Beste mensen,
Tijdens een
“frisse neus halen”
vind je zomaar
kleine buideltjes geluk...
een tuin met
lichtjes, de glimlach van een kind, een kerst krans aan een
voordeur,
Je zou het allemaal niet zien als je thuis was gebleven...
Je zou het allemaal niet zien als je thuis was gebleven...
Annemiek.
Mijmering 98 2020.
Tip.
Een geweldige tip als voorgerecht bij een kerstdineetje is
de luxe bloemkoolsoep.
Een klein kommetje is al genoeg. De tweede kerstdag heb
je beslist nog soep over en met een salade erbij een complete maaltijd.
Zo simpel te maken en hierbij het recept:
Ingrediënten:
1 bloemkool
1 aardappel
1 ui
1 liter water
halve liter melk
klontje boter.
Fruit de gesnipperde ui in een klontje boter in een
soeppan glazig maar niet bruin.
Snij ondertussen de bloemkool in kleine stukken,
ook de
stronk. Was de bloemkool in een vergiet en kieper in de pan.
stronk. Was de bloemkool in een vergiet en kieper in de pan.
Bouillonblokken water, melk en de klein gesneden aardappel erbij. Naar kookpunt
brengen en met een houten lepel tussen pan en deksel laten garen.
Met de
staafmixer erdoor en voor een zijdezacht soepje door een fijnmazige zeef gieten.
Tip 2
Vegetarische ovenschotel van pastinaak spruitjes
champignons met sinaasappel.
Als je zelf geen pastinaak in de tuin hebt neem dan gewoon
aardappels. Pastinaken zijn niet te betalen in super of op de
markt (3,50 euro per kilo)
markt (3,50 euro per kilo)
Ingrediënten:
De nodige spruitjes
evenveel pastinaak of aardappels
half bakje champignons
klontjes boter
nootmuskaat
peper/zout
beetje paneermeel.
Mijn spruitjes waren uit eigen tuin en biologisch. Alleen
even afspoelen is genoeg en in een pannetje met een bodempje water en iets zout
even aan de kant zetten.
De pastinaken eveneens met een bodempje water en iets
zout in een pannetje.
Spruitjes en pastinaken tegelijk opzetten en de champignons
afborstelen, kort afspoelen en in stukken snijden.
De sinaasappel afboenen en de
schil van de sinaasappel raspen. De sinaasappel uitpersen en sap en rasp apart
zetten.
Boter een ovenschotel in en verwarm de oven voor.
De
spruitjes hoeven vanaf kookpunt maar acht minuut. Giet ze af en meng ze in de
pan met de sinaasappelrasp, de champignons een klontje boter en nootmuskaat.
Leg
dit mengsel midden in de ovenschaal. Giet de pastinaak af en maak puree ervan
met de stamper...
Kom je sap te kort neem dan nog wat opgevangen kookvocht. Spatel
de puree in een spuitzak en spuit de puree naast de spruitjes in de vuurvaste
schotel.
Bestrooi de puree met een beetje paneermeel en leg op de spruitjes wat
klontjes boter... Even in de oven....tot de boter is gesmolten en de puree een
korstje heeft.
Hangop nagerecht
Ingrediënten:
Zeker een half pak volle milde yoghurt
iets suiker
goede jam
of fruit
slagroom.
De hangop uithangen in een filterzakje in een filterzakjes
houder en laten uitlekken. De yoghurt te dik? Doe wat uitgelopen vocht erbij. Wat suiker toevoegen naar smaak en met de garde omroeren. Onderin coupes wat
fruit of zelfgemaakte jam.
Daarop de yoghurt en afwerken met fruit of jam.
Met
een spuitzak toefjes op de hangop spuiten.
De rest van de slagroom opmaken door
toefjes in een plat doosje te spuiten op een stukje bakpapier.
Zet het doosje in
de vriezer en je hebt na vier uur hard bevroren toefjes slagroom die je met
elkaar samen in een
plastic zakje stopt. Ze blijven bevroren mooi in vorm.
plastic zakje stopt. Ze blijven bevroren mooi in vorm.
Heb je een toefje slagroom nodig voor
op gebak of ijs haal je het toefje uit de vriezer en zet bovenop... wat je maar wil.
Na 10 minuut is de slagroom ontdooid....
Jawel... tijdens het schrijven ben ik rechtop in slaap gevallen... dat gebeurd me wel eens... Mijn midwinter dinertje wilde ik met jullie delen zodat de recepten een kerstdineetje bij velen worden. Zo gemakkelijk te maken en ook al woon je alleen je hoeft niet de zielige uit te hangen nietwaar...
Ik doe dat in ieder geval niet en geniet van de rust en de stilte. Ik bel lieve mensen en bedank voor de steun en het
meedenken en meedragen...
meedenken en meedragen...
Terug mijmeren is mijn mooiste bezigheid dezer dagen en met dankbaarheid bedenken wie we allemaal hebben kunnen redden. Daar was dit jaar een lief beestje bij... Popje die nu Mika heet en nog wat lieve groeten stuurde...
Hoe vreselijk zou het zijn geweest als ze in de regen rond had gezworven... en ja er zijn vele zwerfkatten als zij maar we kunnen ze niet allemaal redden... Onder ons afdak staan altijd brokjes en water en er zijn warme plekjes her en der... Meer dan menig mens kan zeggen...en we werken daar doorlopend aan...
Annemiek