Leven is dankbaar
zijn,
voor de warmte en hulp die mensen
gevenop het moment als je echt van iemand op aan moet kunnen.
Annemiek.
Mijmering 44 2020.
De vlierbloesem staat in volle bloei en misschien weet je
plekjes waar ze staan. Knip vroeg in de ochtend alleen open schermen dan hebben
de bloemetjes het meeste aroma. Bloemknoppen heb je niets aan....
De mooiste
plek in mijn omgeving is langs een pad aan de heide waar geen auto’s komen (dus
geen uitlaatgassen) en de tijd lijkt stil te staan. De fietstas bekleed met een
schone theedoek en de schaar in de aanslag. Mijn handen gedesinfecteerd met het
bekende flesje.
Knip de steel met schone handen net onder de bloem kop af.
Let op beestjes vooral bladluizen aan de stengel. Die neem je dus niet mee.
De
bloemen voorzichtig neerleggen in je tas of mandje. Natuurlijk stond iets verder
van het pad de mooiste bloesem en heb ik de wandelstok van de fiets gehaald.
Brandnetels en doorns steken dus soms door een dikke broek heen heb ik gemerkt.
De wandelstok kwam goed van pas om met het handvat hoge takken om te buigen naar
plukhoogte en bleek de stok even later uit drie delen te bestaan. Weer in elkaar
gezet werd hij gebruikt waarvoor hij is gemaakt...
Iets verder langs het pad stonden de struiken aan de rand
en kon ik zo erbij. Jarenlang was op die plek nog iemand aan het oogsten maar
hij/zij was me deze keer niet voor geweest... Hoe zou het zijn met mijn mede plukker
( plukster)?
( plukster)?
Oudere mensen aan de wandel wisten wel wat ik deed en glimlachten of
maakten een praatje over hun kindertijd. Enkele jonge mensen vroegen waarvoor ik
de bloemen gebruikte en kregen ze het recept mee... Je zag ze denken... “Wat een
werk.” Ik voelde me tijdens deze Pinksterdag volmaakt gelukkig en
schatrijk...
Vlierbloesemsiroop maken start dus met schone handen vele
vlierbloesems plukken. Thuis gekomen werden de bloemen op een schoon tafellaken
op de tuintafel gelegd om de beestjes de kans te geven weg te lopen en dat doen
ze ook.
Ongewassen gaat de bloesem in een grote pan of ketel met water tot ze
onderstaan. Ik kocht vier dikke citroenen die goed afgeschrobd in schijven
gesneden in de pan gaan. Deksel erop en tenminste 24 uur laten staan.
Af en toe
heb ik de citroenschijven en de bovenliggende bloesem onder water gedrukt. Het
vervolg komt morgen in de mijmering...
Als je morgen gaat plukken kan je me op de voet volgen.. Wat je nog nodig hebt? Veel suiker een kilo per liter en potten met schroefdeksel...
Als je morgen gaat plukken kan je me op de voet volgen.. Wat je nog nodig hebt? Veel suiker een kilo per liter en potten met schroefdeksel...
Tip 2
Elke dag eet ik aardbeien met yoghurt of de aardbeien zo
van de plant... De scheuten van de plant worden de jonkies voor volgend seizoen
en ik heb er wat nodig om een bak van nieuwe planten te voorzien en om weg te geven...
Om de twee
jaar worden de planten vernieuwd inclusief de aarde. De oude aarde gaat dan in
de moestuin en schep ik op een andere plek aarde weg voor in de bak.
De bovenlaag wordt potgrond waar de jonge planten in worden gezet.
Dit gebeurd
eind september. Als je jonge planten wilt trekken neem dan de eerste stek aan de
scheut die is het sterkste en zet de stek in een potje aarde vast met een dubbel
gebogen stukje ijzerdraad. De stek gaat wortelen in het potje en als het stekje
een flinke wortelkluit heeft... knip je pas de navelstreng naar de moederplant
door, zo rond september.
Enne controleer dagelijks of water erbij moet in de onder bakjes...
Enne controleer dagelijks of water erbij moet in de onder bakjes...
Voilà... een jong plantje in een potje. Als de scheut
verder groeit dan afknippen. Zoals je ziet zet ik zes stekken tegelijk in zes
potjes in twee onder bakjes op een tafeltje. Een grote omgekeerde bak of pot pot eronder kan
natuurlijk ook...
Als de aardbeien in de volle grond staan kan je de potjes half ingraven. Waarom de scheuten niet direct naast de moederplant in de aarde drukken? Je ziet over zes weken geen verschil meer... en weet je niet welke plant oud is en eruit moet aan het eind van het seizoen.
Als de aardbeien in de volle grond staan kan je de potjes half ingraven. Waarom de scheuten niet direct naast de moederplant in de aarde drukken? Je ziet over zes weken geen verschil meer... en weet je niet welke plant oud is en eruit moet aan het eind van het seizoen.
Helemaal in de ban van groenten wokken heb ik weer een
variatie bedacht....
Gesnipperde ui als smaakmaker fruiten en even later twee tomaten in stukken erbij.
Een zakje tuinbonen dat op moet uit de vriezer kwam erbij en ging de deksel op de wok op laag gas tot de tuinbonen ontdooid en beetgaar waren.
Een beetje gekookte rijst dat over was (uit de vriezer gehaald gisteren) kwam erbij en een vergiet klein gesneden snijbiet direct uit de tuin geknipt... Op hoog gas slonk de snijbiet en heb ik tijdens het wok proces een flinke scheut sweet chilisaus toegevoegd... MMmmm...
Gesnipperde ui als smaakmaker fruiten en even later twee tomaten in stukken erbij.
Een zakje tuinbonen dat op moet uit de vriezer kwam erbij en ging de deksel op de wok op laag gas tot de tuinbonen ontdooid en beetgaar waren.
Een beetje gekookte rijst dat over was (uit de vriezer gehaald gisteren) kwam erbij en een vergiet klein gesneden snijbiet direct uit de tuin geknipt... Op hoog gas slonk de snijbiet en heb ik tijdens het wok proces een flinke scheut sweet chilisaus toegevoegd... MMmmm...
Tip 4
In de border zaai en poot ik de groente met weinig
tussenruimte. Elke cm aarde wordt gebruikt en over nagedacht. De meiknolletjes
groeien welig en staan met hun blad de opkomende regenboog snijbiet wat in de
weg. Dan zet ik wel even een tijdelijk hekje van stokjes met reepjes panty als
afscheiding. Aan de andere kant van de meiknolletjes staan de bonen te
dringen....
De meiknolletjes worden vanaf komende week geoogst eh gedund op
dikte knolletjes en komt alles goed........ In de herfst zorg ik voor meer licht
en lucht tussen het gewas omdat de nachten nevel en vocht brengen en de wind
overdag tussen de planten moet drogen...
Mijn leventje...
De droogte is enorm in Limland...
Eenmaal per week gieten we water in de moestuin van
Molenberg. Iedereen helpt daarbij en daarmee kan het gewas overleven. Meer
gieten zou verwennen zijn en maak je de planten afhankelijk van gietwater.
Hopelijk komt binnenkort regen en stromen de regentonnen weer vol.
Vroeg in de ochtend op de fiets kom ik een enkel mens
tegen die de hond uitlaat of zo... Altijd een flesje water in mijn fietstas en
mijn telefoon voor als ik weer eens over de kop sla. Er zijn vrienden die me
ophalen als ik ergens in de berm lig al zal het moeilijk zoeken zijn langs
bosranden op paden zonder naam.
Als kind was ik al niet bang alleen in de nacht in het
bos. Als ik wegliep van huis was mijn weg naar het Bunderbos of klom ik in een
boom in het kasteelpark. Ik was een moeilijk kind en werd niet begrepen door
moeder maar wel door vader die voor zijn werk lange dagen maakte.
Dat was in die tijd en voeden de kinderen in grote
gezinnen elkaar op. Ik was de enigste die wegliep en deed wel meer wat de andere
zusjes niet durfden. Ik leek een koekoeksjong zo groot en breed tussen de andere fijnere zusjes... al ben ik echt van dezelfde vader en moeder. Nu ben ik in denkwijze
meer naar mijn grote kleine zus gegroeid en kan zo meegenieten van wat leeft bij
haar en haar man...
Morgen om 12 uur gaat het restaurant van hun zoon en schoondochter weer
open in Maastricht... en wat hebben ze het zwaar gehad tijdens corona sluiting.
De zaak is opgefrist geverfd en de tafeltjes geschuurd en weer in de lak...
Danyel en Mariska van den Bongard.
Het terras is vergroot en staan al vele reserveringen maar kan altijd eentje bij nietwaar... Nee het is geen hamburgertent of een eetcafé maar een Bib Gourmand modern Frans restaurant... link https://www.restaurantdanyel.nl/ en kijk mee naar openingstijden veiligheidsmaatregel prijzen en doe ze de groeten van tante Annemiek als je reserveert of een terrasje pikt...
Ik zie de meester kok nog in de luiers liggen in zijn Oisterwijk eikenhouten kinderbedje...
Het terras is vergroot en staan al vele reserveringen maar kan altijd eentje bij nietwaar... Nee het is geen hamburgertent of een eetcafé maar een Bib Gourmand modern Frans restaurant... link https://www.restaurantdanyel.nl/ en kijk mee naar openingstijden veiligheidsmaatregel prijzen en doe ze de groeten van tante Annemiek als je reserveert of een terrasje pikt...
Ik zie de meester kok nog in de luiers liggen in zijn Oisterwijk eikenhouten kinderbedje...
Een keertje mocht ik het kleutertje oppassen en ben acuut met
hem naar Steinerbos (pretpark in het klein) gegaan Wat een
pret had het ventje... Zijn kleertjes waren verre van schoon en ben ik daarvan wel geschrokken. Ik heb ik ze snel
uitgewassen voor pappa en mamma hem kwamen ophalen. Dat heb ik toen niet helemaal gehaald... Daarna werd ik niet meer
gevraagd... omdat hij in die tijd snel nieuwe woordjes leerde misschien? Ik heet
haas...