dinsdag 18 december 2018

Mijmering 112 "Annemieks Kerstollekes" en OBS De Harlekijn...

Beste mensen,

Kijk in de ogen van een kind
en je ziet God....

 Annemiek.
 
112 Consumindermijmering 2018.
 
“Annemieks Kerstollekes” heten ze... en van een deegje maak je er wel 14 in mini formaat. Straks als ze helemaal afgekoeld zijn verdwijnen ze per stuk verpakt in de vriezer. Daar heb je lang plezier van.... Elke keer eentje uit de vriezer als je jezelf wilt verwennen.... Omdat ik de stollekes iets van elkaar op een bakplaat leg, rijzen ze naar elkaar
toe en heb je breekbroodjes waar weinig of geen harde randjes aanzitten... Wat truukjes bij de werkwijze en het bakken is een fluitje van een cent.........
 
Ingrediënten:
500 gram kwark of volle yoghurt
2 eieren
snuf zout
8 eetlepels melk
16 eetlepels zonnebloemolie
2 zakjes bakpoeder
 
minimaal 1 kilo bloem of meer
 
Voor de vulling:
2 handen rozijnen
halve zak tutti frutti
1 pakje amandelspijs
2 eieren
 
Werkwijze:
Zet de oven op 200 graden voorverwarmen. Zet de rozijnen in lauw water in een kommetje in de week. Verdeel de tutti frutti eerlijk en doe de helft weer in de zak voor de volgende keer. Knip de tuttie frutti met de keukenschaar in stukken. snij of knip het amandelspijs in kleine brokjes en meng met een klein losgeklopt ei.
 
Het bovenste rijtje ingrediënten ZONDER BLOEM in een deeg/kom mengen met de garde. Ongeveer de helft van de bloem toevoegen en kort kneden. Tijdens het kneden bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen...
 
De rozijnen door het vergiet en mengen met wat bloem op het aanrecht. Kneed de rozijnen door het deeg en rol het deeg uit tot een dunne plak. Meng de reepjes tutti frutti met wat bloem en verdeel (zie voorbeeld foto) op de deegplak. In het midden een lijntje amandelspijs... Rol voorzichtig de deeg/lap strak op en plak het einde met wat water of geklopt ei vast. Zorg dat de opening onder ligt en de rol op wat bloem.
 
De rol goed aandrukken zodat de ingrediënten van de vulling goed hechten aan het deeg. Snij de rol in dikke plakken en leg die iets van elkaar op een rond bakblik. In de oven rijzen de plakken nog en worden het “breekbroodjes” in bloem motief...
De deeg plakken met een kwastje of je hand met losgeklopt ei bestrijken. In de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn in ongeveer 50 minuut. Bak ze liever te kort dan te lang... De stollekes zijn het lekkerst in vier schijfjes gesneden en besmeerd met roomboter....
 
Mijn leventje...
Jozé en ik zijn vanmiddag Kerst pakketten gaan halen bij OBS De Harlekijn in Schaesberg. De pakketten zijn bedoeld voor ouders met kinderen van onze doelgroep, die weinig of geen geld hebben. Het waren heel wat pakjes veel werk en tijd aan is besteed Er zitten zelfgemaakte kaartjes aan met lieve teksten en we zullen de kaartjes verzamelen en misschien wel ophangen. De pakketjes halen we uit elkaar om zo gericht mogelijk uit te kunnen geven. Aan een moslim geef je geen wijn of bockworst en aan iemand met een alcohol probleem ook niet. Je geeft geen suikerwaar aan een diabetici en ga zo maar door... Er zijn pakketten bij met nieuw speelgoed en dat wordt naar leeftijd uitgegeven.
 
De houdbare producten zoals blikken en potten worden opgeslagen omdat al die crisis gezinnen in januari en februari ook weer moeten eten. Er wordt niets verspilt en goed over alles nagedacht. Wat eerst op moet wordt het eerst uitgegeven...
 
Mijn zoon Samir heeft als kind op OBS De Harlekijn gezeten en een van de juffen heeft nog steeds een schort die ik in die tijd voor haar heb gemaakt. Er waren veel hartjes op genaaid en ik kan me vaag zoiets herinneren. Wel 35 jaar geleden... en dat is een lange tijd...
 
Annemiek