Beste mensen,
Bloemen geef je niet met je handen...
maar met je hart.
Annemiek
40 Consumindermijmering 2018.
Bestuursvergadering vandaag en ik ben zo blij met
het bestuur al vanaf dag EEN oprichting Consuminderhuis Parkstad. Die dank druk ik uit door te zorgen dat elke
vergadering iets lekkers bij de koffie geserveerd wordt. Deze keer aardbeien
taart en die was wel erg uit de kluiten gewassen. De meneer met glutenvrij op
zijn dieet krijgt een klein taartje zonder gluten. Dat is gemakkelijker te maken
dan je denkt. Zie recept....
Ingrediënten voor de grote taart en die is voor 12
personen.
8 dikke eieren of 9 middel
120 gram bloem
80 gram maïzena
snuf zout
Voor de vulling:
Pot eigengemaakte aardbeien
confituur light
2 potjes slagroom
zakje amandelschaafsel
Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Springvorm
insmeren met boter en bestuiven met bloem. Een steelpannetje water op het gas.
De eieren splitsen en eigeel en eiwit in aparte kommen. Splits de eieren een
voor een boven een kopje. Stel je voor het gaat mis boven de eiwit/kom. Per
ongeluk in het kopje eigeel bij eiwit? Gooi maar in de eigeel
kom.....
Weeg 70 gram suiker af en kieper samen met een snuf
zout bij het eigeel. Weeg 110 gram suiker af en bewaar in een kommetje appart. Weeg 120
gram bloem af en weeg de 80 gram maïzena erbij...dan heb je samen 200 gram. Je
hebt nu alles klaar en kan het wonder beginnen. Sluit deuren en ramen want het
beslag mag geen trek of wind vangen. Giet het warme water uit het pannetje in
een oude kom en zet de plastic mengkom in het water. Start het mixen op de
hoogste stand en zie de eigeel/suiker massa verkleuren van geel naar crème. Dat
kan wel 10 minuut duren en het is goed als de bellen van luchtigheid op het
beslag komen. Leg een theedoek over de kom in het warme badje en maak de gardes
van de mixer schoon. Ik doe dat door even in water te mixen en de gardes grondig
af te drogen. Dit secuur schoonmaken is beslist
noodzakelijk!
Mix het eiwit tot sneeuw en voeg in gedeeltes de
110 gram suiker toe. De sneeuw is goed als het niet uit de kom valt als je de
kom op de kop houdt. Meng voorzichtig in een ruime kom de sneeuw met de luchtige
crème en in gedeeltes de bloem/maïzena die door een zeef wordt toegevoegd.
Bekijk de foto’s en hopelijk stralen die uit hoe voorzichtig dit mengen moet
gebeuren. Schep de luchtige substantie in de ingevette bebloemde springvorm en
strijk een beetje glad. In de voorverwarmde oven op 175/180 graden ongeveer 50
minuut bakken.
De biscuit moet lichtbruin zijn en gaar. Dat
controleer je door een breinaald diep in de biscuit te steken. Komt hij droog
eruit dan is de biscuit gaar. Te lang in de oven hoe droger.......en dat willen we niet.
Klop de twee bekertjes slagroom met twee scheppen
suiker tot dikke room en zet het fruit klaar. Snij de afgekoelde biscuit overdwars
open en besmeer beide kanten met slagroom. Een kant beleggen met de confituur of gesneden
aardbeitjes met suiker. Leg de delen op elkaar en besmeer de zijkant van de
taart met slagroom. Als laatste de bovenkant besmeren en in de koeling plaatsen.
Het amandelschaafsel in de droge koekenpan of wok iets bruinen... de
smaak komt pas echt vrij. Af laten koelen en tegen zijkant taart drukken en als
laatste bovenop.
Tip: Je hebt geen amandelschaafsel? Bestrooi de
taart met poedersuiker over de dunne laag slagroom heen en leg wat hele
aardbeien midden op de taart.
Tip: Laat de biscuit op de plaat van de springvorm
zitten dat vergemakkelijkt het afwerken met zijkant slagroom besmeren en amandel
bestrooien.
Tip: Neem voor een klein taartje de helft van alle
ingrediënten. Op de foto zie je het kleintje (glutenvrij)naast de grote.....
Tip: Voor glutenvrije taart koop glutenvrije bloem
en voor de rest de zelfde werkwijze.. In maïzena zitten geen gluten. Vergeet niet ook
glutenvrije bloem in de beboterde springvorm te strooien anders gaat het toch
nog mis....... Glutenvrij gebak is loei duur en zelf gebakken kost het peanuts. Je
kan de taart in stukken gesneden drie uur invriezen en daarna de bevroren
stukken in diepvrieszakjes apart verpakken. Zo heeft de persoon met glutenvrij
dieet ook feest als er feest is........
Mijn leventje....
De taart voor 12 personen werd in 10 stukken
gesneden en was overheerlijk. De meneer met glutenvrij dieet nam een tweede stuk
zag ik en de voorzitter zat met smaak te smullen evenals de rest. Het is dan
even voor negen uur in de ochtend en dat deert ons niet. Mij kunnen ze voor
taart met koffie middenin de nacht wakker maken.......Door Suzan werd
uitstekende koffie gezet zoals in vier sterren restaurants gebeurt met kokend
water door een filter gemalen koffie opgieten in een echte thermoskan met glazen
binnenkant. Je kent ze wel. De koffie blijft daar heel erg warm en vers in...een
vergadering lang. Niet te verwarren met de thermossen in mat metaal die als
giet/kan in grote groepen gebruikt kunnen worden. De koffie koelt snel af in
dergelijke ondingen...
Terug naar Suzan... Haar manier van koffie zetten
is toevallig de consumindermanier en tot mijn verbazing wordt deze manier in
echt goede restaurants nog steeds toegepast. Daar kan geen koffiezetapparaat met
cupjes of wat dan ook tegen op. De vergadering is altijd boeiend en meestal
krijg ik op mijn flikker en terecht.... Ik beloof dan ook steevast beterschap en
meen dat ook.... op dat moment. Jozé zet me tegenwoordig wel op mijn nummer en
ik ben heel blij deze mega prachtige organisatie niet meer alleen te hoeven
leiden. Dat was te vaak lijden en dat hoeft niet omdat ik liever voor Annemiek
wil zijn. Doodwerken hoort daar niet bij....
Tja...en het bestuur kan veel meer dan ik want ze
kennen de juiste wegen, zijn zakelijk met een groot hart maar vooral
zakelijk. Ze staan in hoog aanzien bij de kopstukken van de maatschappij. Ik ben
vooral ervaringsdeskundig in hard leven in de loopgraven van versnipperde
inkomens wachttijden bij aanvraag uitkering, bewindvoerders die geen leefgeld
uitbetalen en bijzondere bijstand voor een wasmachine waarvoor je eerst een
lening aan moet vragen bij de kredietbank en met die afwijzing weer naar de
sociale dienst moet en dan bij Vincentius een wasmachine kan gaan aanvragen. Je
hebt met vier kinderen en jeans op de hand wassen na drie maanden kapotte
klauwen en daarbij een kapot hart van verdriet. En dat allemaal omdat je
eens iemand geloofde die van je zei te houden en samen met je kinderen op de
wereld zette. Die daar echt voor ging....
Ik zie in de loopgraven van de maatschappij steeds
meer psychiatrische patiënten die door de gegoede burgerij worden opgejaagd als
wilde beesten en racisme en discriminatie nog steeds woekert. Ik zie in de
loopgraven de medemens met automutilatie littekens en eetstoornissen en halflege
glazen die na een tijdje meedraaien in ons huis halfvolle glazen zijn. Ik zie
steeds meer de bewustwording bij de mensen van gedragen worden door “Hij die de
sla laat groeien,” oftewel zoals Kruyff zei: Elk nadeel heb zijn voordeel.
In ons consuminderhuis worden geen budgetcursussen
gegeven maar consuminder cursussen met als start budgetteren leren. Eerst
grip op geld en daarna grip op leven. Met ontroering zie ik die groei aan en
weet dat eenmaal grip op leven ook voor altijd grip op geld betekend.... en
groei... ontwikkeling door te zien wat je allemaal WEL kan. Groeiende
eigenwaarde maakt je wereld groter en zal je gemakkelijker stapjes zetten buiten
je comfortzone waar de groei start.....Je kan alles werkelijk ALLES aan...als je maar
wil.
In ieder geval is de samenwerking bestuur
Consuminderhuis Parkstad en deze eigenwijze coördinator uitvoering met haar
kerngroep een geweldig samenspel. Het bestuur baant de wegen zodat we goed ons
werk kunnen doen en dat heel lang volhouden....Ik ben daar zo ontzettend dankbaar
voor....
Annemiek