Geluk is weten dat het goed zal komen..
omdat we er niet alleen voor staan....
Annemiek
110 Consumindermijmering 2018.
Hoog tijd om wat receptjes door te geven die niet
moeilijk zijn en zoveel meer smaak dan de kant-en-klaar zooi. De Gieser Wildeman
peertjes zijn op de markt beslist goedkoper dan in de super maar de
markt haal ik nu even niet. Zes voor 1,40 euro is ook geen geld.... Schil ze met
de dunschiller of de kaasschaaf en zet ze in een pannetje waarin ze net
passen. Misschien heb je of de buurvrouw nog
ergens een fles rode wijn of port uit het Kerstpakket van vijf jaar geleden of zo...
Daarvan anderhalve beker op de peertjes plus een beker water. Gas eronder en een
kaneelstokje en twee eetlepels suiker erbij...... Aan de kook brengen en op heel
laag gas laten sudderen... Ruik je de geur? Alleen daarom zou je al peertjes
willen stoven...
Nog even de ingrediënten op een
rijtje?
Ingrediënten stoofpeertjes:
6 stoofpeertjes Gieser Wildeman of zo
anderhalve beker rode wijn
een beker water
2 eetlepels suiker
kaneelstokje
Werkwijze aansluitend aan zie boven: Na een
kwartiertje pruttelen zet je de pan kokend heet in een grote plaid (geen wol) of
gewatteerde deken of... in bed.
Lekker laten staan en vergeten... Geen Theo's
ontvangen want die trekken zo de plaid van de bank en gaan zitten. Kan je de
peertjes onder de salontafel gaan oprapen inclusief de wijnsaus die nooit meer
uit beige vloerkleden gaat...
Nog zo eentje... Eigen gemaakte zonder (of met)
beestjes ragout niet van meneer unox en ook niet een beetje van hem en jou maar helemaal van jou.
Geen fluit aan en voor tien (normale) mensen voor het geld dat twee blikjes zouden
hebben gekost. Gewoon precies de ingrediënten volgen en de
werkwijze........
Voor 10 personen champignon ragout ( of kip ragout)
en als je dan kip erin wil neem dan de goed leven kip en geloof me die kip laten
lopen smaakt nog beter... Maar wie ben ik....
Groot bakje champignons
2 blokjes groentebouillon (of 3 voor de zoute
rik)
Peper/zout/nootmuskaat
halve eetlepel kerrie
half doosje slagroom of kookroom
anderhalve liter water
250 gram bloem
pasteibakjes.
Werkwijze:
Zet de bouillonblokken op met anderhalve liter
water of... blokken kipbouillon en een dubbele kipfilet. Aan de kook gas uitzetten (bij kipfilet een
half uurtje sudderen op laag gas.)
De champignons afborstelen en dat doe ik met een
babyborsteltje. Heel kort afspoelen... Dikke champignons kan je zo snijden dat
het kleintjes lijken. Dun schijfje van de steel afsnijden... dat kan weg... De
hoed rond de steel in vijf of zes stukjes afsnijden zodat je alleen het steeltje
en middelste stukje hoed overhoudt. Die snij je in vieren... De champignons in
een klontje boter en scheutje zonnebloemolie bakken. Ze mogen NIET bruin
worden! Nou ja wel kerrie kleurig... na de halve eetlepel kerrie en iets
peper/zout. Kerrie en champignons krijgen pas echt smaak tijdens het bakken dus
geef het even de tijd op laag gas... Zet het gas uit. Je hebt nu bouillon en
champignons... Nu de rest...
Weeg 250 gram bloem precies af... Smelt een pakje
roomboter van 250 gram. De boter mag niet bruinen! Gooi de bloem bij de boter en
zet op laag gas. Dit klontert NOOIT... Zet het gas laag of de pan even van het
gas en kieper ongeveer de helft van de bouillon bij de boter/bloem. Roer
tegelijk met een garde en dit kan WEL klonteren. Te zwaar? Begin je er niet aan?
Hopeloos? PAK DE MIXER! Mix van het gas af...tot een mooi zijdezacht ragoutje binnen
een minuut en meng nog wat bouillon erbij... laat maar garen op zeer laag gas en
probeer de dikte... Nog wat bouillon? Vers geraspte nootmuskaat erbij en als je
uit een blikje nootmuskaat neemt wil ik dat niet weten. Meng een half doosje slagroom erdoor
met de houten lepel omroeren (niet meer koken) en kieper de championnetjes erdoor en als je toch beest erin
wil de kipfilet in stukjes toevoegen. Proef en misschien nog wat peper/zout? Mijn bouillon
ging tot de laatste druppel erdoor.... Laat maar even rusten je zijdezachte
hemelse ragoutje en proef niet te vaak...anders is hij op... De pasteibakjes even in de oven en
jawel het hoedje snij je eruit... dat komt ernaast... en later op de ragout.
Maak maar gelijk een voorraadje heerlijke rauwkost
door een glaskoolraapje en een winterwortel te raspen en te mengen. Scheutje
kruidenazijn of gewone azijn, scheutje olijfolie peper/zout en wat zoet zoals
honing vlierbloesemsiroop of... suiker. Geen potjes met zooi maar zelf maken en
dat kan best enkele dagen van te voren of zo... voor drie dagen... in een wip
gebeurd en zoveel lekkerder... Terug naar de pasteibakjes...
Op een bord een blaadje sla en enkele schijfjes
tomaat plus je rauw/kostje..... De pasteibakjes erop en voor elke persoon en
ragoutbakje een soeplepel ragout. (ik telde even voor twee personen, en maakte een hoofdmaaltijd ervan.) Hoedje erop
en smullen...........
De ragout voor nog acht personen ging in bakjes van
twee personen in de vriezer... voor de Kerst. Zou je ook moeten doen en heb je
het gemakkelijk en kan je trots zeggen:Zelf gemaakt! De
stoofpeertjes kunnen ook ingevroren maar dat doe ik lekker niet.... Ik smul er
zo tussendoor van als ik mezelf wil belonen....de komende dagen. De peertjes worden knalrood van binnen als je ze in het wijnsapje in het pannetje laat staan....
Mijn leventje.....
Ik had al een week niet gekookt en de boterhammen
kwamen mijn oren uit. Wel steeds fruit gegeten en hopen mandarijntjes en
peertjes (conference) bij de computer. Floor bovenop de rand van de rotanstoel ernaast. Ze geeft bemoedigende zoentjes af en toe... Ben nog even de fout ingegaan door friet met vis te gaan
eten ergens... Met Jozé en Theo die volgens mij ook al een week geen eten hadden
gekookt. We werken ons het heen en weer en doen dat met liefde..... Die frietjes
met vis leken wel een vijfgangen menu en ik heb er asociaal van zitten genieten
door mijn vingers te gebruiken omdat mijn handen het niet meer deden. Ik zou
Theo nog in zijn neus hebben gestoken met vork en mes, dus bestek maar achterwege gelaten. Niet dat dit erg was want
de twee aten worst met zo’n bloedkleurig sausje erover heen wat me deed denken
aan een geamputeerd lichaamsdeel...
De woensdagvriend Johan die elke avond belt treft me soms nog net niet slapend aan in de woonmantel op de bank waar Floor bij in is gekropen. In ieder geval ben ik vanmiddag na dat pasteitje en een peertje even in de sta-op-stoel gegaan. Floor en ikke... We hebben daarvoor het peertjespannetje uit de gewatteerde deken gehaald en de zijn gezamenlijk onder die heerlijk voorverwarmde deken gekropen... Tja... en was het twee uur verder. Er heeft nog iemand gebeld en ik weet niet meer wie en ook niet wat ik heb geantwoord..... Ik weet wel dat ik de telefoon heb opgenomen en als iemand zich hierin herkent?
De woensdagvriend Johan die elke avond belt treft me soms nog net niet slapend aan in de woonmantel op de bank waar Floor bij in is gekropen. In ieder geval ben ik vanmiddag na dat pasteitje en een peertje even in de sta-op-stoel gegaan. Floor en ikke... We hebben daarvoor het peertjespannetje uit de gewatteerde deken gehaald en de zijn gezamenlijk onder die heerlijk voorverwarmde deken gekropen... Tja... en was het twee uur verder. Er heeft nog iemand gebeld en ik weet niet meer wie en ook niet wat ik heb geantwoord..... Ik weet wel dat ik de telefoon heb opgenomen en als iemand zich hierin herkent?
Annemiek