woensdag 11 april 2018

.Mijmering 34 Meer gratis tuindecoratie en romige (asperge)soepjes met o.a. bloemkoolrijst

Beste mensen,

Stil zijn...
is jezelf ontmoeten
en verwerken wat minder is geweest....

Annemiek.
34 Consumindermijmering 2018.
Tip.
Bij de voedsellijn van het consuminderhuis waren asperges uiterste houdbaarheidsdatum. Gekregen van de PLUS. Ze zijn niet verkocht en komen uit PERU. Onze doelgroep koop nooit asperges die zijn onbetaalbaar en ze nemen ze dan ook niet mee omdat geen mens weet hoe ze te bereiden. Ik had het hart niet om ze door te schuiven naar de afvalberg en heb een pakje meegenomen om er soep van te maken. Via deze mijmering hoop ik dat onze mensen het leren en de asperges die beslist nog komen van eigen land leren te verwerken.....
Het is een misdaad aan de AARDE asperges geteeld voor een laag arbeidsloon de wereld over te zeulen om uiteindelijk in Nederland weg te werpen. Van de soep gaat een emmertje naar een alleenstaande meneer die slecht voor zichzelf zorgt.........
Zo simpel is gebonden soep maken zonder room.
Ingrediënten:
Klontje boter
1 gesnipperde ui
3 groentebouillonblokken
1 liter water
halve liter melk
wat bladselderij of peterselie
of pastinaakje of peterseliewortel
of....2 aardappels
en/of bloemkoolrijst
De ui fruiten in de boter en afblussen met het water. De bouillonblokken erbij en de asperges schillen met de kaasschaaf. Dat is lekker gemakkelijk. Iets onder het kopje beginnen zo naar beneden. Dikke asperges schil je van beneden naar boven met een schilmes. Het onderste harde puntje afsnijden. Je voelt wel hoe ver. Waar het zachte deel begint. Van dunne asperges weinig en van dikke asperges meer. De asperges in stukken snijden en in de soep.
Als alles kookt de melk toevoegen en weer aan de kook brengen. Op laag gas sudderen met de deksel iets open dan schuimt de melk niet. Af en toe roeren.
Kijk of je nog wat groen in de tuin hebt of in de koeling. Twee kleine aardappeltjes kan ook in blokjes gesneden of....een beetje bloemkoolrijst die misschien nog in de vriezer ligt. Ik had wat groen van de bleekselderij die bij mij altijd in een vaas water staat. Als de groente gaar zijn de blender door de soep en opdienen......
Tip: Gewassen schillen van de asperges kan je ook soep van trekken. Bijvoorbeeld in de liter water die bij de soep moet. Doe dat vooraf en zeef het water dat erna voor de ECHT soep wordt.
Tip: Je bent rijk met een bos bleekselderij in een vaas in de keuken. Een stengel in de soep of in de sla heel fijn gesneden of wat groen blad in de soep. De plant groeit en krijgt wortels. Dan zet je hem in de tuin als hij nog niet op is.......
Tip: Neem in plaats van asperges bloemkool of broccoli of champignons. De laatste in schijfjes even aanfruiten in de wok met iets kerrie, direct na het fruiten van de ui. Verder hetzelfde als de aspergesoep.
Tip 2
Een tweede lijntje pastinaak werd in de voortuin gezaaid. Met de achterkant steel van de kromme riek werd een geultje langs het lijntje getrokken. Hoe dik het zaad ...zo diep de geul. Als je dat onthoud is het goed. Zoals je ziet kan ik niet mooi meer zaaien. Wat stoterig en daardoor onregelmatig. Waar teveel plantjes opkomen dun ik wel uit. Het zaad is zoals altijd eigen teelt dus gratis. De aarde van de eerste geul ging tenslotte in de laatste geul en kwam ik tot de ontdekking dat ik aarde tekort kwam. De woensdagvriend die trouw de mijmeringen volgt wist direct waarom “Je hebt niet goed gekeken kind, toen ik het nog deed.” Ik heb het hele stuk als het ware opgehoogd. De geul werd steeds dieper en breder. Ik kan het stuk niet meer afharken want er is gepoot en gezaaid en wil er ook niet opstaan. Ik zou de aarde maar vastlopen. Overal en nergens haal ik wel wat aarde vandaan. Uit de borders op het hofje en het moestuintje langs de geveltuin. Er is nog anti slak koffiedrap die erin gaat en wat is er mis met een geultje tussen vlindertuin en moestuintje? Ben ik een slootje rijker in de voortuin.

Tip 3
In het krantenrek kwam weer peterselie en ik vlocht van zes touwtjes een vlecht waar een pannetje aan werd opgehangen. Er kwam een plantje in dat winterhard is en binnenkort bloeit. Een stekje uit de tuin. Wat mos rond de plantjes maakte het af. Het past geweldig bij het pannenrek van gisteren.

Tip 4
Een lekke emmer kreeg een inzetbak en wat scherven. Eerst aarde uit de tuin met bovenop wat potgrond en drie Franse geraniums die ik overhield van vorig jaar. Mos bovenop en het resultaat is een plaaaaatje. Helemaal gratis en voor niets. De wasketel kreeg rood bloeiende boerengeraniums die ook binnen overwinterden en een mosdekje. De koperen wasketel van mijn vriendin Margaret idem. Als je maar nooit vergeet een handje koemestkorrels op de aarde te strooien....want de plantjes willen mest.
Tip 5
Toen mijn benen begonnen te zwabberen heb ik aan de oppottafel gezeten bij Floor in haar prieeltje. Er werden wat pantybenen in stroken geknipt als volgt: De benen van het broekje knippen en de benen breed uitleggen. Aan de zijkanten smalle strookjes knippen want die zijn dubbel nietwaar, De middelster stroken breder knippen want die worden enkel gebruikt maar wel heel lang want bij de tenen blijven die stroken aan elkaar zitten...zo simpel maar wel doordacht...

Mijn leventje...
Ik ben nog niet bij het tuincentrum geweest terwijl ze koopzondagen hebben en top draaien. Mensen kopen en kopen maar. Rond de geraniums die overwinterden komen kleine plantjes op zag ik, allemaal dezelfde. Opeens werd me duidelijk dat het lobelia’s zijn. Die stonden vorig jaar bij de geraniums en heb ik het uitgebloeide zaad tussen de geraniums gestrooid. Alweer wat geleerd.......de mens leert soms per ongeluk of toevallig.
Als laatste rijtje groente komen de tuinbonen in de voortuin. Net voor het dalletje dat ik “slootje” zal noemen voortaan. Ze moeten nog een beetje groeien in de bakjes onder het afdak voordat ze de volle grond ingaan. De verwarming gaat nu niet meer aan en bij kou komt de warmewoonmantel op de proppen. Een dekentje erbij is ook goed. De achterdeur staat nu altijd open en Floor danst van binnen naar buiten... We maken elke morgen weer een rondje door de tuin om de groei te bewonderen van de kindjes. Er is nog veel te doen maar het begin is gemaakt........ Tijd om bonen en courgettes, pompoenen en kalbassen voor te zaaien
binnen op de vensterbank of....in het consuminderhuis.
Annemiek