woensdag 30 september 2020

Mijmering 78 De wensenweg, de lekkerste appeltaart zelf bakken en een rolcontainer met een jasje en een deurtje...

Beste mensen,

Je bent op z’n best
als je niet je best loopt te doen...
 
Annemiek
 
Mijmering 78 2020.
 
Tip.
Er schijnt een wensenweg te zijn ergens in niemandsland. Die weg voert misschien van en naar “Hij die de sla laat groeien.” 

De naam van die weg kan wellicht Maktoeb
zijn oftewel: “Het staat geschreven.” Ik ben een regelmatige hoopvolle wandelaar op die weg vol dankbare afwachting...
 
Ik kom daar medewandelaars tegen die onze stichting een warm hart toedragen en in de gelegenheid zijn veel leed te verzachten door benodigde zaken te schenken. 

Ik was niet eens verbaasd toen een passerende wandelaar vertelde dat hij een boxspring bed zou komen brengen die ik nog zocht voor een meneer. 

Een andere wandelaar die ik daar ontmoette, had een zwarte leren tweezitter en een mevrouw die me passeerde bleek een daarbij passend bankje te willen schenken... Een dag later werden de salontafeltjes aangekondigd.
 
In mijn hoofd heb ik een verlangde gehoopte inboedel voor 80% bij elkaar staan terwijl de mevrouw in crisis het allemaal niet meer kon bevatten en instortte... 

Dat is de eerste stap van verwerking weten we... van alles wat dit mens afgelopen jaar moest meemaken en blindelings door daverde omdat het moest en ze een strijder is... niet eens voor zichzelf maar vooral voor haar kind... 

Aan elke strijder komt een eind en verwerking mag nu komen...want we dragen mevrouw behoedzaam naar de luwte in ons huis waar het goed rusten is...

Waarom dit intro? Wat is de tip? We mogen blij zijn omdat we altijd nog kunnen helpen... Je buur je familie je vrienden in deze zware tijd van corona. Een hand toesteken, helpt jezelf ook weer verder... Nodig hebben en nodig zijn liggen in hetzelfde straatje...
 
Tip 2
Natuurlijk heb ik een appeltaartje gebakken van de val
appeltjes en is nog een mandje over om appelmoes van te maken.
 
Hierbij het recept van de meest lekkerste appeltaart:
 
Ingrediënten:
Ruim een kilo appels
handje liefst witte rozijnen
kaneel
eventueel suiker
 
Voor het deeg:
Een deel van 1 kilo bloem
1 zakje bakpoeder
150 gram suiker
1 pakje roomboter
of margarine
snuf zout
1 ei
scheutje melk.
 
Werkwijze.
Schil de appels... snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snij de partjes in 2 of 3 stukken naarmate de appel groot is. Ikzelf deed het anders... 

ik waste de appels... verwijderde met een appelboor het klokhuis en sneed de appel met schil in stukken...
 
De appelstukjes in een pan met een handvol rozijnen en kaneel. 

De hoeveelheid kaneel naar smaak en eventueel suiker wat ik niet deed. De appels waren zoet genoeg. 

Een klein kopje water en alles omscheppen en op hoog gas blancheren. 

Door het water mengt de kaneel om de appels en rozijnen...

Leg een deksel op de pan en laat enkele minuutjes sudderen waarbij je af en toe omschept om aanzetten te voorkomen.
 
Zet de oven op voorverwarmen 180 graden...
Meng in een deeg/kom ongeveer een derde kilo bloem met 1 zakje bakpoeder en de suiker. 

Het ei en de roomboter (op kamertemperatuur) in de kom. Met twee messen de boter in stukjes snijden en een scheut
melk toevoegen. 

Met de hand kneden tot het deeg loslaat van je handen terwijl je steeds bloem toevoegt.
 
Gebruik je een professionele rastervorm werk dan als volgt:
 
Twee derde van het deeg tot een lap uitrollen zodat de rastervorm erop past. 

De rastervorm met bloem bestuiven en de deeg/lap erop leggen. De deeg/lap eveneens met bloem bestuiven en met de deegrol het deeg in de rastertjes rollen. 

Druk flink en sla geen plekje over. Neem de bovenste helft van de rastervorm eraf waar nu de rastertjes op liggen. Hoe krijg je die nu op je taart?
 
Pak een pizza vorm of andere grote vlakke plaat en bestrooi de rastertjes met bloem. Leg de pizza plaat erop en keer om. Klop (bijvoorbeeld met het heft van een mes) op de rastertjesvorm en de rastertjes laten los en vallen op de pizzaplaat. 

Leg de pizzaplaat in de koelkast. Klop de restjes deeg uit de achtergebleven onderdeel rastervorm op je werkblad en kneed van alle restjes deeg een bal. 

Rol uit tot een lap zo groot als een vlaai bakplaat. Vouw de lap in vieren en leg op de vlaaiplaat die bedekt is met bakpapier. Laat de randen van het papier overhangen.
 
Rol het teveel met de deegrol van de randen en werk daarmee dunnere randjes af. 

Stukkeren mag en gebeurt altijd met dit deeg. Je ziet er later niets meer van... 

Schep de appelvulling op het deeg en haal de deegraster die nu stijf van de kou is uit de koelkast... Schuif de rastertjes op de vulling en veeg voorzichtig met een natte vinger het meel van de raster... Zet in de oven en bak tot lichtbruin...
 
Je hebt geen professionele rastervorm? Vul dan met de eerste uitgerolde deeg/lap de vlaaivorm en vul met de appeltjes. 

Rol van de rest deeg een bal en rol die uit tot een lap waarvan je repen snijdt die op de taart worden gelegd...
 
Uit de oven de vorm op een rooster zetten en af laten koelen. De taart is dan steviger en kan je hem aan de flappen bakpapier zo uit de vorm tillen. 

Leg de taart op een vlakke taartschaal en misschien kan je
het bakpapier er zo onderuit trekken... voor hergebruik...
 
Tip 3
Zet Ahmed en mij samen en ideeën bruisen. Ik wilde een rolcontainer rondom dicht maken zodat klein spul er niet uitvalt. 

Ik had daar wel een ideetje over voor de naailes maar het kwam er niet van... 

De rolcontainer werd binnen gezet door Ahmed en Diny pakte een wollen deken voor me. Hoe naai je een deken rondom aan een rolcontainer? 

Jawel met rekbaar “draad” van panty’s geknipt en een stoffeerdersnaald op lengte met een groot oog. 

De tweepersoon deken paste precies rondom en in hoogte om de container wat ik wel had verwacht.... De “draad” knapt niet zomaar want er zit rek in.

 
Maar hoe zou de sluiting worden aan de voorkant? Ahmed liep even weg en kwam met een smalle bed bodem die precies aan de voorkant paste. 

De “scharnieren” werd nog dikkere panty “draad” en de sluiting drie linten... geknipt van dezelfde panty... 

We zijn apetrots op ons ideetje en rolcontainer twee komt volgende week. Die moet in weer en wind en denk ik nog over....
 
Tip 4
De zorg voor de winter in mij heeft de salie afgeknipt en het vieze blad verwijderd. 

In drie bosjes werden ze bij elkaar gebonden en aan het hekwerk bij de trap opgehangen om te drogen. 

Saliethee tegen luchtweginfecties keelpijn en ontstoken tandvlees...
 
Mijn leventje...
We genieten van elk moment met Popje en haar koffertje staat al klaar. Anti vlooien pipetjes en anti wormkuur en haar dekentje. 

Een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven en veel voer. Daar komt nog haar voerbakje bij en misschien wat speeltjes al zijn die onbekend bij een poes die alleen overleven gewend is... Een poezenmand gaat mee waar ze in wordt gezet om de reis uit te zitten... Nog drie nachtjes slapen....
 
Annemiek