Het juiste moment om uit te rusten
is net als je daar geen tijd voor
hebt...
Annemiek.
17 Consumindermijmering
2018.
De commercie speelt in op de vraag van de
consument naar bloemkoolrijst en pizzabodems van bloemkool. Ze zijn kant-en-klaar te koop in de super. De bloemkoolrijst in bakjes van 250 gram
voor gemiddeld 1,25 euro. De
pizzabodem die je zelf nog moet vullen daar wil ik niet eens de prijs van weten. De
bloemkoolrijst verpakt in plastic doosjes met deksel en de bodem idem...
Bij de PLUS is deze week de bloemkool in de
reclame 1,29 euro per stuk. Per stuk maakt niet uit welke....daar ben ik gek op en weeg de kanjers op
mijn hand. Drie meenemen naar de weegschaal mag best, nou ja ik doe het gewoon en neem de zwaarste en dat is
soms niet de grootste. Onder het blad zitten vaak de roosjes nog doorgegroeid. Hoe zwaarder hoe meer bloem. Mijn bloemkool woog ruim anderhalve
kilo en betekend zes doosjes bloemkoolrijst samen voor 7,50 euro en gooi je ook
nog zes plastic doosjes op de rug van het milieu dat al zoveel schade heeft. Daar zal ma natuur blij mee
zijn.... Wij consumindermensen doen dat dus NIET!
Als je de bloemkool zelf schaaft heb je puur natuur
en 6,21 euro verdiend. De stronk kan mee geraspt en gewoon mengen met de bloem dat doet de bloemkoolrijst fabrikant ook voordat hij op kosten van de consuMEERDERS op vakantie gaat. Je hoeft niet eens een
keukenmachine te bezitten om te raspen want de handsrasp doet het ook.... De stukken
bloemkool rasp je als volgt: Met het stronkje starten en de vlakke hand tegen de
“bloem” houden. Zoiets als een paard voer geven op de platte hand om te voorkomen dat je vingers mee opgegeten worden of
beschadigen. Fluitje van een cent. Je wordt er handig in...
Dat is alles en de bloemkoolrijst kan rauw in
zakjes verpakt de vriezer in. Maak je een roerbak of wok gerechtje waar de rijst
bij nodig is bak de bloemkoolrijst dan direct uit de vriezer in de wok of pan
met een eetlepel olie. Olijf of zonnebloemolie wat je maar wil... Door vooraf in
de pan een gesnipperd uitje te fruiten en/of met knoflook krijgt de rijst meer
smaak.. maar hoeft niet. Snufje zout is aan te raden en misschien wat kruiden
zoals herbe de provence als je hebt, of gewoon gedroogde tijm oregano of lavas gesnipperd of bieslook/knoflookstengels kan ook. Heb je allemaal niet dan alleen zout is ook goed. De bloemkoolrijst 2 minuut roerbakken op laag gas
en erbij blijven en omroeren indien nodig. Ik maakte een roerbak wok gerechtje
en het was gewoonweg uit de kunst op de bloemkoolrijst...
Recept wok gerecht:
Ingrediënten:
Grote gesnipperde ui of meerdere
kleintjes
knoflook naar smaak
1 paprika
enkele wortels
pastinaak en/of peterseliewortel als je
hebt
of... meer wortel
1 tomaat uit de vriezer of vers
scheutje ketjap.
De ui fruiten en even later de gesnipperde
knoflooktenen erbij. Ik nam gratis knoflookstengels uit de tuin die later samen met de paprika in het gerecht ging. De geschilde
wortels in kleine stukjes toevoegen en daarna de in stukken gesneden paprika en
de tomaat in stukken gesneden. Scheut tomatensaus toevoegen en dat was voor mij
een half potje. Pakjes gezeefde tomaten doen het ook. Lekker laten sudderen op
laag gas en af en toe omroeren. Eventueel ietsje water erbij als het te droog
wordt en op het laatst de scheut ketjap. De deksel erop houdt het vocht in de pan....
De bloemkoolrijst roerbakken in een koekenpan of
wokje ( zie boven) en serveren....
Tip: Aanbiedingen tomaten van de markt in grote
zakken rauw invriezen en je hebt altijd goedkope tomaten bij de hand. Na enkele
uren invriestijd de zak schudden en de tomaten zijn los ingevroren en per stuk
te gebruiken. Even in warm water leggen en de schil valt er zo vanaf. Half
ontdooide tomaten kan je in flinterdunne schijfjes snijden om in plaats van
tomatensaus te gebruiken op bij voorbeeld pizzabodem....
Sluit de grote zak altijd met een vierkant
witplastic broodzakclip die in de vriezer snel open en dicht
kan....want een knoop in de zak krijg je in bevroren toestand echt niet open.
Pizzabodem van bloemkoolrijst.
Neem een zak bloemkoolrijst uit de vriezer of vers
geraspt van bloemkool. De bevroren bloemkoolrijst iets laten ontdooien tot het
weer kruimelt. Twee geklutste eieren erdoor roeren met iets zout en op een
pizzaplaat verdelen. Ik gebruik hiervoor duurzame folie op de plaat maar
papieren bakpapier kan ook. Ik heb nog niet gewoon ingevette plaat
geprobeerd....Als pizzaplaat kan ook de plaat van een springvorm gebruikt worden
of een vlaaiplaat....
De pizza plaat in de oven en afbakken tot
lichtbruin. Met een pannenkoekmes kan je nu onder de bodem steken die stevig
moet zijn, zo niet dan nog eventjes in de oven maar niet echt bruin want de bodem moet een tweede keer in de oven. Je leert het wel door ervaring.
Ondertussen de vulling van de pizza voorbereiden en dat was bij mij het halve
potje tomatensaus van gisteren, drie champignons afgeborsteld en in schijfjes gesneden, 1 paprika in stukjes, geraspte
kaas en gesnipperde ui.
De bodem uit de oven besmeren met de tomatensaus (of beleggen met schijven tomaat uit de vriezer) dan de helft van de gesnipperde
ui en paprika. De in schijfjes gesneden champignons en wat geraspte kaas. Daarna
de rest verdelen met tot slot ruim geraspte kaas. De pizza de oven in en garen
wat in mijn oven ongeveer 30 minuut duurt.... Ik hou van beetgaar. Het resultaat
was een pizza met dunne bodem die heerlijk smaakte. De volgende keer zal ik de
bodem iets dikker maken... De pizzapunten bleven net op mijn hand liggen en dat kan iets beter
Mijn leventje...
Mijn leventje...
Ik zet de thermostaat van de verwarming een uur voor ik slapen ga
op 7 graden. Dan weet ik zeker dat in de nacht de verwarmingsketel niet zal
aanslaan. De poten van mijn bankstel verwarmen hoeft niet als ik warm in mijn
bed lig en Floor in haar mandje met haar bontjasje aan. Vroeg in de ochtend is
het 13.5 graden in mijn huis zag ik na een vorstnacht waarin het matig heeft
gevroren. De zon schijnt en de gordijnen open van het voorraam verwarmt de zon mijn woonkamer
twee graden warmer binnen een uur. Daarom heb ik geen gordijnen maar een rolluik voor het
zijraam van de woonkamer waar de ochtendzon opstaat en vang van twee kanten de zon. Ik werk wat in de tuin en veeg en ruim wat op. Wat later drink ik
koffie aan de oppottafel in mijn woonmantel en voel me schatrijk.... Floor ligt
in haar buitenverblijf...een mandje gevuld met hooi onder een tafeltje dat aan
drie kanten dicht is. Bovenop ligt een glasplaat die ver uitsteekt en aan de
windzijde idem. Het is net een prinsesje in een theehuisje of zo uit de oude
verhalen. Wachtend en dromend van een minnaar die nooit komt want ik hou niet van smeerlapperij op mijn hof. Floor is trouwens gesteriliseerd en bovendien niet voorgelicht... Ze dartelt achter de bijtjes en vlinders aan zonder te weten waarom...
Ik zie overal puntjes plantjes uit bevroren aarde steken van bieslook en bloedzuring, de laatste knoflooktenen die ik in de aarde stak en die ondanks vorst overleefden. De peterselie die uit de potten in de volle aarde kwamen voor de winter geven nog steeds peterseliegroen. Dat zal zo blijven tot de nieuwe oogst beschikbaar is. In de middag als we naar binnen gaan zet ik pas de verwarming aan op 16 graden en dat is genoeg als ik koken ga en de oven wordt aangezet. Al de tijd dat ik buiten was heeft mijn huis gelucht want verse lucht is beter voor de mens en warmt snel op.
Elk mens produceert heel wat vocht in een huis en dat is 10 liter waterdamp
per dag. Koken, douchen, de was drogen, afwassen, ademen schoonmaken enz...Dieren en planten doen daaraan mee...
Verder vervuilt de lucht door koken en roken, misschien wel de kattenbak, parfum
en wie weet wat nog... Eruit met die vochtige lucht vol geurtjes. Daardoor is 30
minuut luchten vroeg in de ochtend aan te raden of wanneer het uitkomt zoals bij
mij vandaag omdat ik buiten bezig was en de verwarming uit. Luchten doe je niet
door een raam te openen maar deuren en ramen tegen elkaar open zetten op kiep is
al voldoende....Als de avond valt gaat de thermostaat naar 17 en dat is warm als je een woonmantel aanhebt... Komt er bezoek dan verwarm ik tot 19 graden........Een dekentje bij de hand als mijn bezoek thuis in een sauna leeft.
Annemiek