donderdag 9 mei 2019

Mijmering 36 Tartepom oftewel toepitch, een gevuld tasje en een jaar Molenberg....

Goedemorgen mensen,

Van alle trieste woorden die geschreven zijn
is de meest trieste:
“Het had gekund.”

Had gekund... werd waar gemaakt...en geloof me...
er is moed voor nodig om een consuminderhuis op te richten
en... draaiende te houden...
Na dit jaar Molenberg een welgemeend dankjewel
voor ons bestuur, de coördinatie en de vele vrijwilligers die me daarin steunen...
De consuminderhuizen zijn hun huizen waar ze trots op mogen zijn...

Annemiek.

35 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Zoals beloofd het recept van tartepom oftewel Toepitch zoals de woensdagvriend zou zeggen.  In de tijd dat de Limburgse vlaai in buiten ovens werd gebakken is dit recept ontstaan. De buitenovens werden van bakstenen gebouwd als een soort klein huisje waar op de buitenkant zeker 20 cm leem werd aangebracht. Zoiets als de vakwerkhuizen. De leemlaag mocht niet beschadigd raken of nat worden om verlies van warmte te voorkomen, dus werd een ruim pannendakje op de oven gelegd. Tijdens bak dagen werd de oven heel vroeg in de ochtend gevuld met takkenbossen die aangestoken de oven door en door verwarmden tot zeer heet. Door de leemlaag om de buitenkant oven bleef de warmte een dag lang in de oven hangen als de deur maar steeds snel werd dicht gedaan. Die takkenbossen (schansen)  werden het jaar door van snoeihout of verzamelde takken uit het bos gemaakt.

Als de juiste temperatuur was bereikt en de stenen van de oven  door en door heet werden de verbrande takkenbossen aan de kant  geschoven. Het vloertje werd geveegd en als eerste baksel openden de zuurdesem
zwartbroden de rij. Daarna kwamen de bruine broden aan de beurt van half roggemeel en witte bloem. Jawel zo op het ovenvloertje.... Het lekkers kwam als derde en dat waren vele fruitvlaaien van witte bloem deeg met ingemaakte kersen of appels uit eigen boomgaard. Van rabarber met custard als vulling of gewoon appelmoes (zelfgemaakt dus dikker) werd toepitch gemaakt...en natuurlijk rijstevlaai niet te vergeten van volle melk direct van de koe. Ik heb bij een plaatselijke boerderij die volle melk nog in kannetjes gehaald en rijstebrij gekookt voor op de vlaaien.
 
Toepitchen betekend dichtdoen en is Limburgs dialect. De vlaaien kwamen in vele soorten op tafel... het mooie fruit in open vlaaien en de abrikozen pulp (in blik te koop bij de boerenbond) werd afgedekt met een rastertje oftewel riempjes van deeg. In toepitch zat dus appelmoes of rabarber met custard of stukjes appel. De gastvrije Limburger ziet de vlaaien als een boterham met fruitbeleg en begint met twee stukken op het bordje waarna nog wel wat volgt...Vier a vijf vlaaien op tafel in de zondagmiddag was in grote gezinnen heel gewoon. Ze kosten bijna niets van eigen fruit en zelf gebakken. De toepitch was altijd van de partij om aan de rij nog eentje extra toe te voegen. Hij deed wel mee maar kon zich niet meten met de kersenvlaai of zo...al was hij wel extra vulling voor de opgroeiende jeugd waarin doordeweeks stapels boterhammen verdwenen dus die konden wel iets aan. 
 
Op de maandag kwam de toepitch gewoon weer op tafel lekker doortrokken van de moes welke moes er ook was gebruikt... Ik hou van die simpele recepten die de dagen tot een feest maakten in boerderijen en bij boerenarbeiders meer dan 75 jaar geleden.  Maandag wasdag en druk aan het werk kwam de rest toepitch weer op tafel bij de koffie. De was op de bleek en vroeg aan de lijn. Het sop dat meerdere malen werd gebruikt en uiteindelijk met het spoelwater het “straatje” werd geschrobd...

 Je snapt het al... al is mijn moestuintje in de borders nog zo klein... op zaterdag hoort bij het tuinwerk toepitch met een royale beker koffie...en dwaal ik door de tijden van weleer....Ik kan met de woensdagvriend daar uren over praten tijdens ons dagelijkse telefoontje en zojuist vertelde hij hoe in de perentijd in de inmiddels lauwe oven een hoop peren werden gelegd die in de schil gaarden in de afkoelende oven. De meesten peren bleven heel en sommigen klapten open. Het was zaak heel voorzichtig die gare peren uit de
oven te halen en in een kom te krijgen. Dat betekende op je buik in de oven tot de laatste peer werd opgeduikeld. De peren gingen door de pasvite en de moes werd opgekookt en in de nodige potten in geweckt. Je begrijpt het al....vulling voor toepitch van komende week of zo.
 
De perentijd voorbij mochten de kinderen in de uitgerolde restjes deeg een bewaar appel wikkelen die in de laatste  ovenwarmte lag te garen.... Dat waren nog eens lekkernijen...die appels in een deegjasje.  Wat suiker erop en smullen maar.....Weet je nog Johan? Je brengt door ons leeftijdverschil mijn gelliefde oude tijd dichterbij. Jij beleefde echt waar ik alleen van lezen kan.....
 
Hierbij het recept van tartepom oftewel toepitch...al is het aangepast naar deze tijd...
 
250 gram volle yoghurt of kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
handvol suiker
snuf zout
zakje bakpoeder 1 ei of extra scheutje melk
 
tarwebloem
vulling zoals rabarber met custard (zie mijmering 35)
of zelfgemaakte dikke appelmoes.
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 200 graden. Je kan ook  appelstukjes nemen als vulling... met rozijnen en kaneel met een eetlepel water in een pannetje op het gas omroeren. Dat heet blancheren om de appel ietsje zachter te maken en de suiker te smelten en te verenigen met de kaneel. De rozijnen zwellen en nemen het beetje vocht op. Blancheren doe je maar heel even... een paar minuutjes of zo op hoog gas al omscheppende.
 
Meng de bovenste ingrediënten met een garde in een kom. In een deegkom mengen en kneden met ongeveer een derde van een kilo bloem met je hand. Zo nodig bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Ongeveer twee derde van het deeg dun uitrollen en in een ingevette vlaaiplaat leggen. Ik gebruik daar duurzame ovenfolie voor dan hoef ik de plaat niet in te vetten. Het deeg aan de randen afrollen en bij de rest deeg voegen. Met een vork in het deeg prikken en de vulling erop uitsmeren. De rest deeg even op kneden en uitrollen tot een grote dunne plak. De plak in vieren vouwen en op de vulling leggen (toepitchen) Het deeg aan de rand weer afrollen en aan de kant leggen. De deksel natmaken en met een grote keukenschaar inknippen. De deksel met suiker bestrooien en in de oven afbakken tot lichtbruin...
 
Op dit moment tijdens het schrijven heb ik de eerste punt toepitch soldaat gemaakt...nog een beetje warm van de oven en het custard/kaneel smaakje aan de rabarber verheft de vulling tot A1 kwaliteit. Wetende dat nog veel meer rabarber geoogst kan worden in mijn voortuin dus bijna niets kost, zit deze consumindermens weer voor een duppie op de eerste rij. Het deeg van een vlaai kost 55 cent aan ingrediënten, de custard daarbij en kaneelstokje ( kan je weglaten en een beetje kaneel toevoegen) kom je hooguit op 65 cent.....
 
Tips: Werd de toepitch wat donkerder dan gepland? smeer een vlaaischotel met margarine of boter in en leg de toepitch met zijn kont in de boter. Nog een beetje warm een deksel over de pitch of een draagzak. Door de warmte wordt het deeg zachter.
Tip: De toepitch moest toch iets langer na de onderkant bekeken te hebben ( roostertje optillen) dan kan hij met roostertje en al nog even in de oven. Dit deeg is het lekkerste net gaar dan is het zacht en bros. De toepitch afgekoeld onder een stolp of met vlaaischaal in een draagzak schuiven. In de koeling hoeft niet...
 
Tip: Aan de kinderen is ook gedacht. Het restje deeg werd uitgerold en met de deksel van de botervloot een vorm uitgedrukt. Daar kwam wat rabarber/custard moes op en werden de randen met water natgemaakt en het deeglapje dicht geklapt. Er was nog een mini stukje deeg over waarvan met een koekjessteker een hartje werd gedrukt. Dat kwam op het “tasje.” Met een vork de randjes versieren en werd van de laatste frutsel deeg een riempje gemaakt voor het tasje. Ik zal het tasje morgen meenemen als lunch naar Consuminderhuis Molenberg....
 
Tip 2
De courgetplanten in de closetrolletjes van het zaaibakje zijn flink gegroeid en kunnen wel in de volle grond. Zonnige tijden breken aan en de ijsheiligen in zicht (zaterdag 11 mei tot dinsdag 14 mei) Na die datum is kans op nachtvorst heel klein en kunnen warmte minnende vorstgevoelige planten in de volle grond... De pompoenen en de bonen de courget en verder alles wat maar groeien moet. Vorst aan de grond gemeld in de nacht van zaterdag op zondag en ligt je tuintje beschut dan deert het niet. komende week wordt het drastisch warmer en knappen al je bleke Betjes plantjes helemaal op... Voor de zekerheid na die laatste ijsheilige maar je plantjes buiten zetten maar ik ben dus eigenwijs en bij mij staat de courget al in de border en de voortuin. een stuk of zes planten die niets kosten van eigen geteeld zaad. Een mooie courget laat ik groeien tot mega groot. Er komen klinkertjes onder zodat ze met haar velletje niet aan de aarde komt. De lucht en de wind moet eronder een zomer lang en wordt ze binnen gehaald eind september als de nachten kouder worden. Dan mag
ze op de worteldoek de winter doorbrengen in de goei kamer waar ze van groen tot geel verkleurd. In maart wordt ze doorgesneden en komen tegen de 100 zaadjes eruit die gedroogd op een krantje weer gezaaid worden en doorgegeven... Al jaren lang gratis courget... Gekregen van ma natuur...
 
 
Mijn leventje...
Elke dag vroeg in de ochtend als mijn handen nog niet zo trillen haal ik wel een paar plantjes meiknol uit hun zaaibedje...Een vork van keukenbestek is daarbij mijn gereedschap ( nee zus niet jouw pracht bestek) De border er tegenover komen ze op een rijtje met afstand van elkaar te staan. Enkelen worden door de slakken opgegeten en enkelen overleven de aanslag. Meiknolletjes zijn heerlijke groente en we zullen zien.... In het zaaibedje naast de meiknollen plantjes komen de rode koolraapjesplant goed op en de andijvie. Niets mooier dan die wichtjes in de morgen uit hun bedjes te halen en de ruimte geven om te groeien... Groeiruimte hebben wij mensen ook nodig en krijgen we door eens buiten onze comfortzone te kijken.....
 
Mijn leventje....
Precies een jaar geleden startte ons Consuminderhuis in Molenberg. Tijd om daarbij stil te staan en enkele kerngroep leden plus coördinatie keek eventjes mee en liep buiten openingstijden door het huis. De pracht woonkeuken en het plein... De workshop ruimte waar naai en handwerklessen worden gegeven.
Het veel vrolijker kantoor viel op en de afdeling kinderkleding waar in nette stapeltjes de kleertjes liggen. De antieke kast die de show steelt en werd aangegeven wat nog beter kan...we staan overal voor open.  We zijn immers onderweg naar de volmaaktheid die we nooit bereiken maar wel in de buurt komen. Ideetjes werden geopperd en de stilte tuin bewonderd waar wilde bloemen samen met onkruid opgroeit.
 
We doen er niets meer aan alleen nog vogels voeren zolang ze erom vragen. In de doorgeschoten ligusterheg bouwen ze hopelijk dit jaar weer nestjes en we zullen zien. De moestuin werd bewonderd waar de aardappelplanten mooi boven de grond staan en de bietjes en wortels opkomen plus de pastinaken. Ook daar komen drie courgetplanten te staan om in de ratatouille te verwerken in zomertijd. De woonkeuken ligt met het raam aan de moestuin en ik kan niet wachten om te vragen? Halen jullie een paar aardappels chioggia en courget uit de moestuin? Oh ja...knoflookpijpjes en tijm en oregano kan ook erbij... Misschien moeten we nog wat uien zetten dan is het laatste ingrediënt ook voorradig.... Spelenderwijs leren de mensen moestuinieren en zeker 8 mensen willen wel een courgetplantje voor in hun tuin... een jaar voorbij en nog heel wat te verbeteren mogen we trots zijn op wat tot stand werd gebracht... Ik denk dan vooral aan de groei van de zoekende vastgelopen mensen die hun draai weer vonden en sociale contacten kregen. Werelden werden groter en mensen stabieler met meer eigenwaarde en zelfinzicht....We mogen trots zijn dat de basis is gelegd voor een groei die verder zal gaan... Van het huis en de mensen die daarvoor open staan. Zelf doen... maar niet alleen.
 
Annemiek.