dinsdag 28 november 2017

Mijmering 119 Van champignonragout naar champignonsoep...

Beste mensen,

De kalende kersenboom
in de nachtelijke tuin
tooit zich met sterren....

Annemiek.
 
119 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Heerlijke champignonragout maak je binnen een half uurtje. Een variatie daarop voor de niet vegetariërs is i.p.v. bouillon van groentebouillonblokken een of twee kipfilet in water garen met kipbouillonblokken. De hoeveelheid champignons kan dan gehalveerd worden.
 
Ingrediënten:
125 gram roomboter of een mix van boter en margarine
125 gram bloem
1 groot bakje champignons van een pond
eetlepel kerriepoeder
2 groente bouillontabletten
anderhalve liter water
peterselie
pakje slagroom
ragoutbakjes
blaadjes sla en tomaatje.
 
Werkwijze:
Anderhalve liter water koken met de bouillontabletten, even aan de kook houden en uitzetten. De champignons afborstelen en een schijfje van het steeltje snijden. De champignons heel kort afspoelen in een vergiet en in grove stukken snijden. Grote champignons in 5 en kleinere in 3 stukken. De champignons in iets zonnebloemolie bakken in wok of koekenpan met de kerrie en iets zout. Halverwege een klontje boter toevoegen. De champignons op laag gas garen tot beetgaar. De kerrie geeft bij het bakken pas echt goed zijn smaak vrij. Eventueel nog kerrie toevoegen naar smaak.
De boter of boter met margarine smelten in een pan en de bloem toevoegen. Roeren en de helft van de bouillon toevoegen. Met de garde flink roeren eventueel de pan van het gas af. De roux moet klontjesvrij zijn en dat lukt goed als de roux nog dik is. Meer bouillon toevoegen en weer roeren. De pan weer op het gas. dit herhalen tot de roux naar je smaak nog net te dik is. Dan de champignons toevoegen en met iets bouillon het aanbaksel in de wok losmaken en bij de roux mengen. De slagroom door de roux roeren en de gesnipperde peterselie plus peper/zout naar smaak en zeker nootmuskaat op smaak brengen........
 
De pasteibakjes in de oven opwarmen al of niet het “hoedje” apart, ondertussen met blaadjes sla en een tomaatje het bordje versieren. Pasteibakjes op het bord en kokend heet de ragout op de bakjes...
 
De variatie: Als je minder boter wilt gebruiken kan dat ook. Ik nam deze keer geen gelijke delen boter en bloem maar 100 gram bloem meer. Daardoor werd de hoeveelheid roux meer omdat ik meer bouillon moest toevoegen om de juiste dikte te krijgen. Er werden twee diepvriesbakjes met ragout gevuld voor een snelle maaltijd als ik het druk heb. In de vriezer ermee. De rest ragout werd met een liter water aangelengd en aan de kook gebracht. Twee groentebouillonblokken toevoegen en even zachtjes laten sudderen. Voilà gebonden champignonsoep........
 
Ragout uit de vriezer kan prima met rijst gegeten worden en een snelle salade. Op een geroosterde boterham is ook een optie.
 
Mijn leventje....
De chicorei roodlof sla is prachtig van kleur in de geveltuin en met wat rucola uit de wasteil toch nog altijd verse sla uit eigen tuin. De laatste framboosjes van de struik geplukt op een kommetje yoghurt met een tipje aardbei confituur en mijn maaltijd is weer klaar. Morgen gebonden champignonsoep maar dat had je al begrepen. Er moet iets heel anders bij dat zal afleiden dat er al twee dagen dikke championnen ( nieuw woord) op het menu staan.... De helft van de soep ook maar in de vriezer anders moet ik er weer mee gaan leuren en wie bewaard die heeft wat voor een winderige regenzaterdag of zo....
 
Op de fiets door de storm omdat ik de pasteibakjes was vergeten en de apotheek de medicijnen klaar had liggen. Ze vinden ze nooit direct omdat ze bij de D van Deursen kijken en ze bij de V van VAN worden gelegd. “Kijkt u eens bij de V” zeg ik dan. Ik neem voor die klussen de oude fiets die ik nooit meer poets en de tas waar een riempje van loshangt. De tas is gescheurd en die houden we zo want dergelijke fietsen vallen niet op dus is een slot hopelijk voldoende. Met die fiets ga ik naar de markt en kieper zo de groente in de tassen. Af en toe zet ik die tassen op de kop en je wil niet weten wat eruit valt. Een beschimmelde boterham en een schroevendraaier en een koolblad of een appeltje. Die fietstassen zijn ook mijn niet vergeten plekje en dat gaat als volgt: De fiets staat binnen in het consuminderhuis tegen een muurtje bij de kinderwagens en ik kieper de aanmeldingsformulieren in de tas. De sleutelbos van het consu huis zit ook in die tas want als ik die op mijn bureau leg op kantoor kan ik er niet meer aan. Kantoor wordt altijd direct afgesloten want er liggen privacy gevoelige stukken van vrijwilligers. Enkele van mijn medewerkers hebben daar de sleutel van ( en ikzelf aan die bos) en als ze weggaan als ik nog in het pand een cursus geef sluiten ze ons in. Dat is leuk als ik niet aan mijn sleutelbos kan die op kantoor ligt.........
 
Een fietstocht door de regen frist de mens op en ik zie dat de laatste bladeren van de bomen inmiddels verdwenen zijn. De wisteria op mijn hofje heeft nog wat gelig blad dat in december pas zal vallen. Floor hoeft niet meer zo vaak buiten heeft ze me toegefluisterd en haar tuinhuisje wordt met een glasplaat afgesloten. Er zijn nog wat topinamboerstengels die gesnoeid moeten worden in de voortuin en dat komt goed. Af en toe spelen we “winterslaap” Floor en ikke in de grote stoel als de wind en de regen huishoud om het huis en het hofje..... Donkere dagen in december in aantocht....
 
Annemiek