Beste mensen,
Waar mensen in liefde voor de
natuur
weer energie
krijgen....
groeit de hemel over de
aarde....
Annemiek.
Mijmering 74 2020.
Tip.
Omdat we de klimbonen (droogbonen) in maart binnenshuis
hebben gezaaid werden ze eind april als flinke plant in de volle grond gezet.
Daardoor vervroeg je de oogst.
Droogbonen drogen meestal rond oktober aan de
plant en zagen we door de aanhoudende hittegolf de bonen in juli/augustus al
drogen.
Na de hittegolf is nieuwe groei en bloei ontstaan aan dezelfde planten
en jawel... een tweede oogst.
De tijd en warmte ontbreekt tot aan de winter om de bonen nog te laten drogen. Dat hoeft ook niet, de bonen worden als snijboon
verwerkt.
Bij mij thuis in de border ben ik daar al mee gestart en in CMP
Molenberg aanstaande donderdag. Of alle bloemen bonen worden hangt af van het
weer. Nog mooie herfstdagen... of niet. Een beschutte plek helpt ook
mee...
Snipperbonen soep oftewel snijbonensoep op het menu deze
keer met courgette.
Ingrediënten:
kleine vergiet snijboontjes
1 courgette
2 groentebouillonblokken
1 dikke aardappel
1 rode ui of 2 sjalotjes
eventueel knoflook.
Werkwijze: De snijbonen in schuine reepjes snijden of
nostalgisch snipperen met behulp van een snijbonenmolentje.
nostalgisch snipperen met behulp van een snijbonenmolentje.
De gesnipperde
sjalot of ui fruiten in zonnebloemolie in een soeppan en even later de
gesnipperde knoflook toevoegen.
Afblussen met 1 liter water en de snijbonen
toevoegen, de geschilde aardappel in stukken en de courget idem, (eventueel met
schil als die zacht is.) Bouillonblokken erbij en wat blaadjes lavas als je die
hebt.
De soep aan kookpunt brengen en 20 minuut laten garen. De
staafmixer erdoor en de smaak zal je verrassen.
Ik heb anderhalve liter water
gebruikt en een bouillonblok meer en had de soep iets dikker gemogen. Grof brood
erbij serveren en een scheut room of koffiemelk in de soepkop.
Snipperbonesop (Limburgs dialect) heet in Twente
Humkessoep. Zoek maar eens op. Meestal zijn het stevige wintersoepen met eventueel vlees of ballen voor de niet vegetariër.
Humkessoep. Zoek maar eens op. Meestal zijn het stevige wintersoepen met eventueel vlees of ballen voor de niet vegetariër.
Mijn recept is vegetarisch en
niet zo winterachtig op een zonnige zomerdag eind september...
Tip 2
Daisy haar kookworkshop thema was afgelopen week pizza maken....
en terwijl het deeg volgens mijn recept werd gemaakt zag ik weer nieuwe variaties in de vulling en met groot succes.
en terwijl het deeg volgens mijn recept werd gemaakt zag ik weer nieuwe variaties in de vulling en met groot succes.
Om te beginnen kan je verse kruiden
zoals tijm en basilicum in het deeg verwerken of gedroogde kruiden.
Op het deeg
kwam tomatenprut met daarop gesnipperde uien, stukjes paprika klein gesneden
olijfjes zag ik en veel verse kruiden.
Wat champignons en klein gesneden mini
tomaatjes. Tot slot
de zelf geraspte kaas rijk aanwezig was de pizza veel lekkerder dan ik zelf ooit maakte. Ieder zijn/haar eigen wijze van vullen nietwaar en die olijfjes ga ik ook doen...
de zelf geraspte kaas rijk aanwezig was de pizza veel lekkerder dan ik zelf ooit maakte. Ieder zijn/haar eigen wijze van vullen nietwaar en die olijfjes ga ik ook doen...
Nog eens het deegrecept?
Meng in een
kom:
250 gram kwark ( half bakje op goed geluk meten) en als je die niet
hebt 250 gram yoghurt en dat is ongeveer een flinke beker.8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
1 ei en als je geen ei hebt neem maar een eetlepel melk extra.
1 zakje bakpoeder.
Kort kneden en de benodigde
bloem toevoegen om een deeg te verkrijgen dat loslaat van je
handen....
Rol het deeg uit met de
deegrol en keer de plak steeds... om een zeer dunne bodem te
verkrijgen.
Flink wat basilicum over? In de moulinex met walnoten fijn
malen. Scheutje goede olijfolie erbij peper/zout enkele olijfjes eventueel
knoflook en je hebt de heerlijkste verse pesto die je maar kan voorstellen. Ik
zag dat de dames de afgesneden korstjes van de pizza gebruikten om de pesto mee
te dippen... Alle vrijwilligers en aanwezige mensen die kleding uitzochten mochten mee proeven.
Tip 4
De courgette planten geven geen oogst meer en werden
uitgetrokken.
Op die plek vlakbij de keukendeur heb ik een bewaarkuil gegraven
en met fijn gaas bekleed
(hergebruik) Heel praktisch om winterwortels en bietjes in te kuilen als je ze nog in de tuin hebt staan als de winter zou invallen.
(hergebruik) Heel praktisch om winterwortels en bietjes in te kuilen als je ze nog in de tuin hebt staan als de winter zou invallen.
Dat
gebeurt voorlopig niet... misschien dit jaar niet eens maar de kuil hoeft maar
af te zijn. Bietjes en wortels bevriezen immers in de volle grond en in de
inkuil niet waar ze dicht op elkaar liggen met aarde laagjes ertussen en met
stro afgedekt.
Pastinaken zijn wel winterhard en blijven in de volle
grond evenals prei en topinamboer. Mijn truuk is bij gemelde vorst snel de
nodige groente voor een week te oogsten en in de kuil bewaren (onder stro)
voordat de grond “op slot gaat” door vorst.
Al eens een prei uitgekapt met een
bijl? Ik dus wel... Maar waar hebben we het over op deze zomerdag in
september...
Tip 5
Tijd om winterviooltjes te zetten in manden en bakken. Hun
vrolijke gezichtjes helpen je het koude seizoen door.
Mijn zelfgemaakte mand van snoeihout van de wilde wingerd kan nog jaren
mee als hij maar wordt onderhouden.
Oude frituurolie hergebruikt maakt alle
soorten hout
waterafstotend dus verduurzaamd je spul. Manden bielzen, oude houten tafels die terug naar de natuur gaan. Wilgenschermen, oude schuttingen en decoratieve bankjes waar geen spat verf meer op zit. Zet maar in de olie....
waterafstotend dus verduurzaamd je spul. Manden bielzen, oude houten tafels die terug naar de natuur gaan. Wilgenschermen, oude schuttingen en decoratieve bankjes waar geen spat verf meer op zit. Zet maar in de olie....
Afgewerkte frituurolie met een oude spons of kwast
rijkelijk aanbrengen en de regen heeft minder vat op je mooie oude spul.
Opknappen
van de mand koste geen kneup alleen de kosten van 5 viooltjes....
Mijn leventje
Met hergebruik sop van de afwas maak ik elke dag wel iets
schoon in de tuin. Het glazen blad van het tafeltje onder het afdak of de regenton. De schuurdeur of het hek.
schoon in de tuin. Het glazen blad van het tafeltje onder het afdak of de regenton. De schuurdeur of het hek.
Het hofje werd geveegd en alle pracht wilde
wingerd mag blijven liggen waar het woekerde op het stoepje rondom de bank onder
het afdak.
Ik ben al aan het bedenken wat ik dit jaar ervan maak.
Vorig jaar was dat een hoorn van overvloed die niet echt lukte omdat ik te
weinig takken had voor de krul in de hoorn die dus recht eindigde...
Misschien
maak ik een klein mandje op een kinderfietsjesvelg voor bij de voordeur.
Ik leef bij de dag en soms betekend dat over een
flinke heuvel heenstappen om toch die heerlijke fietstocht te maken waarnaar ik
verlang.
Misschien is dit wel de laatste mooie zondag en die mag niet verloren
gaan... Wat zou er kunnen gebeuren...? Dat ik in een greppel beland... en kan
ik bellen en halen ze me op.
Dat mijn linkerbeen en hand arm uitvallen... en ook
nog dat ik
opeens heel weinig zicht heb en ook dan kan ik opgehaald worden...
opeens heel weinig zicht heb en ook dan kan ik opgehaald worden...
Ik ben langs velden en landwegen gefietst en heb op plekjes
gezeten waar ik te lang niet meer ben geweest.
Paracetamol moest onderweg eraan te pas komen en mijn
hand waar op een gegeven moment geen gevoel meer inzat heb ik voor de zekerheid aan het stuur gebonden
met een sjaaltje.
In Sittard heb ik een terrasje genomen op de markt en ben later via
kleine dorpjes weer op huis aan gefietst. 52 km op de teller en elke minuut was
een cadeautje die niemand me meer afneemt... Langs stille fietspaden en door de
hei herinneringen verzamelend.
De boeren waren volop bezig met mais oogsten en heel
stilletjes viel wat gedroogd blad van bomen aan de rand van
een akker vol aardappels. Die moeten ook nog eruit... Winter aardappels...
een akker vol aardappels. Die moeten ook nog eruit... Winter aardappels...
In mijn schuurtje staat al een mand met rode Desiree uit
eigen tuin. Niet veel... maar genoeg met daarnaast een bak waar de gave
kleintjes ingaan die ik tegenkom. Dat worden de pootaardappels die in maart de
grond ingaan dus moet ik het kroost goed verzorgen....
Annemiek