Kijk in de ogen van een kind
en je ziet God....
Annemiek.
112 Consumindermijmering 2018.
“Annemieks Kerstollekes” heten ze... en van
een deegje maak je er wel 14 in mini formaat. Straks als ze
helemaal afgekoeld zijn verdwijnen ze per stuk verpakt in de vriezer. Daar heb
je lang plezier van.... Elke keer eentje uit de vriezer als je jezelf wilt
verwennen.... Omdat ik de stollekes iets van elkaar op een bakplaat leg, rijzen
ze naar elkaar
toe en heb je breekbroodjes waar weinig of geen harde randjes
aanzitten... Wat truukjes bij de werkwijze en het bakken is een fluitje van een
cent.........
Ingrediënten:
500 gram kwark of volle yoghurt
snuf zout
8 eetlepels melk
16 eetlepels zonnebloemolie
2 zakjes bakpoeder
minimaal 1 kilo bloem of meer
2 handen rozijnen
halve zak tutti frutti
1 pakje amandelspijs
2 eieren
Zet de oven op 200 graden voorverwarmen. Zet de
rozijnen in lauw water in een kommetje in de week. Verdeel de tutti frutti
eerlijk en doe de helft weer in de zak voor de volgende keer. Knip de tuttie
frutti met de keukenschaar in stukken. snij of knip het amandelspijs in kleine
brokjes en meng met een klein losgeklopt ei.
Het bovenste rijtje ingrediënten ZONDER
BLOEM in een deeg/kom mengen met de garde. Ongeveer de helft van de
bloem toevoegen en kort kneden. Tijdens het kneden bloem toevoegen tot het deeg
loslaat van je handen...
De rozijnen door het vergiet en mengen met wat
bloem op het aanrecht. Kneed de rozijnen door het deeg en rol het deeg uit tot
een dunne plak. Meng de reepjes tutti frutti met wat bloem en verdeel (zie
voorbeeld foto) op de deegplak. In het midden een lijntje amandelspijs... Rol
voorzichtig de deeg/lap strak op en plak het einde met wat water of geklopt ei
vast. Zorg dat de opening onder ligt en de rol op wat bloem.
De rol goed aandrukken zodat de ingrediënten van de
vulling goed hechten aan het deeg. Snij de rol in dikke plakken en leg die iets
van elkaar op een rond bakblik. In de oven rijzen de plakken nog en worden het
“breekbroodjes” in bloem motief...
De deeg plakken met een kwastje of je hand met
losgeklopt ei bestrijken. In de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn in
ongeveer 50 minuut. Bak ze liever te kort dan te lang... De stollekes zijn het
lekkerst in vier schijfjes gesneden en besmeerd met roomboter....
Mijn leventje...
Jozé en ik zijn vanmiddag Kerst pakketten gaan
halen bij OBS De Harlekijn in Schaesberg. De pakketten zijn
bedoeld voor ouders met kinderen van onze doelgroep, die weinig of geen geld
hebben. Het waren heel wat pakjes veel werk en tijd aan is besteed Er zitten
zelfgemaakte kaartjes aan met lieve teksten en we zullen de kaartjes
verzamelen en misschien wel ophangen. De pakketjes halen we uit elkaar om zo
gericht mogelijk uit te kunnen geven. Aan een moslim geef je geen wijn of
bockworst en aan iemand met een alcohol probleem ook niet. Je geeft geen
suikerwaar aan een diabetici en ga zo maar door... Er zijn pakketten bij met
nieuw speelgoed en dat wordt naar leeftijd uitgegeven.
De houdbare producten zoals blikken en potten
worden opgeslagen omdat al die crisis gezinnen in januari en februari ook weer
moeten eten. Er wordt niets verspilt en goed over alles nagedacht. Wat eerst op
moet wordt het eerst uitgegeven...
Mijn zoon Samir heeft als kind op OBS De
Harlekijn gezeten en een van de juffen heeft nog steeds een schort die
ik in die tijd voor haar heb gemaakt. Er waren veel hartjes op genaaid en ik kan
me vaag zoiets herinneren. Wel 35 jaar geleden... en dat is een lange
tijd...
Annemiek