dinsdag 16 april 2019

Mijmering 29 Zelf broodkipjes en hazen bakken, broodkrans en kaneelbroodjes in bloemvorm voor een habbekrats....

Beste mensen,

Het geluk is niet als een mooie vlinder
waar je achteraan moet zitten
het geluk is als een schaduw, die je volgt
als je er niet aan denkt....

Annemiek.
 
 
29 Consumindermijmering 2019.
 
Tip
Heb je de leuke paashaas broodjes gezien in de reclame van de supers? De prijzen zetten ze niet erbij... en die lopen op als een wekkertje tikken kan. Broodje hier en daar en afbakken ook nog... Bak ze zelf en koop een kleinigheid bij of... niet. Het bekende Annemiek deegje kost je niet de kop en brengt een broodkrans kaneelbroodjes en als je wil broodkippen of paashazen met of zonder rozijnen en noten. wat je maar hebt en wil investeren....
 
Ingrediënten:
500 gram kwark
snuf zout
2 handjes suiker
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eitjes
2 zakjes bakpoeder
ruim 1 kilo bloem
 
kaneel
grove suiker als je hebt
sesam zaad of wat je hebt
of niet...
koekjesvorm van kip of haasje
hoeft niet...
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 200 graden...
De kwark, olie, zout, melk, suiker, eitjes en bakpoeder in een grote kom met de garde even kort mengen. Ruim een pond bloem erbij kieperen en beginnen te kneden met je handen. Voeg bloem bij tot het deeg loslaat van je handen en kneed kort want het deeg rijst terwijl je kneed.

Een derde van het deeg uitrollen tot een dunne langwerpige plak en natmaken met water. Evenveel suiker als kaneel mengen in een conserven pot, deksel erop en schudden. De plak deeg ruim bestrooien met de suiker/kaneel en de randen vrijlaten. Rol de plak strak
op tot een rol en druk de rol overal aan. Snij met een kartel broodmes dikke plakken van de rol en leg de plakken op een rond bakblik ingevet met olie of bakpapier of duurzame folie. Zoals je ziet ben ik in het midden met de kleine plakken begonnen met daarom heen de grotere plakken tot een bloem. Het geheel met water natmaken zodat de deeghompjes aan elkaar plakken. In de oven op 200 graden afbakken
tot lichtbruin en net gaar....
 
Een derde van het overige deeg uitrollen en broodkippen of hazen van steken. Heb je die stekers niet dan kan een koekjes steker in bloemvorm ook. Wat je maar hebt. De deegbroodjes op een ingevette bakplaat leggen en natmaken. bestrooien met sesamzaad of wat je maar hebt of...alleen natmaken....
 
De rest van het deeg tot een  grove rol vormen en in drie snijden. Elk stuk tot een lange sliert rollen en samen vlechten. De vlecht in het rond leggen op een bakplaat en de einden met water aan elkaar plakken. De vlecht natmaken en royaal bestrooien met grove suiker of gewone suiker..... Afbakken tot lichtbruin...Natuurlijk kan bij een deel van het deeg noten of gewelde rozijnen...
 
Serveer bij je paasbrood wat je lekker lijkt. In ieder geval kaas en misschien eigengemaakte kruidenkaas en zeker jam en wat druifjes en sinaasappelsap al of niet zelf geperst en misschien room smeerboter.  Een bloemetje op tafel en gele servetjes en zeker geverfde eieren.... Een mooi gedekte tafel maakt zo heel veel uit..... Het betekend wat eerder opstaan en misschien kan je al een beetje proefbakken met de helft van de ingrediënten van mijn recept... Het kost je amper iets en de meeste ingrediënten heb je gewoon in huis.....
 
Mijn leventje...
In de vroege ochtend wakker voor de wekker moet ik blijven liggen om Floor niet in de war te brengen met haar dagelijkse schema... Ze slaapt meestal beneden en bij het horen van mijn wekker komt ze in draf naar boven om aan mijn slaapkamerdeur te krabben. Tijd om op te staan en staat ze klaar bovenaan de trap voor haar aai zoen en lieve ochtend woordjes. Ze rent voor me uit de trap af en moeten de voerbakjes gevuld. Plassen doe ik maar in eigen tijd... Bakje een krijgt harde brokjes en bakje twee elke dag een wisselend menu nat voer. Wisselend merk is ook aan te raden want zelfs Sheba verveelt als ze het te lang krijgt.

Floor is een klasse poes goed opgevoed en ze eet wisselend uit beide bakjes en houd niet van alles onder elkaar zetten. Al etende een schuin oog op wat ik doe  gaat ze niet altijd door de inmiddels open keukendeur naar buiten maar “verstopt” zich net om de hoek in de kamer tot ik toe ben aan boterham smeren en ze de klik van de boterpot hoort. Een aanloop en hup tegen de ovendeur op het aanrecht waar de boterpot toevallig aan de rand staat en ze een lik eruit neemt... Ik merk daar niet direct iets van tot de tweede lik en foeter haar uit. Sprong... en weg de keukendeur uit de bonte lente wereld in vol fluitende vogeltjes....
 
Floor heeft haar zomerjasje al aan al is het nog vrij koud in de vroege morgen maar ze heeft haar prieeltje vol warm hooi beschut tegen het huis op de oppottafel.... Ze lijkt nu smaller zonder de wintervacht en ze likt en krabt minder aan haar buikje waardoor het kale plekje bedekt raakt met een mooi wit vachtje met een bruin streepje... We zijn daar samen blij mee en hoeft ze even geen spuit tegen allergie. Het leven is zo slecht nog niet hebben we besloten. Zeker niet als ze me spontaan aan de PC bovenop de rotanstoel staande een zoentje komt geven.... Ze kan net bij mijn mond en ik bij de hare.....
 
Annemiek