dinsdag 3 april 2018

Mijmering 31 Overgebleven Paaseierensalade en de Aarde...

Beste mensen,
 
Geluk is...
de zon die al warmer wordt
en weten dat de lente komt...

Annemiek.

31 Consumindermijmering  2018.
 
Tip
Met al die gekookte eieren in huis over van Pasen maak je in enkele tellen eiersalade...nou ja voorjaarsalade maar dan zonder room in het recept.... enne wat minder aardappels en wat meer groente.....passend bij minder koolhydraten in het menu...
 
Ingrediënten:
9 hard gekookte eieren.
4 stengels bleekselderij
5 flinke aardappels
kruiden zoals daslook
of knoflookstengels
of tijm
peper/zout
blik perziken
tomaatjes
yoghurtdressing
 
Werkwijze:
De aardappels schillen en wassen. Aan de kook brengen in weinig water en iets zout. Vanaf kookpunt op laag gas tien minuut laten koken en afgieten. Af laten koelen.....
De bleekselderij van draden ontdoen en in de lengte middendoor snijden. Daarna in zeer smalle reepjes snijden en in een grote kom kieperen. Peper/zout en kruiden in snippers geknipt toevoegen.
De eieren pellen en zeker 5 eieren in stukjes snijden en in de grote kom, 4 eieren blijven voor de afwerking.
De inmiddels afgekoelde aardappels met twee messen in het vergiet klein snijden en ook in de kom....
Scheutje olijfolie en azijn of kruidenazijn erbij....
Yoghurtdressing (CALVÉ) toevoegen en omscheppen... zoveel als nodig is.
In de koeling zetten. Maak voor deze voorjaar salade eenpersoons schaaltjes of bordjes. Beetje sla en schijfjes of partjes tomaat. Per persoon een gehalveerd ei en een perzik.
 
Tip: eieren koken doe je als volgt: Leg in een pannetje met koud water de benodigde eieren. Deksel op de pan en op hoog gas aan de kook brengen. Als het water een minuut goed doorkookt... het gas uit. Zet de eierwekker vanaf dat moment op 8 minuut en de eieren zijn perfect!
Tip: aardappels met de kaasschaaf geschild lukt veel beter dan met de dunschiller. De draden van de bleekselderij op de scherpe hoeken van de stengel eveneens....
Tip: een doosje gekoelde slagroom lobbig kloppen en door de salade scheppen geeft een romiger effect.....maar hoeft niet.
Tip: Je kan meer aardappels gebruiken voor meer (massa) doen met minder. De koolhydraatarme eter doet dit niet.
Tip: een handvol witte rozijnen kan ook... maar verder echt niets...want deze salade is een basis salade en kan met gevulde eieren of asperges of wat dan ook rijker gemaakt worden maar hoeft zeker niet. De perzik ei en tomaat is al veel........
Tip: In de tuin komt de bloedzuring op en hoe kleiner het blad hoe lekkerder. Het blad bevat veel vitamine C en de smaak is fris citroenzuur. Groot blad is wel erg zuur en gebruik ik alleen voor decoratie bij salades. Alle soorten zuring zijn winterhard en komen elk voorjaar gratis weer op. Wat een mooi geschenk van de Aarde.........
 
Mijn leventje.....Mijn zoon is verhuisd naar Noord Duitsland en ik had mijn handen vol aan ondersteuning. Moeders doen dat nu eenmaal.....en moeder blijf je tot je laatste ademtocht....al is je zoon 41 en de moeder 67.  Floor de poes krijgt haar zomervacht en ik ben achter mest aan gegaan. Dikke drollen koemest met wat stro ertussen maar niet teveel. Dikke drollen om onder te spitten in de aarde van de moestuin van ons consuminderhuis. De aardappels kunnen gepoot worden en dat zal komende donderdag en vrijdag gebeuren. De erwtenplanten zijn al te hoog en proberen we zonder breuk in de stengels in de grond te krijgen....tegen een klimrekje. En de mestdosering? Een afgestreken kruiwagen mest op tien vierkante meter is de norm. Twee schoppen diep wordt de moestuin omgegraven en de tuinmannen Jeroen en Mike kunnen aan de slag. Ik zal het spitten voordoen en zal beslist in de gaten houden dat de mannen niet teveel spierpijn krijgen. Ik zal jullie laten meegenieten in de mijmeringen.....Het is heerlijk dat de lente start...de handen in de aarde en verdrietigheden verwerken en nieuwe energie krijgen. Je hoofd leeg maken en een worden met de Aarde....... HIJ die de sla laat groeien ontmoeten in al wat groeit en bloeit....
 
Annemiek