Het vermogen jezelf lief te hebben samen met de
liefde voor het leven
geeft je de kracht de kwaliteit van je leven te
verbeteren...
Annemiek.
118 Consumindermijmering 22
2017.
Koop niets week.....
De koelkast raakt leeg en de kaas is op maar in de
moestuin staat zoveel......... Daar kan groente spread van gemaakt worden en dat
wist ik al tijden. Liesbeth Haak Steenhart ( dankjewel Liesbeth) bracht me op het idee om op een
eenvoudige manier het vocht eruit filteren door een filterzakje. Daardoor hoef
je geen havermout of bloem te gebruiken om het groentemengsel te binden.
Een fluitje van een cent zo gemakkelijk, snel en
gezonder kan niet. Als je mijn mengsel wilt maken het recept als
volgt:
Ingrediënten:
Enkele wortels
2 peterseliewortel ( hoeft niet)
Half bekertje linzen
Zakje erwten uit de vriezer ( hoeft
niet)
zakje tuinbonen uit de vriezer ( hoeft
niet)
zakje witte bonen uit de vriezer
selderijblad
lavasblad
peper/zout.
1 liter water
Werkwijze: Zet de linzen op in een liter water en
breng aan de kook. Borstel wortel plus selderijwortel schoon, wassen...snij in
kleine stukjes en voeg bij de linzen. Omdat ik in de vriezer erwten en tuinbonen
heb kwam dat erbij. Probeer altijd witte bonen toe te voegen ( zie tip 2) Weer
aan de kook brengen en de kruiden versnipperd toevoegen en wat zout en peper.
Laat maar sudderen op laag gas en je zult zien dat het vocht grotendeels wordt
opgenomen door de linzen. Af en toe roeren en als de groenten gaar zijn de
blender erdoor. De spread in een filterzakje scheppen in een filterhouder en het
vocht opvangen. Dat kan later in een soepje of ander gerecht. We gooien niets
weg waar vitamientjes inzitten. Als de spread naar jouw mening dik genoeg is, in
bakjes doen en in de koeling of de vriezer. Heerlijk gezonde groentespread. Ik
heb het op mijn boterham gesmeerd en er hoeft geen boter onder. Heerlijk voor de
lunch en er zit plantaardig eiwit in waardoor je geen dierlijk eiwit nodig hebt
en de beestjes mogen blijven leven.
Mijn leventje....
Tip 2
Witte droogbonen vragen lange kooktijd en dat is misschien de reden dan men
ze mijdt. Zorg voor vele zakjes gekookte witte bonen in de vriezer zodat je
altijd kant-en-klare eiwitbommetjes hebt om aan wok gerechten, puree, stamppotjes
en soep toe te voegen. De bonen wassen en in ruim koud water in de week zetten
in een kom met deksel.
Neem tweemaal zoveel water dan bonen. Laat 24 uur staan en kook de bonen in
het weekwater beetgaar. Afkoelen en in zakjes of doosjes in de vriezer.
Tip 3
Er lag al een tijd nog
een glaskoolraapje en dat werd samen met geschilde en gewassen aardappels in
stukken gesneden en aan de kook gebracht met iets zout. Dat wordt een pureetje.
Ondertussen werd een lijntje rucola geknipt in de wasteil. Wat een geur en fris
groen. Even afgespoeld in het vergiet werd de rucola grof geknipt. Intussen
waren de aardappels, en koolraap gaar en werd afgegoten. Kooknat vang ik altijd
op maar dat was hooguit een eetlepel. De mixer erdoor met een klontje margarine
( boter is op) en wat nootmuskaat en een scheutje melk tot een luchtige puree
verwerken.
De rucola doorheen scheppen op hoog gas. ( hooguit twee minuut en gas uit) De eetlepel kooknat ging erbij en door de warmte slonk de rucola een beetje. Er kon een vegaburger bij maar dat was ik vergeten.....Maakt niet uit want ik had voldoende eiwit in de groentespread op mijn lunchboterham.
De rucola doorheen scheppen op hoog gas. ( hooguit twee minuut en gas uit) De eetlepel kooknat ging erbij en door de warmte slonk de rucola een beetje. Er kon een vegaburger bij maar dat was ik vergeten.....Maakt niet uit want ik had voldoende eiwit in de groentespread op mijn lunchboterham.
Tip 4
Overrijpe bananen kan je invriezen en half ontdooid met yoghurt of melk in
de keukenmachine mengen. Dat heet milkshake..... Perssinasappels weet je wel raad mee
maar je kan het sap ook mengen met gepureerde kiwi of gewoon wat water.
Experimenteren maar.........
Theo mijn collega en een van mijn vrienden moest komen proeven en hij maalt niet om de zooi op mijn aanrecht na een van de vele experimenten. Misschien een uitje of augurkje erop was zijn mening dus dat kan...Een groot succes volgens Theo en hij is zo iemand van Hollandse kost en wat de boer niet kent....Als ik experimenteer ben ik gelukkig en de zon scheen en alle deuren open waaiden de herfstbladeren naar binnen en kwam ma natuur op bezoek........
Nu nog een taartje bakken van de aardbeitjes en dat komt
nog..........
De super oftewel commercie haakt in op de vraag naar meer groenten en
fruit en biedt groentespreads en fruit smooty’s kant-en-klaar aan voor veel geld
en vol E nummers. Het kan gezonder en goedkoper als we allemaal tegen
sluitingstijd van de markt de groenten/fruit opkopen die ze kwijt moeten. In
Eygelshoven krijg je dan veel spul voor bijna niets in grote hoeveelheden die je
direct verwerkt tot groentespreads en smooty’s . Kan in de vriezer en heb je de
hele week geweldig gezond voedsel voor een habbekrats. Ik doe wel eens
markonderzoek naar
de gekochte spreads die we bij onze broodlijn over de datum gratis aangeboden krijgen.
de gekochte spreads die we bij onze broodlijn over de datum gratis aangeboden krijgen.
veel te zout die spread en tja de smaak........haalt het niet bij de mijne
die is tienmaal lekkerder. Verder zijn die gekochte spreads duur omdat
mensenhanden de groente verwerkten en die moeten betaald worden. Dat kan je zelf
wel verdienen. Ik heb natuurlijk ook nog mijn moestuin en de inkuil en ik voel
me schatrijk daardoor. De KOOP NIETS WEEK bracht vele ideetjes en er is weer
eens wereld voor me open gegaan......
Annemiek