Leef met de ogen en het hart van een
kind, dat lacht om de regen en vraagt wie de sterren
heeft aangestoken,
en dat van je houdt omdat je zo fijn
kan vertellen....
Annemiek.
117 Consumindermijmering
2017.
Tip.
KOOP NIETS WEEK resulteert in restjes opmaken en de
diepvries leeg eten. Natuurlijk brengt de moestuin ook haar deel maar vandaag
weinig.
Gebonden romige soep op het menu maar dan zonder
room en die soep was/is toch lekker. Ik heb een emmertje soep in de vriezer gezet
voor drukke dagen die beslist zullen volgen. Dit basis recept kan met bloemkool
broccoli en.... asperges. De asperges moeten op en dat is geen
probleem met dit recept....
Ingrediënten:
eetlepel olijfolie
10 gram boter ( werd margarine)
3 groentebouillonblokken
1 dikke ui of 2 kleintjes
1 liter water
halve liter melk
2 kleine of 1 dikke aardappel
pond of kilo diepvriesasperges
of
bloemkooltje
of twee stronken broccoli
Als je geen diepvries resten asperges hebt ga je
die natuurlijk niet kopen. Veeels te duur! Neem dan bloemkool of broccoli. De
gesnipperde ui in olijfolie licht aanfruiten en de margarine erbij. (Ik had geen
roomboter meer....) De liter water toevoegen en de bouillonblokken. De asperges
heb ik half ontdooit in stukken gesneden en toegevoegd. Als je bloemkool of
broccoli neemt dan de stronken ook gebruiken en alles in kleine stukjes snijden.
Dat gaart eerder. Aan de kook brengen en even doorkoken. Een halve liter melk
toevoegen, weer aan de kook brengen en de deksel een stuk open laten anders gaat
de soep schuimen. Het ziet er op dit moment niet zo appetijtelijk uit maar dat
komt goed.....
Een aardappel schillen, wassen, in blokjes snijden
en in de soep. In de tuin vond ik nog een peterseliewortel die kan erbij maar
hoeft niet. Wat lavasblad en selderijblad gewassen en gesnipperd kan erbij. Het
peterselieblad van de wortelpeterselie werd gewassen, fijn geknipt en apart gezet
voor later. Als de groente gaar zijn kan de blender erdoor of de soep
door de pasvite. Heerlijke romige soep zonder room omdat de aardappel bind en de
melk o.a. licht kleurt en de groente en kruiden de smaak brengen........
Tip 2
In de koeling staat een restje yoghurt hooguit een
klein kopje en wat volle kwark. Dat kan bij elkaar en van een halve liter melk
en custard maakte ik een puddinkje. De gebruiksaanwijzing/hoeveelheden staat
achterop het pak. Iets van de melk in een kommetje en de custard en suiker ermee
oplossen. De melk aan de kook brengen en papje custard toevoegen aan de kokende
melk. Goed doorroeren en even aan de kook houden tot de pudding dikker wordt. De
pudding even buiten laten afkoelen en dat gebeurd bij mij in regenwater. Wel
roeren zodat geen vel ontstaat. De custardpudding met de restjes yoghurt/kwark
mengen en je hebt vanille yoghurt maar wel veel lekkerder dan bij de super. Er
was een zak aardbeien uit eigen tuin in de vriezer en die werd ontdooit maar dat
kan ook puddingsaus zijn of ander fruit of gewoon een tipje jam bovenop het
schaaltje vanille yoghurt....De rest gaat in de koeling met de deksel op de kom. Zelfbescherming.....
De rest aardbeien krijgen vandaag weer een andere
bestemming dus laat je maar verrassen voor morgen........
Mijn leventje....
Naast interviews afnemen bij de sterretjes van het
consuminderhuis en verhalen daarover schrijven wordt er terug gekoppeld en
gekeken of de mevrouw/meneer het eens is met de manier van weergeven van hun leven. Ik publiceer niets zonder inzage. Als ze zeggen “We hebben geen
geheimen” kijk ik toch goed of ik ze niet voor zichzelf moet beschermen. De
namen zijn natuurlijk gewijzigd en hun eigen verhaal lezen brengt emotie maar
vooral
beter zicht op het leerpunt dat men opdeed. Het geheel is beter te zien en daardoor komt een versnelde verwerking weet ik. In ieder geval volg ik de reacties en ga met veel respect zorg en nazorg met de mensen om die hun verhaal wilden delen en altijd is het delen bevrijdend. Dat is mooi om te zien.........
beter zicht op het leerpunt dat men opdeed. Het geheel is beter te zien en daardoor komt een versnelde verwerking weet ik. In ieder geval volg ik de reacties en ga met veel respect zorg en nazorg met de mensen om die hun verhaal wilden delen en altijd is het delen bevrijdend. Dat is mooi om te zien.........
Mijn Floor heeft nu een “baasje” die heeft geleerd
pillen achter in haar keel te gooien zonder krabben en beten op te lopen. De
hele actie is in enkele secondes gebeurt. Ik pak haar met de linkerhand aan haar
nekvel en met de wijsvinger rechterhand (waar de pil al inzit) druk ik tussen
haar tandjes waardoor ze haar bekje opendoet. Hup pil achterin haar keel gooien en met de rechterhand
haar bekje dichthouden zodat ze slikt. Ze weet dat ze daarna het heerlijkste
hapje aller tijden krijgt VISJE!! Jeahh en rent ze al naar haar voerbakje om de
lekkernij op te peuzelen waardoor de pil in haar maagje zit. Het gaat allemaal
heel snel, sneller dan ik schrijven kan en Floor onthoudt hopelijk alleen het
visje.... Het kon niet meer... de vermalen pilletjes door voer room boter saus
of in stroop. Een likje en ze hoefde al niets meer. Bovendien zag ik het poeder
vaak onderin het voerbakje terug en bleef Floor krabben. Nee.... het zijn geen
vlooien maar allergie. Waarvoor heeft ze me nooit vertelt en moeten we maar
raden. Oefening baart kunst en pittige Floor heeft deze methode nodig...
Mijn koelkast is bijna leeg en de kaas raakt op. De
tweede week KOOPNIETSWEEK wil ik toch afmaken. Wat me opvalt is dat ik eerst
bedenk voor ik gebruik maak van voedingsmiddelen of het beter ingezet kan worden
voor morgen of een ander gerecht. Zo moet het vroeger zijn geweest in arme
tijden. Verder vind ik van alles uit zoals de vanille yoghurt van resten en nog
nooit maakte ik aspergesoep met ui en aardappel. Recepten worden geboren in
nood.... In ieder geval zal ik nooit meer aspergesoep op de roux manier
maken met room en bloem en veel boter want dat is niet nodig. In de tuin is
zoveel en als de kaas op is heb ik heel verrassend broodbeleg. Geleerd van een
mijmeringfan..... Soberheid brengt een rijkdom aan ervaringen.
Annemiek