woensdag 24 juni 2020

Mijmering 51 Hittegolf tips, groeps seks, lavendel, venkelsoep, kruidenazijn en CRISIS WAT TE DOEN VAN ROOD NAAR GROEN...


Beste mensen
 
Als je rustig en ontspannen bent is zelfs een hittegolf een zegen
accepteer de dingen zoals ze zijn en dat scheelt veel ergernis en energie....
Het is je eigen manier van denken, die de kwaliteit van het leven bepaalt...

Annemiek.
 
Mijmering 51 2020.
 
Tip
De hittegolf... en ben ik wederom verbaasd wat mensen allemaal kopen aan apparatuur en energie verbruiken om het koel te houden...Ik doe er niet aan mee. 

De grote ventilator aan het plafon van mijn slaapkamer zet ik nooit aan, heb hem niet nodig en was een miskoop. Ik pas me aan en ga over op tropen schema. Vroeg op en direct aan het werk. Het zware werk om 5 uur in de ochtend is niets mis mee... Een siësta houden in de hitte van de dag. Misschien heb je iets aan de volgende tips:
 
1. Drink alleen water uit de kraan... sapjes en frisdrank krijg je meer dorst van.
 
2. De koelste tijd van de nacht is rond 5 uur. Als je vroeg wakker bent zet dan alle ramen en deuren zeker een uur open... om je huis te luchten en te koelen. Geef in een dun niemendalletje de potplanten buiten water (niet voor je huis aan de straatkant) en veeg je stoepje als je dat zo nodig moet...Met de stofzuiger door de hut en de afwas als die nog staat. Sluit daarna alle ramen en sluit overgordijnen als je geen zonwering hebt. Zeker aan de zonzijde van je huis en ga daarna pas douchen... Door deze actie is de temperatuur in mijn huis in de hitte van de dag 23 graden wat goed te doen is.
 
3. Dakramen en koepels op platte daken met witte lakens bedekken. Je zal daar misschien het dak voor op moeten en met stenen het laken moeten vastleggen en lazer niet van het dak.
 
4. Zorg dat je lijf ook van buiten koel blijft en douche kort tweemaal per dag met lauw water en ijskoud af douchen.
 
5. De dekbedden gaan in de opslag en slaap ik onder een laken en de dunne katoenen sprei en heb geen last van de warmte.
 
6. Eet lichte soepjes fruit en groente gerechtjes.
 
7. Stel zwaar werk uit tot na de hittegolf en doe zoveel mogelijk rustig aan als het kan.
 
8. Doe boodschappen om 8.30 uur in de ochtend of in de avond (zie openingstijden)
 
9. Laat je tuin met rust, door te schoffelen breek je de grond open en verdampt vocht. Geef niets water... de planten zoeken met hun wortels zelf het vocht. Planten in potten wel gieten en waterhoudende groente zoals tomaten courgette komkommer en paprika.
 
Tip 2
Venkelsoep heb je zo gemaakt en is heerlijk fris tijdens hittegolf dagen.
 
Ingrediënten:
1 venkelknol
halve ui
klein scheutje zonnebloemolie
of vloeibare margarine
1 bouillonblok
 
Werkwijze:
De halve ui snipperen en zachtjes fruiten in iets olie of vloeibare margarine in een kleine soeppan. Ondertussen de venkelknol wassen en in repen snijden. Bewaar wat venkelgroen voor de garnering. Fruit de venkelrepen even mee en voeg 1 liter water en bouillonblok toe. Kook de venkel in 20 minuut gaar. Naar smaak peper toevoegen. In de soepkop een toefje venkelgroen op de soep.
 
Je kan de soep met de staafmixer pureren al hoeft dat niet voor mij want ik eet graag zo puur mogelijk.

Je kan de laatste minuut heel dun gesneden prei toevoegen en peterselie als je die hebt.

Aan tafel kan een beetje belegen geraspte kaas in de soep gestrooid al heb ik dat ook niet gedaan...
 
Tip 3
Een gemakkelijk recept voor bezoek dat blijft eten is de gevulde omelet. De groente die erin gaan variëren naargelang wat voorhanden is. 

 Deze keer waren dat veel meiknolletjes naast een wortel wat champignons een paprika en een halve gesnipperde ui. 

Een restje erwtjes lag nog in de vriezer. Omdat de meiknolletjes wat klein waren en ik mijn vingers graag wilde houden heb ik ze niet geschild. Dat kan best heb ik gemerkt.
 
Ze werden gehalveerd en met de stukjes wortel voorgekookt in een bodempje water in een pannetje. De rest ging in de wok in de bekende volgorde. Het was heerlijk en ik kreeg de complimenten van mijn vriendin... 

De tuintafel werd in de schaduw gezet en met anderhalve meter afstand kan je heerlijk bijpraten in eigen tuin... Daarvoor hoef je niet naar een terras in de hitte en de drukte van de stad...
 
Tip 4
De lavendel staat in volle bloei en de meeste mensen vinden het jammer om die pracht te snoeien. Wil je lavendel drogen en lang plezier ervan hebben... 

Snoei de struik dan in volle bloei 10 cm boven de aarde en ris dezelfde dag nog de bladeren van de bloemen. Dat deed ik in de schaduw... 

Sorteer in grote en kleine stengels en bind de bloemen in niet te dikke bosjes bij elkaar.
 
Hang lavendel op de kop in huis en je zal zien dat door de geur van lavendel vliegen muggen en fruitvliegjes op de loop gaan. 

Na twee weken kan mijn verse lavendel in de lampetkan en een deel wordt bewaard voor in mijn herfststuk in oktober. 

Van de oude lavendel die uit de lampetkan komt worden de koppen van de stengels geknipt en komen de blommen in mooie bakjes in toilet en de slaapkamer. Heerlijk rustgevend.
 
Beetjes lavendel in mooie kanten en/of linnen zakjes kan ook nog voor tussen de lingerie.  Verbleekte lavendel van twee jaar oud geeft nog steeds geur af als je het husselt. 

Zet maar bij de hand bij de stofzuiger... elke keer wat opzuigen en de lavendelgeur verspreid zich door je huis. Dat is beter dan stoffige stofzuiger zak geur...of hondenharen lucht.
 
Natuurlijk kan je verse lavendel bloemen ook nog binden op binddraad tot kransjes al heb je daar veel lavendel voor nodig... Tot slot... Verse lavendelbloempjes op het laatst in aardbeienjam die je bent aan het maken voordat de jam de potjes ingaat. Enne... in kruidenazijn met citroenmelisse en of munt...
 
Tip 5
Kruidenazijn
 
Ingrediënten:
In de fles of karaf een flinke bodem bruine azijn.
zes peperkorrels
mooie takjes munt of citroenmelisse waarvan de helft met de stengel naar boven.

drie of vier takjes lavendel en de fles bijvullen met witte azijn.
 
Lege azijnflessen van plastic kan je middendoor knippen  en de onderste helft gebruiken om flessen en potten op de kop in te zetten om het onderste uit de “kan” te krijgen. 

Of als onder/pot voor een bloempot met stekjes. De bovenste helft van de halve azijnfles is trechter..
 
Tip 6
De doorgeschoten rucola plant in de voortuin werd in de gaten gehouden toen na de bloei het zaad erin kwam. Net voor de zaadjes te droog werden heb ik de
stengels van de plant afgeknipt, bijeen gebonden en onder het afdak gehangen. 

Daar kunnen ze nadrogen in de hitte en de zaden geoogst voordat de wind in de tuin de zaden zou meenemen... 

Eerder gedroogd zaad werd in een vergiet met kleine gaatjes gestrooid met een schaal eronder. Daar heb ik wat in gerommeld... De zaadjes worden na de hittegolf ingezaaid in een bak aarde...
 
Tip 7
Straks maak ik hangop met frambozen. De yoghurt hangt al uit in een filterzakje in de houder. Wat framboosjes onderin een glas met een scheutje goed merk siroop of wat aardbeien confituur van eigen maaksel en de hangop erop. Bovenop weer framboosjes en een heerlijk nagerecht voor bij de venkelsoep.
 
Mijn leventje...
Het boek van Marieke Henselmans en Erica Verdegaal kwam binnen. CRISIS WAT TE DOEN van
rood naar groen. 

Ik heb het in een keer uitgelezen en behoor bij de categorie groen maar dat wist ik al. Eigenlijk wist ik alles al, allemaal heel herkenbaar wat in het boek staat maar dat is niet verwonderlijk bij het werk wat ik doe....
 
Een mooi naslagwerk en heel interessant dus beslist de moeite en het geld waard om te kopen. Ik zal het boek bij mijn collectie zetten die ik gebruik voor mijn budget/consuminderkringen. 


Daar komen dan briefjes in mettertijd en ezelsoren want ik vreet boeken en verslijt ze tot op de draad... en dit exemplaar zeker.

Mijn blog staat ook vermeld zag ik en een stukje over Ria Jager uit Grunnigen als ik het goed heb...
 
Je kon erop wachten... Popje werd krols al wist ze het zelf nog niet volgens mij toen ze in de vroegte het plein opliep. 

Toen ik haar riep kwam ze blij om de hoek gerent. Even de voerbakjes schoonmaken en
kon het wicht ontbijten... 

Zover is het niet gekomen want een jonge kater vloog direct zonder avances te maken over Popje heen die luid schreeuwde. Mijn reactie was die kater van haar aftrekken die naar me probeerde te bijten... Geen beginnen aan...

Sensatie op het plein en alles wat poes en kater was kwam kijken. Popje werd over de muur gesleurd en verdween in een aangrenzende tuin. 
 
De hele horde erachteraan en hoorde ik van allerlei geluiden en geschreeuw van popje... We hebben haar die dag amper gezien en zelfs de oude Isidoor heeft zijn beurt gekregen... 

De dag erop lag Popje weer tevreden op het plein in een oude stoel met haar lovers om haar heen... Slachtofferhulp scheen niet nodig te zijn...
 
Ik heb haar extra voer gegeven om op krachten te komen en te blijven... Het was haar laatste groeps
seks sessie want komende woensdag gaat ze onder het mes... al zal Michael haar deze keer moeten proberen te vangen... 

 Ik ben te oud om dit soort uitspattingen mee te moeten maken denk ik...
 
Annemiek