dinsdag 19 mei 2020

Mijmering 40 Asperges tip van mijn zus (meester kok Danyel) hoe je van oud iets jongs kan maken en spiegeling...

Beste mensen,

Wie zichzelf helemaal verliest
mag wonderen verwachten...

Annemiek.
 
Mijmering 40 2020.
 
Tip
Het leek erop dat de asperge koopjes dit jaar aan mijn neus voorbij gaan. Geen markten in mijn buurt open waar asperge koppen en ongesorteerde asperges voor een habbekrats te koop zijn. Het leek zo.... tot ik in Heerlen zomaar de markt vond die voor de tweede keer weer open was.

Wat een weelde... ieder hield anderhalve meter afstand en enkelen droegen mondkapjes. Omdat ik altijd plastic handschoenen in mijn tas heb kon ik zo meegaan in de rij. De driewieler in het zicht op slot want dat is mijn grootste rijkdom....
 
De asperge meneer had vele soorten in de verkoop van AA1 kwaliteit tot.... ongesorteerde asperges overschot van afgelopen vrijdag markt... 10 kilo voor 6 euro. 

Daar ging mijn fietstocht omdat ik even later 5 kilo asperges in elke fietstas mee zeulde. Niet zo handig berg op en af door het heuvelland... De boterham voor onderweg heb ik toen maar op een stadsbankje genuttigd met een flesje water.
 
Het terrasje miste ik niet en ben nog langs de kraam gegaan van die aardige medelander. 

Meneer kon deze keer een leren horlogebandje aan me kwijt voor zes euro. Het oude was versleten... Meneer zette het bandje ook nog eraan en gooide het oude voor me weg...

 Ik betaal bij meneer steevast met 2 euro fooi. Als de batterij in mijn horloge leeg is wacht ik tot ik naar meneer medelander kan gaan...
 
Nog even langs de wagen van meneer Ramaekers Peerboom uit Klimmen. Meneer verkoopt ondergoed en weet heel veel over dames konten. 

In ieder geval weet hij wat ik nodig heb want hij kent mijn maat en hang naar duurzaamheid... Op de markt kan je nog handelen dus ook bij meneer. 

Hoe meer onderbroeken hoe groter de korting en kwamen nog twaalf onderbroeken in een stoffen tasje aan het fietsstuur. Mijn tas erbij en moest ik echt naar huis...
 
Oude asperges zijn als droge oudere dames huid dus die moeten vocht krijgen. De tien kilo ging in bakken en kommen met veel water en dit mens ging plat. 

Drie uur later ben ik aan het schillen geslagen na een telefoontje met mijn zusje... Ze heeft een geheimpje verklapt van haar zoon de meester kok Danyel van den Bongard eigenaar van restaurant Danyel in Maastricht https://www.restaurantdanyel.nl/  

 Bereiding AA1 als volgt... nou jaaaa ik heb de raad opgevolgd met mijn oudjes die na drie uur badderen veel jonger leken...
 
De asperges aan de onderkant 1 cm afsnijden en met een dunschiller van de top naar beneden schillen... Heb ik dus niet gedaan met mijn bibberhanden en ging met een scherp schilmes van beneden naar boven en hakte 2 a 3 cm van die ouwe onderkanten af. De asperges wassen en in een pan leggen net onder water met iets zout en een schepje suiker...
 
De asperges aan de kook brengen en 15 minuut op zeer laag pitje laten sudderen. Dan gas uit en de asperges direct uit de
pan scheppen. De mens die van echt gaar houdt laat de asperges nog even in de pan liggen. Hoe langer... hoe meer gaar en tot snot. Dat willen we niet dus LET OP! 

Het meest eenvoudig en goed recept is een stukje roomboter smelten in een steelpannetje (NIET BRUINEN) en over de asperges gieten. Ik had bij de asperges in de pan nog een ei gelegd en na acht minuut eruit gehaald. Het ei werd in een theedoek gewikkeld om warm te blijven... Tja...zie het resultaat en de smaak? 

Zeker niet die van ouwe verdroogde asperges maar AA1 kwaliteit... Dat ik ze met een schaar door moest knippen ligt aan het feit dat ik niet meer met mes en vork kan eten (ADCA)
 
Mijn koopje ongesorteerd werd door mij gesorteerd in dikke soepasperges en asperges om zo te eten... Ik heb drie uur zitten schillen en de asperges staan nog in het water jong te worden.... Tussendoor heb ik een maaltje gekookt en zoals je ziet het schillen weer hervat. Zo rond middernacht zal ik de “jonkies” in diepvrieszakjes invriezen.
 
Van het kookvocht maak ik morgen soep en heb direct een hoop schillen in het kookvocht in de pan gemieterd toen de asperges eruit gingen. Weer aan de kook brengen en 15 minuut sudderen weet je nog? Het gas uit en staat de pan nog zo...morgen zal ik de schillen uit het kookvocht zeven en vele stukken dikke asperges erin koken... vanaf kookpunt 15 minuut... weet je nog, en heerlijke gebonden soep maken... Maar dat komt morgen!
 
Tip 2
Nog een bundeltje rode sla uitgeplant in de tuin. De rest van het zaaisel is zo groot dat het niet meer verplaatst kan worden en nemen de dames het donderdag wel mee als “snij sla.” Ik had wat ruim gezaaid en we kwamen de jonkies niet meer kwijt....


De grond is zo hard in Songs Garden dat scheuren ontstaan en heb ik over mijn hart gestreken en eenmaal iets water gegoten... In mijn moestuintje aan huis nevel ik of giet spaarzaam omdat het geen zin heeft alles te laten verdorren. Ik leef er immers van... om geld over te houden voor andere zaken...
 
Tip 3
Ondanks de droogte vormen zich peultjes aan de erwtenplanten waar ook nog erwtjes in komen... als de zondvloed komt. Alle courgetteplanten bij mij thuis zijn door slakken opgegeten en een enkele staat nog te verdrogen in te harde grond van Molenberg. Het lukt me niet om twee keer per dag naar Molenberg te fietsen om die twee te gieten... Een nieuwe zaai poging werd gedaan en wel in de volle grond.
 
Een gat werd gegraven waar een bodemloze plastic pot in werd gezet. De pot gevuld met closetrolletjes met potgrond waar courgette zaadjes ingingen. Elke dag wordt de pot gegoten en overtollig water verdwijnt in de volle grond. Drie soorten courgette heb ik erin gezaaid. Bol courgette... gele en klimmers. De klimmers staan stokjes bij...want als plant zien ze er allemaal hetzelfde uit...
 
Mijn leventje....
Ik kan de groei van de bladgewassen net bijhouden met eten... Bonte sla rood en groen wordt maaltijd salade met stukjes brie en een eitje... Het wordt een feest salade door bernagie eetbare blommen die nu volop bloeien. Het blad van bernagie kan fijn geknipt in dressing voor komkommers maar zeker ook in de sla....
 
Raapsteel zag er verflenst uit op de markt en bij mij in de tuin wordt pas geoogst als de aardappels voor de puree al opstaan... Rauwe fijn geknipte raapsteel met een rauw uitje gehusseld bij de puree en belegen kaasblokjes erop of erdoor... 

Daar wil Floor ook wel eens van proeven...Morgen aspergesoep en overmorgen raapsteel met pasta. Waar de raapsteel opgegeten is komen weer jonge andijvieplantjes uit het zaaibed. Overal waar maar een plekje is heb ik spruitkool gezet en die moet tweemaal per dag water hebben om aan te gaan... Al die zorg in stilte doet me goed...
 
Ik ben aan de slag met zelf reflexie oftewel spiegelen en daar heb ik de stilte voor nodig. Die zoek ik in de natuur en de tuinen met de poezen en ook tijdens urenlang asperges schillen... Tijdens spiegeling probeer je zo eerlijk mogelijk erachter te komen wat je goede en mindere kanten zijn. Spiegelen is aan te raden bij conflicten of als je keuzes moet maken. Door de uitkomst van de spiegeling op te schrijven kan je meer inzicht krijgen hoe je hebt gehandeld in bepaalde situaties en welk effect dat handelen heeft gehad...
 
Door met soulmates over mijn uitkomsten spiegeling te praten (en die heb ik gelukkig) kreeg ik weer nieuwe inzichten waardoor ik zaken beter begrijp. Het bracht afstand en beter zicht... De grootste rijkdom op aarde is groei en groeien doe je door pijn te lijden... en niet alleen jezelf maar ook de medemens. In consuminderkringen trek ik mensen uit hun comfortzone en daar komt pijn bij kijken...en hoe blij zijn ze achteraf met hun groei. 
 
Ik hou niet van pappen en nathouden maar meer van aan de slag en vooruit. Of ik daarbij doorschiet is nu de vraag... In hoever respecteer ik grenzen? En die respecteer ik zeker wel... en daarvan zijn voorbeelden genoeg. Ik ben er nog niet helemaal uit en denk nog wel een tijdje verder... In ieder geval ben ik weer eens in de groei en daar wordt je altijd beter van.... 
 

Annemiek