woensdag 9 december 2020

Mijmering 95 Bonenstoofschotel met puree, stoofpeertjes en de meneren in crisis van afgelopen week...

Beste mensen,

Maak een oase die blijheid brengt
in en rondom je huis.
Om het leven in al zijn facetten te genieten
Ook als het wat minder gaat....
 
Annemiek
 
Mijmering 95 2020.
 
Tip.
Bij PLUS zijn Gieser Wildeman stoofpeertjes in de reclame 1 euro de kilo. Ken je nog de geur misschien wel vanuit je jeugd? 

Wat een heerlijkheid om zelf de peertjes te stoven. De nostalgische geur van peer met kaneel door je huis in december is verrukkelijk. 

De gestoofde peertjes kan je per twee of zo invriezen en met Kerst zo op tafel zetten.... De smaak blijft hetzelfde... Het receptje hieronder...
 
Ingrediënten:
Zoveel peertjes als rechtop in de pan passen
1 of 2 kaneelstokjes
1 eetlepel suiker
rode wijn die misschien al jaren in je kast staat
uit een Kerstpakket of zo
Heb je niet? Koop dan goedkope rode wijn
of maak dat portje op dat allang ergens staat.
 
 
Werkwijze?
Zoek bij de super mooie exemplaren peertjes uit...met steeltjes.

De peertjes met de dunschiller schillen en de steeltjes eraan laten. Zet de peertjes rechtop in een pan en als een plaatsje open blijft waardoor ze om dreigen te vallen zet je als vulling een beker in de pan. 

Giet een ruime beker rode wijn bij de peertjes en twee bekers
water met de suiker. Zet de kaneelstokjes erbij... 

Als je de beker zou wegnemen zakt het vochtgehalte in de pan en weet je meteen de tweede reden waarom die beker erin staat. Breng aan kookpunt en zet op laag pitje om te stoven. Natuurlijk met de deksel op de pan en je ziet vanzelf wanneer de peertjes gaar zijn. 

Pas op het laatst neem je de beker weg om de topjes van de peren mee te kleuren door ze plat te leggen. Na het afkoelen
kan je ze invriezen al heb ik twee ervan opgegeten bij de warme maaltijd als dessert... Je kan werkelijk nergens zoiets heerlijks kopen.......
 
Tip 2
De laatste winterwortels werden geoogst uit de moestuin en ingekuild. Het wordt te koud in de nachten en ze zijn niet bestand tegen vorst. Het loof kan je het beste afdraaien net boven de wortelhals. 

De eerste laag wortel werd onderin de kuil gelegd. Een laag aarde erop en weer een laag wortel netjes op een rij.

Daarmee waren ze op... en werd deze tweede “verdieping” afgedekt met aarde. Tot slot tegen de vorst een laagje stro bovenop...  

De wortels blijven in deze inkuil tot maart vorstvrij en goed bewaard. Heerlijke biologische wortels die vlakbij de
keukendeur zo voor het grijpen liggen... 

Met een handschoen aan eventjes opgraven en weer toedekken. Een rijk bezit voor mij...
 
Tip 3
Bonenstoof met aardappelpuree... een heerlijk wintermenu voor de vegetariër waarbij de bonen het vlees vervangen.
 
Ingrediënten:
4 kleine aardappels per persoon
of half topinamboer en aardappels.
250 gram champignons
100 gram bruine bonen uit blik (uitgelekt)
of gebruik bruine droogbonen
1 rode paprika
1 tomaat
1 ui
1 knoflookteen
klontje boter
nootmuskaat peper/zout
beetje melk
zonnebloemolie
 
Werkwijze: Gebruik je liever droogbonen zoals ik zet dan een beker bruine bonen 24 uur in de week, in 3 bekers water en kook ze beetgaar. Zet ze aan de kant. 

Je kan ook een pot of blik bruine bonen nemen al zal ik dat niet snel doen.

Schil de aardappels en eventueel topinamboer en snij ze in kleine stukken, dat verkort de kooktijd. Zet op met een beker water en iets zout. 

Aan kookpunt het gas laag zetten en garen maar. Ondertussen de ui snipperen en in iets zonnebloemolie
fruiten in de wok. Even later de gesnipperde knoflook toevoegen en mee fruiten...
 
De champignons afborstelen... kort afspoelen en een schijfje van het steeltje snijden. De champignons in stukjes snijden en mee roerbakken bij de ui/knoflook in de wok. 

De klein gesneden paprika toevoegen en eveneens mee
roerbakken en peper/zout toevoegen. De uitgelekte bonen toevoegen en omscheppen. 

Als laatste de tomaat in stukken gesneden erbij. Deksel op de wok en op laag gas 10 minuut stoven. Proeven en eventueel ietsje sweet chilisaus erbij. Niet meer dan een halve eetlepel.
 
De aardappels en topinamboer zullen inmiddels wel gaar zijn. Eventueel afgieten... 

klontje boter en nootmuskaat erbij en de stamper erdoor. Eventueel een scheutje melk en met de houten lepel omroeren... 

Omèr en Moniek kwamen onverwacht aangewaaid en hebben een hapje meegegeten. Voor herhaling vatbaar moet ik zeggen...de stoof en dit bezoek.  Wat een heerlijkheid... met deze twee heerlijke mensen om de tafel. Ik heb mateloos genoten.

Mijn leventje...
Op de valreep laat ik jullie meekijken naar afgelopen week in het consuminderhuis...Dat zal ik blijven doen tot 20 december. Daarna niet meer en is mijn Kerstactie voorbij Ik hoop velen te kunnen helpen als jij meedraagt...
 
Een meneer die na een echtscheiding totaal aan lager wal raakte, kreeg een huur kamer in een huis met gemeenschappelijk gebruik van keuken toilet en badkamer. 

De meeste van die kamers kosten 350 euro huur per maand. Meneer heeft een tijd op straat geleefd en na de nodige tijd creperen wil hij oh zo graag weer terug naar het arbeidsproces en een flatje. Hij weet dat het een lange weg zal zijn waarin hij zich zal moeten bewijzen. Het afglijden gaat veel sneller dan weer opklimmen. De “gegoede burgerij” gelooft niet zo in dergelijke meneren, maar wij gelukkig wel, en als maar een mens naast hem gaat staan zal hij moed houden. 
 
Meneer heeft een tijdje in het sociaal pension “gewoond” waar hij geholpen werd aan een uitkering en daardoor sparen kon voor o.a. de eerste maand kamerhuur. Meneer krijgt zeker een jaar een begeleider die wekelijks komt meekijken hoe hij het doet. De kamer is na het sociaal pension het eerste stapje omhoog uit de goot. Spullen had hij niet meer en alleen de kleren die hij aanhad. We helpen hem graag als hij bij ons komt werken.... want voor wat hoort wat. Morgen om negen uur start meneer met zijn vrijwilligerswerk in het consuminderhuis. 

 We hebben meneer zijn huurkamer ingericht met een bed en bank met salontafeltje en een tafel met twee stoelen. Wat handdoeken washandjes theedoeken, een dekbed plus kussen en beddengoed. Meneer kreeg pannen servies bestek. Een fiets had hij al om naar zijn werk te gaan...

Bij het sociaal pension heeft hij goed zijn best gedaan met klussen hoorde ik. Onze mannen zorgden nog voor een vloerkleed voor iets warms op zijn vloer.... Ze herkennen de situatie omdat ze eens in hetzelfde schuitje zaten... en hoe ver zijn ze nu... al heel dichtbij het arbeidsproces.
 
Meneer moet morgen vroeg opstaan en op de fiets. Hij mag zijn goede wil bewijzen en misschien kom ik hem wel tegen onderweg als ik op mijn driewieler door de kou de berg op fiets... Ik geloof in hem omdat ik zag dat hij van het soort mens is waar toekomst  inzit en dat mag hij waarmaken... Ik zag de emotie op zijn gezicht en door zijn lijf stromen na ons gesprek en toen hij zijn eerste “eigen spul” in onze vrachtwagen laadde. Intussen heb ik ervaring en zie wel wie het niet redden al mogen ze altijd proberen. Ja die krijgen ook wel wat spul maar als ze de eerste dag al te laat komen mogen ze nog een dag proberen en is het afgelopen. 

Na een half jaar of zo mogen ze nog eens proberen al zie je ze dan meestal niet meer. Morgenvroeg mag onze nieuwe vrijwilliger eerst wat sjouwwerk verrichten om de emotie in goede banen te leiden... Van werken is nog nooit iemand dood gegaan. Mensen als hij die door diepe dalen gingen heb ik meer lief dan wie ook... Ik zal hem een tijdje persoonlijk begeleiden... en met Kerst als hij het zwaar heeft hebben we ook voor hem een voedselpakketje en een aardigheidje....
 
Afgelopen week was nog een crisis geval. Bij een bejaarde meneer was ingebroken in zijn huis terwijl hij een dagdeel weg was.  Meneer was niet verzekerd voor diefstal. Op zoek naar waardevol spul was veel schade aangericht en spul verdwenen zelfs zijn fiets. Een mevrouw die zich altijd een beetje om meneer bekommerd was meegekomen. We hebben meneer wat hergebruik spul gegeven en een laag model damesfiets waarop hij eerst op ons plein een rondje moest rijden. Meneer is zo klein dat ik zeker wilde weten dat hij niet van die fiets lazerde. Een warme jas en handschoenen verder hebben we het spul direct naar meneer zijn huis gebracht... want in december mag niemand creperen tenminste niet degenen waar we iets aan kunnen doen, en ja er zal ook naar meneer een voedselpakketje gaan... omdat ik wel zag dat hij dit heel hard nodig heeft...
 
Annemiek