zondag 25 maart 2018

Mijmering 29 Kerrieschotel met (bloemkool)rijst en unieke Paasdeurkrans voor peanuts...

Beste mensen,

Geluk is... doen wat je moet doen
en weten dat het goed is....

Annemiek.
 
29 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De Paas figuurtjes staan weer voor de ramen...huis aan huis dezelfde soort figuurtjes van de BLOKKER of zo. Deurkransen zijn minder in trek dit jaar zie ik en dus maken we een unieke krans die bijna niets kost en een plaatje is geworden. Wat je nodig hebt?
1 oude krans of stukje spandraad. Een strokrans hoeft niet eens. Mijn “krans” is een rotan ring van een tafeltje dat naar de natuur terug is gekeerd. De ring bleef.... Doe het met wat er is al is het een velg van een kinderfietsje of stepje.
 
Met de schaar de topjes uit de heg knippen en dat kan van alles zijn....
Van een baal hooi van 5 euro had ik voor ongeveer 50 cent nodig. De baal hebben we gekocht bij een manege en in een oud dekbedovertrek vervoerd. Dat kan gedeeld en de kosten mee gedragen met je vriendinnen.
 
Verder een wikkelklos en omdat ik een voorjaarskrans wilde die langer kan blijven hangen werden geen Paas attributen gebruikt maar een kipke met wat uitgeblazen eieren. Eieren blaas je uit door met een naald aan beide zijden een gaatje te maken en iets uit te peuteren. Steek de dooier in het ei met de naald stuk, dat blaast gemakkelijker. Het ei boven een kopje houden en hard op een gaatje blazen. Het eierstruif vliegt eruit en bak je maar een omeletje.
 
Terug naar mijn oud kransje dat al jaren meegaat. Het verdroogd spul werd een beetje weggeknipt en starten we op tien voor tien, tegen de klok in wikkelen. De steeltjes van de takjes naar beneden. Weet je nog? Drie bosjes...buitenkant bovenop en binnenkant krans. Wikkel langzaam en kijk steeds of de ondergrond helemaal bedekt is aan buiten en binnenkant krans. De strobundeltjes maak je als volgt: Beetje hooi in langwerpig stukje nemen en dubbelvouwen. Knip de bovenkant recht af en bind op de groene takjes zodat het wikkeldraad niet meer te zien is. Kijk steeds of ongeveer dezelfde afstand blijft tussen stro en groen. Soms helpt het als je even pauze maakt en kijk je met “nieuwe” ogen.
 
Tjeeee mijn lijmpistool is zoek. Die zal ik wel meegenomen hebben naar het consuminderhuis. Het kan ook met kit en ook met een strootje door de gaatjes van het ei. Maar eerst de kip op de krans. De kip is een spaarpot en stond voorheen op de vensterbank. De pootjes werden met het wikkeldraad goed vastgebonden en de eitjes idem door de uiteinden strootjes vast te wikkelen. Als camouflage werden nog wat takjes ingestoken zo in de krans. Dat lukt prima als je de stengeltjes schuin afknipt. Een koord in een lus doorhalen om de krans { zie foto} en voilà. Kost bijna niets en de kip wordt weer spaarpot als de krans niet mooi meer is. Dan kan de krans in de wacht onder het afdak opgehangen tot de volgende kransenmakerij.... Misschien heb je ander spul ter decoratie...doen met wat er is.
 
Tip 2
Kerrieschotel met vruchten...
Een heerlijk Paasgerecht dat je de avond van te voren kan maken is de kerrie schotel met vruchten. Voor de niet vegetariër kan daar een goed leven kipfiletje bij, in heel kleine stukjes gesneden. Dat is voor vier personen wel genoeg. Verder kan door de vegetariër tofu gebruikt worden. Ik gebruikte van beiden niets...
 
Ingrediënten:
1 appel
1 banaan
1 tomaat
1 ui
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels kerrie
1 eetlepel bloem
1 beker water met een verkruimelde
groentebouillontablet
1 eetlepel kokos
handvol rozijnen bij voorkeur blanke
halve eetlepel citroensap
klein blikje ananas stukjes met sap
2 dikke paprika of drie kleinere
eventueel twee pakjes tofu gehakt a 180 gram of een kipfilet voor de niet vegetariër.
 
Werkwijze:
De ui snipperen en fruiten in een eetlepel olie. De banaan schillen en de appel met schil in stukjes gesneden samen bij de inmiddels goudbruine ui omscheppen. De tomaat in stukken snijden (met schil) en toevoegen met de kerrie en de bloem en omscheppen. Het water met de verkruimelde bouillonblok in gedeelten erbij en blijven roeren op hoog gas aan de kook brengend en laten binden. Op laag gas smoren en de rozijnen, kokos, ananas met sap en citroensap toevoegen. Laat 15 minuut afgedekt sudderen waarbij je af en toe roert.
 
Verhit in een hapjespan olie en bak de eventuele tofu of de in kleine stukjes gesneden kipfilet. Ik gebruikte allebei niet.... De paprika schoonmaken en in stukjes meebakken. De paprika kan bij de rest van het gerecht en nog even 5 minuut mee sudderen. Serveer met rijst of....bloemkoolrijst.
 
Bloemkoolrijst maak je door een flinke bloemkool te raspen en in pasklare hoeveelheid rauw in te vriezen. Zo uit de vriezer kan de bloemkoolrijst in de wok met een beetje zonnebloemolie. De bloemkool rijst ontdooit snel op een laag pitje als de wok eerst op hoog gas goed is aangewarmd. Peper/zout toevoegen en ontdooien en verwarmen met de deksel op de wok. Steek met een vork na een minuut de kluiten kleiner. Met eventueel een salade een heerlijk gerecht voor Pasen als de paasbrunch al tijden erop zit.......Maak het gerecht een dag van te voren en warm op. De rijst of bloemkoolrijst is zo gemaakt.....
 
Mijn leventje...
Mijn Floor was doodmoe van gelukkig zijn... Ze speelde in het stro en keek mee naar het geknutsel, de hele mooie zonnige zondag buiten. Ze vond weer haar mandje op de oppot tafel en soesde in de zonneschijn. Ze ging achter een vlinder aan en lag onder het afdak schandalig te zonnen op haar rug met de pootjes omhoog haar buikje te verwarmen. Ze was erbij toen de krans werd opgehangen en we deden samen de ronde door de kale tuin. Ze keek mee vanuit het bankje in de keuken wat de pot schafte en hoe een Paasgerechtje ontstond.  Ze belandde uiteindelijk moe in haar mandje op de overloop. De zonnige zondag gaf ons beiden weer energie en werd ervaren als een met liefde gegeven cadeautje van HIJ...die de sla laat groeien....
 
Annemiek