woensdag 25 april 2018

Mijmering 41 Warme burgers op koele sla, gedroogde rozen en bergen werk verzetten om vrij te zijn....

Beste mensen,

De essentiële dingen van het leven zijn gratis...
De zon en vriendschap, de lente en het lied van een vogel.
De groei van de plantjes en de geur van sering....

Annemiek.
 
 
41 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
In de zomer werk ik tussendoor aan een winter woonmantel. Weer een nieuw model. Deze geef ik niet weg. Paars is een van mijn lievelingskleuren en de wollen deken heeft een prachtig patroon. Ik heb hem gekregen en laat ik nu een paarse trui hebben die wat minder werd. De buitenkant heeft wat ophalen en bolletjes. Die kan je eraf scheren maar hij wordt verknipt en gebruikt om de woonmantel mee af te werken. Ik gebruik daarvoor de linkse kant van de trui van rechts. Keren heet dat... en in arme tijden zoals oorlog werd veel gekeerd en vermaakt. Elk stukje stof werd hergebruikt........ De kragen van hemden werden gekeerd en waren weer als nieuw. Moeders mantel werd gekeerd en werd nieuw jasje voor het kind.... terug naar de trui. Het voor en achterpand van de trui worden wijde mouwen voor de woonmantel die over kleding heen moet. De col van de trui wordt kraag en de mouwen misschien wel voering voor de capuchon. Ik heb tijd genoeg........een zomer lang.........
 
Tip 2
De roosjes in het bont boeket zijn echt op. Ze hebben twee weken gestaan en de hitte was niet ideaal voor ze. De kopjes van de rozen zijn gaan hangen en de stengels werden in een bosje bij elkaar gebonden nadat het meeste blad eraf was gerist. Maak van net nog goede rozen een decoratief bosje en hang ze donker in het trappenhuis te drogen voor hergebruik.  Gedroogde rozen zijn heel  romantisch........ aan een oude kast met een roze lint of wie weet waar je een plekje vindt.
 
Tip 3
De “knoopjes” in het bonte boeket zijn de enigste onderdelen die nog goed zijn. Ik creëerde twee nieuwe boeketten door wat seringen van de boom te knippen. Seringen in een vaas blijven toch niet goed? Jawel hoor...daar zijn enkele truukjes voor om ze zeker een week goed te houden. Sla met een hamertje zeker 5 cm van de stelen plat zodat de stelen gaan splijten. Daardoor kan de houterige stengel beter water opnemen. Ris de bladeren van de stengels. Als je toch blad tussen de bloemen wil neem daarvoor een stengel met bladeren maar zorg dat geen enkel blad aan de bloemen zit. Flink warm water in de vaas gieten waarin je een eetlepel suiker oplost. Zet daar de seringen in en zelfs het laatste knopje van de bloemtrossen gaat open.....De geur is hemels........ En die rode bolletjes? Staan niet verkeerd tussen het zacht lila...Je moet er van houden.
 
Tip 4
In het trappenhuis waar de rozen een plekje kregen hing nog de bos melde zaad van herfst 2017. Het gedroogde zaad werd van de stengels gerist en een deel gezaaid in de border. Deze bladgroente is een vergeten groente soort. Ik heb groene melde maar het is ook in rood. De meldeplanten kunnen wel twee meter hoog worden en als je de bladeren van de stengels knipt komt op die plek nieuw blad. Je kan melde als spinazie gebruiken maar ook rauw tussen sla. Enkele stengels niet oogsten brengt bloemen en zaden voor het volgend jaar....Ik teel de melde al vijf jaar dus ook al die tijd de zaden...Ik heb bij de ingezaaide geul een laag rekje in de aarde gedrukt zodat Floor daar niet gaat woelen.......
Tip 5
Zin in warme groenteburgers op frisse sla... Weet je dat dit heel erg lekker is? Er is nog een deel van het triootje sla en verder kruiden genoeg in de tuin. Knoflooksprietjes, klein blad bloedzuring, tijm daslook en de eetbare bloemen van de daslook. Maar eerst de groenteburgers uit de vriezer en een bakje witte voorgekookte bonen. De burgers in een klein pannetje in wat olie leggen en even (ongeveer twee minuut) op hoog gas met de deksel op de pan. Daarna de burgers keren en op laag gas ongeveer tien minuut sudderen met de deksel op de pan. Daarna zijn de burgers ontdooit bruin en warm....De bevroren bonen kunnen even in een steelpannetje in een bodempje water op het gas.......om te ontdooien en te verwarmen.
 
De sla werd gewassen en grof geknipt. De kruiden erbij plus scheut olijfolie, iets azijn, peper/zout en wat honing deze keer. Toch maar een stengel bleekselderij erbij die het vocht afvoert en dat is niet verkeerd. De groenteburgers in vieren gesneden kokend heet op de sla en de inmiddels ontdooide warme bonen afgegoten erbij... Midden op de burgers de eetbare daslookbloemen. Is het geen plaatje?
 
Mijn leventje...
Als ik wakker wordt lig ik in mijn bed te bedenken hoe ik de dag het beste kan invullen. Wat het meeste energie kost het eerst en daar gebruik ik tijdsmanagement voor. Van negen tot 11.30 uur flink aanpakken in mijn slaapkamer. De winterkleding achterin de kast en de zomerkleding vooraan. Er kwam wat nieuws gekregen van iemand met mijn maten en dat betekend dat evenveel moet worden afgevoerd. Ik wil geen hopen kleding in de kast. Er staan alweer twee tassen klaar voor het consuminderhuis. Evenveel als ik kreeg. Ik heb geen stapels kleding gepast alleen wat nodig leek. Passen is te vermoeiend. Ik pas wel elke dag wat voor ik slapen ga of vroeg in de ochtend. Op deze manier kost de klus weinig energie en tijd. Op de overloop staat een bigshopper waar de kleding ingaat die toch niet geschikt blijkt. Shirtjes die te kort blijken kregen een lang mouwloos topje eronder in de kleur die in het shirtje zit. Meestal zwart.
 
Ik hou ook niet van decolletés en draag altijd een bijpassend effen shirt onder een bont shirt. Met korte mouw de oksel bedekt kan je het “over/shirt” nog een dag dragen na het luchten. Van bouwvakkers decolleté hou ik al helemaal niet en in het consuminderhuis zie ik streng toe op deze kleding code. Mannen met tattoos proberen wel eens met hemdjes aan te komen werken maar die worden naar de kledingafdeling gestuurd voor een shirtje......En dames met bolletjes parade zeer zeker.
 
Terug naar het tijdmanagement klussen... De kast was zo bijgewerkt op deze manier en werd het bed verschoont gestoft en gestofzuigd. Om half twaalf was er pauze koffie en even een boek. Vele telefoontjes tussendoor en boodschappen doen en zelfs voor de maaltijd gezorgd ben ik daarna gaan rusten tijdens het mijmeringen schrijven want dat is alleen maar leuk. 
 
Nog even dapper zijn en de stofzuiger door de woonkamer en dan weer pauze.... tot slot de afwas.... wat later op de avond en heb ik gedaan wat ik me voorgenomen had door tijdmanagement in te zetten........Mijn huis weer bijgewerkt tijdens een mindere dag en zijn we helemaal blij.... Floor en ikke..... Als ik zomaar als een kip zonder kop was begonnen met klussen vanmorgen dan was zeker maar de helft gedaan....Tijdmanagement mevrouw/meneer. Door vandaag aan te pakken kan ik op Koningsdag en het weekend een heel groot kruis in mijn agenda zetten..........wetende dat de moestuin is ingezaaid en mijn huis aan kant.....Ik geef mezelf het cijfer 8 voor vandaag.....
 
Annemiek