zondag 20 september 2020

Mijmering 74 Pizza a la Daisy, pesto maken, "snipperbone sop" hout verduurzamen en herfst geluk...


 Beste mensen,

Waar mensen in liefde voor de natuur
weer energie krijgen....
groeit de hemel over de aarde....

Annemiek.
 
Mijmering 74 2020.
 
Tip.
Omdat we de klimbonen (droogbonen) in maart binnenshuis hebben gezaaid werden ze eind april als flinke plant in de volle grond gezet. Daardoor vervroeg je de oogst.
Droogbonen drogen meestal rond oktober aan de plant en zagen we door de aanhoudende hittegolf de bonen in juli/augustus al drogen. 

Na de hittegolf is nieuwe groei en bloei ontstaan aan dezelfde planten en jawel... een tweede oogst.
 
De tijd en warmte ontbreekt tot aan de winter om de bonen nog te laten drogen. Dat hoeft ook niet, de bonen worden als snijboon verwerkt. 


Bij mij thuis in de border ben ik daar al mee gestart en in CMP Molenberg aanstaande donderdag. Of alle bloemen bonen worden hangt af van het weer. Nog mooie herfstdagen... of niet. Een beschutte plek helpt ook mee...
 
Snipperbonen soep oftewel snijbonensoep op het menu deze keer met courgette.
 

Ingrediënten:
kleine vergiet snijboontjes
1 courgette
2 groentebouillonblokken
1 dikke aardappel
1 rode ui of 2 sjalotjes
eventueel knoflook.
 
Werkwijze: De snijbonen in schuine reepjes snijden of

nostalgisch snipperen met behulp van een snijbonenmolentje. 

De gesnipperde sjalot of ui fruiten in zonnebloemolie in een soeppan en even later de gesnipperde knoflook toevoegen.

Afblussen met 1 liter water en de snijbonen toevoegen, de geschilde aardappel in stukken en de courget idem, (eventueel met schil als die zacht is.) Bouillonblokken erbij en
wat blaadjes lavas als je die hebt.
 
De soep aan kookpunt brengen en 20 minuut laten garen. De staafmixer erdoor en de smaak zal je verrassen. 

Ik heb anderhalve liter water gebruikt en een bouillonblok meer en had de soep iets dikker gemogen. Grof brood erbij serveren en een scheut room of koffiemelk in de soepkop.
 
Snipperbonesop (Limburgs dialect) heet in Twente

Humkessoep. Zoek maar eens op. Meestal zijn het stevige wintersoepen met eventueel vlees of ballen voor de niet vegetariër. 

Mijn recept is vegetarisch en niet zo winterachtig op een zonnige zomerdag eind september...
 
Tip 2
Daisy haar kookworkshop thema was afgelopen week pizza maken....



 en terwijl het deeg volgens mijn recept werd gemaakt zag ik weer nieuwe variaties in de vulling en met groot succes. 


Om te beginnen kan je verse kruiden zoals tijm en basilicum in het deeg verwerken of gedroogde kruiden. 

Op het deeg kwam tomatenprut met daarop gesnipperde uien, stukjes paprika klein gesneden olijfjes zag ik en veel verse kruiden. 

Wat champignons en klein gesneden mini tomaatjes. Tot slot

de zelf geraspte kaas rijk aanwezig was de pizza veel lekkerder dan ik zelf ooit maakte. Ieder zijn/haar eigen wijze van vullen nietwaar en die olijfjes ga ik ook doen...
 
Nog eens het deegrecept?
Meng in een kom:
250 gram kwark ( half bakje op goed geluk meten) en als je die niet hebt 250 gram yoghurt en dat is ongeveer een flinke beker.


8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
1 ei en als je geen ei hebt neem maar een eetlepel melk extra.
1 zakje bakpoeder.

Alles mengen met een houten lepel en iets minder dan een

pond bloem  toevoegen en kneden maar...

Kort kneden en de benodigde bloem toevoegen om een deeg te verkrijgen dat loslaat van je handen....

Rol het deeg uit met de deegrol en keer de plak steeds... om een zeer dunne bodem te verkrijgen.
 
Tip 3

Flink wat basilicum over? In de moulinex met walnoten fijn malen. Scheutje goede olijfolie erbij peper/zout enkele olijfjes eventueel knoflook en je hebt de heerlijkste verse pesto die je maar kan voorstellen. Ik zag dat de dames de afgesneden korstjes van de pizza gebruikten om de pesto mee te dippen... Alle vrijwilligers en aanwezige mensen die kleding uitzochten mochten mee proeven.
 
Tip 4
De courgette planten geven geen oogst meer en werden uitgetrokken. 

Op die plek vlakbij de keukendeur heb ik een bewaarkuil gegraven en met fijn gaas bekleed

(hergebruik) Heel praktisch om winterwortels en bietjes in te kuilen als je ze nog in de tuin hebt staan als de winter zou invallen. 

Dat gebeurt voorlopig niet... misschien dit jaar niet eens maar de kuil hoeft maar af te zijn. Bietjes en wortels bevriezen immers in de volle grond en in de inkuil niet waar ze dicht op elkaar liggen met aarde laagjes ertussen en met stro afgedekt.

 
Pastinaken zijn wel winterhard en blijven in de volle grond evenals prei en topinamboer. Mijn truuk is bij gemelde vorst snel de nodige groente voor een week te oogsten en in de kuil bewaren (onder stro) voordat de grond “op slot gaat” door vorst. 

Al eens een prei uitgekapt met een bijl? Ik dus wel... Maar waar hebben we het over op deze zomerdag in september...

 
Tip 5
Tijd om winterviooltjes te zetten in manden en bakken. Hun vrolijke gezichtjes helpen je het koude seizoen door. 

Mijn zelfgemaakte mand van snoeihout van de wilde wingerd kan nog jaren mee als hij maar wordt onderhouden. 

Oude frituurolie hergebruikt maakt alle soorten hout

waterafstotend dus verduurzaamd je spul. Manden bielzen, oude houten tafels die terug naar de natuur gaan. Wilgenschermen, oude schuttingen en decoratieve bankjes waar geen spat verf meer op zit. Zet maar in de olie....
 
Afgewerkte frituurolie met een oude spons of kwast rijkelijk aanbrengen en de regen heeft minder vat op je mooie oude spul. 

Zie foto mijn werkzaamheden met de mand die tevens een nieuw ophangkoord kreeg en wat “verse” losse grond uit de tuin waarin de viooltjes werden gezet. 

Opknappen van de mand koste geen kneup alleen de kosten van 5 viooltjes....
 
Mijn leventje
Met hergebruik sop van de afwas maak ik elke dag wel iets

schoon in de tuin. Het glazen blad van het tafeltje onder het afdak of de regenton. De schuurdeur of het hek. 

Het hofje werd geveegd en alle pracht wilde wingerd mag blijven liggen waar het woekerde op het stoepje rondom de bank onder het afdak. 

Weldra kleuren de bladeren rood voordat ze vallen en zullen de twijgen verder verhouten. 


Ik ben al aan het bedenken wat ik dit jaar ervan maak. Vorig jaar was dat een hoorn van overvloed die niet echt lukte omdat ik te weinig takken had voor de krul in de hoorn die dus recht eindigde... 

Misschien maak ik een klein mandje op een kinderfietsjesvelg voor bij de voordeur.
 

Ik leef bij de dag en soms betekend dat over een flinke heuvel heenstappen om toch die heerlijke fietstocht te maken waarnaar ik verlang. 

Misschien is dit wel de laatste mooie zondag en die mag niet verloren gaan... Wat zou er kunnen gebeuren...? Dat ik in een greppel beland... en kan ik bellen en halen ze me op. 

Dat mijn linkerbeen en hand arm uitvallen... en ook nog dat ik

opeens heel weinig zicht heb en ook dan kan ik opgehaald worden...
 
Ik ben langs velden en landwegen gefietst en heb op plekjes gezeten waar ik te lang niet meer ben geweest. 

Paracetamol moest onderweg eraan te pas komen en mijn hand waar op een gegeven moment geen gevoel meer inzat heb ik voor de zekerheid aan het stuur gebonden met een sjaaltje. 


In Sittard heb ik een terrasje genomen op de markt en ben later via kleine dorpjes weer op huis aan gefietst. 52 km op de teller en elke minuut was een cadeautje die niemand me meer afneemt... Langs stille fietspaden en door de hei herinneringen verzamelend.
 
De boeren waren volop bezig met mais oogsten en heel stilletjes viel wat gedroogd blad van bomen aan de rand van

een akker vol aardappels. Die moeten ook nog eruit... Winter aardappels...
 
In mijn schuurtje staat al een mand met rode Desiree uit eigen tuin. Niet veel... maar genoeg met daarnaast een bak waar de gave kleintjes ingaan die ik tegenkom.  Dat worden de pootaardappels die in maart de grond ingaan dus moet ik het kroost goed verzorgen....
 
Annemiek