Probeer het positieve van vervelende situaties in te zien,
ze gaan altijd weer voorbij en meestal leren ze je iets.
Annemiek.
33 Consumindermijmering 2019.
De buitenste grote blaadjes van de pluksla op het
sla rek kan al van de kropjes. Elke dag bij de lunch twee blaadjes voor op mijn
boterham. De binnenste kropjes hebben dan weer plaats om te groeien. Verser kan
niet... De snij sla komt ook al goed op. Die heb ik gezaaid en kan geknipt
worden als de pluksla uitgeput is... Sla kan je het hele seizoen zaaien... Elke
keer een kort rijtje...dan heb je niet alles tegelijk.
Het asperge seizoen start eind april en loopt tot
24 juni op Sint Jan. Door het zachte weer oogst men op dit moment in overvloed
en de prijs is laag... maar niet in de supermarkten. Van de akker tot de veiling
en de supers komen veel kosten erbij. De boer krijgt bodemprijs en oogsten kost
meer dan de asperges opbrengen en er zijn boeren die het “witte goud” te lang in
de grond laten zitten in de hoop dat de prijs stijgt. Op de markt in Eygelshoven
werden afgelopen zaterdag ongesorteerde asperges verkocht voor de prijs van 5
kilo voor 5 euro. Daar kreeg je nog gratis een kist ongesorteerde groene
asperges bij... iets minder dan 5 kilo. Zeg negen kilo samen voor 5 euro en ik
was er verguld mee....
Al schillende heb ik koningsdag bekeken op TV.
Meestal tijdens dergelijke uitzendingen stof ik de woonkamer en stofzuig de
beneden boel. De prinsesjes werden bekeken zo tussendoor... of ze al dametjes
worden en dat was ook zo. Welke hoed Maxima opheeft en of ze nog zo mooi is...
Je bent mooi het liedje dat dwarrelt door straten en bleef
hangen in mijn hoofd terwijl de schillen rond vlogen.
De witte asperges werden zaterdag allemaal geschild
en in diepvrieszakjes in de diepvries gelegd... jawel rauw dus amper werk. Uit
de vriezer moet je ze niet ontdooien maar bevroren in de pan leggen. Je kan er
ook soep van maken en als je bedenk dat van 1 kilo driemaal soep gemaakt kan
worden heb je voor 25 cent op zo... een hele pan soep......
Een toprecept waar de woensdagvriend me lang
geleden aanhielp is “verborgen asperges.” Het is een machtig overheerlijk recept
en iets heel bijzonders....
Ingrediënten: Voor twee personen.
anderhalf pond asperges
wit of groen
50 gram boter
50 gram bloem
ik nam 100 gram van elk
2 eieren
2 eetlepels peterselie of bieslook
ik nam peterselie
zout
100 gram of meer zelf geraspte kaas
melk
of scheut koffiemelk
al hoeft dit niet.
De asperges schillen en het onderste schijfje
afsnijden. In een langwerpige braad of wild pan de asperges net onder water
opzetten met wat zout en twee eieren. Aan de kook brengen en vanaf kookpunt op
laag gas sudderen . Haal na 8 minuut de eieren eruit en zet het gas uit omdat de
asperges ook nog in de oven moeten. Haal de asperges met een schuimspaan uit het
kookvocht en zet ze even apart op een bord. In een pannetje de boter smelten, de
bloem toevoegen en met een garde roeren. Deze twee ingrediënten klonteren
nooit....
Voeg drie grote pollepels asperges kookvocht toe aan de boter/bloem en
roer flink met de garde om klontjes te voorkomen. Eventueel het pannetje even
van het gas. Voeg een kopje melk toe en om de juiste dikte te krijgen eventueel
nog wat kookvocht. Je kan een scheut slagroom zo uit het pakje of koffiemelk
toevoegen en wat zout. De kaas geraspt van het stuk doe ik altijd op goed geluk
hoeveelheid en als het
belegen kaas is minder dan bij jonge kaas. De peterselie erbij of bieslook wat je maar hebt en proef even of de smaak goed is.
belegen kaas is minder dan bij jonge kaas. De peterselie erbij of bieslook wat je maar hebt en proef even of de smaak goed is.
De ovenschaal werd ingevet en de asperges in de
schaal gelegd. De gekookte eitjes gepeld en middendoor gesneden erbij. De saus
werd over de asperges gegoten om ze te verbergen... Op de saus kwam weer
geraspte kaas.....en de schaal in de voorverwarmde oven op 200 graden tot de
kaas gesmolten en bruin is. De saus die over was heb ik in twee bakjes met
deksel ingevroren. Bij het volgend asperges menu zet ik het bakje in de ochtend
in de koelkast om te ontdooien voor de avond. Asperges leg je zo uit de vriezer
in een pannetje kokend water op het gas.... Ze zijn zo gaar..... Tijdens het
asperge seizoen eet ik wat grotere porties met niets erbij en later in het jaar als groente met gebakken aardappeltjes en natuurlijk de gekookte eitjes.....
asperge seizoen eet ik wat grotere porties met niets erbij en later in het jaar als groente met gebakken aardappeltjes en natuurlijk de gekookte eitjes.....
De markt mensen kennen mijn groene bakjes al en ik
loop met de fiets aan de hand over de markt tijdens rustige tijden en die leer
je wel kennen. Heel vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd. Deze keer kreeg
de plantenmevrouw een groen bakje met de vraag om 10 knolselderij planten erin
te doen. Die kosten twee euro en thuis gekomen komt daar wat water bij en mogen
ze afharden op de oppottafel. Het tweede bakje bij de fruit meneer... en kwam
gevuld meteen in de fietstas zonder verpakkingsmateriaal. Twee kilo conference
peren kom ik wel een week mee uit en soms langer.
Een gewassen peer middendoor
en in stukjes gesneden met schil en klokhuis in een schaaltje waar biologische
yoghurt opkomt. Een zalig nagerechtje of hele lunch want het is een flinke hap.
Al kan je met meer mensen ook een halve peer per persoon nemen. Zelf fruit
toevoegen dan weet je dat je echt fruit hebt en geen synthetisch voedsel zoals
ik het noem. Vage smaakjes hou ik niet van en als er iets verborgen moet worden
doe ik het zelf wel....De vele asperges kwamen via het kistje in de stoffen
draagzakjes en werden aan het stuur van de flyer gebonden. Ik ben maar niet
verder de markt opgegaan want ballast was er al genoeg...
Annemiek