donderdag 4 juni 2020

Mijmering 46 Pastasaus van sla, Porky en Bess, frambozen, de regen, Popje en prachtige mannen op de heuvel...

 
Beste mensen,
 
Zoek het geluk en je zult het nooit vinden.
Niet in geld een partner, niet eens in vrienden of je kind.
Geluk is als een echo... die antwoord op de gave van jezelf...
 
Annemiek.
 
Mijmering 46 2020.
 
Tip
Wat een weelde die eerste regenbui na de lange droogte... Gisteren namiddag hebben we 120 pompoenplanten naar hun bestemming gebracht op de heuvel. Ons echtpaar sponsor was heel slim geweest door het land niet om te ploegen maar kort te maaien. 

Deze keer niet in losse grond (lees stof door droogte) banjeren om de planten te poten. De pootgaten werden met een grondboor in de keiharde droge aarde gemaakt. 

Onze prachtmannen hebben goed hun best gedaan en ik heb genoten van die prachtige lijven in actie...
 
Nou jaaaaa... ik heb wat panty reepjes van de stokjes bij de planten geknipt, en de lege kratten van het land gehaald zodat de mannen de moed erin bleven houden bij het zicht van minderende kratten. 

De planten kregen direct water en “Hij die de sla laat groeien” stuurde vandaag een regenbui... Hopelijk ook over de heuvel...
 
De planten zijn niet zo mooi dan vorige jaren omdat ik ze niet aan huis heb geteeld. 

Door drie mensen werden de kiemende jonkies binnenshuis in Molenberg verzorgt. 

Dat moet geleerd en velen hadden te lange stengels door teveel water. Toen ze in potten buiten kwamen kregen ze te koude nachten, vorst aan de grond hitte en slakken over zich heen. 

Bleke Betjes zijn het geworden en werd snel nog na gezaaid. We hebben ze op de heuvel om en om gepoot, een bleke Bet naast een sterke Tinus en ze overgedragen aan moeder aarde en het echtpaar dat water zal geven...veertien dagen lang.
 
Nieuwe bewoners op de heuvel Porky (Porgy) en Bess. Broer en zus varkentjes die een pracht leven hebben daar op die heuvel. Ze hebben een reusachtig weiland.... mogen gaten graven en hebben bomen om in de schaduw te liggen of in volle zonneschijn. Ze hebben een modderkuil om in te rollen en zelfs een douche waar de slang op aangesloten kan worden. Varkentjes hebben een dun vel en daarom rollen ze zich door water en modder vertelde de woensdagvriend me later op de avond...
 
Zo lieflijk zijn hun krulstaartjes en die malle snoetjes en blijkt dat varkentjes hard kunnen rennen in zoveel vrije ruimte. Wat een geweldig leven hebben die beestjes...en denk ik liever niet aan vele op gehokte beestjes die het zo slecht hebben met afgevreten oren en staarten...puur van verveling gaan ze elkaar te lijf...
 
Tip 2
Vele aardbeien van een paar potten en een wasteil aardbeien teelt. Ook van beetjes kan je aardbeien confituur maken en mijn oogst was bijna 800 gram 

 Daar gaat 80% van een pond pak 2:1 geleisuiker bij en heb ik toch een paar biologische home made potjes zomerkoninkjes.

Zo eenvoudig te maken... De aardbeien even kort afspoelen met de kroontjes er nog aan. 

De kroontjes verwijderen en de aardbeien middendoor gesneden in een pan. De aangegeven hoeveelheid geleisuiker erbij en aan de kook brengen op middel hoog gas. 

Vanaf kooktijd 3 minuut aan de kook houden en gas op zeer laag. De substantie in schone potjes (tot de rand vullen) deksel erop en op de kop zetten tot ze zijn afgekoeld. De pan heb ik met een boterham schoongeveegd en geloof maar dat die lekker was.
 
Tip 3
Bij het huidige gebrek aan water werd het voorspoel water in de pan steeds hergebruikt en bleef staan in de spoelbak. Alle vies servies en pannetjes werden erin voorgespoeld en dat kan best... Daarna wordt pas afgewassen en water is gewoon een transportmiddel van vuil... en schepen.
 
Tip 4
De eerste frambozen zijn rijp en starten we de maak van frambozenazijn... Dit jaar heb ik geen rest rode wijn en heb een goedkoop pak gekocht bij de super. 

De pracht boerenbont fles werd schoongemaakt en het restje
wijnazijn van vorig jaar in een ander flesje overgegoten je kan dit spul jarenlang gebruiken. 

De paar frambozen eerste oogst werden door een zeef gedrukt direct in de wijde hals van de boerenbont fles. Eerst met de lepel en daarna met een vinger. Evenveel (ongeveer) witte azijn en rode wijn erbij en het eerste laagje frambozen azijn is geboren...
 
Tip 4
Een groot bezit zijn asperges in de vriezer die voor een maaltijd zorgen binnen tien minuten na een lange werkdag. De bevroren asperges in zeer weinig water opzetten (zie foto) met een ei snuf zout en schepje suiker. 

Vanaf kookpunt acht minuut en het gas uit. Het ei uit de pan scheppen en pellen en ondertussen een klontje boter smelten in een steelpannetje. 

De asperges met de schuimspaan uit het vocht tillen op een schotel en nog even afgieten en droog deppen met een schone theedoek. 

Het ei middendoor erbij en met de warme boter de asperges overgieten... Volmaakt beetgaar en geen verschil met vers... als je deze manier van bereiden maar volgt...
 
Tip 5
Ik heb wat rode pluksa blaadjes groter laten worden dan normaal. Ze zijn daardoor harder en heb ik een vergiet vol geoogst. “Pastasaus” van sla is een goed idee om een overvloed sla weg te werken. Wat je nodig hebt?
 
Ingrediënten:
1 vergiet vol harde sla
halve eetlepel boter
halve eetlepel bloem
wat melk
pasta penne rigate of wat je hebt.
 
Werkwijze:
De pasta koken volgens gebruiksaanwijzing... de sla wassen en in grove stukken knippen. Je kan alle hardere slasoorten nemen maar geen snijsla of andere zachte sla.
 
Als de pasta bijna gaar is smelt je de boter in een steel pannetje en voegt de bloem toe. Wat melk erbij en goed roeren met de garde. Nog meer melk voor de juiste dikte van net vloeibare saus. Snuf zout erbij naar smaak en/of geraspte kaas. De pasta afgieten terug in de pan met een scheutje olijfolie tegen plakken. Deksel erop en en wat zonnebloemolie in de wok. 

Op hoog gas de sla kort iets laten slinken (zie foto) eventueel voorzichtig nog hier en daar een stengel doorknippen met de keukenschaar. Pasta op je bord de sla erop en de saus... Verrukkelijk!! De overvloed sla wordt daardoor weer beheersbaar...
 
Mijn leventje.
Drie dagen ben ik op en neer geweest naar consuminderhuis Molenberg en heb Popje geroepen die verdwenen was. Haar minnaars bleven ook uit beeld op de Vale na die een goed kosthuis heeft. De woensdagvriend moest me elke avond moed inspreken aan de telefoon en als ik in de nacht wakker werd bedacht ik waar ze eten zou. De droge brokken onder het afdak leken onaangeraakt en toen ik vandaag het plein opreed riep ik uit gewoonte haar naam... Daar was ze weer en bevallen aan haar geslonken buikje te zien.
 
Ik heb alles uit mijn handen laten vallen en heb een zakje nat voer in haar bakje gedaan. Veel geknuffel en lieve woordjes en een traan van geluk van dit ei... Heel even heeft ze op mijn schoot gezeten maar dat was nieuw en dus heel kort... Bij de dierenarts hebben ze morgen de katten pil voor haar klaarliggen want ze mag nooit meer krols worden... Volgens mij heeft ze de kittens achter de rododendrons gekieperd want ze is wel lang op het plein. Ze speelt op de daken van de schuurtjes met weer een nieuwe lover achter haar aan die wel erg oud leek voor een groen blaadje als Popje....
 
We hebben in de regen gestaan Floor en ikke...nou ja Floor maar kort en genoten van die jodelende blaadjes groen tijdens hun regen bad. De regenton is vol en ik heb emmers regenwater bij de stam van de seringhortensia gegooid en bij de seringenboom. Regen op de bladeren is nog lang niet bij de wortels en misschien een tip voor jou? We krijgen meer regen dus die regenton is zo weer vol....
 
Vandaag hebben de mannen weer boodschappen opgehaald voor bijna 700 euro. Gekocht bij de PLUS voor de crisis mensen op de brood/voedsellijn. Natuurlijk krijgen we veel uiterste datum spul van de Plussen en we vullen aan met gekocht. Antonia bracht pracht groente uit haar moestuin die direct werd uitgedeeld. Geen mens gaat met honger de deur uit... De mevrouw die vanmorgen resten nieuwe novilon kreeg heeft al een foto gestuurd dat het gangetje al is belegd. Hopelijk heeft ze genoeg voor een kamertje van een van de kids. Er waren pracht tapijttegels gebracht afgelopen week die wellicht een plekje kregen. En het meisje kreeg een bed in de kleur waarvan we al eerder een kast brachten...Wat een heerlijkheid... om met jullie te delen.
 
Annemiek