Wie zichzelf helemaal verliest
mag wonderen verwachten...
Annemiek.
Mijmering 40 2020.
Het leek erop dat de asperge koopjes dit jaar aan mijn
neus voorbij gaan. Geen markten in mijn buurt open waar
asperge koppen en ongesorteerde asperges voor een habbekrats te koop zijn. Het
leek zo.... tot ik in Heerlen zomaar de markt vond die voor de tweede keer weer
open was.
Wat een weelde... ieder hield anderhalve meter afstand en enkelen
droegen mondkapjes. Omdat ik altijd plastic handschoenen in mijn tas heb kon ik
zo meegaan in de rij. De driewieler in het zicht op slot want dat is mijn
grootste rijkdom....
De asperge meneer had vele soorten in de verkoop van AA1
kwaliteit tot.... ongesorteerde asperges overschot van afgelopen vrijdag
markt... 10 kilo voor 6 euro.
Daar ging mijn fietstocht omdat ik even later 5
kilo asperges in elke fietstas mee zeulde. Niet zo handig berg op en af door het
heuvelland... De boterham voor onderweg heb ik toen maar op een stadsbankje
genuttigd met een flesje water.
Meneer kon deze keer een leren horlogebandje
aan me kwijt voor zes euro. Het oude was versleten... Meneer zette het bandje
ook nog eraan en gooide het oude voor me weg...
Ik betaal bij meneer steevast
met 2 euro fooi. Als de batterij in mijn horloge leeg is wacht ik tot ik naar
meneer medelander kan gaan...
Nog even langs de wagen van meneer Ramaekers Peerboom uit
Klimmen. Meneer verkoopt ondergoed en weet heel veel over dames konten.
In ieder
geval weet hij wat ik nodig heb want hij kent mijn maat en hang naar
duurzaamheid... Op de markt kan je nog handelen dus ook bij meneer.
Hoe meer
onderbroeken hoe groter de korting en kwamen nog twaalf onderbroeken in een
stoffen tasje aan het fietsstuur. Mijn tas erbij en moest ik echt naar huis...
Oude asperges zijn als droge oudere dames huid dus die
moeten vocht krijgen. De tien kilo ging in bakken en kommen met veel water en
dit mens ging plat.
Drie uur later ben ik aan het schillen geslagen na een
telefoontje met mijn zusje... Ze heeft een geheimpje verklapt van haar zoon de
meester kok Danyel van den Bongard eigenaar van restaurant Danyel in
Maastricht https://www.restaurantdanyel.nl/
Bereiding AA1 als volgt... nou jaaaa ik heb de raad opgevolgd met mijn oudjes
die na drie uur badderen veel jonger leken...
De asperges aan de onderkant 1 cm afsnijden en met een
dunschiller van de top naar beneden schillen... Heb ik dus niet gedaan met mijn
bibberhanden en ging met een scherp schilmes van beneden naar boven en hakte 2 a
3 cm van die ouwe onderkanten af. De asperges wassen en in een pan leggen net
onder water met iets zout en een schepje suiker...
De asperges aan de kook brengen en 15 minuut op zeer laag
pitje laten sudderen. Dan gas uit en de asperges direct uit de
pan scheppen. De
mens die van echt gaar houdt laat de asperges nog even in de pan liggen. Hoe
langer... hoe meer gaar en tot snot. Dat willen we niet dus LET OP!
Het meest
eenvoudig en goed recept is een stukje roomboter smelten in een steelpannetje
(NIET BRUINEN) en over de asperges gieten. Ik had bij de asperges in de pan nog
een ei gelegd en na acht minuut eruit gehaald. Het ei werd in een theedoek
gewikkeld om warm te blijven... Tja...zie het resultaat en de smaak?
Zeker niet
die van ouwe verdroogde asperges maar AA1 kwaliteit... Dat ik ze met een schaar
door moest knippen ligt aan het feit dat ik niet meer met mes en vork kan eten
(ADCA)
Mijn koopje ongesorteerd werd door mij gesorteerd in dikke
soepasperges en asperges om zo te eten... Ik heb drie uur zitten schillen en de
asperges staan nog in het water jong te worden.... Tussendoor heb ik een maaltje
gekookt en zoals je ziet het schillen weer hervat. Zo rond middernacht zal ik de
“jonkies” in diepvrieszakjes invriezen.
Van het kookvocht maak ik morgen soep en heb direct een
hoop schillen in het kookvocht in de pan gemieterd toen de asperges eruit
gingen. Weer aan de kook brengen en 15 minuut sudderen weet je nog? Het gas uit
en staat de pan nog zo...morgen zal ik de schillen uit het kookvocht zeven en
vele stukken dikke asperges erin koken... vanaf kookpunt 15 minuut... weet je
nog, en heerlijke gebonden soep maken... Maar dat komt morgen!
Nog een bundeltje rode sla uitgeplant in de tuin. De rest
van het zaaisel is zo groot dat het niet meer verplaatst kan worden en nemen de
dames het donderdag wel mee als “snij sla.” Ik had wat ruim gezaaid en we kwamen
de jonkies niet meer kwijt....
De grond is zo hard in Songs Garden dat scheuren ontstaan
en heb ik over mijn hart gestreken en eenmaal iets water gegoten... In mijn
moestuintje aan huis nevel ik of giet spaarzaam omdat het geen zin heeft alles
te laten verdorren. Ik leef er immers van... om geld over te houden voor andere
zaken...
Tip 3
Ondanks de droogte vormen zich peultjes aan de
erwtenplanten waar ook nog erwtjes in komen... als de zondvloed komt. Alle
courgetteplanten bij mij thuis zijn door slakken opgegeten en een enkele staat
nog te verdrogen in te harde grond van Molenberg. Het lukt me niet om twee keer
per dag naar Molenberg te fietsen om die twee te gieten... Een nieuwe zaai
poging werd gedaan en wel in de volle grond.
Een gat werd gegraven waar een bodemloze plastic pot in
werd gezet. De pot gevuld met closetrolletjes met potgrond waar courgette
zaadjes ingingen. Elke dag wordt de pot gegoten en overtollig water verdwijnt in
de volle grond. Drie soorten courgette heb ik erin gezaaid. Bol courgette...
gele en klimmers. De klimmers staan stokjes bij...want als plant zien ze er
allemaal hetzelfde uit...
Ik kan de groei van de bladgewassen net bijhouden met
eten... Bonte sla rood en groen wordt maaltijd salade met stukjes brie en een
eitje... Het wordt een feest salade door bernagie eetbare blommen die nu volop
bloeien. Het blad van bernagie kan fijn geknipt in dressing voor komkommers maar
zeker ook in de sla....
Raapsteel zag er verflenst uit op de markt en bij mij in
de tuin wordt pas geoogst als de aardappels voor de puree al opstaan... Rauwe
fijn geknipte raapsteel met een rauw uitje gehusseld bij de puree en belegen
kaasblokjes erop of erdoor...
Daar wil Floor ook wel eens van proeven...Morgen
aspergesoep en overmorgen raapsteel met pasta. Waar de raapsteel opgegeten is
komen weer jonge andijvieplantjes uit het zaaibed. Overal waar maar een plekje
is heb ik spruitkool gezet en die moet tweemaal per dag water hebben om aan te
gaan... Al die zorg in stilte doet me goed...
Ik ben aan de slag met zelf reflexie oftewel spiegelen en
daar heb ik de stilte voor nodig. Die zoek ik in de natuur en de tuinen met de
poezen en ook tijdens urenlang asperges schillen... Tijdens spiegeling probeer
je zo eerlijk mogelijk erachter te komen wat je goede en mindere kanten zijn.
Spiegelen is aan te raden bij conflicten of als je keuzes moet maken. Door de
uitkomst van de spiegeling op te schrijven kan je meer inzicht krijgen hoe je
hebt gehandeld in bepaalde situaties en welk effect dat handelen heeft gehad...
Door met soulmates over mijn uitkomsten spiegeling te
praten (en die heb ik gelukkig) kreeg ik weer nieuwe inzichten waardoor ik zaken
beter begrijp. Het bracht afstand en beter zicht... De grootste rijkdom op aarde
is groei en groeien doe je door pijn te lijden... en niet alleen jezelf maar ook
de medemens. In consuminderkringen trek ik mensen uit hun comfortzone en daar
komt pijn bij kijken...en hoe blij zijn ze achteraf met hun groei.
Ik hou niet van pappen en nathouden maar meer van aan de
slag en vooruit. Of ik daarbij doorschiet is nu de vraag... In hoever respecteer
ik grenzen? En die respecteer ik zeker wel... en daarvan zijn voorbeelden
genoeg. Ik ben er nog niet helemaal uit en denk nog wel een tijdje verder... In
ieder geval ben ik weer eens in de groei en daar wordt je altijd beter van....
Annemiek