Met twee messen de boter in stukjes snijden en met je hand het deeg kneden. ZR bakmeel toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Je mag ook gewone bloem nemen met 1 zakje bakpoeder als je geen zelfrijzend bakmeel hebt. Het deeg uitrollen tot een dunne lap en in de vormpjes leggen. 

Help het deeg in de vormpjes zodat het niet breekt. Met stukjes oplappen mag, na het bakken is daar niets meer van
te zien. Bakken tot licht bruin.
 
Met de jam van vorig jaar heb ik een bodempje dun belegd. De aardbeien behandelen zie boven en op het laagje jam leggen. 

Daarna wat jam dun op de aardbeien verdelen en met slagroom opspuiten. Ik had geen lege drop puntzak meer van het KRUIDVAT en met een gewone plastic zak lukt het ook zoals je ziet. 

De overbodige punt vouw je gewoon weg en knipt van de overige punt een stukje af waar het spuitmondje in wordt geduwd. Pas op dat je niet teveel punt wegknipt...
 

Tip
Hangop met aardbeien. In een filterzakje in een filterhouder volle yoghurt gieten. Een beker eronder en wachten tot de yoghurt dikker is geworden. Wat je overhoud heet hangop, die gezoet kan worden met een schepje suiker. 

Zoals voorbeeld kan in een glas om en om aardbeien en hangop geschept worden en eindigen met aardbeien en een toef slagroom....
 
Tip.
De storm van afgelopen dagen leerde me dat een zij tak van de

oude seringenboom steun nodig heeft. Met twee panty benen heb ik de tak verbonden met de hoofdstam. 

Zorg voor de aarde betekend ook zorgen voor al wat leeft in de natuur.
 

Mijn leventje...
Vandaag hebben we o.a. een witte kleerkast met schuifdeuren opgehaald en direct doorgebracht naar het huis
van Ahmed en Fatima. 

 De kast komt tegen een afscheiding in de woonkamer waar slaapruimte wordt gemaakt. 

Na het Suikerfeest (over ongeveer 6 dagen) start de aanpassing van de woning en twee mannelijke
collega’s hebben al toegezegd te willen helpen en eigenlijk helpen we allemaal op de een of andere manier wat vooral Ahmed zeer ontroerd. 

De kelder van hun huis is al helemaal leeg en Ahmed laat bij goed weer de kelder dagen lang luchten. dat kan omdat twee ramen tegenover elkaar erin zitten en een deur naar buiten.


De muren zijn al wit geverfd en nu nog het plafond. Plafonnieres worden aangebracht en komen vrolijke platen aan de muur. De kelder kan verwarmd en wordt ingericht als studie ruimte en eetkamer met twee lange tafels en de nodige stoelen. 

De zithoek met vele banken blijft op begane grond. We moeten ergens beginnen en doen dat op meerdere vlakken
en elk stapje brengt het einddoel dichterbij...
 
Vandaag hadden Ahmed Fatima Edna en ik een afspraak bij advocaat meester Erwin van de Glind die al een tijdje aan de slag is om de kinderen van Ahmed te herenigen met hun vader. 

Het was een heel boeiend gesprek en werd bevestigd wat we allemaal al wisten dat hereniging ontmoedigd word maar beslist mogelijk. 


Stap voor stap hebben we benoemd wat nodig was en afgevinkt wat al voor elkaar is. De kinderen hebben allemaal een paspoort en hun officiële geboorte aktes zijn onderweg van Somalië naar Nederland. 

Deze aktes moeten gelegaliseerd worden in Brussel. (stempel erop) Omdat de kinderen de nationaliteit van Jemen hebben (door de ouders van Ahmed) is tevens een nationaliteitsverklaring voor elk kind aangevraagd in Jemen.
 
De advocaat meester van de Glind raadde aan voor een andere route te kiezen dan eerst was gepland waar we alle vier na uitleg helemaal achter staan. 

Het betekend een langere route maar bied voor de kinderen en Ahmed de mogelijkheid om de Nederlandse Nationaliteit aan te kunnen vragen. Ahmed heeft namelijk een Europese status verblijfvergunning wat een tijdelijk verblijf betekend tot zijn jongste dochter 18 word.

Ahmed werd aangeraden aanstaande maandag zich te melden in Ter Apel voor een nieuwe aanvraag asiel wat geen problemen zal opleveren daar Jemen en Somalië in oorlog zijn. Hij zal diezelfde dag weer huiswaarts keren en de procedure hereniging zal hierdoor iets langer duren...We houden jullie op de hoogte bij deze spannende gebeurtenissen...

Bovenstaande Spaanstalige spreuk betekend het volgende: Het is noodzakelijk dat we verschillende tests ondergaan om de glorie van God te zien... 
 
Annemiek