donderdag 13 mei 2021

Mijmering 37 Keukenmeiden verdriet, rabarber, van niets iets maken en je terras vol blommen voor 12,75 euro.

Beste mensen,

Begin nu...niet morgen of volgende week maar nu,
om van je leven iets te maken en laat de kritiek van onwetenden achter je....
 
Annemiek.
 
Mijmering 37 2021.
 
Tip.
Vele mensen hebben verlof en zijn aan het werk in de tuin. Bijna half mei en de kans op nachtvorst is ongeveer nihil al krijg je geen
garantiebewijs. 

In het tuincentrum verdienen ze nu goud en het is ze van harte gegund. Helaas niet aan mij want ik consuminder en plantjes is een van mijn valkuilen dus heb ik mezelf eerst bij de oren gepakt. 

Ik moest bij de Boerenbont zijn en zag daar o.a. 1 tomatenplant met al kleine tomaatjes eraan voor 9,95 euro. Drie aardbeienplantjes met de blommen al erin voor 4,95 euro. 

Ik ben spoorslags naar huis gefietst en heb mijn plantjes geteld en uitgerekend dat ik voor rond de 150 euro aan aardbei plant in de bakken en wasteil heb staan die me niets hebben gekost. 


Het zijn de jonkies van de vorige aardbei planten. Ze zien er beter uit dan die bij de “bonte koe” eh... Boerenbont.
 
Verder zijn de planten met tomaten en paprikaatjes eraan uit de kas en als je die in je tuin zet krijgen ze meteen een hartaanval van temperatuurverschil. Hoe langer de planten in het tuincentra staan hoe zwaarder ze het hebben. 


Ze krijgen niet altijd water heb ik gezien en mijn hart doet pijn bij al die mishandeling. Slappe gele blaadjes en wat je allemaal hoort vertellen in de wandelgangen van een tuincentrum... Mijn schoenen vallen ervan uit... 

Een mevrouw kocht alleen nog maar hanging basket opgemaakt en wel. Vijf stuks van 29,95 per stuk omdat de vaklui volgens haar beter de planten mengen. De hanging baskets zet ze zo in sier potten op haar terras. 


Geen werk en betaald ze liever "wat" meer en wel 150 euro voor 5 potten zomerbloeiers. Volgens mij verdiend ze de euro’s gemakkelijk of... is haar man de kostwinner of zo... en weet hij veel...
 
Wat ik gekocht heb? Een traytje kleine lobelia’s voor 6 euro de 24 of zo. Het waren er in ieder geval veel. Hoe kleiner hoe goedkoper en de grotere kosten drie voor 5 euro. Die heb ik mooi laten staan. 

Groeien doen ze wel in mijn tuin waar ze goed verzorgt worden... 
Nog drie Spaanse margrieten gekocht samen voor 5 euro met zorg gekozen en een geranium. Alles samen 12,79 euro.
 
Het prachtige bakje blommen wat ik met Moederdag van Suaad heb gekregen heeft problemen. In het bakje zitten 4 planten op elkaar gedrukt waarvan de een veel en de ander minder water wil. Potgrond zit er amper in en een laagje mos verbergt de tegen elkaar gedrukte wortelkluitjes die geen kant
op
kunnen.
 
De bloemist zal gedacht hebben als het Moederdag maar haalt. Ik heb de planten uit de pot geplukt ( zie foto's) en de hortensia in de wasketel gezet omringt met lobelia’s en het
hedera plantje. 

Ik zie haar opfleuren en heb nog wat korreltjes koemest aan haar voetjes gelegd. De bonte Spaanse margriet uit dezelfde pot had het zwaar en heeft haar blommenkopjes laten hangen.  Ze kreeg een eigen potje en knapt al een beetje op. 


Het mooie vetplantje werd weer middenin de pot gezet met veel potgrond omringt en lobelia's. Het schattige potje staat te pronken op de tuintafel. In de nostalgische wolkjes pannen kwamen plastic potten op maat met onderin filterzakjes op de gaatjes om uitstroom potgrond te voorkomen. In elke pan kwam een Spaanse margriet ook omringt met lobeliaatjes. 

Mijn pannenrek is weer klaar en tot slot kwam die ene
geranium die ik kocht aan de beurt. Ze werd middenin de wasketel gezet tussen de drie geraniums die ik in de winter overhield. Ook daar kwamen lobelia’s omheen. Het mos van de oorspronkelijke pot van Suaad
heb ik wat meer uit elkaar getrokken en hebben vele potten wat plukjes mos gekregen tussen de planten... 

 Meer doen met minder en ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en niet hoort bij die stroom mensen die met volle winkelwagens voor honderden euro’s bij de kassa staan en eigenlijk het geld niet kunnen missen.

Misschien bedenken ze hoe ze in Godsnaam de maand moeten rondkomen... Of... ze hebben een euro boompje in hun tuin staan.
 
Tip 2
Ik heb met Song in de moestuinen van het consuminderhuis gewerkt en kon ik hem nog een kleinigheid leren. 

De bloemen in de rabarber liet hij me met trots zien en hebben we
ze even later uit de plant gedraaid want die blommen halen de kracht uit de plant. Bij het uitdraaien kwam soms een rabarberstengel mee en heb ik die mee naar huis genomen om rabarbermoes te maken en te delen met song. 

Hij weet niet of hij rabarber lust en morgen kan hij proeven. Hoe je rabarbermoes maakt? De hele stengels wassen en vieze plekjes afsnijden en van blad ontdoen. 


De stengel met de keukenschaar in stukjes knippen en zonder water opzetten in een pan met deksel erop. Op hoog gas aan de kook brengen en op laag gas garen. 

Af en toe kijken of de rabarber niet aanbrand en omroeren. Er zit veel vocht in die eerste eigenlijk te dunne stengels. 

Je kan ook nog de deksel schuin zetten als je wil zodat nog wat vocht verdampt. Ik heb geen staafmixer gebruikt maar de garde en op het allerlaatste twee eetlepels suiker toegevoegd. 

Ik hou van puur en kook liever in dan ik de rabarber zal binden. Ik heb een kommetje geproefd en de smaak is werkelijk heerlijk moet ik zeggen.
 
Tip 3
De schorseneren komen in bloei en Song heeft de blommen
eruit geknepen. Vorig jaar maart hebben we de schorseneren gezaaid en omdat het oud zaad was zijn ze wisselend opgekomen. 

Song vroeg het hele jaar wat hij met die dingen moest doen. Laten staan! Net voor de winter heeft hij op mijn order, de planten voor de helft gesnoeid en zijn ze de winter ingegaan. 

Annemieks experiment en ze konden niet meer dan dood
gaan. Vanmiddag heb ik song geleerd hoe hij schorseneren moet oogsten.

 Ik probeerde hem te vertellen dat de groente ook wel “keukenmeidenverdriet” heten omdat de schil zwart afgeeft op je handen en ze vreselijk plakken. 

Omdat mijn steenkolen Engels niet voorzag in de woorden die ik over wilde brengen heb ik Song vertelt dat ze “problem 
from the Kitchen” heten. 

Volgens Song moest dat zijn “out off the kitchen” In ieder geval heb ik een hapje voor hem klaarstaan en kan zo in zijn magnetron. 

Terug naar het oogsten. Je moet rondom de plant een geultje graven zo diep als de wortels gaan en kan je de breekbare wortels zo uit de aarde nemen.

 
Hoe verwerk je schorseneren? Met een dunschiller de schil verwijderen zonder de stengel aan te raken. (Is me niet gelukt) 

De schorseneren direct in water met het sap van een kleine
citroen leggen anders verkleuren ze. 

 Je handen krijg je later ook schoon met die citroenheften. De schorseneren in vingerkootjes lange stukken snijden en eventueel in de lengte middendoor als ze dik zijn. 

Koken in water met een scheut melk met iets zout tot beetgaar...


Op laag gas (ongeveer 15 minuut) en afgieten. Ondertussen had ik een Hollandse saus gemaakt van een halve eetlepel boter laten smelten en met een halve eetlepel bloem mengen. 

Melk toevoegen in beetjes en met een garde klontjesvrij roeren. Eventueel van het gas af als het dikken te snel gaat... 


Ik had die heerlijke bouillon in potjes en heb weinig melk gebruikt en meer bouillon waardoor de saus meer smaak kreeg. 

Zout naar smaak toevoegen. De schorseneren op je bord met het sausje overgieten en wat nootmuskaat erop. 

Ik had twee schijven knolselderij uit de vriezer gehaald en die
ontdooit op de omgekeerde deksel van de schorseneren pan.

 De middendoor gesneden schijven werden eerst in paneermeel... dan in een losgeklopt ei en weer in paneermeel gewenteld. 

In zonnebloemolie bakken en eigenlijk moest bij het menu nog gebakken aardappels maar ben ik niet aan toegekomen... 

Het was een verrukkelijk nostalgisch gerechtje van deze bijzondere vergeten groente soort die een voorjaar, zomer herfst en winter in de moestuin de tijd kreeg om te groeien en uiteindelijk de perfecte dikte bereikte. 
Song heeft alweer nieuwe gezaaid... Gewoon proberen dus en in zandgrond groeit deze
groente sneller, dus voor de winter nog te oogsten en groeit zonder vertakkingen. 

In de grond van moestuin Molenberg groeit deze groente niet. Te zware aarde... In Landgraaf heeft de moestuin teel aarde gekregen als toplaag en dat is een groot verschil...
 
Mijn leventje...
Suikerfeest... veel van onze vrijwilligers zijn Moslim en ze vieren dit samen en in de moskee. 

Ze gaan op bezoek bij elkaar en steunen degenen die het
moeilijk hebben. 

Morgen wil ik er alles van weten als ze weer op het werk zijn. Dat gaat gewoon door hebben ze vertelt en ik ben benieuwd... 

Wij hebben vrij met Kerst en ik heb er geen moeite mee als de een of ander niet verschijnt... 


Meestal komt Jamila met hapjes en maakt ons allemaal blij... Wij maken de mens in crisis blij en morgen gaat weer een hele inboedel naar een meneer in een lege flat. 

Verder heb ik morgen vele gesprekken met mensen die o.a. al maanden op de grond slapen. 

Een heel gezin en als je niet bij ons werkt kan je je dit
gewoon niet voorstellen. Mensen zonder inboedel en zonder voedsel omdat ze zes weken minimaal moeten wachten voordat hun uitkering komt. 

Ze komen vaak te voet kilometers ver want geld voor de bus ontbreekt. Ze zijn moe wanhopig en weten niet wat hen overkomt. We geven hen houdbaar voedsel en een tientje mee voor brood voor een week. De week erop mogen ze terug komen en heb ik een zogenaamde “vriend” die een meneer in crisis bracht omgekocht met een tafeltje.

Hij moet daarvoor drie vrijdagen meneer naar ons toe brengen om een voedselpakket te halen. 

Ophalen en afgeven van het voedsel is niet aan de orde want de “vriend” is een gluiperd... We maken ook wel mee dat een meneer het heel normaal vind dat we hem van een inboedel voorzien. “Ze” moeten hem helpen zegt hij en hij denkt dat we van de gemeente zijn.

 Meneer wilde een tweepersoons bed en we hebben op dit moment alleen eenpersoons bedden. “Ja maar,” “ik wil een tweepersoonsbed.” Dat zal hij dan zelf moeten kopen helaas... of op de bank slapen. 

Het kwam niet binnen bij meneer maar wel als de inboedel komt denk ik wel...en kan hij alsnog een eenpersoons bed krijgen. We helpen iedereen en geven heel selectief uit. Een rouwdouwer krijgt navenant en een mens die vol zorg en blijdschap het mooie bed of de kast bekijkt en waardeert krijgt ook navenant... en weet ik dat het spul goed terecht komt....wat met liefde wordt gegeven...
 
Annemiek