maandag 14 september 2020

Mijmering 72 Afscheid van een burgervader, een herfststuk en appelbollen maken...

 
Afscheid nemen schept herinnering van o.a. een consuminderhuis
waar men leert meer te doen met minder,
en de Medelander de Nederlander leert kennen...
Een fan van Heerlen komt daar beslist nog wel een keertje langs...
 
Annemiek
(tekst op de kaart aan een afscheidnemende burgervader)

Mijmering 72 2020.
 
Emile Roemer burgemeester van Heerlen nam afscheid...In een interview noemde hij zichzelf een fan van Heerlen. 
   

In een filmpje bekende hij zelfs verliefd te zijn geworden op de stad...



Hoe onze burgervader met mensen omgaat hebben we afgelopen vrijdag uitgebreid kunnen bekijken... Hij heeft veel van “onze pap” en de manier waarop hij tegen die deurstijl aan hing met een kaneelbroodje keuvelend met Daisy raakte me... Er was iets in hem van “ons thuis” totdat het kwartje viel... Emile Roemer is een Brabander.... dat heb ik herkent.


 
Geen receptie waar “men” (de hoge heren van het dorp) naar toe kon gaan. Emile ging naar de mensen in de straten en de wijken. De hoofdstraten en de zijwegen en de achterafjes... Ook naar Jan met de pet en Zara met de hoofddoek. 

Hij bezocht de plantsoenendienst en kapellekes en afgelopen vrijdag het consuminderhuis in de wijk Molenberg. Omdat we trots zijn op het feit dat vele culturen verenigd zijn onder ons dak (en in de moestuin)  bakte Jamila zalige koekjes en schonk munt thee op de Arabische manier met de lange straal. 



Emile kreeg een schaaltje mee naar huis... Diny gaf een bos “bloemen” oftewel een bos boerenkool uit eigen tuin (ik had haar opgestookt) en een mand rode Desiree aardappels. Een typisch Hollands cadeautje... En Emile was ontroert... tot tranen bewogen.
 
De moestuin werd uitgebreid bekeken en de oogst

besproken. De weelderige slakken en de namen van vergeten groente. De droogbonen met het engeltje bekeken, de boerentenen en de jin yangers en kwamen we bij de mannen op het plein die terug kwamen van de logistiek... 

Er liep een naailes met Fieke en handwerk les met Gerry en Daisy (verkleed als Minnie Mouse) gaf een bak/workshop terwijl op de kledingafdeling mensen het nodige uitzochten...

Het huis blaakte terwijl de regels zorgzaam gehandhaafd werden (corona)

 
We hebben nog een foto gemaakt voor het consuminderhuis van de afscheid nemende Burgemeester en waren we Daisy opeens kwijt.

Nergens te zien...niet in de tuin... niet op zolder... niet in de woonkeuken... 

Uiteindelijk vonden we haar achter een gordijn op een tafel weggekropen met een schaal overgebleven koekjes... Minnie mouse met haar strik en het Donald Duck T-shirtje.


Ze stal de show... in ons team van geweldig hardwerkende mensen waaraan ik nog steeds een klein steentje bijdraag....Ze mogen apetrots zijn op wat ze elke week weer neerzetten...en vrijdag heel speciaal.
 
Tip 1
Voor mijn tante Jose Smits uit Loon op Zand speciaal enkele tips hoe je hortensia moet drogen... Die droog je dus niet! 


Je verwerkt ze direct en rond deze tijd zijn ze aan de plant voldoende gedroogd. Je ziet het aan de kleur en het perkamentachtige bloemblad. Wat je er ook van wil maken....

Knip ze net voordat je ze verwerkt en pluk de bladeren van de stengel en de bruine bloemblaadjes uit de bloem. 
       
Soms hou je dan maar een halve bloem over maar daar hebben we truukjes voor... maar gooi ze NOOIT op een hoop om morgen of zo te verwerken.

 
Truuk verwerken halve bloemen: Schuif twee halve bloemen in elkaar en bind de stengels eventueel met wat wikkeldraad samen al hoeft dat niet eens. 

Het blijft zo ook wel zitten... Je kan zelfs de stengel verlengen door een stokje eraan te binden met wikkeldraad. (zie foto) 

Wil je een boeketje van gedroogde hortensia vul dan een vaas met zand of zandgrond (in Loon op zand zo voor het oprapen) De grond mag een beetje klam zijn maar niet nat...
 

Steek de bloemen in het vaasje in het zand zie voorbeeld of zoals je zelf wil... 

Ik vond het gele boerenwormkruid kransje om de voet van het vaasje eerst wel en later niet mooi in kleur erbij en heb het sober gehouden door een groen raffia strik om de voet te binden... 

De bloemen blijven precies zoals ze nu zijn maanden

lang.....Na jaren worden ze flets als veel daglicht erbij komt.
 
Tip 2
Een herfststuk werd gemaakt van door de zomer heen verzamelde rijkdom uit de tuin. Lavendel papaver en kaardenbol maar ook gele zomerbloeiers waarvan ik de naam even kwijt ben en ben ik gestart met hortensia.
 

      

onderin de mand ligt een baksteen en lege plastic potten ondersteboven. Daar bovenop potten op een rij en een stukje gaas waar je de stelen en stengels door kan steken die in de potten vallen. 


Je kan natuurlijk ook lage manden en bakken nemen met potten gevuld en een stukje gaas. Eenvoudiger kan niet. Je begint achterin met hoog dus de hortensia die met de stengels in de blauwe pot werden geschoven. 

Halve en hele bloemen je ziet er geen sodemieter van. Linksachter twee kalebasjes en een miskoop die later verdween. 


Af en toe moet je koffie gaan drinken en letterlijk afstand nemen van je stuk anders wordt het een puinhoop.
 
Je ziet de pracht afscheidingen van lavendel tussen een en ander? Het rijtje kleurloos spul om op te vullen? En natuurlijk kan er korenaren in en gedroogde zonnebloemen in en een maïskolf of zo... Gewoon wat je hebt en tegen komt en leuk lijkt...
 
Een krans maken van hortensia kan je bekijken op de volgende link: https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2019/10/mijmering-79-hortensia-hart-voor-nop-en.html 

Tip 3
De eerste appeltjes zijn gearriveerd en van de kleinste maak je appelbollen. Wat je nodig hebt?
 
Kleine appeltjes
evenveel lapjes bladerdeeg
die vind je in de vriezer bij de super.
suiker en kaneel
 
Werkwijze:

De benodigde velletjes bladerdeeg uit het pakje halen en de rest weer in de vriezer. (Ze kosten een duppie per stuk) 

Het kleine oventje werd voorverwarmd op 170 graden en het klokhuis van de appeltjes uitgeboord. Ik heb ze niet geschild alleen afgewassen. 

Suiker met kaneel mengen in een schaaltje en de appeltjes op het ontdooide bladerdeeg zetten. 


Met een theelepeltje de suiker/kaneel in de opening en de appel van boven even nat maken met je vingers zodat het dicht gevouwen deeg eraan plakt.
 
Vouw alle openingen dicht en leg de appel in een ingevet ovenschaaltje en maak de bol van boven nat.  Strooi wat gewone suiker op de bollen en in de oven de wichtjes... 


Ik gebruikte het kleine oventje waar net drie bollen inpassen. Toen de bovenkanten te hard kleurden werd een stukje aluminiumfolie erop gelegd. 

Ik heb de bollen met opzet iets te lang in het oventje gelaten zodat de appel heel zacht was en de suiker gekarameliseerd. Maar zo hoort het niet... Doe gewoon wat je lekker lijkt.

 
Tip 4
De eenjarige papaver op de kop in een emmer gezet bracht zaad die gezeefd op broodjes kan worden gebruikt of... in de tuin gezaaid in maart volgend jaar. 

De zaaddozen zijn prachtig in herfst en Kerststukken en heb ik bij gebrek aan de jaarlijkse pompoenen als decoratie bij de herfstmand gelegd. De kaardenbol idem...

 
Mijn leventje...
De pracht nazomerdagen en de herfst zijn mijn meest geliefd jaargetijde... Als de stank van de BQ in de buurt verdwenen is. 

 Alle keukendeuren die dicht blijven en de mijne nog steeds wijd open leef ik op het hofje. Floor aan mijn zijde...en een wasje aan de lijn.

 
De winterwollenwoonmantel werd gewassen en dat was heel erg nodig. De vele vlekken werden ingesmeerd met SUNSODA (of afwasmiddel) en paste het ding net in de wasmachine. 

Hij kwam gekreukt eruit maar wel schoon. Het is niet mijn mooiste maar wel de warmste woonmantel en een heerlijkheid over een ponnetje in de winter vroeg in de ochtend en als het echt koud wordt WOON ik erin.. 

      

Ik zit ermee buiten als het vriest te mijmeren en ik drink koffie met gebak met bibberende handjes in het ding... met alle gevolgen van dien. Tja... die zotheid in dit mens zal wel niet meer verdwijnen vrees ik. Een losgelaten naadje werd gerepareerd en de kreukels trokken vanzelf eruit...
 
De mooie paarse “zondagse” woonmantel ligt in de mand onder mijn bureau waar Floortje steevast op ligt als ik het ding wil aandoen...dus maar niet. Die paarse zal ik ook maar wassen volgende week en mooi opgevouwen in de kast leggen en komt in de woonmantel mand die Floor zich toe eigende een wollen dekentje voor het blaag....

Annemiek