Geluk is door kunnen geven
wat met liefde is geschonken...
Annemiek.
111 Consumindermijmering 2018.
Hoe heerlijk om in aanschouwelijk onderwijs
vegetarisch koken door te kunnen geven. Ragout wordt vanaf NU zelfgemaakt door
vele gezinnen. ZONDER diertjes omdat de smaak er niet minder om is en dit mens
in beeldende taferelen het leven van de plof kip en en beschrijf... Het
schattige kookhoekje (een van de twee) in consuminderhuis Molenberg mag nu elke
week een kookworkshop meemaken....
Vetbollen werden gekocht omdat de vogels rond het
consuminderhuis me de oren van de kop vreten. Oei...deze hadden geen netjes en
hoe hangen we ze op? Gerry haakte al la minute duurzame netjes die steeds weer
hergebruikt kunnen worden....
Tip 3
Vandaag zijn we gestart met het uitdelen... Veelal producten die we afgelopen zaterdag bij de PLUS binnen haalden. Ik was er zolang mijn pootjes het hielden en dat was toch vier uren. Alle kopend publiek werd vriendelijk aangesproken of ze een boodschapje voor de medemens in nood wilden doneren... Monique en Kevin waren ook van de partij... Op
tafel zie je wat we al in de bigshopper van JUMBO deden. Het snoep was over van de Sinterklaas van de PLUS
en de bigshopper moeten ze volgende week leeg mee terugbrengen.
Dan wordt hij pas echt goed gevuld met houdbare producten gekocht van de Kerstactie....die nog lopende is.
Voor elke twee mensen
in een gezin een bigshopper. Je ziet op de lijst aan wie we een of twee bigshoppers of
envelopjes meegaven. (geen namen alleen handtekening) In elk envelopje 30 euro. Er zijn gezinnen die helemaal
niets... geen enkele euro leefgeld hebben. Sommigen hebben een beetje. Twee
personen wilden wel op de foto... Het zijn de mensen die groot resultaat
bereikten in de consuminderkringen. Anita (in de scootmobiel) doet veel
vrijwilligerswerk bij ons in de handwerkgroep en in het verzorgingshuis. Ze
verwisselde van bewindvoerder en kwam eindelijk in de WSNP. Ze heeft zoveel
geleerd vooral aan eigenwaarde dat we apetrots zijn...
Exceline startte naast haar fultime werk een HBO
opleiding management verzorging, heeft nog steeds geen cent te makken maar is
schatrijk aan zelfvertrouwen en grip op leven... Eens zullen de schulden zijn
afgelost waar het gezin door omstandigheden in is beland. Een geweldig mens en
Exceline en Anita volgen nog steeds een kring bij ons consuminderhuis.... Het zijn de voorbeelden van wat we uitdragen: Grip op geld en leven leren om NOOIT meer in de schulden te komen. Het gaat nooit goed als mensen alleen maar krijgen. Bij ons moeten ze daar iets voor doen...
Tip 4
We krijgen tegenwoordig bloemen van de super die na
een week in het rek, afgevoerd moeten worden. Niks mis mee en na een stukje van de steel
gesneden te hebben staan ze nog twee a drie weken. Zeker met consuminder stookgedrag...
Ik nam er eentje mee want er was meer dan genoeg... Onderin de hoge lampetkan
kwam een plastic bakje en op de verhoogde bodem de kort stelige rozen... Net
voor de blaadjes vallen hangen we de rozen op de kop aan het plafon in het
consuminderhuis... Kransjes van gedroogde rozenkoppen... weet je nog? Maar eerst rozen
sparen. Er waren lidcactussen bij die we natuurlijk doorhouden en elk jaar
groter worden....Ze krijgen een grotere pot met meer potgrond....en redden we hun leven van de afvalhoop....
Tip 5
De cranberries zijn al weken te koop en worden ook
al afgeprijsd dus let op... Je kan heerlijke nagerechtjes ermee maken. Een zakje
cranberries wassen in een vergiet en met 3 dl water (1 beker) en 150 gram suiker
opzetten in een pannetje op het gas. Aan de kook even roeren en hoor je de
besjes knappen. Op laag gas even laten sudderen ongeveer 5 minuutjes en zie je
dat de saus zich vanzelf bind. Dat komt omdat cranberries veel pectine bevatten
en hoef je verder niets aan te doen. Af laten koelen en deksel op de pan....
Prachtige goedkope nagerechtjes zijn griesmeel en
hangop...jawel MET cranberry.
Volle yoghurt uithangen in een filterzakje in een houder. Zet een beker eronder om het vocht op te vangen. Soms is de hangop te dik en roer je weer wat wei vocht erbij tot de juiste dikte. Suiker naar smaak erdoor roeren en de hangop in mooie glazen lepelen. Bovenop de knalrode cranberry een toef slagroom... Zie je hoe mooi het sap uitloopt? Dit kan natuurlijk ook in lage kommetjes. Met wat aankleding bereik je veel. Het oog moet ook wat en komt de portemonnee ten goede...
Volle yoghurt uithangen in een filterzakje in een houder. Zet een beker eronder om het vocht op te vangen. Soms is de hangop te dik en roer je weer wat wei vocht erbij tot de juiste dikte. Suiker naar smaak erdoor roeren en de hangop in mooie glazen lepelen. Bovenop de knalrode cranberry een toef slagroom... Zie je hoe mooi het sap uitloopt? Dit kan natuurlijk ook in lage kommetjes. Met wat aankleding bereik je veel. Het oog moet ook wat en komt de portemonnee ten goede...
Griesmeelpudding van griesmeel naturel...
Ingrediënten:
105 gram tarwegriesmeel naturel van DR
Oetker
1 liter melk
puddingvorm of cakevorm.
Werkwijze:
In een pan 1 cm water aan de kook brengen en 1
liter melk toevoegen, dan brand de pudding niet aan. De griesmeel en suiker
afwegen en aan de kokende melk toevoegen. Op laag gas al roerende laten binden.
Spoel een puddingvorm of cakevorm met water om en stort de griesmeel erin.
Strooi een dun laagje suiker erop om velvorming te voorkomen... Zet de vorm
buiten om af te koelen. Daarna een dagdeel of nacht in de koelkast. Naturel
griesmeel is heerlijk met rood fruit en slagroom. het recept is al heel oud en
volgens mij het lekkerste wat er is. De pudding kan gestort op een schaal of
bord en het gat middenin kan gevuld met cranberries, bramen of rode bessen...
Als het maar rood is en cranberry hoort bij kerst waardoor de pudding een
Kerstpudding wordt.
Een halve liter slagroom kost je niet de kop en kan
rond de pudding gespoten worden en erboven op. Prachtig met het rood en wit. Je
zou er nog een hulstblad op kunnen leggen met rode besjes.... Op de hangop kwam
ook nog een toef slagroom en vele toefjes op een bakplaat waarop een stuk
bakfolie lag. De plaat ging zo in de vriezer en enkele uren later gingen de
bevroren toefjes allemaal samen in een plastic zak.... Mooie voorraad voor op
een mini gebakje van cake cranberry enne...jawel slagroom. Of in een beker hete
chocolademelk... of op een toetje.... Je begrijpt nu wel waarom ik een halve
liter slagroom nam....
Mijn leventje....
Als je me volgt weet je dat ik nu al ragout en
toefjes slagroom in de vriezer heb en daar komt nog kerstbrood bij en dat is
genoeg om tijdens mijn vrije dag niet hoeven te koken. Ik vier geen Kerst...
maar wel zonnewende.... De dagen worden weer langer en ik zie al tekenen van de
lente als ik naar de overwinterende chayote kijk op het tafeltje in de schemer
en de geranium stekjes....op de vensterbank van de logeerkamer.... Met Kerst ga
ik tomaten zaaien in bakjes op de vensterbank...
Vandaag gaven we al voor elf gezinnen de helft van
het Kerstpakket uit plus de uiterste houbaarheid producten die ze op maandag
krijgen en voor velen is dat het enigste voedsel waarmee ze de week
doorkomen. De envelopjes werden meegegeven zodat ze weten waarmee ze het moeten
doen en de zorgen even wat minder zijn. Er waren vele tranen en omhelzingen
achter de coulissen (die coulissen zorgen we wel voor) en ook Dorien hield het
niet meer droog die er vandaag bij was. Mevrouw R vertelde dat ze nu twee
moeders heeft en ik geef deze eer aan jullie door... Ze heeft kleine kinderen
geen mogelijkheid tot was drogen en kreeg een week geleden een droger van ons
die ze zo heel hard nodig heeft. Natuurlijk hergebruik en hoelang hij loopt zien
we wel... Ze kreeg twee envelopjes en zoals je op de lijst ziet is het maatwerk.
Er wordt over nagedacht... De volgende week moeten ze de bigshopper weer leeg
meebrengen en krijgen het volle houdbare productenpakket dat wel wat zwaarder
is... Hangt van de donaties af wat er nog bij komt.... Zo begeleiden en dragen
jullie de mensen in crisis de twee zwaarste weken tot in het nieuwe
jaar....
Morgen het dubbele van de gezinnen van vandaag...We
delen uit tot nieuwjaar.. Zolang de voorraad strekt.... Wordt vervolgt...
Annemiek.