De kalende
kersenboom
in de nachtelijke tuintooit zich met sterren....
Annemiek.
Mijmering 94 2020.
Tip
Op de vensterbank van de keuken ligt een kladbloc waar ik
boodschappen op schrijf die ik in december nog nodig zou kunnen hebben.
Na
volgende week kom ik niet meer in de super. Een doos melk en kattenvoer voor
drie weken en kattenbak korrels staat op de lijst.
Closetpapier, brood voor in
de vriezer en kaas in voorraad. Twee kilo bloem en de voorraden in de
voorraadkast even checken.
Als je de kerstdrukte vermijden wil koop
dan nu in wat je straks nodig denkt te hebben... Kerst is voor mij vrede
en stilte... het bos in en een goed boek met een glaasje port.
Een stukje op de
fiets door de hei als het weer goed is... ver van de drukte en de
schranspartijen.
In de vriezer liggen vegetarische ballen en in de tuin staan
pastinaken en winterwortels, boerenkool en spruiten...
Tip 2
Vandaag heb ik champignonragout gemaakt en een deel in
bakjes in de vriezer gezet.
Lekker voor kerst en kant-en-klaar als ik lui of moe
zal zijn... Oh ja... nog 1 pakje pasteibakjes op het lijstje....
Heerlijke champignonragout
maak je binnen een half uurtje. Een variatie daarop voor de niet vegetariërs is
een of twee kipfilet in dezelfde hoeveelheid water garen met kipbouillonblokken.
De hoeveelheid champignons kan dan gehalveerd worden.
Ingrediënten: vegetarische
champignonragout
125 gram bloem
1 groot bakje
champignons
eetlepel kerriepoeder
3 groente
bouillontabletten
anderhalve liter
water
peterselie
pakje slagroom
ragoutbakjes
blaadjes sla en
tomaatje.
Werkwijze:
De
champignons afborstelen en een schijfje van het steeltje snijden.
Grote
champignons in 5 en kleinere in 3 stukken. De champignons in iets zonnebloemolie
met een klontje roomboter bakken in wok of koekenpan met de kerrie en iets zout.
Eventueel halverwege een klontje boter toevoegen. De champignons op laag gas
garen tot beetgaar. De kerrie geeft bij het bakken pas echt goed zijn smaak
vrij. Eventueel nog kerrie toevoegen.
Niet bang zijn deze massa klontert nooit. Roeren en de helft
van de bouillon toevoegen.
Nu oppassen en met de garde flink
roeren eventueel de pan van het gas af.
De roux moet klontjesvrij zijn en dat
lukt goed als de roux dik is. De pan weer op het gas en met beetjes meer bouillon
toevoegen en weer roeren.
Dit herhalen tot de roux naar je smaak nog net te dik
is.
Dan de slagroom toevoegen en omroeren.
De champignons toevoegen en met iets bouillon het aanbaksel in de wok
losmaken en bij de roux mengen. Met de
gesnipperde peterselie plus peper/zout en zeker nootmuskaat op smaak
brengen...
pasteibakjes in de oven opwarmen al of niet het “hoedje” apart,
ondertussen met blaadjes sla en een tomaatje het bordje versieren.
Pasteibakjes
op het bord en kokend heet de ragout op de bakjes en het dekseltje
erop...
Wat yoghurt in een kommetje en ga ik weer langs de
frambozenstruik in de tuin.
frambozenstruik in de tuin.
Een likje aardbeienjam op de vruchtjes en een glaasje
port bij dit feestelijk menu... waar ik af en toe van nip en de hele avond mee doe.
Ik drink een
fles port per winter en dat is meer dan genoeg. Mijn zus neemt daar een
chocolaadje bij en ik een toastje met kruidenkaas of brie of camembert. Als
toastjes gebruik ik een 1 snee knäckebröd en dat werkt beter met wapperende
handjes...
In de tuin zijn ze niet meer te vinden en heb ik een kropje bonte sla met wortelkluit gekocht.
Die staat nu in een bakje water op de vensterbank. Buiten zou het kropje bevriezen.
Op een beschut plekje buiten op een tafel in een hoekje zou ook kunnen als de temperatuur in de nacht niet lager dan 2 graden komt...
Komend weekend zal ik de sla in potgrond zetten in een bloempot en gaat het kropje nog langer mee en aan de groei...
Mijn leventje...
Gisteren werd Consuminderhuis Parkstad
Nieuwenhagen geopend met een foto momentje en een rondleiding voor de directeur
van HEEMwonen Frank Vos met delegatie.
Heem wonen is wederom een van de grootste
sponsor van CMP Nieuwenhagen. Van ons bestuur waren aanwezig: Jos Arts
(voorzitter) en Jo Souren (penningmeester.
Jozé Schlösser is de coördinator en
Theo Balter de assistent
coördinator. (niet op foto)
coördinator. (niet op foto)
Jos Arts en Frank Vos |
Van Consuminderhuis Parkstad Molenberg
waren Diny Wolgens, Fatima Mohsen en dit mens aanwezig.
Ik heb wat foto’s
gemaakt van het knusse huis waar hard is gewerkt...
We wensen alle
vrijwilligers in dit huis veel succes...
Het zogenaamde moederhuis waar Nederlands
eerste consuminderhuis werd opgericht aan de Wilhelminastraat wordt nu al
gesloopt...
Ik heb een filmpje gezien waar je ziet hoe de kelder word
ontmanteld door speciale arbeiders met een lichtje op hun helm.
En nee ik ga
niet kijken... het is voorbij die tijd... In herinnering blijven de mooie
momenten en die worden gekoesterd...