dinsdag 29 december 2020

Mijmering 99 "appelbeignets" bakken in een eetlepel olie en koop niets week... plus spruitjes stamppot...

Beste mensen

Een beetje liefde kan als een druppel water zijn, die een mens of dier als een bloem 
de kracht geeft
om zich weer op te richten...

Annemiek
 
Mijmering 99 2020.
 
Tip.
Omdat ik geen Kerst vier maar midwinter wende hoef ik geen kerstboom op te ruimen.

Ik heb geen bal in huis... nou ja vega ballen
in de vriezer.  

Dit jaar heb ik niet eens een kerststuk gemaakt. Ik nam me niet de moeite. Een kaarsje aan was voldoende en ik heb het stuk niet gemist. 

De tijd is voorbij dat ik doe wat “men” van me verwacht.
 
Mijn meest dierbaren zoals mijn zus en zwager en de woensdagvriend bel ik op om fijne kerstdagen te wensen (als ik weet dat ze het vieren) en mijn zoon belt mij. 

We moeten afstand houden op dit moment maar in de regel ga ik persoonlijk nieuwjaar wensen. 

In die trend heb ik ook het kerstgedicht geschreven... Mijn eigen gevoelens neerschrijven en uitdragen door te vertellen hoe rijk eenvoudige kerst kan zijn...
 
Bij de paar echte vrienden die ik heb, kan ik mezelf zijn en het zijn gouden momenten als we zoals vanmiddag rond de tafel gedachten delen en rijker worden door meer inzicht en daardoor groei doormaken. 

Wat dat betreft geeft “Hij die de sla laat groeien” me mega cadeautjes laat in mijn leven. 

Ik geloofde nergens meer in nadat ik afgelopen jaar gruwelijk op mijn bek ben gegaan en dat was de straf omdat ik niet luisterde naar het gevoel als iets nooit echt goed is geweest... Ik Wilde dat het goed zat en dat is iets heel anders nietwaar. 

Ik weet  nu beter en luister voor 100% naar mijn gevoel. We leren tot het laatste moment dat we leven... 

Wat is de tip? Als je op je bek gaat...sta weer op, zeur niet en leer ervan. 

Zeg zelfs dankjewel tegen de omstandigheden of degenen die dat voor elkaar brachten want je maakt na die val een enorme groei door....die je zonder dat niet zou hebben gemaakt...misschien kan je hier iets mee...
 
Tip 2
De echte goeie oliebollen zijn ontzettend duur en ik koop ze nooit. Maak dik pannenkoekenbeslag van bloem met iets bakpoeder een ei, snuf zout en melk. 

Roer het beslag klontjesvrij en laat even staan. Met de appelboor het klokhuis uit de appels steken en de appel met schil in vier ringen snijden. 

In wok of koekenpan wat zonnebloemolie en de ringen door het beslag slepen en in de wok of pan bakken. Even op hoog gas en lager om te garen. 

Draai de “beignets” halverwege om en gaar de onderkant. Oké het zijn dan misschien platte beignets maar de smaak is precies hetzelfde. 

Je hoeft ook geen liters olie te kopen....en de stank is veeeeeel minder dan in liters olie bakken. Met de deur open en de afzuigkap aan al helemaal oké...En het is niet zo’n gedoe...
 
Tip 3
Ik koop nooit poedersuiker... veels te duur. Gewone suiker malen in de keukenmachine koffiemolen of moulinex is beter. Ik bewaar het spul in een afgesloten potje en als dat leeg is maal ik weer een pot vol...
 
Tip 4
Doen met wat er is en de hang naar een nieuw jaar met weer de puntjes op de i is in me gevaren. Eerst maar eens alles netjes opmaken wat in huis is en de koop niets week starten... Daar voel ik me zo heerlijk bij na de feestdagen. 

De tuin door flaneren met Floor ontstaat al wandelend het menu. Spruitjes stamppot met een vegabal. Ik heb niet meer omgekeken naar de spruitkool en de bladluis is erin gekomen waar ik niets aan heb gedaan. De luis remt de groei en dat is te zien.
 
Ruimen die handel en de nog goeie spruitjes groot en klein komen in een wadjang. Soms het hart van een top van de plant die gewoon naar spruitjes smaakt. 

Een mega spruitjes “boom” kon zo hoog groeien omdat hij naast een courgetplant stond en stiekem mee snoepte van het vele water dat ik de courgetplant in de zomer gaf. Tja... Het receptje? Van de stamppot? Bij deze...
 
Spruitjes stamppot.
 
Evenveel aardappels dan topinamboer
of alleen aardappels...
evenveel spruitjes dan de knollen
peper/zout
klontje boter
nootmuskaat.
 
Werkwijze: De aardappels schil ik nu nog sneller op de vork gestoken dan voorheen met twee handen. 

De topinamboer gaat iets minder snel. Beiden wassen en met elkaar in kleine stukjes gesneden opzetten met een beker water en iets zout. 

De spruitjes schoonmaken, wassen en ook opzetten met een beker water en iets zout in een andere pan. 

Doe het maar in deze volgorde want de spruitjes moeten iets korter dan de aardappels. Beiden op kookpunt laag zetten en de tijdklok op 8 minuut voor de spruitjes.
 
Ik heb een vega burger uit de vriezer gehaald op dat moment en in een pannetje met iets zonnebloemolie op hoog gas gezet. 

Als de olie belletjes rond de bal gooit goed opletten en als de ene kant bruin is, de bal omdraaien en het gas op laag en de kookwekker op 8 minuut zetten. De deksel op de pan.
 
Van de aardappels en topinamboer puree maken door eventueel afgieten klont boter erbij nootmuskaat en stampen
met de stamper. 

 Eventueel kookvocht of melk toevoegen en roeren. 

De eventueel afgegoten spruiten bij de puree... weer een klontje boter plus nootmuskaat en omroeren... 

De spruiten zijn na 8 minuut net beetgaar en liggen daardoor nooit zwaar op je maag en je keuken stinkt ook niet naar spruit... 

Zoals je moeder het deed is niet altijd goed met die door en door gare prut waarvan de stank het hele huis doortrok... Eh... sorry.
 
Tip 5.
De kaas moet nog dagen mee heb ik besloten en veel yoghurt overgebleven heb ik een half pak uitgehangen in een 
filterzakje en verwerkt tot knoflook kaas. Knoflookstengels genoeg in de tuin.


 Je kan best een paar dagen verlangen naar kaas en die pot pindakaas eens opmaken of de jam die nog open staat. 

Niets mis mee. Verlangen is soms mooier dan alles bij de hand. 

Dat weet ik wel na 25 jaar woensdagvriend...Elke dag een man in huis zou mijn ontwikkeling maar remmen... Ik zie zelden een relatie waar de een de ander ruime groei tot

ontwikkeling toestaat. Ik ken een zo’n relatie en volg ze op de voet met verwondering... en zie steeds weer opnieuw wat echte liefde voor elkaar krijgt. 

De man is hier beter in dan de vrouw van het stel... dat wel... maar het werkt. In houden van zit meestal teveel ego volgens mij...
 
Mijn leventje...
Mijn Floor is straal verwend en dat heb ik zelf gedaan. Ze kon wel een horloge om haar poot hebben of een inwendige klok. 

Als ik wat langer in bed blijf zit ze te brullen als een leeuw voor de slaapkamerdeur. 

Ik moet opstaan want het is haar beurt om in bed te liggen. Voordat we slapen gaan wil ze nog wat koffiemelk over het restje voer in haar bakje om "s nachts nog wat te kunnen smikkelen. Zoiets als de hongerlijer die probeert te lijnen en stiekem in de nacht in de koelkast duikt.

 Als ze bij de achterdeur aangeeft naar buiten te willen verwacht ze dat ik het plaatje zomer opzet. Ze is vreselijk boos als het koud is of regent... 

Tegenwoordig poept ze alleen nog in de kattenbak en je wil niet weten hoe dat stinkt.

Ze was net geweest toen de bel ging en een monteur binnenkwam die boven moest zijn. 

De kattenbak staat achter het gordijn naar boven en ik vertelde direct aan de monteur dat die vreselijke stank niet door mij maar door de poes was geproduceerd. 

Hij keek me met een halve glimlach aan en ik zag hem denken: Wie gelooft is zalig!” Ik heb Floor die dag poepdoos genoemd en de kattenbak buiten gepleurd tot de stank verdwenen was en de drol eruit gehaald...
 
Annemiek