Beste mensen,
Een moestuin onderhouden is een spannende
bezigheid.
Je moet soms gokken en gissen en afhankelijk durven zijn van het weer,
diertjes geluk of pech...
diertjes geluk of pech...
Je vergeet in de tuin net als bij een verslaving verdriet, zorgen, eenzaamheid en
teleurstelling...
Het is een veel gezondere verslaving dan gokken
alcohol verdovende middelen, eet of koop verslaafd
zijn....
Annemiek
Mijmering 36 2020.
Tip.
De volgende oogst dient zich aan... raapsteeltjes en de
naam lijkt een beetje op repelsteeltje dus sprookjesachtig... en naar mijn
gevoel is het dat ook.
Raapsteelblaadjes lijken een beetje op rucola maar dat is het zeker niet. Ze smaken een beetje naar peper en citroen. Uit een worteltje komen drie blaadjes op en je kan van alles ervan maken. Soep... rauw in sla en rauw in een stamppotje waar ik voor koos. Voor soep was er nog te weinig...
Raapsteelblaadjes lijken een beetje op rucola maar dat is het zeker niet. Ze smaken een beetje naar peper en citroen. Uit een worteltje komen drie blaadjes op en je kan van alles ervan maken. Soep... rauw in sla en rauw in een stamppotje waar ik voor koos. Voor soep was er nog te weinig...
Zoals met veel groente zaai ik dikker dan wordt aanbevolen
en dun de rij door bij nat weer de dikste plantjes uit te trekken voor
gebruik. Door de natte aarde beschadig ik geen “achterblijvers” en groeien de
dunnetjes gewoon verder... Zo heb ik meer profijt van de beperkte
aarde.
Ingrediënten:
half vergietje raapsteeltjes
500 gram aardappels
liefst bloemig
klontje boter
nootmuskaat
sjalotje of kleine ui
1 dl melk
peper/zout
De aardappels schillen wassen en in kleinere stukken
snijden. Met een beker water met iets zout in een pannetje aan de kook brengen en op laag gas
garen.
Raapsteeltjes zijn in deze tijd te koop bij de betere groente winkels. Ik heb ze gezaaid in maart en ze groeien snel. Je kan ze nu ook nog zaaien en heb je binnen een maand oogst...
De raapsteeltjes werden gewassen en de wortel en nog ietsje stengel werd eraf geknipt en dat is ongeveer een derde van het geheel...
Ik heb ze met de keukenschaar in ongeveer twee cm stukjes geknipt en in de vergiet laten liggen want ze lekken lang na.
Het uitje werd gesnipperd en op de raapsteel gelegd en waren de aardappels al bijna gaar. Een kruidig omeletje werd tussendoor gebakken van twee eitjes en wat kruiden uit de tuin zoals salie tijm en oregano.
De kruiden gewassen en fijn geknipt gemengd met de los geklopte eitjes die in de wok werden gebakken tot omeletje. Omdraaien als de ene kant bruin is en als de omelet klaar is direct op een bord en oprollen en even laten liggen.
De aardappels afgieten en met de stamper tot puree stampen. Boter nootmuskaat en de eventueel warm gemaakte melk erbij. Zoveel als nodig is om een stevige puree te krijgen.
De raapsteeltjes en ui erdoor roeren terwijl het gas nog aan is. Een minuut of zo en het gas uit... De blokjes kaas kort erdoor scheppen en de stamppot serveren met de in reepjes geknipte kruiden omelet...
Raapsteeltjes zijn in deze tijd te koop bij de betere groente winkels. Ik heb ze gezaaid in maart en ze groeien snel. Je kan ze nu ook nog zaaien en heb je binnen een maand oogst...
De raapsteeltjes werden gewassen en de wortel en nog ietsje stengel werd eraf geknipt en dat is ongeveer een derde van het geheel...
Ik heb ze met de keukenschaar in ongeveer twee cm stukjes geknipt en in de vergiet laten liggen want ze lekken lang na.
Het uitje werd gesnipperd en op de raapsteel gelegd en waren de aardappels al bijna gaar. Een kruidig omeletje werd tussendoor gebakken van twee eitjes en wat kruiden uit de tuin zoals salie tijm en oregano.
De kruiden gewassen en fijn geknipt gemengd met de los geklopte eitjes die in de wok werden gebakken tot omeletje. Omdraaien als de ene kant bruin is en als de omelet klaar is direct op een bord en oprollen en even laten liggen.
De aardappels afgieten en met de stamper tot puree stampen. Boter nootmuskaat en de eventueel warm gemaakte melk erbij. Zoveel als nodig is om een stevige puree te krijgen.
De raapsteeltjes en ui erdoor roeren terwijl het gas nog aan is. Een minuut of zo en het gas uit... De blokjes kaas kort erdoor scheppen en de stamppot serveren met de in reepjes geknipte kruiden omelet...
Samen met de pracht regen komen alle soorten slakken opzetten in rijen van drie.
Huisjesslakken zie je goed en die worden door mij verplaatst. Twee dikke hadden het op een andijvieplant voorzien en door de beestjes te verwijderen kon de plant weer verder groeien...
De kleine slakjes zonder huis zie je minder goed en een courgette plant werd tot de stengel opgevreten. Aan de tweede waren ze begonnen en ik hou er altijd rekening mee dus zaai extra...
Een nieuw plantje werd in de aarde gezet en een haagje van koffieprut erom gelegd... Alle beetjes helpen en als de slakjes zich nog niet laten ontmoedigen komen echt slakkenkorrels er aan te pas... Wel maar een paar. Het is zaak de kleine plantjes door deze fase heen te krijgen want grotere courgette planten komt geen slak meer aan...
Huisjesslakken zie je goed en die worden door mij verplaatst. Twee dikke hadden het op een andijvieplant voorzien en door de beestjes te verwijderen kon de plant weer verder groeien...
De kleine slakjes zonder huis zie je minder goed en een courgette plant werd tot de stengel opgevreten. Aan de tweede waren ze begonnen en ik hou er altijd rekening mee dus zaai extra...
Een nieuw plantje werd in de aarde gezet en een haagje van koffieprut erom gelegd... Alle beetjes helpen en als de slakjes zich nog niet laten ontmoedigen komen echt slakkenkorrels er aan te pas... Wel maar een paar. Het is zaak de kleine plantjes door deze fase heen te krijgen want grotere courgette planten komt geen slak meer aan...
De binnen voor gezaaide klimbonen zijn vorige week langs touwen gepoot rondom zware stenen, waar de touwen aan vastzitten. De touwen gaan omhoog naar een droogmolen en we zijn benieuwd hoe het eruit ziet over een maand of na de zomer. De bonen zijn droog/bonen dus blijven staan tot in oktober. Ze krijgen bloemen en lange bonen (peulen) waarin kleine boontjes zitten.
De peulen worden groen bruin nog bruiner en droog. Dan worden ze geplukt en mogen met bossen nadrogen onder het afdak. De bonen in de peulen zijn dan hard en droog en geweldig voor wintersoepen en vegaburgers.... We hebben wel zes soorten....
Terug naar de bonenplanten die nu richting touw moeten gaan groeien en gaan klimmen. De planten rondom de stenen en het touw in een bos bij elkaar binden werkt niet dan verstikken ze elkaar.
Elke plant krijgt een stokje waarlangs ze wordt aangebonden met een reepje panty.... Het stokje in de grond gestoken wijst richting touw en de rest moet de plant gaan doen.... We zullen zien...
Alle gezaaide groente komen geweldig goed op na de regenbuien en komt de tijd van schoffelen en de aarde los maken. Een maal per week is nog even genoeg om onkruid te weren... Mei is de groeimaand en al snel zal dat wieden tweemaal per week moeten gebeuren...
Homa kwam een hoop snij sla halen voor haar gezin en een eeuwig moes plant die nu groot genoeg is om te verplanten. Ik heb een heel rijtje gezaaid voor Riekie Mariëlle Michael Dana en wie nog wil...voor in hun moestuintje.
Met eeuwig moes (ook wel splijtkool oude wijvenkool of armelui groente genoemd) heb je in alle seizoenen groente in je tuin.
Eeuwig moes blijft bladeren geven die los groeien (dus per blad geoogst kan worden) zonder stam zoals bij boerenkool. Het is misschien wel de oudste groente op aarde en werd al door de Romeinen gegeten en is zeer gezond voor het immuunsysteem en de bot opbouw. Het smaakt een beetje naar boerenkool en een beetje naar andijvie of broccoli. Je kan het blad en de stengels eten... rauw of gekookt. De groente is daardoor multifunctioneel en kan zelfs bij andere groente in een wok gerecht of soep of stamppot. Ik gebruik de bladeren zelfs als inpak “papier”om potjes jam in weg te geven... Een beschadigd blad kan gebruikt als ondergrond op aanrecht om o.a. wortels/pastinaak op te schrappen en kan het blad dicht gevouwen zo in de compost....
Elke plant krijgt een stokje waarlangs ze wordt aangebonden met een reepje panty.... Het stokje in de grond gestoken wijst richting touw en de rest moet de plant gaan doen.... We zullen zien...
Alle gezaaide groente komen geweldig goed op na de regenbuien en komt de tijd van schoffelen en de aarde los maken. Een maal per week is nog even genoeg om onkruid te weren... Mei is de groeimaand en al snel zal dat wieden tweemaal per week moeten gebeuren...
Homa kwam een hoop snij sla halen voor haar gezin en een eeuwig moes plant die nu groot genoeg is om te verplanten. Ik heb een heel rijtje gezaaid voor Riekie Mariëlle Michael Dana en wie nog wil...voor in hun moestuintje.
Met eeuwig moes (ook wel splijtkool oude wijvenkool of armelui groente genoemd) heb je in alle seizoenen groente in je tuin.
Eeuwig moes blijft bladeren geven die los groeien (dus per blad geoogst kan worden) zonder stam zoals bij boerenkool. Het is misschien wel de oudste groente op aarde en werd al door de Romeinen gegeten en is zeer gezond voor het immuunsysteem en de bot opbouw. Het smaakt een beetje naar boerenkool en een beetje naar andijvie of broccoli. Je kan het blad en de stengels eten... rauw of gekookt. De groente is daardoor multifunctioneel en kan zelfs bij andere groente in een wok gerecht of soep of stamppot. Ik gebruik de bladeren zelfs als inpak “papier”om potjes jam in weg te geven... Een beschadigd blad kan gebruikt als ondergrond op aanrecht om o.a. wortels/pastinaak op te schrappen en kan het blad dicht gevouwen zo in de compost....
Tip 4
Maak zelf anti bladluizen soep om met een kwastje de beestjes aan te pakken op o.a. rozenstruiken appelboompjes of tuinbonen planten... Jawel we hebben ze al op de planten zitten en werd een emmertje brandnetelkoppen geknipt. Een beker groene zeep erbij of vloeibare zeep en zes liter kokend water. Laat maar 24 uur staan en bewerk de luizen ruim met een verfkwast met het anti luizen middel... Om de dag herhalen... tot de luizen weg zijn maar wel in de vroege ochtend of in de voor avond en niet in de zon Homa! Dan verbranden de bladeren...
Mijn leventje...
Het niet aankunnen of durven van pijn verlies verdriet of beter gezegd de weigering die te voelen brengt je via een vluchtweg naar verslaving o.a. Drank drugs koop eetverslaving...en sociale media. Waar je ook aan verslaafd bent...het heeft maar een doel... ontsnappen aan de pijn. Alleen al door dit te beseffen ben je al op de goede weg...
Ik ben zo dankbaar met Song in de tuin... Wat ik hem eenmaal voordeed vergeet hij nooit meer en dat euvel van niet teveel water geven aan voor gezaaide planten begrijpt hij nu ook. We spraken afgelopen vrijdag tegen elkaar uit (met tranen) dat hij voor mij voelt als een zoon en hij sprak uit mij te ervaren als een moeder... Dat is iets om dankbaar voor te zijn...
Terwijl ik een gesprek had met soulmates dat wat tijd betreft, uit de hand liep, werkte Song gestaag door. Hij pootte Noir en Roseval aardappeltjes en pakte de luizen aan... Michael heeft weer andere capaciteiten en zat opeens op het dak zag ik... omdat de regenton slecht volliep.
Het dak (kinderkleding ruimte) werd van troep ontdaan...van mos en bladeren en zal morgen de regenton hopelijk vol zijn.... Popje wordt elke keer weer aangesproken en gelokt en kwam melk drinken... Dat lokken doen we om de beurt...
Ik ben zo dankbaar met Song in de tuin... Wat ik hem eenmaal voordeed vergeet hij nooit meer en dat euvel van niet teveel water geven aan voor gezaaide planten begrijpt hij nu ook. We spraken afgelopen vrijdag tegen elkaar uit (met tranen) dat hij voor mij voelt als een zoon en hij sprak uit mij te ervaren als een moeder... Dat is iets om dankbaar voor te zijn...
Terwijl ik een gesprek had met soulmates dat wat tijd betreft, uit de hand liep, werkte Song gestaag door. Hij pootte Noir en Roseval aardappeltjes en pakte de luizen aan... Michael heeft weer andere capaciteiten en zat opeens op het dak zag ik... omdat de regenton slecht volliep.
Het dak (kinderkleding ruimte) werd van troep ontdaan...van mos en bladeren en zal morgen de regenton hopelijk vol zijn.... Popje wordt elke keer weer aangesproken en gelokt en kwam melk drinken... Dat lokken doen we om de beurt...
Consuminderhuis Molenberg werd binnenshuis met “eenrichtingsborden” door Michael omgeturnd tot een gebouw met eenrichtingsverkeer.... Er is een ingang en een andere uitgang en iedereen loopt dezelfde kant uit. Op deze manier komen we nooit tegenliggers tegen en kan de anderhalve meter afstand zonder problemen gehandhaafd worden... Het is een begin... en denken we verder hoe we weer kunnen starten als de tijd rijp is.... Elke bespreking en gedachte en werken in kleine stapjes haalt het doel dichterbij...
Annemiek.