Beste mensen,
Met rustig doorgaan en doen met wat er
is, worden de meeste successen behaald....
Annemiek.
12 Consumindermijmering
2018.
Tip.


Winterweer en knus binnen blijven met hartig gevuld
brood dat je gemakkelijk zelf kan maken en variëren in de vulling is natuurlijk
mogelijk. Een stukje deeg overhouden voor kaneelbrioches al of niet in
bloemvorm. Je hele huis ruikt naar kaneel en warm brood. bovendien maakt
zelfgebakken veel meer uit, is meestal veel goedkoper en eigenlijk niet eens te
koop.......Neem nou die eigenwijze hartjes op dat brood “home made” en die
piepkleine een haps kaneelbrioches zijn toch een gedichtje....
Even rommelen in de groentelade bracht de paprika’s
boven die overbleven van de reclame aankoop van vorige week. Een beetje kaas en
ui en dat potje zongedroogde tomaatjes in olie komt ook te pas. Er hoefde alleen
een bakje magere kwark gekocht want bloem en bakmeel melk en olie was nog in
voorraad zoals meestal. Voor de duidelijkheid de ingrediënten
hieronder:
Hartig gevuld brood.
Ingrediënten voor de vulling:
2 paprika’s
beetje geraspte kaas
2 dikke uien of meer kleintjes
enkele zongedroogde tomaatjes in olie.
Ingrediënten voor het brood:
Ruim 1 kilo bloem
2 zakjes bakpoeder
2 eieren
snuf zout
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
500 gram magere kwark.
Voor de afwerking eventueel sesamzaad of ander spul
zoals maanzaad of niets.....en 1 extra ei.
Werkwijze:
Eerst de vulling maken door de niet te klein
gesneden uienringen fruiten in iets olie. De gesneden paprika mee roerbakken als
de ui licht bruin is. Snuf zout en peper toevoegen en af laten koelen. Ik zette
de pan op een ijslaagje op de regentondeksel...
De oven voorverwarmen op 200 graden.
De ingrediënten van het deeg in een kom met
uitzondering van de bloem. Even roeren ( kan het best met een garde) en ongeveer
de helft van de bloem toevoegen. Met de hand kneden en steeds bloem toevoegen
tot het deeg loslaat van je handen....


Neem ongeveer twee derde van het deeg en vorm tot
een bal. Met de deegroller uitrollen tot een langwerpige lap. Maak met wat water
de deeg/lap nat met je handen dan plakt de rol straks goed. De groenten zijn nu
wel afgekoeld en leg je in een strook midden op de deeg/lap ( zie foto). Ik heb
er zeker vier zongerijpte tomaatjes in stukken gesneden overheen gestrooid.
Daarover geraspte kaas en kan de deeg/lap dichtgevouwen worden. Vouw ver over
elkaar ( zie foto) Zoals je ziet heb ik vijf hartjes uit het deeg gestoken met
een koekjessteker. Dat is voor de leuk als versiering en hoeft natuurlijk
niet. Keer de rol en versier de bovenkant. Ik heb aan een kant nog wat deeg
weggeknipt dat zo’n beetje erbij hing....en de bovenkant met losgeklopt ei
ingewreven met mijn vingers. Daarover de sesam die ik nog steeds van Tineke heb
al jaaaaaren. De hartjes kwamen daarop en kan het gevulde brood in een
voorverwarmde oven op 200 graden. Zet de baktijd maar op 55 minuut al kan het
best zijn dat je brood langer of korter moet want elke oven is
anders.......
Kaneel brioches.

De rest van het hartig deeg werd zoet deeg door een
handje suiker toe te voegen. Even kneden tot de suiker is opgenomen en uitrollen
tot een smalle langwerpige lap Er was nog wat losgeslagen ei over waarmee de lap
werd ingewreven maar met water kan het ook. Evenveel kaneel als suiker mengen en
dat doe ik in een potje waarin het wordt bewaard. Begin maar met een eetlepel
van elk. De suiker/kaneel op de lap strooien maar niet op de lange randen. Rol
de lap deeg strak op en duw een beetje zodat deeg kaneel en suiker elkaar goed
raken. Met een kartelmes de rol in schijfjes snijden. Doordat de uiteinden van
de lap smal waren kreeg ik mini brioches van de uiteinden van de rol. De grotere
en de kleinere rolletjes apart bij elkaar in bloemvorm leggen ontstonden een
grote en kleine bloem. Door tegen elkaar te rijzen blijven de brioches zacht
zonder harde randen. Zoals bij breekbroodjes. De brioches kunnen best nu nog
onder het hartig brood op een rooster in de oven, zeker als je een hete lucht
oven hebt. Even snel in de oven en het komt goed.....Zorg dat je van te voren het rooster
al in de oven hebt.
Tip: Als je hoort dat iemand een oude oven ruimt...
ben er als de kippen bij om de roosters in beslag te nemen. Zelf als hij niet
past kan een rooster op vier kopjes een pracht plek worden om brood wafels en
gebak af te laten koelen.
Tip: Te vies om aan te pakken? Doe toch maar en
bedek de rooster van onder en boven met een natte dweil ( of oude handdoek)
gedrenkt in SUNSODA in een vuilniszak. Af en toe omkeren en 24 uur laten
intrekken. De smurrie is los geweekt en kan eventueel met een staalborstel
gemakkelijk verwijderd worden.
Tip: Nog tien minuutjes nabakken volgens jou? Zet
de oven maar uit want de warmte blijft wel tien minuut hangen.
Tip: Laat de oven na het bakken open staan, dat
scheelt in je huis verwarmen... het zijn de kleine beetjes die het
doen.



Tip: Met een krabber geknipt uit een leeg
yoghurtemmertje krab je gemakkelijk deeg van het werkblad of
aanrecht.
Tip: Het hartig brood kan dagen bewaard maar zeker
ook in stukken in de vriezer. De kaneelbroodjes idem.....
Mijn leventje.....




Floortje is niet meer zo voor sneeuwvlokjes en
gladde stoepjes. Ik ook niet en blijven we binnen. Het straatje is stil en geen
mens te zien. Het wordt al een uurtje later donker maar niet echt. Echt
donker is het nooit meer in Nederland door straatlantaarns en tuinverlichting.
Mijn overgordijnen gaan direct dicht als mijn overbuurvrouw in de avond haar
tuin in groene lichtjes gaat zetten of paars of lila of rood. Het hele jaar door
licht aan de overkant waar ik niet blij mee ben en heb ik de overgordijnen niet
alleen dicht voor de warmte. De voordeur maak ik alleen bij aankondiging bezoek
open en de tijd van open deuren is voorgoed voorbij. Dertig jaar geleden zette
ik de achterdeur op de haak zodat de poes naar behoefte naar binnen en buiten
kon. Ze nam ook wel eens een minnaar mee hoorde ik later van de overburen. Een
zwarte kater die samen met Pommetje de zwart/witte poes op de vensterbank zat.
Dat kon bij Annemiek.
In mijn jeugd deden we niet eens in de avond en
nacht de achterdeur op slot en als kind ben ik wel eens wakker geworden van de
bel diep in de nacht. Mijn vader en moeder hadden het niet gehoord en toen ik de
voordeur open maakte stonden daar twee in zwart leer gehulde gedaanten met
helmen op en zware laarzen aan. Eentje had een zwart poedeltje op de arm en het
bleken ome Marie ( klemtoon op de A) en tante Cor uit Heusden Brabant te zijn op
motor met zijspan. Ze durfden overdag niet te rijden want ze waren bang van druk
verkeer. In zomernacht met volle maan was het goed te doen volgens tante Cor. De
hond die Corma heette ging overal mee naar toe en was hun kind. Die zal wel
onderin het zijspan hebben gezeten. Dat werd koffie in de nacht en iedereen uit
bed van het grote gezin want er moest plaats gemaakt worden voor de twee extra
slapers en die hond die mee in bed moest.
Extra slapers had je al snel...met familie van
verre.
Zeker toen Kees en Marie met veel van hun acht
kinderen in een oude volkswagen kever op elkaar gepropt van Tilburg naar Limland
kwamen. Kees was de broer van Marie, mijn moeder. Alweer een Marie. Ergens vlakbij de bestemming
in Beek of zo is de bodem uit het kevertje gebroken want ze waren toch aan het
gewicht met al dat grut in het ouwe autootje. Toen heeft mijn vader ze opgehaald
in etappes met zijn kevertje en hebben ze het verrotte wagentje van kees
afgesleept. Er moest overnacht worden want mijn vader moest de bodem weer onder
het wrakje lassen en dat duurde wel een dag met ijzer halen op de sloop. Ze moesten immers weer naar huis met z’n allen.... en geld had niemand. Volgens
mij heeft mijn vader het consuminderen aan mij doorgegeven al las ik geen bodems
in verrotte auto’s... ik wil niet eens zo’n ding...... nou ja, vroeger wel
maar niet meer nadat ik op een landweg aan een boomtak mijn knalpijp ben
verloren...Je kon precies zien waar ik gereden had want er liep ook nog ergens olie uit. Ik dacht dat die weg korter zou zijn.....
Annemiek