zondag 28 april 2019

Mijmering 33 Top recept: Verborgen asperges en asperge saus voor de vriezer....

Beste mensen,

Probeer het positieve van vervelende situaties in te zien,
ze gaan altijd weer voorbij en meestal leren ze je iets.

Annemiek.
 
33 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
De buitenste grote blaadjes van de pluksla op het sla rek kan al van de kropjes. Elke dag bij de lunch twee blaadjes voor op mijn boterham. De binnenste kropjes hebben dan weer plaats om te groeien. Verser kan niet... De snij sla komt ook al goed op. Die heb ik gezaaid en kan geknipt worden als de pluksla uitgeput is... Sla kan je het hele seizoen zaaien... Elke keer een kort rijtje...dan heb je niet alles tegelijk.
 
Tip 2
Het asperge seizoen start eind april en loopt tot 24 juni op Sint Jan. Door het zachte weer oogst men op dit moment in overvloed en de prijs is laag... maar niet in de supermarkten. Van de akker tot de veiling en de supers komen veel kosten erbij. De boer krijgt bodemprijs en oogsten kost meer dan de asperges opbrengen en er zijn boeren die het “witte goud” te lang in de grond laten zitten in de hoop dat de prijs stijgt. Op de markt in Eygelshoven werden afgelopen zaterdag ongesorteerde asperges verkocht voor de prijs van 5 kilo voor 5 euro. Daar kreeg je nog gratis een kist ongesorteerde groene asperges bij... iets minder dan 5 kilo. Zeg negen kilo samen voor 5 euro en ik was er verguld mee....
 
Al schillende heb ik koningsdag bekeken op TV. Meestal tijdens dergelijke uitzendingen stof ik de woonkamer en stofzuig de beneden boel. De prinsesjes werden bekeken zo tussendoor... of ze al dametjes worden en dat was ook zo. Welke hoed Maxima opheeft en of ze nog zo mooi is... Je bent mooi het liedje dat dwarrelt door straten en bleef hangen in mijn hoofd terwijl de schillen rond vlogen.
 
De witte asperges werden zaterdag allemaal geschild en in diepvrieszakjes in de diepvries gelegd... jawel rauw dus amper werk. Uit de vriezer moet je ze niet ontdooien maar bevroren in de pan leggen. Je kan er ook soep van maken en als je bedenk dat van 1 kilo driemaal soep gemaakt kan worden heb je voor 25 cent op zo... een hele pan soep......
 
Een toprecept waar de woensdagvriend me lang geleden aanhielp is “verborgen asperges.” Het is een machtig overheerlijk recept en iets heel bijzonders....
 
Ingrediënten: Voor twee personen.
anderhalf pond asperges
wit of groen
50 gram boter
50 gram bloem
ik nam 100 gram van elk
om saus over te houden.
2 eieren
2 eetlepels peterselie of bieslook
ik nam peterselie
zout
100 gram of meer zelf geraspte kaas
melk
room als je wil
of scheut koffiemelk
al hoeft dit niet.
 
Werkwijze:
De asperges schillen en het onderste schijfje afsnijden. In een langwerpige braad of wild pan de asperges net onder water opzetten met wat zout en twee eieren. Aan de kook brengen en vanaf kookpunt op laag gas sudderen . Haal na 8 minuut de eieren eruit en zet het gas uit omdat de asperges ook nog in de oven moeten. Haal de asperges met een schuimspaan uit het kookvocht en zet ze even apart op een bord. In een pannetje de boter smelten, de bloem toevoegen en met een garde roeren. Deze twee ingrediënten klonteren nooit....
 
Voeg drie grote pollepels asperges kookvocht toe aan de boter/bloem en roer flink met de garde om klontjes te voorkomen. Eventueel het pannetje even van het gas. Voeg een kopje melk toe en om de juiste dikte te krijgen eventueel nog wat kookvocht. Je kan een scheut slagroom zo uit het pakje of koffiemelk toevoegen en wat zout. De kaas geraspt van het stuk doe ik altijd op goed geluk hoeveelheid en als het
belegen kaas is minder dan bij jonge kaas. De peterselie erbij of bieslook wat je maar hebt en proef even of de smaak goed is.
 
De ovenschaal werd ingevet en de asperges in de schaal gelegd. De gekookte eitjes gepeld en middendoor gesneden erbij. De saus werd over de asperges gegoten om ze te verbergen... Op de saus kwam weer geraspte kaas.....en de schaal in de voorverwarmde oven op 200 graden tot de kaas gesmolten en bruin is. De saus die over was heb ik in twee bakjes met deksel ingevroren. Bij het volgend asperges menu zet ik het bakje in de ochtend in de koelkast om te ontdooien voor de avond. Asperges leg je zo uit de vriezer in een pannetje kokend water op het gas.... Ze zijn zo gaar..... Tijdens het
asperge seizoen eet ik wat grotere porties met niets erbij en later in het jaar als groente met gebakken aardappeltjes en natuurlijk de gekookte eitjes.....
 
Mijn leventje...
De markt mensen kennen mijn groene bakjes al en ik loop met de fiets aan de hand over de markt tijdens rustige tijden en die leer je wel kennen. Heel vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd. Deze keer kreeg de plantenmevrouw een groen bakje met de vraag om 10 knolselderij planten erin te doen. Die kosten twee euro en thuis gekomen komt daar wat water bij en mogen ze afharden op de oppottafel. Het tweede bakje bij de fruit meneer... en kwam gevuld meteen in de fietstas zonder verpakkingsmateriaal. Twee kilo conference peren kom ik wel een week mee uit en soms langer.
 
Een gewassen peer middendoor en in stukjes gesneden met schil en klokhuis in een schaaltje waar biologische yoghurt opkomt. Een zalig nagerechtje of hele lunch want het is een flinke hap. Al kan je met meer mensen ook een halve peer per persoon nemen. Zelf fruit toevoegen dan weet je dat je echt fruit hebt en geen synthetisch voedsel zoals ik het noem. Vage smaakjes hou ik niet van en als er iets verborgen moet worden doe ik het zelf wel....De vele asperges kwamen via het kistje in de stoffen draagzakjes en werden aan het stuur van de flyer gebonden. Ik ben maar niet verder de markt opgegaan want ballast was  er al genoeg...
 
Annemiek