Dat heet goede verstandhouding....
Annemiek.
Tip
Deze tips zijn het vervolg van vlierbloesemsiroop maken
van mijmering 44. Zoals ik gisteren aangaf vlierbloesem verzamelen en in een
grote pan met water tot de bloesem net onder staat. 4 a 5 citroenen in schijven
erop en zeker 24 uur laten staan met de deksel op de pan.
1. Bij mij werd dat 30 uur en dat komt de smaak alleen
maar ten goede...
2. Zet de pan op het gas en breng water en vlierbloesem
plus citroenen net aan de kook en zet direct uit.
4. Giet het vocht in pannen en maak de grote pan
schoon.
5. Zet een vergiet in de schone pan met een schone
theedoek erin
6. Meet met een litermaat het vocht van de kleine pannen
in de grote (op de theedoek in de vergiet) zodat je weet hoeveel liter je
hebt.
7. Toen ik bij zes liter was wist ik dat ik moest stoppen
omdat ik maar zes kilo suiker had. Op elke liter komt een kilo
suiker.
8. De theedoek en vergiet werden uit de grote pan gehaald
en heb ik de rest van het vocht ook al gezeefd. Dat werd aan de kant gezet om
morgen verder te verwerken als ik suiker bij heb gehaald...
9. De zes kilo suiker kwam bij de zes liter vocht en werd
weer aan de kook gebracht. Net aan de kook gas op zeer laag pitje.
10. Ondertussen heb ik de potten klaar gezet die eerder
met SUNSODA waren af gewassen en nagespoeld.
11. Het handigste is een schenkkan (melkkoker of glazen
koffie of theepot) in de siroop dopen en een dubbel gevouwen theedoek
eronder.
13. Tijdens het aan de kook komen van de siroop heb ik de
grote pannen afgespoeld en het water bij de hortensia in de tuin gekieperd.
Er
zat immers geen suiker in en dan kan dat...
14. De theedoeken stijf van de suiker werden meteen uitgespoeld en de grote pan ook.
15. Morgen de laatste vlierbloesem vocht verwerken. Op mijn werkblad staat 12 liter vlierbloesemsiroop in potten die jaren goed blijft.
Wat je ermee kan doen? Als zoetmiddel in sla en thee en
als limonadesiroop. Het lekkerste is wel HUGO ermee maken...
Scheut witte wijn of witte port in een wijnglas (port
blijft heel lang goed) eetlepel vlierbloesemsiroop en aanvullen met
mineraalwater met of zonder bubbels of.... kraanwater. Een plukje munt of
citroenmelisse in het glas...
Annemiek