woensdag 1 mei 2019

Mijmering 34 Wekelijks schoonmaakbeurt huis in minuten opgedeeld tot nog geen 4 uur plus ziekenboeg voor plantjes.

Beste mensen,

Als de sterken nooit hun zwakke kanten en hun tranen tonen
zullen de zwakken nog zwakker worden....

Annemiek.

 
34 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Plantjes redden van de afvalhoop doe ik al tientallen jaren. Bij de tuincentra staan soms afvalbakken achter of aan de zijkanten waar ik al menig plantje heb gered en eerste hulp verleend. Het lijkt wel of ze nog onstuimiger groeien en bloeien dan de A1 gekochte soort, al koop ik niet veel. Stekken en scheuren of afleggen is ook een optie...en redden dus uit afval containers. De prachtige snijbloemen moeten na een week te koop aangeboden bij de supers weg. We mogen na die week van PLUS Wilma en Jos Arts de blommen meenemen voor onze doelgroep. Een stukje van de stelen af en staan ze vaak nog anderhalve week hoor ik van onze mensen. Vandaag kregen Theo en ikke weer een hele kar vol. Het is zo prachtig om de mensen in nood naast het voedsel nog een bos of twee drie bloemen mee te geven en zie je ze stralend ons consuminderhuis uitgaan....Bloemen maken blij ook in hergebruik...
 
De bijna dood plantjes geven we niet mee...Het zou een belediging voor de mensen zijn zo schebbig zien ze eruit. Ze gaan eerst naar de ziekenboeg op mijn hofje. Kleine geraniums werden eerst gedompeld in regenwater en van verdroogd blad bloemen en dode stengels ontdaan. Soms blijft alleen een stompje over na alle amputaties en mogen ze in de zonneschijn in een bakje water en wat voedsel uitrusten. Ze stonden meer als een week droog in containers en geen mens die ze water gaf. Zo gaat dat bij de commercie en ze krijgen bij ons een tweede leven waar ikzelf heel blij mee ben en de mens die ze weer krijgen zal ook. Ik kan de hele wereld, mens en plant en diertjes niet redden maar we helpen waar we kunnen... en met mij onze kerngroep. De plantjes die weer opknappen kregen een plekje in een pot of mand met aarde en je ziet ze per dag groeien met wat mest en water.
 
Waar je ook gratis zieltogende plantjes voor een tweede leven kan vinden is op het kerkhof in de afvalcontainers. Vraag aan de onderhoudsgroep of je daar af en toe in mag kijken. De kerststukken liggen nu erin met goed te hergebruiken dennenappels en ander hard spul dat niet vergaat. Soms kerstballen en rood lint. In het voorjaar worden ze in de containers gegooid en komen sleutelbloemen aan de beurt die tegen Moederdag weer naar de containers verhuizen en komen hortensia’s bij de graven van de geliefden.
 
Die sleutelbloemen neem je mee en zet ze in een bak water zodat de wortelkluit zich vol kan zuigen. Daarna in een pootgat in je tuin waar ze aan de groei gaan en in het najaar alweer bloeien en volgend jaar weer.....want het zijn vaste plantjes. Af en toe verplaatsen vinden ze leuk (dus blijf maar doen.) De hortensia’s worden later weer weg gepleurd of kijkt geen mens er meer naar om tot Allerheiligen. Als ze dan nog leven (door moe4der natuur verzorgt) vind je ze wel weer in de container.... Alles gaat voorbij en iedereen wordt eens vergeten. We krijgen zelfs wel eens een urn binnen bij het consuminderhuis, samen met een inboedel die weg moet. Soms zijn het ware kunstwerkjes die opeens open kunnen en de as van ome Jan of tante Truus er nog inzit.... Uitstrooien met een kort gebed is dan aan de orde in de avond als niemand kijkt ergens op een veldje waar het mooi is....
 
Wat ook heel goed gratis te telen is... zijn de viooltjes. Ze krijgen rond deze tijd een groeispurt nadat ze de winter met vrolijke gezichtjes kleurden. De zaadjes beginnen erin te komen waar de bloemetjes zaten. Ik pluk die zaadjes en werp ze in het midden van de pot of ketel waarin de viooltjes staan. Daar gaan ze met de regen en het gietwater verder de aarde in, ontkiemen en worden kleine plantjes. Als de grote planten het mooie verloren hebben steek ik de bovenste laag aarde van de pot af en leg die in de tuin waar de mini viooltjes verder groeien. Het is als het ware een zaailingen bedje geworden en elke keer als een viooltje de kinderkamer ontgroeit is komt ze in de grote mand aan de muur. Daardoor groeien en bloeien daar constant jonge planten viool die niets hebben gekost..... Ik zet ze gewoon aan de rand of tussen de oudjes als die lelijk worden.
 
Tip 2 Iets heel anders:
Maandagochtend heb ik voor je de wekelijkse onderhoudsbeurt schoonmaak huis voor je op een rij gezet. Dit kan alleen als je alles op niveau hebt gebracht dus alle achterstallig onderhoud hebt weg gewerkt. Door regelmatig onderhoud loop je nooit achterstand op... Troost jezelf maar... iedereen lukt die achterstand oplopen op z’n tijd.....
 
Maandagochtend is de hele ochtend verlopen met telefoontjes en administratie en mail voor het consuminderhuis. Om 11 uur kwam ik toe aan de wekelijkse schoonmaakbeurt.
 
45 minuut: in nachtpon op blote voeten.
De badkamer stofzuigen en bad plus douche en tegelwanden van de douche met het bezempje ( brede borstel aan korte stel) in te zetten met SUNSODA. De vloer idem die met een brede raamtrekker op halflange steel werd afgetrokken en direct gedroogd ( om uitglijden te voorkomen.) Het bad uitgespoeld met de douchekop... werd gedroogd met theedoeken en handdoeken die nog gewassen moesten worden (maar wel droog waren). Ikzelf in de douche mijn benen en oksels ontharen en de douchewanden nog eens gecontroleerd en eventueel bijgewerkt waar ze nog stroef waren (vuil). Mezelf douchen haar wassen... afspoelen inclusief de douchewanden. Tandenpoetsen en de wasbak schoonmaken idem de afvoer douchebak en nadrogen. De natte theedoeken en handdoeken kunnen in de wasmachine en in de avond aangezet in daluren stroom tijd. 
 
30 minuut: Aankleden en verzorgen inclusief teennagels knippen nu ze zolang in water bleven... dus zacht zijn.  De slaapkamer stofzuigen en raamkozijnen met open ramen  schoonmaken met vochtige doek. Bed verschonen en alles buiten het raam uitkloppen. Randen en richels stoffen, bed opmaken en weer stofzuigen. Met de vloertrekken met een vochtige doek de laminaat reinigen.
 
30 minuut voor raamkozijnen werkkamer, overloop en logeerkamer, randen en richels tot reikhoogte vochtig stof afnemen en vloeren stofzuigen.  
30 minuut om de was te vouwen die er nog ligt en inruimen plus een paar dingetjes kort bijstrijken. (zou ook in daluren kunnen)
 
Tips: Aan mijn gewatteerde katoenen sprei heb ik een meter stof van ongeveer dezelfde kleur gezet. Die strook onder het matras geslagen aan het voeteneind zorgt ervoor dat ik nooit koude voeten krijg en mijn dekbed op de plaats blijft. Elke ochtend je bed openslaan en zo laten liggen want elke volwassene verliest per nacht een halve liter vocht door ademen en transpireren. Dat moet kunnen verdampen en dus luchten... met ramen en deuren tegen elkaar open. Daarna alles sluiten, ook de deur om te voorkomen dat vochtige lucht uit badkamer en keuken naar de koelere slaapkamer trekt.

Tip: Een schoon dekbedovertrek breng ik aan door de punten dekbed in de punten van de hoes te brengen en buiten het raam de hele klimbim uit te schudden dus dekbed in de hoes. Werkt perfect...voor mij. er zijn ook mensen die de dekbedden van links wassen en laten en de punten dekbed en hoes op elkaar de hoes van rechts draaien. Wat je ook doet... de ruimte nemen en dat kan buiten het raam of langs de trap als je een verdieping hebt.
 
Tip: zoveel mogelijk spul in kasten opbergen brengt weinig stofvangers... zeker geen zooi in de badkamer zetten.
 
Iets meer dan twee uur deed ik over de bovenverdieping inclusief mezelf verzorgen.
 
30 minuut om vochtig stof af te nemen in gang woonkamer en keuken.
30 minuut voor: Stofzuigen vloeren en de zeer natte SUNSODA dweil erdoor om vlekken te laten inweken. Koffie maken pauze...Daarna nog even de vloeren aftrekken en drogen. De raamkozijnen buitenom met een vochtige doek afnemen dan lijken de ramen gewassen...
Extra werkzaamheden komen op een andere dag....
Het keukenblok wordt bijgehouden bij de dagelijkse afwas waarna het pleetje een beurt krijgt...ook dagelijks.
Dagelijks de vaatdoek theedoeken en schuursponsjes te drogen hangen en in de vuile wasmand
Op de planning staat als extra werk voor deze week; ramen wassen bovenverdieping....
 
Dit weekschema kan alleen in deze korte tijd gedaan worden als je trouw alles opruimt voor de nacht en geen achterstallig onderhoud hebt. Mijn streven is daarbij zoveel mogelijk minimaliseren. Geen overtollige zooi in de badkamer en in en op kasten in huis....  ook in de schuur en op zolder plus inloopkasten... Ik ben nog lang niet klaar met ontspullen.
 
Mijn leventje....
In moestuin Molenberg heb ik de aardappelplanten opgehoogd oftewel aangeaard. Later wordt dat nog een keertje herhaalt. De planten worden groter en onkruid wieden is niet meer aan de orde in het aardappelveldje. De pastinaak chioggia en bietjes komen al op. Het moestuinpad loopt al halverwege de tuin en zijn de tegels op. Tijd om bij Sandra de overvloed op te halen.... De voortuin van mijn huis is een kleurenpracht tussen de rotsjes en de bijentuin groeit langzaam dicht met bodembedekkers waartussen hoge planten opschieten. Geen onderhoud aan...en het hemelwater komt tenminste in de aarde... Een legertje bijen zoemt rond de bernagie die bloeit. De blauwe schoonheid zou prachtig in een vaas staan maar dan hebben de bijen en niets meer aan....Het is puur genot elke dag enkele malen de tuin in te lopen...en tel ik mijn zegeningen in wat is gebleven....en Floortje in mijn kielzog geniet mee.
 
Annemiek.