woensdag 14 maart 2018

Mijmering 27 Afdruiprek in de tuin en rös­ti variant van bloemkool...

 
Beste mensen,

Geluk is...
Mogen zijn wie je bent...

Annemiek.
 
27 Consumindermijmering 2018.
 
Tip
De Potten waarin wintergroenten groeiden moeten schoon gemaakt voordat nieuwe aarde planten en/of zaad erin komt. Dat kan met het laatste afwas sop van vandaag. Het sop werd overgeheveld in de geëmailleerde kom voor de tuinklussen. De pannenspons erbij en het oude afwasborsteltje. Omdat ik op sta hoogte de klus wil klaren met zo weinig mogelijk troep had ik iets bedacht. In de border op hoogte, werd een stuk heras hekwerk op twee klinkers op de aarde gelegd. De potten erop en met het sopje afgeborsteld en/of de pannenspons. Het vuil en de modder viel door het roostertje op de aarde. Na het sopwerk met de gieter vol regenwater de potten afspoelen. Het ging perfect en met een sopje werden wel tien potten en schalen schoongemaakt. 
Ik heb het heras hekwerk even laten liggen want misschien is er nog iets wat schoon moet op dit geweldig afdruiprek..... De zon droogt de potten en kan ik aan het zaaien......
 
Tip 2
Je kent zeker wel het klassieke recept rös­ti. Een variatie daarop is de bloemkool rös­ti. Recept als volgt
 
Ingrediënten
Kwart bloemkool of diepvries bloemkoolrasp die je zelf maakte.
1 paprika groen of rood
3 eieren
1 sjalot of klein uitje
2 tenen knoflook
olie
peper/zout.
 
Werkwijze
De bloemkool raspen. Nog beter is een hele bloemkool raspen en in zakjes rauw invriezen. Altijd bij de hand voor koolhydraat arm koken oftewel meer groenten en fruit op het menu. Snipper het uitje en fruit in wat olie in een koekenpan met teflon laag. Voeg de gesnipperde knoflook toe en peper/zout.
Maak de paprika schoon en snij in heel kleine stukjes. Roerbak de paprika mee en kluts de eieren in een kommetje met een snuf zout. Giet de eieren gelijkmatig over het gerecht en zet het gas laag. Laat het ei goed stollen en probeer de koek met een panne mes los te maken van de pan bodem. Als alle ei gestold is, ook in het midden, de koek voorzichtig op een platte schaal laten glijden. Een platte schaal of pizzavorm op de koek en omkeren. schuif zo weer in de pan waarna de tweede kant op laag gas kan bruinen en garen....Je kan geraspte kaas in de rös­ti verwerken of gerookte spekjes of ham/reepjes voor de niet vegetariër. De bloemkool kan geraspte aardappel zijn maar geloof me de vegetarische bloemkool variant was heerlijker dan heerlijk.
 
Mijn leventje.....
Floor de poes moest een pilletje achterin haar keel en na zes pogingen is het gelukt. Ze kreeg voor de schrik een schaaltje room en was direct alles weer vergeten. Ze is in de rui en ik zat helemaal onder het poezenhaar na dit gevecht. Ze krijgt nu haar zomervacht en jeuk niet te vergeten. Bij de dieren winkel heb ik lang gestaan voor het rek poezenvoer. Floor houd wel van seniorenvoer dat bij haar leeftijd past maar hapt even later met smaak de harde brokjes weg. Ze heeft dan ook geen tandsteen. Haar nieuwste zet is de saus van de brokjes likken en de brokjes laten staan. Daarom heb ik maar weer brokjes in gelei gekocht. Drinken doet ze uit een grote vaas die steeds gevuld op de eetkamertafel hoort te staan en haar drinkbakje is voor de joeks.
 
Ik heb drie bigshoppers van de afvalhoop kunnen redden die Theo erop wilde gooien. Bigshoppers was je uit als ze vies zijn en ze hangen buiten te drogen aan de lijn. Foutje... vertelde Theo terwijl hij de lange weg insloeg naar het adres waar we moesten zijn. Daar geef ik weer commentaar op dat benzine niet gratis is maar ik moet mijn mond houden want ik was de sleutel vergeten en moesten we terug. We stechelen wat af en dat hoort bij onze broer/zus vriendschap. Ik heb hem maar eens getrakteerd op de bloemkool rös­ti anders was hij weer verse diepvries maaltijden van de reclame gaan halen die niet voor niets in de reclame zijn. Omdat geen mens ze koopt. We zijn nog de lege potten in de glasbak gaan brengen en hij wist een glasbak vlakbij die natuurlijk verder lag dan die in mijn straatje. Al stechelend zijn we aan de koffie gegaan en het consuminderhuis mag zich weer verheugen op Theo want hij is bijna beter en we hebben hem gemist! Meneer had een griepje en zijn bedrijfsartsen Jozé en Annemiek hebben uitgesproken dat hij vrijdag op bezoek mag komen op zijn werk en volgende week weer mag beginnen op therapeutische basis voor halve dagen.... Theo was het daar helemaal mee eens....
 
Annemiek