woensdag 23 december 2020

Mijmering 98 Luxe soep, kerst ovenschoteltje pastinaak/spruitjes/sinaasappel en hangop....

 Beste mensen,

Tijdens een “frisse neus halen”
vind je zomaar kleine buideltjes geluk...
een tuin met lichtjes, de glimlach van een kind, een kerst krans aan een voordeur,
Je zou het allemaal niet zien als je thuis was gebleven...
Annemiek.
 
Mijmering 98 2020.
 
Tip.
Een geweldige tip als voorgerecht bij een kerstdineetje is de luxe bloemkoolsoep. 

Een klein kommetje is al genoeg. De tweede kerstdag heb je beslist nog soep over en met een salade erbij een complete maaltijd. 

Zo simpel te maken en hierbij het recept:
 
Ingrediënten:
1 bloemkool
1 aardappel
3 groentebouillonblokken
1 ui
1 liter water
halve liter melk
klontje boter.
 
Fruit de gesnipperde ui in een klontje boter in een soeppan glazig maar niet bruin. 

Snij ondertussen de bloemkool in kleine stukken, ook de
stronk. Was de bloemkool in een vergiet en kieper in de pan.

Bouillonblokken water, melk en de klein gesneden aardappel erbij. Naar kookpunt brengen en met een houten lepel tussen pan en deksel laten garen. 

Met de staafmixer erdoor en voor een zijdezacht soepje door een fijnmazige zeef gieten. 

Ik doe dat dus niet. Als je de rest van mijn kerstdiner maakt neem dan kleine soepkopjes voor de soep... Een toefje room op de soep of een scheutje koffiemelk.
 
Tip 2
Vegetarische ovenschotel van pastinaak spruitjes champignons met sinaasappel.
Als je zelf geen pastinaak in de tuin hebt neem dan gewoon aardappels. Pastinaken zijn niet te betalen in super of op de
markt (3,50 euro per kilo)
 
Ingrediënten:
De nodige spruitjes
evenveel pastinaak of aardappels
half bakje champignons
1 sinaasappel
klontjes boter
nootmuskaat
peper/zout
beetje paneermeel.
 
Mijn spruitjes waren uit eigen tuin en biologisch. Alleen even afspoelen is genoeg en in een pannetje met een bodempje water en iets zout even aan de kant zetten. 

De pastinaken of aardappels schillen wassen en in kleine
stukken snijden. 

De pastinaken eveneens met een bodempje water en iets zout in een pannetje. 

Spruitjes en pastinaken tegelijk opzetten en de champignons afborstelen, kort afspoelen en in stukken snijden.  

Met een klontje boter bakken in de wok of koekenpan met iets
zout en ietsje kerrie. 

De sinaasappel afboenen en de schil van de sinaasappel raspen. De sinaasappel uitpersen en sap en rasp apart zetten.
 
Boter een ovenschotel in en verwarm de oven voor. 
De spruitjes hoeven vanaf kookpunt maar acht minuut. Giet ze af en meng ze in de pan met de sinaasappelrasp, de champignons een klontje boter en nootmuskaat. 

Leg dit mengsel midden in de ovenschaal. Giet de pastinaak af en maak puree ervan met de stamper... 

klontje boter erbij en het sinaasappelsap. De puree moet luchtig zijn. 

Kom je sap te kort neem dan nog wat opgevangen kookvocht. Spatel de puree in een spuitzak en spuit de puree naast de spruitjes in de vuurvaste schotel. 

Bestrooi de puree met een beetje paneermeel en leg op de spruitjes wat klontjes boter... Even in de oven....tot de boter is gesmolten en de puree een korstje heeft.
 
Tip 3
Hangop nagerecht
 
Ingrediënten:
Zeker een half pak volle milde yoghurt
iets suiker
goede jam
of fruit
slagroom.
 
De hangop uithangen in een filterzakje in een filterzakjes houder en laten uitlekken. De yoghurt te dik? Doe wat uitgelopen vocht erbij. Wat suiker toevoegen naar smaak en met de garde omroeren. Onderin coupes wat fruit of zelfgemaakte jam. 

Daarop de yoghurt en afwerken met fruit of jam. 

Ik heb een bekertje slagroom gebruikt en stijf geklopt met iets suiker. 

Met een spuitzak toefjes op de hangop spuiten. 

De rest van de slagroom opmaken door toefjes in een plat doosje te spuiten op een stukje bakpapier. 

Zet het doosje in de vriezer en je hebt na vier uur hard bevroren toefjes slagroom die je met elkaar samen in een
plastic zakje stopt. Ze blijven bevroren mooi in vorm.

Heb je een toefje slagroom nodig voor op gebak of ijs haal je het toefje uit de vriezer en zet bovenop... wat je maar wil. 

 Na 10 minuut is de slagroom ontdooid....
 
Mijn leventje
Jawel... tijdens het schrijven ben ik rechtop in slaap gevallen... dat gebeurd me wel eens... Mijn midwinter dinertje wilde ik met jullie delen zodat de recepten een kerstdineetje bij velen worden. Zo gemakkelijk te maken en ook al woon je alleen je hoeft niet de zielige uit te hangen nietwaar...

Ik doe dat in ieder geval niet en geniet van de rust en de stilte. Ik bel lieve mensen en bedank voor de steun en het
meedenken en meedragen... 

Terug mijmeren is mijn mooiste bezigheid dezer dagen en met dankbaarheid bedenken wie we allemaal hebben kunnen redden. Daar was dit jaar een lief beestje bij... Popje die nu Mika heet en nog wat lieve groeten stuurde... 

Hoe vreselijk zou het zijn geweest als ze in de regen rond had gezworven... en ja er zijn vele zwerfkatten als zij maar we kunnen ze niet allemaal redden... Onder ons afdak staan altijd brokjes en water en er zijn warme plekjes her en der... Meer dan menig mens kan zeggen...en we werken daar doorlopend aan...

Annemiek