maandag 12 maart 2018

Mijmering 25 Chili cin Carne en groente zaaien in pot en krat en binnenshuis.

 
Beste mensen,

Geluk is...je energie opladen
met lentewerk
in de tuin...

Annemiek
 
25 consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Mike onze tuinmeneer heeft honderden erwtjes gezaaid in bakjes. Voor/zaaien heet dat en de werkwijze is als volgt:
Neem bakjes die iets hoger zijn dan closetrolletjes. Het mogen ook grotere bakken zijn. Van die vierkante curver bakken werkt ook. Bedek de bodem een vingerkootje hoog met potgrond en zet daar strak in gelid de closetrolletjes in. Strooi potgrond daarover heen en zet de bak enkele malen hard neer zodat de potgrond in de rolletjes zakt. Herhaal dit tot de rolletjes vol potgrond zitten. Leg in elk rolletje twee pooterwtjes en strooi nog een laag potgrond tot de rolletjes niet meer zichtbaar zijn. Druk met je handen aan en verdeel een klein kopje water of een halve beker water over de aarde. Dat zijn 24 rolletjes! Waarom zo weinig water? Je wil plantjes met korte stengels... en het afharden begint al bij het zaaien. De vele bakjes tegen elkaar gezet, kwam daar een glasplaat op. Heb je die niet neem dan plastic. De bakjes staan aan de zonzijde voor het raam van het consuminderhuis.
 
De plantjes zullen na tien dagen opkomen en de glasplaat kan eraf als alle plantjes boven de aarde zijn. Daarna zal de aarde snel drogen en is het zaak eenmaal per dag de plantjes besproeien met een sproeiflacon en zeker niet gieten! Zoals ik al schreef... we harden de plantjes af, zodat de stengels kort blijven, terwijl twee en vier blaadjes aan de stengels groeien. De plantjes trekken naar het licht dus de bakjes dagelijks keren... Later meer....met foto’s en kan je vergelijken in groei. Begin nu direct met erwtjes voor/zaaien in rolletjes, heb je geen rolletjes wacht dan en zaai in de volle grond als de tuin gespit is en mest onder gewerkt. Je kan ook zelf voorzaai potjes maken van krantenpapier http://etenuitdevolkstuin.nl/2017/03/19/papieren-zaaipotjes-maken/
 
Voor/zaaien in closetrolletjes brengt wortelkluitjes in eigen kokertje. De wortels verstrengelen niet met elkaar. Als het plantje groot genoeg is voor de volle grond (met vier blaadjes) is het rolletje al half vergaan en kan met wortelkluitje en al in de volle grond. De plant heeft geen groeistop wat bij verstrengeling wel zo zou zijn....en kan je ze net zo goed direct in de volle grond zaaien. voor/zaaien doe je om eerder oogst te hebben...
 
Spitten in klei kan nog niet... de aarde is te nat en moet zeker een week drogen bij droog weer. In zandgrond gaat dit drogen sneller dus beslis zelf maar. Ik zie in volkstuinen de mensen zware doornatte grond omspitten wat vreselijk zwaar is en de aarde slaat direct weer dicht. De boer wacht nog even....Geduld is een schone zaak en we werken voor door in potten en kratten te zaaien voor een hofje balkon platje of terras.
 
Tip 2
zaaien in kratten kan prima en doe ik al jaren. Een rij van zes kratten herbergt alle soorten sla waaronder rucola snij/sla en pluk/sla in rood en geelgroen. De bodem van de kratten heeft kleine gaatjes en dat is nodig om teveel hemelwater door te laten. Als de sla opkomt zal ik de kratten op bakstenen plaatsen zodat het vocht gemakkelijker weg kan. Voorlopig zijn de kratten mijn koude kas omdat op de kratten glasplaten komen of kunststof. Een douchedeur is fantastisch voor dit doel. Als je dat ook niet hebt neem dan dik doorzichtig plastic en zet met wasknijpers vast.
 
Zaaien in de koude kas: (kratten) Zoals je ziet heb ik een plastic strook landbouwzeil op krathoogte geknipt die bij eind en begin elkaar overlapt. Onderin de krat zit aarde uit de tuin en het bovenste laagje is potgrond. Met een stok ( bij mij is dat het blik) een lijn drukken in de aarde. Wat water erin gieten en sla zaad strooien in de zaaigeul. Met een vork de aarde erover harken en nog een lijntje potgrond over de zaaigeultjes strooien. Druk maar aan en giet water over de zaaigeultjes. Glasplaat erop en wachten maar. De kratten staan tegen de zij gevel van mijn huis waar de zon terugkaatst van de gevel en gevangen wordt tussen schutting en wilgenscherm. De warmste plek in het voorjaar en daar maak ik gebruik van.
 
Ik zaaide snij/sla en pluksla en dat zijn heel verschillende sla soorten.
Snij/sla knip je per blad net boven de groeilijn af drie cm boven de aarde. Direct komen weer nieuwe blaadjes en kan je wel acht keer oogsten van een plantje.
 
Pluksla worden kropjes waarvan aan de buitenkant blaadjes geplukt kunnen worden en de binnenste weer groeiruimte krijgen. Je kan ze per blad plukken maar ook de hele krop. De plantjes kunnen omgepoot worden en dat doe ik ook in dezelfde krat, buiten de zaaigeultjes is plaats genoeg. In potjes ompoten is ook goed. In lege blikken of oude schoenen, in laarzen of gewone potjes drie op een rij. Wat maar mooi is voor jou.........
 
Een krat werd vol ingezaaid met rucola. Geen zaaigeultjes maar helemaal vol. Laagje potgrond erop en aandrukken. Water verdelen over de aarde en glas erop. Nu heb ik voor een heel seizoen sla in soorten. Er is meer........maar dat komt nog... laat je leiden door het seizoen heen. In mijn moestuinboek "De eerlijke moestuin" staat van maand tot maand beschreven wat je op dat moment kan doen in de tuin. Klik op het boek en bestelwijze volgt ( blog)
 
Tip 3
Chili sin Carne is chili zonder vlees in ruim een half uurtje gemaakt en het is verrukkelijk.
Het recept als volgt:
 
Ingrediënten:
1 blikje kidneybonen met chilisaus
1 blikje kidneybonen
1 blikje mais
3 winterwortels
2 paprika’s
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
2 uien
1 pakje tomatenpassata of andere tomatensaus
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder naar smaak
olijfolie
peper/zout.
 
Werkwijze: Snipper de uien en fruit in olijfolie samen met de chilipoeder paprikapoeder eventueel komijnpoeder. Eventueel nog wat olijfolie toevoegen en de gesnipperde knoflook. De wortels schillen met de kaasschaaf en in vieren delen in de lengte. In kleine schijfjes gesneden toevoegen aan de uien en mee roerbakken. De bleekselderij in de lengte middendoor eveneens in schijfjes gesneden bij de rest in de pan samen met de tomatenpassata. De paprika’s in stukken gesneden erbij...Op hoog gas aan de kook brengen. Ik heb op dit moment voorgekookte witte bonen toegevoegd uit de vriezer. Dat kleurt zo leuk bij de bonte rest...maar hoeft niet. Alles aan de kook?  Dan op laag gas met de deksel op de pan 8 minuut garen.. Oppassen voor aanzetten dus af en toe roeren. Daarna het blikje kidneybonen met chilisaus in de pan. De kidneybonen op water en de mais afgieten door het vergiet en toevoegen en nog 5 minuut mee opwarmen
 
Tip: Ik had geen chilipoeder en heb wat extra peper gebruikt en wat meer paprika. Ik hou niet van komijnpoeder dus bleef weg. De witte bonen extra waren mooi in het bonte stoofpotje. Als laatste heb ik pas een snuf zout toegevoegd omdat ook zout in de chilisaus zit in het blik kidneybonen.
 
Tip: Een langwerpig hard broodje verving het stokbrood. Je kan bij dit gerecht ook tortillachips serveren maar ik ga voor stokbrood.
 
Mijn leventje....
Heerlijk lenteweer bracht Floor en ikke in de tuin. Twee dagen lang. Floor kijkt toe bij alles wat ik doe en dat brengt plezier.
 
 De Hederamuur werd gesnoeid met de elektrische heggenschaar, tot reikhoogte zodat de muur een kopje heeft bovenaan. Daar huur ik een mannetje voor in want ik ga niet met dat moordwapen op een ladder. Ik zie de ongelukken al.....Het snoeiafval is snel geruimd met.... de sneeuwschuiver. De ijsbeertjes van de moestuin( tuinbonen) komen voorzichtig op. Buiten gestaan onder glas hebben ze de zware vorst doorstaan. Aarde vocht en bonen diep bevroren heeft de lentezon hen ontdooid en zie het wonder. van ontwaken... Je gelooft het niet? De foto's van komende weken zullen je overtuigen.....
 
De hof werd geveegd en het lijkt het al heel wat. Niets beter voor de mens dan tuinarbeid. Met de handen in de aarde energie voelen stromen, via je handen naar je hoofd. Troost hoop rust en vredigheid kwam bij me binnen in de stilte van mijn hofje. Het voorjaar laat zich niet meer tegenhouden....Vol verlangen naar zon groei en bloei...wachten we Floortje en ikke.
 
Annemiek