Beste mensen
Geluk is weten dat binnenkort
de grootste ellende voorbij zal zijn
en daarin durven geloven....
Annemiek.
Mijmering 37 2020.
Ik hoef geen soda stream geval voor koolzuur in kraanwater en volgens de commercie daarmee het milieu de plastic flesjes besparen.
Je hoeft geen pakjes zakjes en blikken te kopen als je zelf kan koken
en sausjes en soepjes en en... zelf maakt. Je kan zelfs je eigen kant-en-klaar
maaltijden maken.
Je bespaart daarmee vrachtwagens de ozonlaag en de veiling met heen en weer gesleep. Je pakt immers de groente en kruiden krakend vers zelf uit je tuin.
Je bespaart plastic verpakking en waswater met gloor om de gesneden groente “vers” te houden....
Rabarbermoes: Ingrediënten:
Rabarber en suiker
De stelen in het geheel wassen en in stukjes snijden. In een pan met een half kopje water aan de kook brengen en op laag gas gaar laten sudderen met de deksel op de pan. Ik werd even afgeleid, liet het gas te lang op hoog en was er net op tijd bij.
Ietsje aangezet op de bodem kan je beter alles overhevelen in een andere pan.
Als je de rabarbermoes in potten wil bewaren verwarm de moes dan weer tot kookpunt maar wel goed roeren. Kokend heet de moes in schone potten overhevelen, deksel erop en de potten op de kop zetten tot ze koud zijn. Ze blijven maanden goed...
Tip... de bladeren heb ik op de aarde gelegd rond de courgette
planten waar de slakken zo gek op zijn. Slakken schuilen graag onder grote
bladeren en kan ik ze zo wegpakken...
Mijn rabarber was ruim genoeg om een “Toepitch” ermee te vullen en
daarvan het recept.
Ingrediënten “Limburgse Toepitch.”
250 gram volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
handvol suiker
1 zakje bakpoeder
bloem.
Splits de bol deeg in twee derde en een derde. De grootste bol deeg even op kneden en uitrollen tot een dunne deeglap voor in de bodem van de vlaai plaat. Prik met een vork enkele malen in het deeg...
Rol de kleinere deeg bol uit tot een dunne plak en kieper de rabarbermoes op het deeg in de vlaai plaat. De deksel erop en met je vingers de lap deeg natmaken. Bestrooien met suiker en met een keukenschaar vele in knipjes maken... (zie foto’s)
Ik had nog een rest dikkere suikerkorrels en heb die gebruikt voor bovenop al kan het ook met gewone suiker.
De toetitch in de oven en de tijdklok op 45 minuut. Kijk zelf wanneer het deeg lichtbruin en gaar is....
Tip...om een roombotersmaakje aan het deeg te geven kan je een
vlaaischotel met roomboter insmeren en de toepitch direct van het treefje op de
vlaaischotel schuiven... De boter smelt en trekt in de bodem die daardoor ook
nog zachter wordt.
Tip... Als vulling kan ook appelmoes of appelstukjes met rozijnen en
kaneel gebruikt worden en zelfs kersen volgens de woensdagvriend.
Of misschien wel de boerendeerne die naar de akker dichtbij koffie brengt met een “fruit boterham” voor de mensen. In een dicht geknoopte ruiten theedoek op een vlaaischotel
de toepitch en de koffie met de bekers in een mand.
Ik heb het nog meegemaakt bij het aardappel rapen waar de geur van koffie zich mengde met de geur van de aarde in de blakende zon.
Een plekje werd gezocht als het kon in de schaduw en rekte je het moeie lijf even languit liggend op de aarde...
Eenmaal kwam stengel ui niet op en werden bonen gezaaid op die plek, en eenmaal kwamen bonen niet op en dat weet je dan binnen twee weken. Na tien dagen behoren bonen op te komen. Ik probeer nooit met zaaien op keukenrol of watten om te weten of zaai nog kiemkrachtig is... Wat een kul...
De boerentenen bonen kwamen wisselend op in de voor zaai bakjes en de
lange halzen (teveel water gegeven) hebben we in de volle grond gepoot. De
closetrolletjes waar wel wortels uitkwamen maar geen plant heb ik mee naar huis
genomen en het hele arsenaal op een rijtje tegen een klimrek gezet in de aarde.
We zullen zien wat er nog uit komt... Drie sedum planten neem ik morgen van huis
mee om in de stilte tuin te zetten in Molenberg en mijn fietstassen zitten
alweer vol aarde zag ik...
Na bovenstaande recept nemen we de rabarber mee in de crisis broodlijn en via de boerderijwinkel kwamen vele kratten sla bloemkool en prei extra naast de aardappels en de eieren... Wat een feest... Het lijkt wel Kerstmis. Net nu ik vandaag de broodlijn uitgeef met wel 12 gezinnen die voor een week voedsel nodig hebben.... en gaat er een karrenvracht dank omhoog naar “Hij... die de sla laat groeien”
Na bovenstaande recept nemen we de rabarber mee in de crisis broodlijn en via de boerderijwinkel kwamen vele kratten sla bloemkool en prei extra naast de aardappels en de eieren... Wat een feest... Het lijkt wel Kerstmis. Net nu ik vandaag de broodlijn uitgeef met wel 12 gezinnen die voor een week voedsel nodig hebben.... en gaat er een karrenvracht dank omhoog naar “Hij... die de sla laat groeien”
Annemiek