Geluk is...
de zon die al warmer wordt en weten dat de lente komt...
Annemiek.
31 Consumindermijmering 2018.
Met al die gekookte eieren in huis over van Pasen
maak je in enkele tellen eiersalade...nou ja voorjaarsalade maar dan zonder room
in het recept.... enne wat minder aardappels en wat meer groente.....passend bij
minder koolhydraten in het menu...
Ingrediënten:
9 hard gekookte eieren.
4 stengels bleekselderij
5 flinke aardappels
5 flinke aardappels
kruiden zoals daslook
of knoflookstengels
of tijm
peper/zout
blik perziken
tomaatjes
Werkwijze:
De aardappels schillen en wassen. Aan de kook
brengen in weinig water en iets zout. Vanaf kookpunt op laag gas tien minuut
laten koken en afgieten. Af laten koelen.....
De bleekselderij van draden ontdoen en in de lengte
middendoor snijden. Daarna in zeer smalle reepjes snijden en in een grote kom
kieperen. Peper/zout en kruiden in snippers geknipt toevoegen.
De eieren pellen en zeker 5 eieren in stukjes
snijden en in de grote kom, 4 eieren blijven voor de afwerking.
De inmiddels afgekoelde aardappels met twee messen
in het vergiet klein snijden en ook in de kom....
Yoghurtdressing (CALVÉ) toevoegen en omscheppen...
zoveel als nodig is.
In de koeling zetten. Maak voor deze voorjaar
salade eenpersoons schaaltjes of bordjes. Beetje sla en schijfjes of partjes
tomaat. Per persoon een gehalveerd ei en een perzik.
Tip: eieren koken doe je als volgt: Leg in een
pannetje met koud water de benodigde eieren. Deksel op de pan en op hoog gas aan
de kook brengen. Als het water een minuut goed doorkookt... het gas uit. Zet de
eierwekker vanaf dat moment op 8 minuut en de eieren zijn perfect!
Tip: aardappels met de kaasschaaf geschild lukt
veel beter dan met de dunschiller. De draden van de bleekselderij op de scherpe
hoeken van de stengel eveneens....
Tip: een doosje gekoelde slagroom lobbig kloppen en
door de salade scheppen geeft een romiger effect.....maar hoeft
niet.
Tip: Je kan meer aardappels gebruiken voor meer
(massa) doen met minder. De koolhydraatarme eter doet dit niet.
Tip: een handvol witte rozijnen kan ook... maar
verder echt niets...want deze salade is een basis salade en kan met gevulde
eieren of asperges of wat dan ook rijker gemaakt worden maar hoeft zeker niet.
De perzik ei en tomaat is al veel........
Tip: In de tuin komt de bloedzuring op en hoe
kleiner het blad hoe lekkerder. Het blad bevat veel vitamine C en de smaak is
fris citroenzuur. Groot blad is wel erg zuur en gebruik ik alleen voor decoratie
bij salades. Alle soorten zuring zijn winterhard en komen elk voorjaar gratis
weer op. Wat een mooi geschenk van de Aarde.........
Mijn leventje.....Mijn zoon is verhuisd naar Noord
Duitsland en ik had mijn handen vol aan ondersteuning. Moeders doen dat nu
eenmaal.....en moeder blijf je tot je laatste ademtocht....al is je zoon 41 en
de moeder 67. Floor de poes krijgt haar zomervacht en ik ben achter mest aan
gegaan. Dikke drollen koemest met wat stro ertussen maar niet teveel. Dikke
drollen om onder te spitten in de aarde van de moestuin van ons consuminderhuis.
De aardappels kunnen gepoot worden en dat zal komende donderdag en vrijdag
gebeuren. De erwtenplanten zijn al te hoog en proberen we zonder breuk in de
stengels in de grond te krijgen....tegen een klimrekje. En de mestdosering? Een
afgestreken kruiwagen mest op tien vierkante meter is de norm. Twee schoppen
diep wordt de moestuin omgegraven en de tuinmannen Jeroen en Mike kunnen aan de
slag. Ik zal het spitten voordoen en zal beslist in de gaten houden dat de
mannen niet teveel spierpijn krijgen. Ik zal jullie laten meegenieten in de
mijmeringen.....Het is heerlijk dat de lente start...de handen in de aarde en
verdrietigheden verwerken en nieuwe energie krijgen. Je hoofd leeg maken en een
worden met de Aarde....... HIJ die de sla laat groeien ontmoeten in al wat
groeit en bloeit....
Annemiek