woensdag 14 februari 2018

Mijmering 16 Ontdooien zonder magnetron, cadeautjes en superstans...

Beste mensen,

Onze kracht is er, al voel je hem niet.
Je hoeft hem alleen maar opnieuw te ontdekken...
Misschien als de lente komt?

Annemiek.


16 Consumindermijmering  2018.
 

Tip.
Je kent het wel...vroeg in de ochtend ontbijtje en het brood ligt nog in de vriezer. Magnetron? Geen denken aan...ik wil zo’n sta-in-de-weg-kreng niet. Ik hou van simpel en daarbij hoort de volgende truuk. De trouwe lezers weten dat ik koffie maak per beker. Beker water in steelpannetje en gas eronder, filterhouder op een beker met filterzakje en een schep versgemalen koffie erin. ( sorry buurtjes ik sta vroeg op).

Als ik brood moet ontdooien leg ik op het pannetje een geëmailleerd bord i.p.v. een deksel, want metaal geeft de warmte snel door. Veel gemakkelijker dan aardewerk of porselein. Twee sneetjes brood erop en als het water kookt, gas uit en de koffie opgieten. Direct het bord weer op de pan want die blijft nog een tijdje warm. Ondertussen heb ik het brood al gesmeerd en belegd terwijl het op het bord ligt...voilà...brood helemaal ontdooit.

 
Tip: Harde boter smeert zich gemakkelijker op bevroren brood als zelfs de smeerbare boter in de kast te hard blijkt.
Tip: Geëmailleerde bakjes geleiden de warmte ook voor als je geen bord hebt.
Tip: Fijne was in een geëmailleerd teiltje in de zomer/zon in koud regenwater wordt snel lauw/warm omdat het teiltje in de zon de warmte geleid naar het water. Hoef je met plastic niet te proberen... Van mijn Arabische schoonmoeder geleerd....100 jaar geleden.
 
Tip: Ik knip met een grote schaar de boterhammen in reepjes. goed voor kinderen en voor deze mevrouw die een overbijt gebit kreeg aangemeten door een deus van een tandspecialist... in Schaesberg.
 
Tip 2
We gooien niets weg Floor en ikke.... en de mini spruitjes werden vandaag spruitjes stamppot. Kostte misschien 1 cent van het zaad van de spruitkool of zo... en ja die klont boter en nootmuskaat en het scheutje melk voor de puree. Een duppie dan? een stuk selderijknol werd mee opgemaakt bij de aardappeltje en werd puree. De spruitjes apart koken vanaf kookpunt 5 minuut voor die krieltjes was genoeg. Grof stampen door de puree en klaar. Er was van gisteren een gebroken vega schijf over die vandaag op kon gemaakt en ik ben nu wel heel erg dicht bij de vlees gehakt smaak met mijn laatste nieuwe wijzigingen van vegetarische groente-vega burger.
 
Tip: De kleine rode Desiree aardappeltjes met al mooie uitlopers werden in een mand met hooi gelegd. Ze worden mijn gratis pootaardappels en kregen een plekje binnenshuis waar ze verder kunnen kiemen. Voor 19 maart ( Sint Joep) moeten ze in de grond....Natuurlijk mag dit niet en de boer doet dit niet maar een kleinschalig  moestuin madam als ikke ... nou ja....Ze zijn van eigen oogst en dus ook nog biologisch en komen in de aarde waar ze opgroeiden. Oost West Thuis Best zonder landbouwgif.
 
Tip 3
Van Gerry Joepsen kreeg ik een stans waarmee filet americain of zo wordt gemaakt. In ieder geval is het ding van tupperware dus je kan gaan zoeken op internet bij de tweedehands. Daardoor werden mijn vega schijven nog vaster dan met het afgeknipte bakje en de beker als drukmiddel al was dat ook al veel. Zelfs als ik de schijven dunner maak blijven ze stevig. Nou ja die gebroken tinus was echt te dun en was het restje... Kwam vandaag bij de spruitjes stamppot. Ik zal de foto’s bijsluiten. Recept vegaburgers zie mijmering 10. Op mijn blog of FB Annemiek van Deursen.
 
Tip 4
Die goeie Theo en Kevin haalden drie zakken goeie potgrond bij het tuincentrum. (Stoelinga Landgraaf) Drie zakken POKON potgrond van 10 kilo de zak voor tien euro. De goedkopere potgrond van de goedkope bouwmarkt wil ik al jaren niet meer. Wel heel slecht van kwaliteit en er groeien paddenstoelen in.
Je kan ook biologische aarde kopen maar dat gaat me net te ver. Een halve zak ( a 1,66 euro) heb ik gespendeerd aan nog drie bakjes tuinbonen zaaien. Ik heb nu 96 tuinbonenplanten in wording. ( zie tuinbonen zaaien mijmering 9) Ze staan in de koude kas oftewel in plastic bakjes in kratten met een glasplaat erop. Ik heb elk bakje nog een klein bekertje water gegeven voordat het glas erop ging en de hele zaak bevroor. Tegen de gevel van mijn huis staan ze op een beschutte plek waar ze vannacht nog verder bevriezen.... Niets aan de hand...het zijn de ijsbeertjes van de moestuin en nee ik ben geen sadomasochist. Als de vorst voorbij is gaan de boontjes kiemen en komen mooie groene puntjes boven de aarde. Al zou ik nooit  tuinbonen eten dan nog zou ik ze altijd zaaien om het wonder te mogen meemaken van bevroren zaaibonen die gaan kiemen. Ze luiden de lente in en ik wordt er blij van als ze boven komen. zoiets als... een reis terug van Antarctica of zo...van Michiel de Ruyter die vastgevroren zat met zijn schip ergens in de noordpool. Ik weet al niet meer waar...
 
Tip 4
Ik heb wat cadeaubonnen oftewel vakantie cheques gratis weg te geven van de ROOMPOT. Te gebruiken tot 1 juni. Als je minimaal zes weken voor aankomst boekt krijg je 50 euro korting per boeking. Als je 3 tot 6 weken voor aankomst boekt krijg je 25 euro korting per boeking. Laat me even weten of je interesse hebt. Een envelop met een envelop erin met je adres voldoende gefrankeerd en ik stuur ze op.....
 
Mijn leventje.... Ik zit nu al meer buiten groente schoon te maken in de woonmantel in de zonneschijn. Wat een weelde.... Floor dartelt om me heen en heeft haar zomerhuisje weer gevonden op de oppottafel. Als ik haar vroeg in de ochtend buiten laat voor een ommetje gaat ze lekker in het hooi nestelen en denkt “dikke neus.” “Ga zelf maar wandelen in het donker om zes uur in de winterkou.” Ze heeft momenteel weer genoeg van vleeshapjes en is weer aan de vis. De laatste vleeszakjes moeten ook op en ik verstop hoopjes daarvan onder een vislaagje waar ze (nog) intrapt. Poezen hebben braakballen oftewel haarballen en ik heb nog zo gezegd “buiten uitspugen die zooi,”zodat de vogels ze opeten want die zijn er niet vies van. Nee hoor...mevrouw Floor spuugt op het tapijt en als ik vraag waarom ze dat nu weer deed kijkt ze naar boven.... Ze protesteert omdat de aarde is bevroren en vond het sneeuwlaagje minder. Als ze boos weer naar binnen komt wil ze direct weer buiten en moet ik een “zomerplaatje” toveren. Ja ja...Ze gaat maar op de kattenbak anders breekt ze haar nageltjes nog op dat ijs met proberen een gat te graven om haar keuteltje in te leggen...
 
Annemiek