maandag 17 december 2018

Mijmering 111 Kerst nagerechtjes voor een habbekrats en de eerste voorzichtige uitdeeldag...

Beste mensen,

Geluk is door kunnen geven
wat met liefde is geschonken...

Annemiek.
 
111 Consumindermijmering 2018.
 
Tip
Hoe heerlijk om in aanschouwelijk onderwijs vegetarisch koken door te kunnen geven. Ragout wordt vanaf NU zelfgemaakt door vele gezinnen. ZONDER diertjes omdat de smaak er niet minder om is en dit mens in beeldende taferelen het leven van de plof kip en en beschrijf... Het schattige kookhoekje (een van de twee) in consuminderhuis Molenberg mag nu elke week een kookworkshop meemaken....
 
Tip 2
Vetbollen werden gekocht omdat de vogels rond het consuminderhuis me de oren van de kop vreten. Oei...deze hadden geen netjes en hoe hangen we ze op? Gerry haakte al la minute duurzame netjes die steeds weer hergebruikt kunnen worden....
 
Tip 3
Vandaag zijn we gestart met het uitdelen... Veelal producten die we afgelopen zaterdag bij de PLUS binnen haalden. Ik was er zolang mijn pootjes het hielden en dat was toch vier uren. Alle kopend publiek werd vriendelijk aangesproken of ze een boodschapje voor de medemens in nood wilden doneren... Monique en Kevin waren ook van de partij... Op tafel zie je wat we al in de bigshopper van JUMBO deden. Het snoep was over van de Sinterklaas van de PLUS en de bigshopper moeten ze volgende week leeg mee terugbrengen. Dan wordt hij pas echt goed gevuld met houdbare producten gekocht van de Kerstactie....die nog lopende is.
Voor elke twee mensen in een gezin een bigshopper. Je ziet op de lijst aan wie we een of twee bigshoppers of envelopjes meegaven. (geen namen alleen handtekening) In elk envelopje 30 euro. Er zijn gezinnen die helemaal niets... geen enkele euro leefgeld hebben. Sommigen hebben een beetje. Twee personen wilden wel op de foto... Het zijn de mensen die groot resultaat bereikten in de consuminderkringen. Anita (in de scootmobiel) doet veel vrijwilligerswerk bij ons in de handwerkgroep en in het verzorgingshuis. Ze verwisselde van bewindvoerder en kwam eindelijk in de WSNP. Ze heeft zoveel geleerd vooral aan eigenwaarde dat we apetrots zijn...
 
Exceline startte naast haar fultime werk een HBO opleiding management verzorging, heeft nog steeds geen cent te makken maar is schatrijk aan zelfvertrouwen en grip op leven... Eens zullen de schulden zijn afgelost waar het gezin door omstandigheden in is beland. Een geweldig mens en Exceline en Anita volgen nog steeds een kring bij ons consuminderhuis.... Het zijn de voorbeelden van wat we uitdragen: Grip op geld en leven leren om NOOIT meer in de schulden te komen. Het gaat nooit goed als mensen alleen maar krijgen. Bij ons moeten ze daar iets voor doen...
 
Tip 4
We krijgen tegenwoordig bloemen van de super die na een week in het rek, afgevoerd moeten worden. Niks mis mee en na een stukje van de steel gesneden te hebben staan ze nog twee a drie weken. Zeker met consuminder  stookgedrag... Ik nam er eentje mee want er was meer dan genoeg... Onderin de hoge lampetkan kwam een plastic bakje en op de verhoogde bodem de kort stelige rozen... Net voor de blaadjes vallen hangen we de rozen op de kop aan het plafon in het consuminderhuis... Kransjes van gedroogde rozenkoppen... weet je nog? Maar eerst rozen sparen. Er waren lidcactussen bij die we natuurlijk doorhouden en elk jaar groter worden....Ze krijgen een grotere pot met meer potgrond....en redden we hun leven van de afvalhoop....
 
Tip 5
De cranberries zijn al weken te koop en worden ook al afgeprijsd dus let op... Je kan heerlijke nagerechtjes ermee maken. Een zakje cranberries wassen in een vergiet en met 3 dl water (1 beker) en 150 gram suiker opzetten in een pannetje op het gas. Aan de kook even roeren en hoor je de besjes knappen. Op laag gas even laten sudderen ongeveer 5 minuutjes en zie je dat de saus zich vanzelf bind. Dat komt omdat cranberries veel pectine bevatten en hoef je verder niets aan te doen. Af laten koelen en deksel op de pan....
 
Prachtige goedkope nagerechtjes zijn griesmeel en hangop...jawel MET cranberry.
Volle yoghurt uithangen in een filterzakje in een houder. Zet een beker eronder om het vocht op te vangen. Soms is de hangop te dik en roer je weer wat wei vocht erbij tot de juiste dikte. Suiker naar smaak erdoor roeren en de hangop in mooie glazen lepelen. Bovenop de knalrode cranberry een toef slagroom... Zie je hoe mooi het sap uitloopt? Dit kan natuurlijk ook in lage kommetjes. Met wat aankleding bereik je veel. Het oog moet ook wat en komt de portemonnee ten goede...
 
Griesmeelpudding van griesmeel naturel...
Ingrediënten:
 
105 gram tarwegriesmeel naturel van DR Oetker
70 gram suiker
1 liter melk
 
puddingvorm of cakevorm.
 
Werkwijze:
In een pan 1 cm water aan de kook brengen en 1 liter melk toevoegen, dan brand de pudding niet aan. De griesmeel en suiker afwegen en aan de kokende melk toevoegen. Op laag gas al roerende laten binden. Spoel een puddingvorm of cakevorm met water om en stort de griesmeel erin. Strooi een dun laagje suiker erop om velvorming te voorkomen... Zet de vorm buiten om af te koelen. Daarna een dagdeel of nacht  in de koelkast. Naturel griesmeel is heerlijk met rood fruit en slagroom. het recept is al heel oud en volgens mij het lekkerste wat er is. De pudding kan gestort op een schaal of bord en het gat middenin kan gevuld met cranberries, bramen of rode bessen... Als het maar rood is en cranberry hoort bij kerst waardoor de pudding een Kerstpudding wordt.
 
Een halve liter slagroom kost je niet de kop en kan rond de pudding gespoten worden en erboven op. Prachtig met het rood en wit. Je zou er nog een hulstblad op kunnen leggen met rode besjes.... Op de hangop kwam ook nog een toef slagroom en vele toefjes op een bakplaat waarop een stuk bakfolie lag. De plaat ging zo in de vriezer en enkele uren later gingen de bevroren toefjes allemaal samen in een plastic zak.... Mooie voorraad voor op een mini gebakje van cake cranberry enne...jawel slagroom. Of in een beker hete chocolademelk... of op een toetje.... Je begrijpt nu wel waarom ik een halve liter slagroom nam....
 
Mijn leventje....
Als je me volgt weet je dat ik nu al ragout en toefjes slagroom in de vriezer heb en daar komt nog kerstbrood bij en dat is genoeg om tijdens mijn vrije dag niet hoeven te koken. Ik vier geen Kerst... maar wel zonnewende.... De dagen worden weer langer en ik zie al tekenen van de lente als ik naar de overwinterende chayote kijk op het tafeltje in de schemer en de geranium stekjes....op de vensterbank van de logeerkamer.... Met Kerst ga ik tomaten zaaien in bakjes op de vensterbank...
 
Vandaag gaven we al voor elf gezinnen de helft van het Kerstpakket uit plus de uiterste houbaarheid producten die ze op maandag krijgen en voor velen is dat het enigste voedsel waarmee ze de week doorkomen. De envelopjes werden meegegeven zodat ze weten waarmee ze het moeten doen en de zorgen even wat minder zijn. Er waren vele tranen en omhelzingen achter de coulissen (die coulissen zorgen we wel voor) en ook Dorien hield het niet meer droog die er vandaag bij was. Mevrouw R vertelde dat ze nu twee moeders heeft en ik geef deze eer aan jullie door... Ze heeft kleine kinderen geen mogelijkheid tot was drogen en kreeg een week geleden een droger van ons die ze zo heel hard nodig heeft. Natuurlijk hergebruik en hoelang hij loopt zien we wel... Ze kreeg twee envelopjes en zoals je op de lijst ziet is het maatwerk. Er wordt over nagedacht... De volgende week moeten ze de bigshopper weer leeg meebrengen en krijgen het volle houdbare productenpakket dat wel wat zwaarder is... Hangt van de donaties af wat er nog bij komt.... Zo begeleiden en dragen jullie de mensen in crisis de twee zwaarste weken tot in het nieuwe jaar....
 
Morgen het dubbele van de gezinnen van vandaag...We delen uit tot nieuwjaar.. Zolang de voorraad strekt.... Wordt vervolgt...
 
Annemiek.