Er is ’n concert op mijn
terras,
van uit de kersenboom van de buren.
Ik zit er loge in mijn nachtjapon,
En geen mens kan me begluren.
van uit de kersenboom van de buren.
Ik zit er loge in mijn nachtjapon,
En geen mens kan me begluren.
Annemiek.
39 Consumindermijmering 2018.
Wat de winter te lang duurde waardoor de natuur achter bleef,
heeft het “hittegolfje” weer recht getrokken. Het is nog steeds april en die
doet wat hij wil. De warmte minnende groente zoals paprika en tomaten plantjes
mogen na half mei pas buiten en bij mij dus een maand te vroeg. Gelukkig staan
ze in potten zodat ik ze bij elkaar kan schuiven en met enkele stokken een
flanelletje erover heen kan hangen bij koude nachten. Alle zaad dat in de volle
grond kwam ging razendsnel kiemen tijdens de warmte en het was werken geblazen.
Je moet het ijzer smeden als het heet is en alles bleef dan ook liggen... Ramen
wassen, schoonmaken en de belastingaangifte. Komt goed als de regen
komt.....
Tip 2
Eindelijk ging ik naar het tuincentrum oftewel Aveve en vond
daar prachtige fuchsia’s uit stek geteeld. Vier voor vijf euro. Dat is de enige
blommen uitgave deze zomer voor op mijn hofje. Aan groente plantjes heb ik
ongeveer 22 euro gespendeerd op de markt. Daar eet ik een jaar van. De beperkte uitgaven komt
door zelf zaden telen en geraniums binnen laten overwinteren plus stekken in
augustus. De gekochte fuchsia’s van Aveve zijn niet winterhard dus kunnen binnen
overblijven..... Komt goed. Volgend seizoen in 2019 leven ze waarschijnlijk
nog.....Als god beleef.
Tip 3
De nodige yoghurt emmertjes werden middendoor gezaagd met het
kartelmes. De onderkanten zijn prachtige water opvang bakjes waar de planten
potjes ingaan. De bovenkanten van de emmertjes worden bewaard in de schuur. Met
de deksel erop zijn het pracht mini kasjes om over jonge plantjes te zetten.
Overdag de deksels eraf blijft de beschutting van het bakje tot de plantjes
sterker en groot genoeg zijn.
Terug naar de fuchsia’s... Ze zijn in een iets groter bakje
gezet en met potgrond aangevuld. In het onder/bakje gezet kwamen ze in de manden
waar plastic bakken opgestapeld staan tussen het mos. Rond de plantjes op de
potgrond kwam wat koemestkorrels voor de voeding komende zes weken. Daarop mos
en wat water, De tassen zien er prachtig uit nietwaar? Later in de zomer los ik
koemestkorrels op in regenwater en krijgen ze bijvoeding. De plantjes op tijd
gieten.....Het mos gaat verdamping gietwater tegen.
Tip 4
De inkuil werd opgeruimd en de stroken gaas die eruit kwamen
werden direct hergebruikt over de ingezaaide wortels. Floor kan daar niet gaan
graven en de zaak op de kop zetten. Drie chioggia bietjes die ik nog vond in de
kuil staan nu in de volle grond en zullen weer wortelen en aan de groei gaan. Ze
zullen doorschieten en gaan bloeien en zaad brengen voor volgend jaar. Mijn was
plekje in de tuin is weer opgezet en dat betekend bij tuinwerk een theedoek bij
de regenton. Aan een oor van de ton hangt een stukje panty been met een zeepje
erin. Een emmertje en een kan om regenwater mee te scheppen. Handen
natmaken...zeepje tussen mijn handen en wassen maar. Met regenwater afspoelen en
drogen. Deze altijd bij de hand zeep is prima te gebruiken bij de scouting,
sportzaaltjes en campings waar kinderen dollen bij wasbakjes.......
Kapotte plastic bloempotjes waar de rand nog goed van is of
hele bakjes die weg kunnen kan je prima hergebruiken om zaaibedjes van te maken
in de volle grond. Knip de potjes in delen ( zie foto) en druk ze in de aarde.
Potgrond zaait lekker in dus kwam een laagje potgrond in de ringetjes. Daarop
kwam het zaad: Smeltz ( groot soort glaskoolraap), rode koolraapjes, komkommer
en augurkjes. Daarop kwam weer een laagje potgrond. De potgrond aandrukken en
wat regenwater. Floor gaat niet in bakjes graven dus ze zijn veilig.....
Tip 6
Salata Nicoise op het menu en het zal de laatste keer zijn dit
jaar dat ik een triootje sla kocht. Mijn sla in de geveltuin is bijna oogst
klaar. Je kent de triootjes sla wel met de wortelkluitjes, van de super. Bij
thuiskomst direct buiten in de schaduw in water zetten verlengt de levensduur.
Zo kom je wel twee weken uit met een triootje sla....Vanuit mijn tuin kwam tijm,
salie, blaadjes bloedzuring en rucola bij de gekochte sla. Mengen met een scheutje
olijfolie scheutje kruidenazijn peper/zout. wat rozijntjes en een fijngesneden
stengel bleekselderij. Als je van zoet houd honing toevoegen of maak
een zuur/zoete dressing.
Tip: Shake je eigen smaak dressing en experimenteer tot je de
smaak hebt die bij je past. Mijn smaak als voorbeeld en heb je een beetje
richtlijn. In een potje de volgende ingrediënten....
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kruidenazijn
peper/zout
theelepeltje mosterd
4 eetlepels mayonaise
eetlepel honing of vlierbloesemsiroop.
Deksel erop en shaken..... Even proeven en toevoegen wat je
nog mist....... Kruiden in de dressing kan natuurlijk ook. Beetje tijm of
zo....De dressing kan wel twee weken in het potje bewaard in de
koeling.....Schrijf je eigen recept op en experimenteer. Voor de BQ in een potje
tomatenketchup met mayonaise en een scheutje witte wijn of sherry. Shaken voor
je eigen cocktailsaus....Veel lekkerder dan de sausen van de bekende
merken.......
Tip 7
De sla werd op een groot bord gedrapeerd en een worteltje
geraspt voor de kleur en de smaak. Enkele hele bladeren bloedzuring die mee
opgegeten kunnen worden want ze zijn nog klein en daardoor licht zuur. De grotere bladeren
zijn me te zuur en dienen alleen voor decoratie dus knip kleine blaadjes van de plant
voor ze groot worden..... Tomaatje erbij en wat tonijn uit een blikje. Er kan
een sardientje bij en Floor heeft heerlijk meegegeten....
Tip 8
Plakken courget met schil werden door een beslagje gewenteld
van zelfrijzend bakmeel snuf zout, melk en een ei. Zorg dat het beslag dik
uitvalt zodat het om de courgetplakken blijft zitten. Bakken in zonnebloemolie,
even dichtschroeien en op laag gas garen zodat de courget zacht word. Op tijd omkeren....
De courget past prima bij de salata nicoise.....
Mijn leventje.....
Ik heb de sering verjongt door rondom de oude boom scheuten te laten groeien. De boom is al 50 jaar oud en begroeit met mos van ouderdom. De jonkies hebben ook al bloemen en nu zou het tijd zijn om het oudje neer te halen maar ik kan het niet. Ze mag verder groeien zolang het kan met haar kindjes aan haar voeten...... De tuin ronde elke ochtend is een beleving...vroeg in de morgen met Floor om me heen voert me langs de zaaibedjes en zaairegeltjes. De
Ik heb de sering verjongt door rondom de oude boom scheuten te laten groeien. De boom is al 50 jaar oud en begroeit met mos van ouderdom. De jonkies hebben ook al bloemen en nu zou het tijd zijn om het oudje neer te halen maar ik kan het niet. Ze mag verder groeien zolang het kan met haar kindjes aan haar voeten...... De tuin ronde elke ochtend is een beleving...vroeg in de morgen met Floor om me heen voert me langs de zaaibedjes en zaairegeltjes. De
mosterdplantjes
komen al op, de snijbiet en regenboomsnijbiet en de uien hebben al groene
puntjes. De regen heeft ze een beetje ondergestopt in hun bedjes van aarde. Ik
heb vannacht met een glimlach liggen luisteren toen de regendruppels vielen. Er
was een boek om te lezen van Noorwegen uit vorige eeuw. De bossen waar beren
zwierven en de mens bij misoogst berkenbast maalde om toe te voegen aan het
meel. Melk werd bewaard om zuur te worden en men kaas daarvan maakte. Schapen
betekende wol en spinnen op het spinnenwiel. De natuur bracht verfstoffen voor
het kleuren van linnen. Linnen werd van vlas gemaakt en zelf geweven. Schoenen
van berkenbast en medicijnen uit de natuur.
Ik zie dat de salie zich heeft vermeerdert in mijn tuin en de
tijm goed groeit. Van mijn vriendin Jozé hoorde ik dat mijn tijmsiroop beter
werkte dan de gekochte uit de apotheek. Tja.... de mijne is geconcentreerd en
biologisch. Daar kan het zomaar aan liggen. Mijn dekbedden zijn van schapenwol
uit Texel en er komt geen dons in mijn huis als je weet hoe men eraan komt... De
schoenen van berkenbast dat lijkt me minder.....en we hoeven geen bloem te
mengen met gemalen berkenbast om meer te krijgen van minder........we zijn heel
erg rijk als je bekijkt wat je allemaal hebt.
Annemiek