Veel gepraat komt voort uit angst voor de stilte
terwijl de stilte net de inspiratiebron zou moeten zijn
van al ons denken spreken en handelen
Annemiek.
De frambozen betere soort gooiden scheuten. De
rozemarijn stond er voor en heb ik haar een ander plekje gegeven... Jonkies moet
je de ruimte geven...
De zorg voor de arme stakkerds geranium bracht toch
alweer een traytje gezonde planten die de ziekenboeg mochten verlaten. Een meneer
was er heel blij mee... gratis en voor niets...
In het lekke koffiepotje vol aarde is een keertje een
violenzaadje gevallen... zomaar in de tuit. Daar is een plantje en bloem
uitgekomen en heb ik een kindje violenplant in de koffiepot gezet...Alles kan
zoals je ziet... Theekan koffiekan...violen kan.
Tip 2
Hoe je omgaat met die hoop asperges in de vriezer?
Denk je dat het match wordt en je alleen soep van kan maken? Nee hoor... De
asperges in bevroren toestand in een pan met water met iets zout op hoog gas aan
de kook brengen. Doe er maar een schepje suiker bij ( tip van mijn zus Gerry) De
wok met deksel is uitermate geschikt voor die lange bevroren staken... Ik heb
een zelfgemaakte vegaburger erbij gebakken ook in bevroren toestand in een
pannetje in iets zonnebloemolie op hoog gas. Als de olie gaat bewegen even
opletten want de burger is dan bijna bruin aan een kant. De burger keren...
deksel op het pannetje en gas laag.... 8 minuut dan is hij ontdooit door en door
warm en bruin.
En de asperges? Die zijn in dezelfde tijd aan de
kook en kan het gas ietsje lager. Op kookpunt houden nog drie minuut lang en
zijn de asperges ontdooit beetgaar en zeker geen match. Ik heb een klontje boter erbij
gesmolten, ieder zijn eigen feestje nietwaar...
Zie mijmering 34 de wekelijkse schoonmaakbeurt deed
ik 45 minuut op de badkamerbeurt. Iets achterstallig onderhoud brengt
langere schoonmaaktijden nietwaar. Vanmorgen duurde die beurt nog geen 30 minuut omdat regelmatig
onderhoud korte schoonmaaktijden brengt. Het meest helpt
nog weinig prullaria op plankjes en rekjes. Wat er wel nog staat gaat in de grote bak waar
ik ook de vuile was in opspaar.... In een minuut alles bij elkaar en kan het
soppen beginnen. En ja... die geweeeldige dweil met gat erin waar het steeltje
van de vloertrekker doorgaat... Heb je nog niet? Maken dan! Van een molton
onderlaken knippen. Omzomen hoeft niet. Je gaat er zo mee aan de zijkanten
wasmachine zonder de dweil te verliezen...Floor de controleur van de hoekjes gaf me het cijfer 8.
De verdere bovenverdieping plus mezelf douchen haren
wassen en aankleden/verzorgen koste allemaal samen dit keer 45 minuut... Ook al
korter dan vorige week omdat het bed niet werd verschoond maar wel dekbed
hoeslaken en sprei uitgeklopt buiten het raam en een schone kussensloop
is wel lekker fris. Floor die al tussen het dubbel geslagen dekbed lag had ik bijna buiten het
raam “uitgeklopt.” Ze was er helemaal beduusd van en ik ook...Gelukkig voelde ik
op tijd haar gewicht in het dekbed...toen ze al op de vensterbank lag. Dat dekbed werd deze week omgekeerd en dat
zie je aan de instopstrook aan de onderkant. Elke week een nieuwe kant overtrek en kan de
hoes de volgende keer in de was... Je kan natuurlijk ook ermee omgaan als een
deken... Een laken onder je dekbed en de overtrek hoeft maar eens in de paar maanden
gewassen... Ook hier weer ieder zijn ding...
Tip 4
Recept rabarber met custard...
Ingrediënten:
700 gram jonge rabarber
2 eetlepels custard
200 gram suiker
kaneelstokje
Werkwijze:
Ik heb de dikste stelen rabarber van de plant
gehaald en dat doe je in draaiende beweging. De plant staat in mijn voortuin
tussen de blommen en beslist een tip want de mensen denken dat het een
bloemsoort is. Als er al een bloem inkomt direct verwijderen met stengel en al.
Ze verminderd je oogst. De bladeren van de stelen snijden en de stelen in z’n
geheel wassen. Verwijder de lelijke stukken (waren er niet) en knip met de keukenschaar de
stelen in kleine stukjes. Dat gaat gemakkelijker dan snijden. De schil erom
laten en door het knippen vind je geen vezels wat bij snijden al eens gebeurd.
De
rabarber met het kaneelstokje (hoeft niet als je niet hebt) en een half glas
water opzetten op hoog gas. Aan de kook het gas laag en wel in de buurt blijven
om af en toe te roeren. Na 15 minuut is de rabarber moes en gaar....
Ondertussen in een kommetje de suiker en custard oplossen met iets
water...zoveel als nodig is. Bij de rabarber voegen (kaneelstokje er eerst uit)
en weer aan de kook brengen... Al roerende op laag gas garen en kokend heet in
schone potten gieten. Deksel erop en op de kop zetten.... Ik gebruik rabarber
met custard als vlaaivulling bij tartepom of op crumble... De volgende mijmering
een voorbeeldje daarvan.... Als bijgerecht natuurlijk ook heerlijk en zelfs als
nagerecht met slagroom.....
Tip: Mijn rabarber was iets meer en heb ik ook iets meer custard gebruikt maar niet meer suiker. Dat kon altijd nog en was niet nodig achteraf.
Tip: Mijn rabarber was iets meer en heb ik ook iets meer custard gebruikt maar niet meer suiker. Dat kon altijd nog en was niet nodig achteraf.
Tip: Je ziet op de foto de meest perfecte vul/beker
om de potjes te vullen zonder de randen vies te maken. Een afgeknipte lege
melkflacon.
Tip: Rabarber houd van mest dus af en toe wat koe
of paardenmest bij de plant in de herfst brengt dikkere stelen...
Na 21 juni geen rabarber meer oogsten omdat het oxaalzuur dan van de bladeren terug keert in de stengels en...de plant de tijd tot de winter nodig heeft om zich te hervatten.
Na 21 juni geen rabarber meer oogsten omdat het oxaalzuur dan van de bladeren terug keert in de stengels en...de plant de tijd tot de winter nodig heeft om zich te hervatten.
Tip:Rabarberbladeren
in je tuin leggen waar je slakken verwacht. Tijdens de nacht gaan ze dutten
onder het blad of vergaderen... Je kunt de hele samenscholing in de ochtend zo
wegnemen en elders brengen.
Tip: Als ik toevallig rabarberblad bij de hand heb gebruik ik
het wel eens als “geschenk verpakking” Een plantje erin wikkelen zo uit de tuin
en aan je vriendin/vriend geven met een touwtje erom...
Mijn leventje...
Ik ben helemaal in voor natuurlijke verpakking en
stel me zo voor dat de oermens aan zijn geliefde een blad met besjes gaf. Hij
deed dat natuurlijk met vragende ogen en wat gegrom stel ik me zo voor...Ook
toen had je al “voor wat hoort wat.” Kruiden werden in blad bewaard voor
onderweg en een blad als bord is ook niets mis mee...en na de grote boodschap in de struiken was een rabarberblad ook beslist noodzakelijk in die tijd... .Een blad als bord heb ik al eens
uitgeprobeerd... al moet je daar geen hutspot op serveren maar een broodje kan
zeker... op de rotan tuintafel of zo....Wel even wassen want er zou eens een slak onder zitten.
Ik ben nog steeds beduusd ervan dat Floor net niet
het raam uit werd gegooid... Ze maakt grof gebruik van mijn schuldgevoel en
zeurt voor extra SHEBA die ze direct krijgt... Ze heeft ook al eens in een
gewatteerde deken gezeten die in de mand lag.
IJverig tijdens schoonmaakdag
werden alle lappen van de woonkamer buiten uitgeklopt en viel Floor zo uit de deken op
de grond. Dat was maar een huppeltje en schrok ze alleen maar wakker. Door het
raam op de eerste verdieping zou erger zijn geweest. En schrikken...nou dat doe
ik ook als ze me diep in de nacht een zoen geeft op mijn mond. Zie je opeens in
het donker die groene ogen voor je gezicht. Ze heeft dan met kunst en vliegwerk
de deur open gemaakt en wil een aai... wetende dat ze die na een zoen krijgt. Ik
heb misschien wel een steek laten vallen in haar opvoeding... Het lijkt wel het
oudste beroep van de wereld... ( zie boven de oermens met zijn blaadje
bessen)
Afgelopen weekend had ik een baaldag en wilde wat
langer in bed blijven met een boek... Vergeet het maar... Floor wilde na haar
wandeling buiten van zes tot acht zoals gewoonlijk in het grote bed....
Ik eruit en zij erin... tussen het terug geslagen dekbed waar ze uren van de
wereld is... als het bed niet wordt verschoond en ze een duikvlucht mag
vrezen....
Annemiek