Je bent op z’n best
als je niet je best loopt te doen...
Annemiek
Mijmering 78 2020.
Tip.
Er schijnt een wensenweg te zijn ergens in niemandsland.
Die weg voert misschien van en naar “Hij die de sla laat groeien.”
De naam van
die weg kan wellicht Maktoeb zijn oftewel: “Het staat geschreven.” Ik ben een
regelmatige hoopvolle wandelaar op die weg vol dankbare afwachting...
Ik kom daar medewandelaars tegen die onze stichting een
warm hart toedragen en in de gelegenheid zijn veel leed te verzachten door
benodigde zaken te schenken.
Ik was niet eens verbaasd toen een passerende
wandelaar vertelde dat hij een boxspring bed zou komen brengen die ik nog zocht
voor een meneer.
Een andere wandelaar die ik daar ontmoette, had een zwarte
leren tweezitter en een mevrouw die me passeerde bleek een daarbij passend
bankje te willen schenken... Een dag later werden de salontafeltjes
aangekondigd.
In mijn hoofd heb ik een verlangde gehoopte inboedel voor
80% bij elkaar staan terwijl de mevrouw in crisis het allemaal niet meer kon
bevatten en instortte...
Dat is de eerste stap van verwerking weten we... van
alles wat dit mens afgelopen jaar moest meemaken en blindelings door daverde
omdat het moest en ze een strijder is... niet eens voor zichzelf maar vooral voor haar
kind...
Aan elke strijder komt een eind en verwerking mag nu
komen...want we dragen mevrouw behoedzaam naar de luwte in ons huis waar het goed rusten
is...
Waarom dit intro? Wat is de tip? We mogen blij zijn omdat
we altijd nog kunnen helpen... Je buur je familie je vrienden in deze zware tijd van corona. Een hand toesteken, helpt jezelf ook weer verder... Nodig hebben en nodig zijn
liggen in hetzelfde straatje...
Tip 2
Natuurlijk heb ik een appeltaartje gebakken van de valappeltjes en is nog een mandje over om appelmoes van te maken.
Hierbij het recept van de meest
lekkerste appeltaart:
Ingrediënten:
Ruim een kilo appels
handje liefst witte rozijnen
eventueel suiker
Voor het deeg:
Een deel van 1 kilo bloem
1 zakje bakpoeder
150 gram suiker
1 pakje roomboter
of margarine
snuf zout
scheutje melk.
Werkwijze.
Schil de appels... snij ze in vieren en verwijder de
klokhuizen. Snij de partjes in 2 of 3 stukken naarmate de appel groot is. Ikzelf
deed het anders...
ik waste de appels... verwijderde met een appelboor het
klokhuis en sneed de appel met schil in stukken...
De appelstukjes in een pan met een handvol rozijnen en
kaneel.
De hoeveelheid kaneel naar smaak en eventueel suiker wat ik niet deed.
De appels waren zoet genoeg.
Een klein kopje water en alles omscheppen en op
hoog gas blancheren.
Door het water mengt de kaneel om de appels en rozijnen...
Leg een deksel op de pan en laat enkele minuutjes sudderen waarbij je af en toe omschept om aanzetten te voorkomen.
Leg een deksel op de pan en laat enkele minuutjes sudderen waarbij je af en toe omschept om aanzetten te voorkomen.
Zet de oven op voorverwarmen 180 graden...
Meng in een deeg/kom ongeveer een derde kilo bloem met 1
zakje bakpoeder en de suiker.
Het ei en de roomboter (op kamertemperatuur) in de
kom. Met twee messen de boter in stukjes snijden en een scheut melk toevoegen.
Met de hand kneden tot het deeg loslaat van je handen terwijl je steeds bloem
toevoegt.
Gebruik je een professionele rastervorm werk dan als
volgt:
Twee derde van het deeg tot een lap uitrollen zodat de
rastervorm erop past.
Druk flink en sla geen plekje over. Neem de bovenste helft
van de rastervorm eraf waar nu de rastertjes op liggen. Hoe krijg je die nu op
je taart?
Pak een pizza vorm of andere grote vlakke plaat en
bestrooi de rastertjes met bloem. Leg de pizza plaat erop en keer om. Klop
(bijvoorbeeld met het heft van een mes) op de rastertjesvorm en de rastertjes
laten los en vallen op de pizzaplaat.
Leg de pizzaplaat in de koelkast. Klop de
restjes deeg uit de achtergebleven onderdeel rastervorm op je werkblad en kneed
van alle restjes deeg een bal.
Rol uit tot een lap zo groot als een vlaai
bakplaat. Vouw de lap in vieren en leg op de vlaaiplaat die bedekt is met
bakpapier. Laat de randen van het papier overhangen.
Rol het teveel met de deegrol van de randen en werk
daarmee dunnere randjes af.
Schep de appelvulling op het deeg en haal de
deegraster die nu stijf van de kou is uit de koelkast... Schuif de rastertjes op
de vulling en veeg voorzichtig met een natte vinger het meel van de raster...
Zet in de oven en bak tot lichtbruin...
Je hebt geen professionele rastervorm? Vul dan met de
eerste uitgerolde deeg/lap de vlaaivorm en vul met de appeltjes.
Uit de oven de vorm op een rooster zetten en af laten
koelen. De taart is dan steviger en kan je hem aan de flappen bakpapier zo uit
de vorm tillen.
Leg de taart op een vlakke taartschaal en misschien kan je het
bakpapier er zo onderuit trekken... voor hergebruik...
Tip 3
Zet Ahmed en mij samen en ideeën bruisen. Ik wilde een
rolcontainer rondom dicht maken zodat klein spul er niet uitvalt.
Ik had daar wel
een ideetje over voor de naailes maar het kwam er niet van...
De rolcontainer
werd binnen gezet door Ahmed en Diny pakte een wollen deken voor me. Hoe naai je
een deken rondom aan een rolcontainer?
Jawel met rekbaar “draad” van panty’s geknipt
en een stoffeerdersnaald op lengte met een groot oog.
De tweepersoon deken paste
precies rondom en in hoogte om de container wat ik wel had verwacht.... De
“draad” knapt niet zomaar want er zit rek in.
Maar hoe zou de sluiting worden aan de voorkant? Ahmed
liep even weg en kwam met een smalle bed bodem die precies aan de voorkant
paste.
De “scharnieren” werd nog dikkere panty “draad” en de sluiting drie
linten... geknipt van dezelfde panty...
We zijn apetrots op
ons ideetje en rolcontainer twee komt volgende week. Die moet in weer en wind en
denk ik nog over....
Tip 4
De zorg voor de winter in mij heeft de salie afgeknipt en
het vieze blad verwijderd.
In drie bosjes werden ze bij elkaar gebonden en aan
het hekwerk bij de trap opgehangen om te drogen.
Saliethee tegen
luchtweginfecties keelpijn en ontstoken tandvlees...
Mijn leventje...
We genieten van elk moment met Popje en haar koffertje
staat al klaar. Anti vlooien pipetjes en anti wormkuur en haar dekentje.
Annemiek