maandag 1 juni 2020

Mijmering 45 Deel twee vlierbloesemsiroop maken en HUGO...

Beste mensen,
 
Gebruik je hart, goedheid en verstand
Dat heet goede verstandhouding....
 

Annemiek.
 
Mijmering 45 2020.
 
Tip
Deze tips zijn het vervolg van vlierbloesemsiroop maken van mijmering 44. Zoals ik gisteren aangaf vlierbloesem verzamelen en in een grote pan met water tot de bloesem net onder staat. 4 a 5 citroenen in schijven erop en zeker 24 uur laten staan met de deksel op de pan.
 
1. Bij mij werd dat 30 uur en dat komt de smaak alleen maar ten goede...
 
2. Zet de pan op het gas en breng water en vlierbloesem plus citroenen net aan de kook en zet direct uit.
 
3. Met een schuimspaan de vlierbloesem en citroen uit de pan scheppen (kan in de compostbak)
 
4. Giet het vocht in pannen en maak de grote pan schoon.
 
5. Zet een vergiet in de schone pan met een schone theedoek erin
 
6. Meet met een litermaat het vocht van de kleine pannen in de grote (op de theedoek in de vergiet) zodat je weet hoeveel liter je hebt.
 
7. Toen ik bij zes liter was wist ik dat ik moest stoppen omdat ik maar zes kilo suiker had. Op elke liter komt een kilo suiker.
 
8. De theedoek en vergiet werden uit de grote pan gehaald en heb ik de rest van het vocht ook al gezeefd. Dat werd aan de kant gezet om morgen verder te verwerken als ik suiker bij heb gehaald...
 
9. De zes kilo suiker kwam bij de zes liter vocht en werd weer aan de kook gebracht. Net aan de kook gas op zeer laag pitje.
 
10. Ondertussen heb ik de potten klaar gezet die eerder met SUNSODA waren af gewassen en nagespoeld.
 
11. Het handigste is een schenkkan (melkkoker of glazen koffie of theepot) in de siroop dopen en een dubbel gevouwen theedoek eronder.
 
12. De potten tot de rand volschenken en direct de deksel erop. De potten meteen op de kop zetten.
 
13. Tijdens het aan de kook komen van de siroop heb ik de grote pannen afgespoeld en het water bij de hortensia in de tuin gekieperd. 

Er zat immers geen suiker in en dan kan dat...

14. De theedoeken stijf van de suiker werden meteen uitgespoeld en de grote pan ook.

15. Morgen de laatste vlierbloesem vocht verwerken. Op mijn werkblad staat 12 liter vlierbloesemsiroop in potten die jaren goed blijft.

 Wat je ermee kan doen? Als zoetmiddel in sla en thee en als limonadesiroop. Het lekkerste is wel HUGO ermee maken...
Scheut witte wijn of witte port in een wijnglas (port blijft heel lang goed) eetlepel vlierbloesemsiroop en aanvullen met mineraalwater met of zonder bubbels of.... kraanwater. Een plukje munt of citroenmelisse in het glas...
 
Annemiek