zondag 8 april 2018

Mijmering 33 Consuminder aardbei "gebak" en decoratie tips voor gratis moestuingeluk...

Beste mensen,

Leven is niet alleen ademen, het is een scheppingsdaad....o.a. in de moestuin.

Annemiek.
 
33 Consumindermijmering 2018 
 
Tip
De vrijdagmarkt in Eygelshoven brengt veel voordeel. Vroeg in de ochtend op de fiets. De drukte voor, bracht me meer voor minder. Twee kilo paprika voor 2 euro en dat was een tas vol. Als je bedenkt dat bij de super drie paprika’s 1,49 euro kosten.... Drie pond aardbeien voor drie euro. Wel de Spaanse en ik moest even de drempel nemen want de afstand en de mindere smaak...
Eenmaal mag ik van mezelf.... en wacht verder op de Hollandse aardbeitjes. Je ziet...ik ben niet heiliger dan de Paus.
 
Tip: Thuis gekomen werd slagroom geklopt van een potje van 69 cent. Dat waren zeven toefjes. Een voor op de yoghurt met aardbeien en twee op de aardbeiengebakjes. Vier toefjes werden op bakfolie ingevroren en later op de dag in een plastic zakje gedaan. Alles hoeft niet direct op en later in de week (of maand) zijn aardbei gebakjes zo gemaakt.
 
Tip: Aardbeiengebakjes maak je snel zelf. Een plak cake of beschuitje besmeren met aardbeien confiture ( zelfgemaakt over van vorig jaar) als je hebt. Dan gesneden aardbeien met wat korreltjes suiker. Daarop de toef slagroom eventueel uit de vriezer. In de koeling zetten en de slagroom zal ontdooien in de ochtend voor het bezoek in de middag of zo.......of kom je bij jezelf op bezoek.
 
Tip: Gesneden aardbeien in de yoghurt of maak een nagerechtje in een glas. Onderin gesneden aardbei of aardbei confiture dan yoghurt en een beetje vanille pudding al of niet zelfgemaakt. Weer yoghurt en aardbeien met een toefje slagroom. Je merkt dat ingevroren toefjes heel gemakkelijk werkt....op nagerechtjes gebakjes en ijs....Niet steeds een heel pakje kloppen dat direct opgaat.
 
Tip 2
We riskeren de geraniums buiten te zetten. Elke keer als ik naar beneden kwam nam ik een bakje mee van de vensterbank op de logeerkamer. Bij gemelde vorst aan de grond steek ik lange stokken in de geraniumbakken en krijgen ze een tent van  flanellen lakens met wasknijpers vast gezet aan de potranden. De potten bij elkaar geschoven kan ook nog.....
 
Tip: Mos geverticuteerd uit gazonnetjes van bekenden werd gedroogd ( waardoor het jaren bewaard kan worden) en rondom de geraniums in bakken en potten gelegd. Het voorkomt uitdrogen van de potaarde door de zomerzon en brengt eenheid in de verschillende soorten bakken manden en potten. Mos bedekt tevens lelijke randen van potten en plastic zakken inleg in manden.
 
Tip 3
Op de markt kocht ik voor 18,50 euro plantjes en pootaardappels. Een kilo Frieslander ( 2,50 euro) vroege aardappel die zoveel oogst brengt dat ik daar maanden van eet. Tien pluksla plantjes (in mindere staat omdat ik ze liet vallen) Twee grote pollen tijm die steeds weer terugkomt (wintervast.) Ik maak daar tijmsiroop van. De tijm vermeerderd zich vanzelf.... heel soms vriest hij toch dood en dat was met de mijne gebeurd. Nu staan ze op een beschutte plek hopelijk voor eeuwig. Bij alle nieuwe planten maak ik een dieper pootgat dan nodig is en leg eerst een laagje verse stalmest. Daarop weer een laagje aarde en dan de wortelkluit. De wortels direct in de mest zou verbranding betekenen. Goed water geven en voilà......
 
Tip: Alle meegebrachte plantjes van de markt werden in een badje regenwater gezet zodat hun veelal droge wortelkluitjes zich volzuigen met water.
 
Tip: Tien peterselieplantjes kwamen mee van de markt en werden in bakjes en potjes gezet. De zelf gezaaide peterselie is nog te klein maar wel gratis. Voorlopig gebruik ik de (nog) niet doorgeschoten peterselie van vorig jaar. Ze werd in de volle grond overgezet tegen de winter en heeft de kou overleefd. Doorgeschoten in de zomer brengt deze peterselie weer gratis zaad voor seizoen 2019.
Als tweede oogst neem ik komende zomer de gekochte plantjes van afgelopen zaterdag ( 10 stuks voor twee euro) en als nazomer herfst oogst de zelf gezaaide die in de winter weer in de volle grond gaat om zaad te brengen het jaar erop. Meer doen met minder heet dat.........Eenmaal per jaar twee euro investeren aan peterselie en de rest oogst van eigen geteeld zaad.
 
Tip: Tien knolselderijplanten kwamen mee van de markt voor de wintersoepen en vooral ook het bladgroen dat ik door de zomer heen van elk plantje wel eens een stengeltje “steel.” Dat kunnen ze goed hebben....Knolselderij houd van mest wat ze ook ruim kregen onderin de pootgaten met daarop een laagje aarde om de wortelkluit niet te verbranden. Door de zomer heen zal ik steeds bijmesten met bewaarde koemest in regenwater. Verder kwam nog een flinke basilicum plant mee van de markt die samen met de peterselie en de sla op het blauwe rek kwam in de geveltuin.... Basilicum is eenjarig en goed verzorgt gaat hij lang mee.
 
De geveltuin is mijn sla tuin en in de “koude kas” van kratten groeit de snij/sla razendsnel, samen met de rucola en de bloedzuring in pot. Mijn "uit de muur eten" is een gevel vol gezondheid die amper iets kost.... Als je besluit sla te zaaien zaai dan snij/sla die afgeknipt tot vier cm boven groeipunt wel acht keer opnieuw opkomt. Het is basis sla die gemengd met pluksla rucola en bloedzuring en/of bonte krul pluk/sla een pracht heerlijke combinatie geeft........
 
Tip 4
In geëmailleerde pannen komen binnen/potten met afwateringsgaten zodat het teveel van regenwater in de pan opgevangen eruit gegoten kan worden. Geëmailleerde vergietjes zijn gemakkelijker en krijgen een plastic hergebruik draagtasje als inleg met hier en daar een gaatje geprikt om het teveel regenwater kwijt te kunnen. Of ze krijgen een voering van mos en zet ik  ze op een onder/schotel waar vandaan weer water opgenomen kan worden. Onderin de binnen/pot komen potscherven of zelfs serviesgoed scherven zodat de aarde niet uit de potten spoelt. Soms een laagje panty of hergebruik filterzakjes... Als het afwateringsgat maar bedekt is met waterdoorlatend spul. Te grote binnen/potten worden op maat geknipt of te klein opgehoogd met een ander potje eronder......Onderin de pot komt op de scherven altijd aarde uit de moestuin met daarop 10% potgrond. Potgrond blijft lekker zacht op de zware Limburgse klei.
 
Tip 5
Pootaardappels houden van mest en aardappels poten kan elk mens ook als je scoliose hebt of oud en versleten bent. Het zijn de truuks die het doen. Om te beginnen elke dag een of twee sleuven en niet overdrijven. Afgelopen zaterdag werd een sleuf van twee schoppen diep gegraven. De aarde daarvan kwam op een hoop aan het einde van het perceel. (Je hebt de aarde daar nodig om de laatste sleuf mee op te vullen.)
Onderin de sleuf kwam een laag koemest met de riek van de hoop gepakt en met de kromme riek verdeelt. Op de mest kwam de aarde van de tweede sleuf en als je de foto’s ziet begrijp je het wel.... Na twee sleuven kan je de eerste rij pootaardappels poten. Je gaat daarvoor in de gegraven sleuf staan en hoef je amper te bukken. Een steel van riek of schop brengt een rechte lijn op je landje. Druk maar even aan en blijft de afdruk waarlangs je met een bollenpoter diepe gaten maakt. 30 cm van elkaar en 40 cm tussen rij een twee enz.... Als je de eerste rij gaten open laat hoef je niet meer te meten en zet de pootgaten van rij twee direct onder de eerste rij. Daarna hark je de gaten van rij een pas dicht. De kilo pootaardappels bracht drie rijen aardappels..... Zaaien en poten doe je direct tijdens het spitten en mest onderbrengen zodat je niet meer op de aarde hoeft te lopen. De grond blijft los....en de regen laat het veldje wel weer wat inklinken.....
 
Tip 6
Bij de eerste mooie voorjaarsdagen hoort zelfgemaakte zachte kruidenkaas. Griekse yoghurt is het lekkerste daarvoor. Een halve pot uit laten hangen in een filterzakje in een houder en kwam daar bieslook en daslook bij plus peper/zout. op een klein bruin stokbroodje een heerlijke lunch bij het zware werk. Met de aardbeiyoghurt en een rauwe paprika in stukjes en wat aardbeitjes helemaal goed.....
 
Mijn leventje....
Floor heeft de tijd van haar leven en bekijkt elke tuinactie met aandacht. Ze soest wat in haar prieeltje op de oppottafel en geeft bezoek van ons hofje een zoentje en heeft daarbij geen voorkeur. De buurvrouw en Theo en de meneer die de mest brengt. Die oppottafel is ook mijn rustplek in de grote stoel zodat mijn handen doorgaan als mijn benen niet meer willen. Een klein stevig miniset tafeltje is daarbij handig om zakken en potten op te zetten. De stilte van de geveltuin met de poort dicht als er teveel mensen kabbelen in mijn straatje. Ieder zijn eigen lente sprookje.........
 
Annemiek