Geluk is....een lapje deeg,
wat figuurtjes...de geur van vers brood in je huis
en een beetje zonneschijn....
Annemiek.
30 Consumindermijmering 2018.
Een Paasbrunch maak je gemakkelijk zelf van een
kort snel deegje, dat amper een kneup kost. Een kind zou het deeg kunnen maken. Lekker knoddelen met
vormpjes bloemetjes en restjes. Er kwam een restje volkorenmeel bij, op het
laatst... en had ik opeens tarwebrood. Het deeg met je vingers bestrijken met
losgeklopt ei, waar van alles op plakt. Ik had nog sesamzaad maar er kan ook
papaverzaad oftewel maanzaad op... of tarwekorreltjes of spelt of gewoon alleen ei en
blinken de broodjes als zonnetjes.......
Van een lapje deeg werden rolletjes gemaakt die
weer bloemen werden oftewel breekbroodjes.... een rozijnenbloem en een bloem met
kaneel/suiker. Paashaasjes en kipkes om met jam te besmeren en natuurlijk
gekookte eitjes roomboter....zelfgemaakte jam en de eerste zachte kruidenkaas van
het jaar hoort erbij.......De daslook komt al boven de aarde en de bieslook en de fijne
stengels knoflook. Kan allemaal in die uitgehangen volle yoghurt met wat
peper/zout. Kost geen kneup je unieke prachtige Paasbrunch..... Gewoon ietsje
eerder opstaan en als de geur van warm brood door het huis trekt staat iedereen
vanzelf op.............Kan je net nog Paaseieren in de tuin verstoppen. 30 stuks en zeg je dat er 40 liggen. Zijn ze wel even zoet terwijl jij de tafel dekt en zo.... De afwas moeten de eierzoekers doen....
Recept:
500 gram kwark of volle yoghurt
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk maakt niet uit welke
snuf zout
1 of 2 handen suiker
2 eieren
heb je maar een ei dan 1 lepel melk
extra
2 zakjes bakpoeder
ruim 1 kilo bloem
Als extra:
Evenveel kaneel als suiker mengen met
elkaar.
abrikozenjam
sesam of maanzaad of wat je hebt.
kopje witte rozijnen in warm water
geweekt.
Werkwijze:
Verwarm de oven op 200 graden en zet de rozijnen in
een pannetje met wat water even op het gas tot het water warm is. Gas uit en
weken maar.....
Alle deeg ingrediënten in een grote deeg kom met
uitzondering van de bloem. Met een garde even kort omroeren en ongeveer de helft
van de bloem toevoegen. Kneed met een hand kort en voeg direct meer bloem toe
tot het deeg nog iets vochtig is. Gooi de helft van het deeg uit de kom op het
werkblad. Wil je licht bruinbrood werk dan iets volkorenmeel door de laatste bloem op je werkblad. Echt maar heel weinig anders wordt het brood te zwaar en te log. Kneed kort
en voeg meel toe tot het deeg loslaat van je handen.
Rol het deeg uit in een niet te dunne plak en steek
figuurtjes uit met koekjesstekers. Misschien heb je kippen of hazen stekers. Met
koekjesstekers kan je broodbloemen maken. Maak vele heel kleine broodjes want
een Paasbrunch heeft veel variatie en ieder wil van alles proeven. Bestrijk de figuurtjes op het bakblik met
losgeklopt ei en bestrooi met wat je hebt aan sesamzaad papaver/maanzaad of
spelt.....
Verdeel de rest van het deeg in drie ongeveer
gelijke stukken en kneed een stuk even op. Uitrollen en bestrijken met ei en
bestrooien met sesamzaad. Het zaad aandrukken met je hand. Met de schaar het deeg in lange repen knippen en (zie
foto) de repen in een slinger draaien en op de bakplaat leggen...... Als de
plaat vol is... in de voorverwarmde oven schuiven en het brood tot lichtbruin afbakken. Zeker
niet donker want dan wordt het brood hard.....
De volgende lap deeg wordt een bloem van kaneel
breekbroodjes. De uitgerolde lap insmeren met losgeklopt ei en bestrooien met
gelijke delen kaneel/suiker. Wat je over hebt in een pot met deksel bewaren. De
lap niet bestrooien waar de sluiting is. De lap oprollen en met de sluiting naar
beneden aandrukken op je werkblad. Met een kartelmes de rol in schijven snijden
die op een vlaaiplaat tot een bloem worden gelegd. De hompjes iets van elkaar
want ze rijzen tegen elkaar aan. Bestrijk de bloem met losgeklopt ei.
Ondertussen is het eerste baksel klaar en kan de kaneelbroodbloem
erin......
De laatste homp deeg wordt rozijnen breekbrood. De
rozijnen in een vergiet afgieten en bestrooien met iets bloem. De rozijnen door
het deeg kneden en eventueel wat bloem toevoegen. Het deeg tot een plak
uitrollen bestrijken met ei en strak oprollen. Met de sluiting naar beneden de
rol eveneens aandrukken op je werkblad. Snij met een kartelmes in plakken en leg
eveneens tot een bloem op een vlaaiplaat of andere plaat. Ik gebruik bakfolie in
allerlei stukken en hoef daardoor geen vormen in te smeren.....
Als je de oven snel open/dicht maakt kan bloem twee
bij bloem een in de oven..... De rozijnenbloem wordt uit de oven
direct bestreken met abrikozenjam. Ik doe dat met mijn vingers..... De kaneelbloem hoef je niets meer aan te doen.....Wat deze
brunch kost? Nou....de yoghurt was in de reclame en daarvan de helft...25 cent,
de olie en melk? Drie duppies? Drie eitjes 60 cent.... bloem 48 cent....suiker
en bakpoeder 20 cent? Ik geef het op. Natte vingerwerk twee euro denk ik voor
vier personen. Komt de jam en de kaas en de zachte kaas bij en koffie/thee en
roomboter........ De consumindermens zit weer voor peanuts op de eerste
rang.....
Annemiek