Beste mensen,
Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het
graf
maar ruimte om te parkeren in de
zon....en de tijd je werk laten doen....
Annemiek.
14 Consumindermijmering
2018.
De keuken heeft inmiddels een grote beurt gekregen
terwijl ik niets heb gemerkt van schoonmaak stress. ( zie mijmering 13) In de
pannenkast vond ik nog een erg aangezet koekenpannetje dat vandaag een SUNSODA
behandeling kreeg. Enkele gebakbordjes die ik kreeg en waarvan de onderkanten
achterstallig onderhoud hebben kunnen erbij. Als ik toch bezig ben de
pannendragers van het fornuis.
Voor de duidelijkheid:
Niet IK maar de tijd en de SUNSODA deden mijn werk. Twee grote pannen water werden aan de kook gebracht met in elke
pan twee bekers SUNSODA. Het recept vind je onder de volgende link. http://www.nageluk.nl/2016/04/sunsoda.html
De bordjes en de koekenpan verdwenen in een van de
twee grote pannen terwijl het water kookte. Door het water aan de kook te houden
krijg je een sneller effect. Met de pannendragers lukt dat niet, Zo’n grote pan
bezit ik niet.... maar wel een grote plastic bak. De pannenrekken in de bak
en het SUNSODA mengsel erop. Gewoon laten staan......... niets meer aan doen 24
uur lang..... De tijd doet het werk.
Op de foto’s zie je hoe de bordjes blinken en de
koekenpan weer helemaal schoon werd. Een pannendrager heb ik op moeten vissen
omdat ik die nodig had en zie je de aangebakken vetlaag al loskomen. Met een
pannenspons werd het vet weggehaald en kon ik koken. De andere twee pannenrekken
blijven tot morgen in de bak liggen. Het zijn de meest smerige....
Tip 2
De biologische winterpeen in de reclame bij PLUS en
de kaas en dikke sinaasappels. Mooi meegenomen. Twee stukken kaas voor twee
weken. De helft van de winterpeen werd gebruikt en kost mijn Leidsche stamppot
50 cent voor drie porties. Twee porties werden ingevroren in bakjes. De
aardappels en uien zijn van eigen teelt en de pastinaken niet te vergeten. Het
pastinaak zaad teel ik zelf dus kost niets. De pootaardappels plus poot uien
zijn vorig jaar gekocht en zal je toch 15 cent voor moeten rekenen
denk ik. Klontje boter en nootmuskaat.... oké... 75 cent dan maar voor drie flinke porties stamppot? In ieder geval biologisch en weet je wat je eet.
denk ik. Klontje boter en nootmuskaat.... oké... 75 cent dan maar voor drie flinke porties stamppot? In ieder geval biologisch en weet je wat je eet.
De aarde was net niet meer op slot en heb ik in de
zonneschijn de pastinaken gerooid. Een flinke zak vol om een deel in de inkuil
te leggen voor een volgende keer in een soepje of zo. De dikste pastinaken waren
voor de stamppot. Met regenwater werden ze met een handvegertje van modder
ontdaan en de geweldige kaasschaaf gebruik ik als wortel pastinaak en
aardappelschiller. Voor mensen met onwillige handen zoals ik, een uitkomst...
kleine dunschillers zijn te onhandig. De uien werden van schil ontdaan en alles
gewassen in leidingwater. De groenten werden in kleine stukken gesneden
en in
een grote pan met twee bekers water en weinig zout opgezet. Op kookpunt op laag
gas gaar sudderen. De stamppot eventueel afgieten ( vocht opvangen) en een klont
boter erbij plus nootmuskaat. Met de stamper
grof stampen en zo nodig kookvocht erbij. Ik had nog vegaburgers in de vriezer die zo vanuit de vriezer in een pannetje met een bodempje zonnebloemolie op hoog gas werden gezet om te bruinen. Omkeren en het gas laag en de deksel op de pan. Na 8 minuut zijn de burgers bruin, ontdooit en warm.
Tip: Je hebt geen pastinaken? Vergeet ze maar en neem de dubbele hoeveelheid wortels. Pastinaken zijn niet te betalen in de supers.
grof stampen en zo nodig kookvocht erbij. Ik had nog vegaburgers in de vriezer die zo vanuit de vriezer in een pannetje met een bodempje zonnebloemolie op hoog gas werden gezet om te bruinen. Omkeren en het gas laag en de deksel op de pan. Na 8 minuut zijn de burgers bruin, ontdooit en warm.
Tip: Je hebt geen pastinaken? Vergeet ze maar en neem de dubbele hoeveelheid wortels. Pastinaken zijn niet te betalen in de supers.
Tip: Misschien ga je toch dit jaar die dingen
zaaien? steek alvast een reep gazon weg en voer af, of leg op een hoop om te
composteren. De graslagen tegen elkaar en opstapelen ergens achterin je tuin.
Het strookje aarde spitten komt als de vorst echt uit de grond is. Een rijtje
pastinaak is al zoveel en je hebt er geen werk aan. Zaaien in april en laten
groeien tot de herfst, en kan het oogsten starten. Ze zijn winterhard dus
winterkost.
Tip: Pastinaak werkt positief op een goede
spijsvertering. Sommige mensen nemen daar yacult voor wat helemaal niet nodig is
met een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon.
Tip: Laat enkele pastinaken in je tuin staan voor
een tweede jaar. Ze gaan doorschieten en bloeien. Pracht snijbloemen en eentje
laten staan voor zaad en gratis oogst het jaar erop.
Ik heb met een beker SUNSODA mengsel uit de bak het
WC vloertje geschrobd met de wc borstel. Soms krijg ik van die invallen. Alles
laten weken en met een dweil het sop opgenomen. Even naspoelen met schoon water
en weer klaar. Ik was met de wekelijkse schoonmaakbeurt gestart vanmorgen maar
werd naar buiten gelokt door de zon. De aangekondigde gladde wegen leek een grap
van de weermeneer en ben ik op de fiets boodschappen gaan doen. De strikken en
nonnevotten bij de super ( carnaval gebak) waren tegen de 5 euro het bakje en
hoop ik dat je appelschijven in beslag hebt gebakken voor een vierde van het
geld. Ik ben langs de reclames gelopen en langs de koeling waar opstaat: “We
gooien niets weg.” Daar is alles met 50% maar er was voor mij niets bij vandaag.
In mijn moestuintje was het gratis....Omdat de bio penen me op een idee brachten
heb ik heerlijke stamppot gemaakt plus voor twee dagen eigen gemaakte
kant-en-klaar menu voor als ik werken moet. Na een lange dag nog koken kom ik
niet aan toe.....
Carnaval doe ik niet meer aan en denk met humor
terug aan de tijd toen ik stiekem op stap ging als mijn ouders net de deur uit
waren. Zaak was om niet in de kroegjes te komen waar zij naar toe gingen. Ze
zaten meestal bij de dikke Harie in de stationsstraat dus ging ik naar Jan
Trien. Dansen was hossen en daar was ik goed in. Iedereen had in die tijd een
gestreept T-shirt aan en een bijpassend petje. Ik herkende een jongen van de
fanfare waar ik bugel speelde. Hij was super aardig en heel anders dan bij de
wekelijkse repetitie. Toen hij me naar huis bracht zijn we nog even achter de
garage van pa blijven staan voor een zoentje. De dag erna zou hij weer bij “Jan
Trien” zijn en dat was ook zo. Je moet je voorstellen dat praten niet mogelijk
was boven al het mega lawaai...van Mien waar is mijn feestneus.... Bij het
afscheid nemen achter de garage bleek meneer wel heel brutaal en heb ik hem een
oplawapper gegeven. “Gisteren was je heel anders,” heb ik nog gezegd.
“Gisteren?” “Toen ben ik in Geulle uit geweest.” Ik heb de repetitie van de
fanfare een week overgeslagen en daarna de trompettist niet aan durven kijken.
Hij zal me wel een lellebel hebben gevonden of misschien was hij wel in Beek uit
geweest? Al die streepjestruien ook.....
Annemiek.