woensdag 12 december 2018

Mijmering 110 Eigengemaakte championragout (of kip) en stoofpeertjes...van die Wilde...


Beste mensen,

Geluk is weten dat het goed zal komen..
omdat we er niet alleen voor staan....

Annemiek
 
110 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Hoog tijd om wat receptjes door te geven die niet moeilijk zijn en zoveel meer smaak dan de kant-en-klaar zooi. De Gieser Wildeman peertjes zijn op de markt beslist goedkoper dan in de super maar de markt haal ik nu even niet. Zes voor 1,40 euro is ook geen geld.... Schil ze met de dunschiller of de kaasschaaf en zet ze in een pannetje waarin ze net passen. Misschien heb je of de buurvrouw nog ergens een fles rode wijn of port uit het Kerstpakket van vijf jaar geleden of zo... Daarvan anderhalve beker op de peertjes plus een beker water. Gas eronder en een kaneelstokje en twee eetlepels suiker erbij...... Aan de kook brengen en op heel laag gas laten sudderen... Ruik je de geur? Alleen daarom zou je al peertjes willen stoven...
Nog even de ingrediënten op een rijtje?
 
Ingrediënten stoofpeertjes:
6 stoofpeertjes Gieser Wildeman of zo
anderhalve beker rode wijn
een beker water
2 eetlepels suiker
kaneelstokje
 
Werkwijze aansluitend aan zie boven: Na een kwartiertje pruttelen zet je de pan kokend heet in een grote plaid (geen wol) of gewatteerde deken of... in bed.
Lekker laten staan en vergeten... Geen Theo's ontvangen want die trekken zo de plaid van de bank en gaan zitten. Kan je de peertjes onder de salontafel gaan oprapen inclusief de wijnsaus die nooit meer uit beige vloerkleden gaat...
 
Tip 2
Nog zo eentje... Eigen gemaakte zonder (of met) beestjes ragout niet van meneer unox en ook niet een beetje van hem en jou maar helemaal van jou. Geen fluit aan en voor tien (normale) mensen voor het geld dat twee blikjes zouden hebben gekost. Gewoon precies de ingrediënten volgen en de werkwijze........
 
Voor 10 personen champignon ragout ( of kip ragout) en als je dan kip erin wil neem dan de goed leven kip en geloof me die kip laten lopen smaakt nog beter... Maar wie ben ik....
 
Ingrediënten:
Groot bakje champignons
2 blokjes groentebouillon (of 3 voor de zoute rik)
Peper/zout/nootmuskaat
halve eetlepel kerrie
half doosje slagroom of kookroom
anderhalve liter water
pakje 250 gram roomboter
250 gram bloem
 
pasteibakjes.
 
Werkwijze:
Zet de bouillonblokken op met anderhalve liter water of... blokken kipbouillon en een dubbele kipfilet. Aan de kook gas uitzetten (bij kipfilet een half uurtje sudderen op laag gas.)
De champignons afborstelen en dat doe ik met een babyborsteltje. Heel kort afspoelen...  Dikke champignons kan je zo snijden dat het kleintjes lijken. Dun schijfje van de steel afsnijden... dat kan weg... De hoed rond de steel in vijf of zes stukjes afsnijden zodat je alleen het steeltje en middelste stukje hoed overhoudt. Die snij je in vieren... De champignons in een klontje boter en scheutje zonnebloemolie bakken. Ze mogen NIET bruin worden!  Nou ja wel kerrie kleurig... na de halve eetlepel kerrie en iets peper/zout. Kerrie en champignons krijgen pas echt smaak tijdens het bakken dus geef het even de tijd op laag gas... Zet het gas uit. Je hebt nu bouillon en champignons... Nu de rest...
 
Weeg 250 gram bloem precies af... Smelt een pakje roomboter van 250 gram. De boter mag niet bruinen! Gooi de bloem bij de boter en zet op laag gas. Dit klontert NOOIT... Zet het gas laag of de pan even van het gas en kieper ongeveer de helft van de bouillon bij de boter/bloem. Roer tegelijk met een garde en dit kan WEL klonteren. Te zwaar? Begin je er niet aan? Hopeloos? PAK DE MIXER! Mix van het gas af...tot een mooi zijdezacht ragoutje binnen een minuut en meng nog wat bouillon erbij... laat maar garen op zeer laag gas en probeer de dikte... Nog wat bouillon? Vers geraspte nootmuskaat erbij en als je uit een blikje nootmuskaat neemt wil ik dat niet weten. Meng een half doosje slagroom erdoor met de houten lepel omroeren (niet meer koken) en kieper de championnetjes erdoor en als je toch beest erin wil de kipfilet in stukjes toevoegen. Proef en misschien nog wat peper/zout? Mijn bouillon ging tot de laatste druppel erdoor.... Laat maar even rusten je zijdezachte hemelse ragoutje en proef niet te vaak...anders is hij op... De pasteibakjes even in de oven en jawel het hoedje snij je eruit... dat komt ernaast... en later op de ragout.
 
Tip 3
Maak maar gelijk een voorraadje heerlijke rauwkost door een glaskoolraapje en een winterwortel te raspen en te mengen. Scheutje kruidenazijn of gewone azijn, scheutje olijfolie peper/zout en wat zoet zoals honing vlierbloesemsiroop of... suiker. Geen potjes met zooi maar zelf maken en dat kan best enkele dagen van te voren of zo... voor drie dagen... in een wip gebeurd en zoveel lekkerder... Terug naar de pasteibakjes...
 
Op een bord een blaadje sla en enkele schijfjes tomaat plus je rauw/kostje..... De pasteibakjes erop en voor elke persoon en ragoutbakje een soeplepel ragout. (ik telde even voor twee personen, en maakte een hoofdmaaltijd ervan.) Hoedje erop en smullen...........
 
De ragout voor nog acht personen ging in bakjes van twee personen in de vriezer... voor de Kerst. Zou je ook moeten doen en heb je het gemakkelijk en kan je trots zeggen:Zelf gemaakt! De stoofpeertjes kunnen ook ingevroren maar dat doe ik lekker niet.... Ik smul er zo tussendoor van als ik mezelf wil belonen....de komende dagen. De peertjes worden knalrood van binnen als je ze in het wijnsapje in het pannetje laat staan....
 
Mijn leventje.....
Ik had al een week niet gekookt en de boterhammen kwamen mijn oren uit. Wel steeds fruit gegeten en hopen mandarijntjes en peertjes (conference) bij de computer. Floor bovenop de rand van de rotanstoel ernaast. Ze geeft bemoedigende zoentjes af en toe... Ben nog even de fout ingegaan door friet met vis te gaan eten ergens... Met Jozé en Theo die volgens mij ook al een week geen eten hadden gekookt. We werken ons het heen en weer en doen dat met liefde..... Die frietjes met vis leken wel een vijfgangen menu en ik heb er asociaal van zitten genieten door mijn vingers te gebruiken omdat mijn handen het niet meer deden. Ik zou Theo nog in zijn neus hebben gestoken met vork en mes, dus bestek maar achterwege gelaten. Niet dat dit erg was want de twee aten worst met zo’n bloedkleurig sausje erover heen wat me deed denken aan een geamputeerd lichaamsdeel...
De woensdagvriend Johan die elke avond belt treft me soms nog net niet slapend aan in de woonmantel op de bank waar Floor bij in is gekropen. In ieder geval ben ik vanmiddag na dat pasteitje en een peertje even in de sta-op-stoel gegaan. Floor en ikke... We hebben daarvoor het peertjespannetje uit de gewatteerde deken gehaald en de zijn gezamenlijk onder die heerlijk voorverwarmde deken gekropen... Tja... en was het twee uur verder. Er heeft nog iemand gebeld en ik weet niet meer wie en ook niet wat ik heb geantwoord..... Ik weet wel dat ik de telefoon heb opgenomen en als iemand zich hierin herkent?
 
Annemiek