maandag 23 april 2018

Mijmering 39 Salata Nicoise, courget in jasje en shake je eigen sla dressing...


Beste mensen,

Er is ’n concert op mijn terras,
van uit de kersenboom van de buren.
Ik zit er loge in mijn nachtjapon,
En geen mens kan me begluren.

Annemiek.
 
39 Consumindermijmering 2018.
 
Tip. 
Wat de winter te lang duurde waardoor de natuur achter bleef, heeft het “hittegolfje” weer recht getrokken. Het is nog steeds april en die doet wat hij wil. De warmte minnende groente zoals paprika en tomaten plantjes mogen na half mei pas buiten en bij mij dus een maand te vroeg. Gelukkig staan ze in potten zodat ik ze bij elkaar kan schuiven en met enkele stokken een flanelletje erover heen kan hangen bij koude nachten. Alle zaad dat in de volle grond kwam ging razendsnel kiemen tijdens de warmte en het was werken geblazen. Je moet het ijzer smeden als het heet is en alles bleef dan ook liggen... Ramen wassen, schoonmaken en de belastingaangifte. Komt goed als de regen komt.....
 
Tip 2
Eindelijk ging ik naar het tuincentrum oftewel Aveve en vond daar prachtige fuchsia’s uit stek geteeld. Vier voor vijf euro. Dat is de enige blommen uitgave deze zomer voor op mijn hofje. Aan groente plantjes heb ik ongeveer 22 euro gespendeerd op de markt. Daar eet ik een jaar van. De beperkte uitgaven komt door zelf zaden telen en geraniums binnen laten overwinteren plus stekken in augustus. De gekochte fuchsia’s van Aveve zijn niet winterhard dus kunnen binnen overblijven..... Komt goed. Volgend seizoen in 2019 leven ze waarschijnlijk nog.....Als god beleef.
 
Tip 3
De nodige yoghurt emmertjes werden middendoor gezaagd met het kartelmes. De onderkanten zijn prachtige water opvang bakjes waar de planten potjes ingaan. De bovenkanten van de emmertjes worden bewaard in de schuur. Met de deksel erop zijn het pracht mini kasjes om over jonge plantjes te zetten. Overdag de deksels eraf blijft de beschutting van het bakje tot de plantjes sterker en groot genoeg zijn.
 
Terug naar de fuchsia’s... Ze zijn in een iets groter bakje gezet en met potgrond aangevuld. In het onder/bakje gezet kwamen ze in de manden waar plastic bakken opgestapeld staan tussen het mos. Rond de plantjes op de potgrond kwam wat koemestkorrels voor de voeding komende zes weken. Daarop mos en wat water, De tassen zien er prachtig uit nietwaar? Later in de zomer los ik koemestkorrels op in regenwater en krijgen ze bijvoeding. De plantjes op tijd gieten.....Het mos gaat verdamping gietwater tegen.
 
Tip 4
De inkuil werd opgeruimd en de stroken gaas die eruit kwamen werden direct hergebruikt over de ingezaaide wortels. Floor kan daar niet gaan graven en de zaak op de kop zetten. Drie chioggia bietjes die ik nog vond in de kuil staan nu in de volle grond en zullen weer wortelen en aan de groei gaan. Ze zullen doorschieten en gaan bloeien en zaad brengen voor volgend jaar. Mijn was plekje in de tuin is weer opgezet en dat betekend bij tuinwerk een theedoek bij de regenton. Aan een oor van de ton hangt een stukje panty been met een zeepje erin. Een emmertje en een kan om regenwater mee te scheppen. Handen natmaken...zeepje tussen mijn handen en wassen maar. Met regenwater afspoelen en drogen. Deze altijd bij de hand zeep is prima te gebruiken bij de scouting, sportzaaltjes en campings waar kinderen dollen bij wasbakjes.......
 
Tip 5
Kapotte plastic bloempotjes waar de rand nog goed van is of hele bakjes die weg kunnen kan je prima hergebruiken om zaaibedjes van te maken in de volle grond. Knip de potjes in delen ( zie foto) en druk ze in de aarde. Potgrond zaait lekker in dus kwam een laagje potgrond in de ringetjes. Daarop kwam het zaad: Smeltz ( groot soort glaskoolraap), rode koolraapjes, komkommer en augurkjes. Daarop kwam weer een laagje potgrond. De potgrond aandrukken en wat regenwater. Floor gaat niet in bakjes graven dus ze zijn veilig.....
 
Tip 6
Salata Nicoise op het menu en het zal de laatste keer zijn dit jaar dat ik een triootje sla kocht. Mijn sla in de geveltuin is bijna oogst klaar. Je kent de triootjes sla wel met de wortelkluitjes, van de super. Bij thuiskomst direct buiten in de schaduw in water zetten verlengt de levensduur. Zo kom je wel twee weken uit met een triootje sla....Vanuit mijn tuin kwam tijm, salie, blaadjes bloedzuring en rucola bij de gekochte sla. Mengen met een scheutje olijfolie scheutje kruidenazijn peper/zout. wat rozijntjes en een fijngesneden stengel bleekselderij. Als je van zoet houd honing toevoegen of maak een zuur/zoete dressing.  
 
Tip: Shake je eigen smaak dressing en experimenteer tot je de smaak hebt die bij je past. Mijn smaak als voorbeeld en heb je een beetje richtlijn. In een potje de volgende ingrediënten....
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kruidenazijn
peper/zout
theelepeltje mosterd
8 eetlepels yoghurt
4 eetlepels mayonaise
eetlepel honing of vlierbloesemsiroop.
 
Deksel erop en shaken..... Even proeven en toevoegen wat je nog mist....... Kruiden in de dressing kan natuurlijk ook. Beetje tijm of zo....De dressing kan wel twee weken in het potje bewaard in de koeling.....Schrijf je eigen recept op en experimenteer. Voor de BQ in een potje tomatenketchup met mayonaise en een scheutje witte wijn of sherry. Shaken voor je eigen cocktailsaus....Veel lekkerder dan de sausen van de bekende merken....... 
 
Tip 7
De sla werd op een groot bord gedrapeerd en een worteltje geraspt voor de kleur en de smaak. Enkele hele bladeren bloedzuring die mee opgegeten kunnen worden want ze zijn nog klein en daardoor licht zuur. De grotere bladeren zijn me te zuur en dienen alleen voor decoratie dus knip kleine blaadjes van de plant voor ze groot worden..... Tomaatje erbij en wat tonijn uit een blikje. Er kan een sardientje bij en Floor heeft heerlijk meegegeten....
 
Tip 8
Plakken courget met schil werden door een beslagje gewenteld van zelfrijzend bakmeel snuf zout, melk en een ei. Zorg dat het beslag dik uitvalt zodat het om de courgetplakken blijft zitten. Bakken in zonnebloemolie, even dichtschroeien en op laag gas garen zodat de courget zacht word. Op tijd omkeren.... De courget past prima bij de salata nicoise.....
 
Mijn leventje.....
Ik heb de sering verjongt door rondom de oude boom scheuten te laten groeien. De boom is al 50 jaar oud en begroeit met mos van ouderdom. De jonkies hebben ook al bloemen en nu zou het tijd zijn om het oudje neer te halen maar ik kan het niet. Ze mag verder groeien zolang het kan met haar kindjes aan haar voeten...... De tuin ronde elke ochtend is een beleving...vroeg in de morgen met Floor om me heen voert me langs de zaaibedjes en zaairegeltjes. De
mosterdplantjes komen al op, de snijbiet en regenboomsnijbiet en de uien hebben al groene puntjes. De regen heeft ze een beetje ondergestopt in hun bedjes van aarde. Ik heb vannacht met een glimlach liggen luisteren toen de regendruppels vielen. Er was een boek om te lezen van Noorwegen uit vorige eeuw. De bossen waar beren zwierven en de mens bij misoogst berkenbast maalde om toe te voegen aan het meel. Melk werd bewaard om zuur te worden en men kaas daarvan maakte. Schapen betekende wol en spinnen op het spinnenwiel. De natuur bracht verfstoffen voor het kleuren van linnen. Linnen werd van vlas gemaakt en zelf geweven. Schoenen van berkenbast en medicijnen uit de natuur.
 
Ik zie dat de salie zich heeft vermeerdert in mijn tuin en de tijm goed groeit. Van mijn vriendin Jozé hoorde ik dat mijn tijmsiroop beter werkte dan de gekochte uit de apotheek. Tja.... de mijne is geconcentreerd en biologisch. Daar kan het zomaar aan liggen. Mijn dekbedden zijn van schapenwol uit Texel en er komt geen dons in mijn huis als je weet hoe men eraan komt... De schoenen van berkenbast dat lijkt me minder.....en we hoeven geen bloem te mengen met gemalen berkenbast om meer te krijgen van minder........we zijn heel erg rijk als je bekijkt wat je allemaal hebt.
 
Annemiek