Wie zichzelf helemaal verliest
mag wonderen verwachten...
Annemiek.
Mijmering 40 2020.
De asperge meneer had vele soorten in de verkoop van AA1
kwaliteit tot.... ongesorteerde asperges overschot van afgelopen vrijdag
markt... 10 kilo voor 6 euro.
Daar ging mijn fietstocht omdat ik even later 5
kilo asperges in elke fietstas mee zeulde. Niet zo handig berg op en af door het
heuvelland... De boterham voor onderweg heb ik toen maar op een stadsbankje
genuttigd met een flesje water.
Meneer kon deze keer een leren horlogebandje
aan me kwijt voor zes euro. Het oude was versleten... Meneer zette het bandje
ook nog eraan en gooide het oude voor me weg...
Ik betaal bij meneer steevast
met 2 euro fooi. Als de batterij in mijn horloge leeg is wacht ik tot ik naar
meneer medelander kan gaan...
Hoe meer
onderbroeken hoe groter de korting en kwamen nog twaalf onderbroeken in een
stoffen tasje aan het fietsstuur. Mijn tas erbij en moest ik echt naar huis...
Drie uur later ben ik aan het schillen geslagen na een
telefoontje met mijn zusje... Ze heeft een geheimpje verklapt van haar zoon de
meester kok Danyel van den Bongard eigenaar van restaurant Danyel in
Maastricht https://www.restaurantdanyel.nl/
De asperges aan de kook brengen en 15 minuut op zeer laag
pitje laten sudderen. Dan gas uit en de asperges direct uit de
pan scheppen. De
mens die van echt gaar houdt laat de asperges nog even in de pan liggen. Hoe
langer... hoe meer gaar en tot snot. Dat willen we niet dus LET OP!
Zeker niet
die van ouwe verdroogde asperges maar AA1 kwaliteit... Dat ik ze met een schaar
door moest knippen ligt aan het feit dat ik niet meer met mes en vork kan eten
(ADCA)
Nog een bundeltje rode sla uitgeplant in de tuin. De rest
van het zaaisel is zo groot dat het niet meer verplaatst kan worden en nemen de
dames het donderdag wel mee als “snij sla.” Ik had wat ruim gezaaid en we kwamen
de jonkies niet meer kwijt....
Tip 3
Ik kan de groei van de bladgewassen net bijhouden met
eten... Bonte sla rood en groen wordt maaltijd salade met stukjes brie en een
eitje... Het wordt een feest salade door bernagie eetbare blommen die nu volop
bloeien. Het blad van bernagie kan fijn geknipt in dressing voor komkommers maar
zeker ook in de sla....
Raapsteel zag er verflenst uit op de markt en bij mij in
de tuin wordt pas geoogst als de aardappels voor de puree al opstaan... Rauwe
fijn geknipte raapsteel met een rauw uitje gehusseld bij de puree en belegen
kaasblokjes erop of erdoor...
Daar wil Floor ook wel eens van proeven...Morgen
aspergesoep en overmorgen raapsteel met pasta. Waar de raapsteel opgegeten is
komen weer jonge andijvieplantjes uit het zaaibed. Overal waar maar een plekje
is heb ik spruitkool gezet en die moet tweemaal per dag water hebben om aan te
gaan... Al die zorg in stilte doet me goed...
Ik ben aan de slag met zelf reflexie oftewel spiegelen en
daar heb ik de stilte voor nodig. Die zoek ik in de natuur en de tuinen met de
poezen en ook tijdens urenlang asperges schillen... Tijdens spiegeling probeer
je zo eerlijk mogelijk erachter te komen wat je goede en mindere kanten zijn.
Spiegelen is aan te raden bij conflicten of als je keuzes moet maken. Door de
uitkomst van de spiegeling op te schrijven kan je meer inzicht krijgen hoe je
hebt gehandeld in bepaalde situaties en welk effect dat handelen heeft gehad...
Door met soulmates over mijn uitkomsten spiegeling te
praten (en die heb ik gelukkig) kreeg ik weer nieuwe inzichten waardoor ik zaken
beter begrijp. Het bracht afstand en beter zicht... De grootste rijkdom op aarde
is groei en groeien doe je door pijn te lijden... en niet alleen jezelf maar ook
de medemens. In consuminderkringen trek ik mensen uit hun comfortzone en daar
komt pijn bij kijken...en hoe blij zijn ze achteraf met hun groei.
Ik hou niet van pappen en nathouden maar meer van aan de
slag en vooruit. Of ik daarbij doorschiet is nu de vraag... In hoever respecteer
ik grenzen? En die respecteer ik zeker wel... en daarvan zijn voorbeelden
genoeg. Ik ben er nog niet helemaal uit en denk nog wel een tijdje verder... In
ieder geval ben ik weer eens in de groei en daar wordt je altijd beter van....
Annemiek