Geluk is... doen wat je moet doen
en weten dat het goed is....
Annemiek.
29 Consumindermijmering 2018.
De Paas figuurtjes staan weer voor de ramen...huis
aan huis dezelfde soort figuurtjes van de BLOKKER of zo. Deurkransen zijn minder
in trek dit jaar zie ik en dus maken we een unieke krans die bijna niets kost en
een plaatje is geworden. Wat je nodig hebt?
1 oude krans of stukje spandraad. Een strokrans
hoeft niet eens. Mijn “krans” is een rotan ring van een tafeltje dat naar de
natuur terug is gekeerd. De ring bleef.... Doe het met wat er is al is het een
velg van een kinderfietsje of stepje.
Van een baal hooi van 5 euro had ik voor ongeveer
50 cent nodig. De baal hebben we gekocht bij een manege en in een oud
dekbedovertrek vervoerd. Dat kan gedeeld en de kosten mee gedragen met je
vriendinnen.
Verder een wikkelklos en omdat ik een
voorjaarskrans wilde die langer kan blijven hangen werden geen Paas attributen
gebruikt maar een kipke met wat uitgeblazen eieren. Eieren blaas je uit door met
een naald aan beide zijden een gaatje te maken en iets uit te peuteren. Steek de
dooier in het ei met de naald stuk, dat blaast gemakkelijker. Het ei boven een
kopje houden en hard op een gaatje blazen. Het eierstruif vliegt eruit en bak je
maar een omeletje.
Terug naar mijn oud kransje dat al jaren meegaat.
Het verdroogd spul werd een beetje weggeknipt en starten we op tien voor tien,
tegen de klok in wikkelen. De steeltjes van de takjes naar beneden. Weet je nog?
Drie bosjes...buitenkant bovenop en binnenkant krans. Wikkel langzaam en kijk
steeds of de ondergrond helemaal bedekt is aan buiten en binnenkant krans. De
strobundeltjes maak je als volgt: Beetje hooi in langwerpig stukje nemen en
dubbelvouwen. Knip de bovenkant recht af en bind op de groene takjes zodat het
wikkeldraad niet meer te zien is. Kijk steeds of
ongeveer dezelfde afstand blijft tussen stro en groen. Soms helpt het als je even
pauze maakt en kijk je met “nieuwe” ogen.
Tjeeee mijn lijmpistool is zoek. Die zal ik wel
meegenomen hebben naar het consuminderhuis. Het kan ook met kit en ook met een
strootje door de gaatjes van het ei. Maar eerst de kip op de krans. De kip is
een spaarpot en stond voorheen op de vensterbank. De pootjes werden met het
wikkeldraad goed vastgebonden en de eitjes idem door de uiteinden strootjes vast te
wikkelen. Als camouflage werden nog wat takjes ingestoken zo in de krans. Dat
lukt prima als je de stengeltjes schuin afknipt. Een koord in een lus doorhalen
om de krans { zie foto} en voilà. Kost bijna niets en de kip wordt weer spaarpot
als de krans niet mooi meer is. Dan kan de krans in de wacht onder het afdak
opgehangen tot de volgende kransenmakerij.... Misschien heb je ander spul ter decoratie...doen met wat er is.
Kerrieschotel met vruchten...
Een heerlijk Paasgerecht dat je de avond van te
voren kan maken is de kerrie schotel met vruchten. Voor de niet vegetariër kan
daar een goed leven kipfiletje bij, in heel kleine stukjes gesneden. Dat is voor
vier personen wel genoeg. Verder kan door de vegetariër tofu gebruikt worden. Ik gebruikte van beiden niets...
Ingrediënten:
1 appel
1 banaan
1 tomaat
1 ui
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels kerrie
1 beker water met een verkruimelde
groentebouillontablet
1 eetlepel kokos
handvol rozijnen bij voorkeur blanke
halve eetlepel citroensap
klein blikje ananas stukjes met sap
2 dikke paprika of drie kleinere
De ui snipperen en fruiten in een eetlepel olie. De
banaan schillen en de appel met schil in stukjes gesneden samen bij de inmiddels
goudbruine ui omscheppen. De tomaat in stukken snijden (met schil) en toevoegen met
de kerrie en de bloem en omscheppen. Het water met de
verkruimelde bouillonblok in gedeelten erbij en blijven roeren op hoog gas aan de kook
brengend en laten binden. Op laag gas smoren en de rozijnen, kokos, ananas met sap
en citroensap toevoegen. Laat 15 minuut afgedekt sudderen waarbij je af en toe
roert.
Verhit in een hapjespan olie en bak de eventuele
tofu of de in kleine stukjes gesneden kipfilet. Ik gebruikte allebei niet.... De
paprika schoonmaken en in stukjes meebakken. De paprika kan bij de rest van het
gerecht en nog even 5 minuut mee sudderen. Serveer met rijst
of....bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst maak je door een flinke bloemkool te
raspen en in pasklare hoeveelheid rauw in te vriezen. Zo uit de vriezer kan de
bloemkoolrijst in de wok met een beetje zonnebloemolie. De bloemkool rijst ontdooit snel op een
laag pitje als de wok eerst op hoog gas goed is aangewarmd. Peper/zout toevoegen
en ontdooien en verwarmen met de deksel op de wok. Steek met een vork na een minuut de kluiten
kleiner. Met eventueel een salade een heerlijk gerecht voor Pasen als de
paasbrunch al tijden erop zit.......Maak het gerecht een dag van te voren en warm op. De
rijst of bloemkoolrijst is zo gemaakt.....
Mijn leventje...
Mijn Floor was doodmoe van gelukkig zijn... Ze
speelde in het stro en keek mee naar het geknutsel, de hele mooie zonnige zondag buiten. Ze vond
weer haar mandje op de oppot tafel en soesde in de zonneschijn. Ze ging achter
een vlinder aan en lag onder het afdak schandalig te zonnen op haar rug met de
pootjes omhoog haar buikje te verwarmen. Ze was erbij toen de krans werd
opgehangen en we deden samen de ronde door de kale tuin. Ze keek mee vanuit het
bankje in de keuken wat de pot schafte en hoe een Paasgerechtje ontstond. Ze belandde uiteindelijk moe in haar
mandje op de overloop. De zonnige zondag gaf ons beiden weer energie en werd
ervaren als een met liefde gegeven cadeautje van HIJ...die de sla laat
groeien....
Annemiek