Liefde heb je nodig, meer dan geld.
Alleen in liefde kun je pas
“mens” worden.Liefde is de koopkracht van het geluk....
Annemiek.
76 Consumindermijmering 2017.
Elke dag rondom de afwas een stukje extra werk en
nauwelijks merkbaar hou je het keukengebeuren op schoon niveau. De rastervormen
om rastertjes op vlaai te maken moeten af en toe af gewassen en dat is een
fluitje van een cent, als je ze enkele uren of een nacht in de week zet in het
laatste afwas sop. Desnoods een natte vaatdoek bovenop om ze onder water te
houden, en de tijd weekt het vuil los. Onder water schrobben met een borstel
voorkomt spatten. Goed naspoelen en in de zon drogen zodat ze door en door droog
zijn. Rastervormen hoef je niet elke keer af te wassen na gebruik. Ze komen
alleen met deeg en bloem in aanraking en even kloppen en de bloem valt
eraf....... Ze zijn nieuw gekocht duur maar op marktplaats veel goedkoper. Ze
maken je vlaai tot een professioneel ogende vlaai......... zoek naar vlaairaster
of vlaai stans.
Tip 2
Douchen en sanitair schoonmaken op consuminder
wijze...
Een ochtend in het weekend wordt de douche tijdens
het douchen schoongemaakt. Met SUNSODA. Omdat ik weet dat dit mijn klus voor het
weekend is die in een kwartiertje is gedaan haak ik daar regelmatig een klusje
aan vast, als mijn planning het toelaat. Deze keer het ligbad ( 1x per maand is
voldoende) en daar komt het bezempje ( dat hoort bij een handveger en blik met
steel) aan te pas. Snel in hoekjes en rond kranen soppen, afspoelen en laten
afdruipen, zonder in het bad te klimmen. Ondertussen werd met een oude
tandenborstel de randen van de wasmachine van vuil ontdaan en afgespoeld. De
bonte was moest gedraaid en daar heb ik mee gewacht tot het
bad/douche schoon waren en na gedroogd met handdoeken die in de was moesten. Bij
het
vloertje kwam het bezempje te pas en een raamtrekker op steel. Nog een
handdoek die gewassen moest om na te drogen en voilà kon de was
aangezet......... SUNSODA in de wasmachine, aanzetten... water laten pakken en
even draaien.... vijf minuut of zo... en de wasmachine uit. De vlekken kunnen
weken, de tijd kost niets en bespaart stroom want na vijf uurtjes of zo zijn de
vlekken door het weken zo verdwenen tijdens een kort programma op 40 graden.
Gevulde courgette....
Doen met wat er is en bijkopen wat in de tuin niet
voorradig is. Dat was vandaag een bolletje mozzarella. De rest van het menu
bracht de tuin.......
Ingrediënten:
1 flinke courgette
halve of kleine ui
kers tomaatjes
eventueel paprika
kruiden zoals bieslook oregano
basilicum
1 bolletje mozzarella
Werkwijze:
De courgette wassen en overdwars doorsnijden. Ik
sneed natuurlijk niet gelijk en moest van een helft nog een plak afsnijden. De
inhoud courgettes met een eetlepel uitkrabben en in een kom leggen. De dikste
zaden kunnen eruit en weg en de rest bewaard. Pas op met uitkrabben dat je geen
gaten maakt in de courgette helften. De helften bestrooien met iets zout en in
een met olie ingesmeerde ovenschaal leggen.
De tomaatjes wassen en halveren. De ui snipperen en
de inhoud courget in stukjes hakken. De paprika halveren, van zaadlijsten
ontdoen en in stukjes snijden. Alles mengen in een kom met de klein geknipte
kruiden en peper/zout. Er kan een restje gekookte rijst doorheen als je dat hebt
of erwtjes, of stukjes geitenkaas of wat maar volgens jou erbij past. De
courgette helften werden gevuld met de groente en bestrooit met klein gesneden
plakjes mozzarella maar dat had ook zomaar geraspte kaas kunnen zijn van het
stuk. Ongeveer een eetlepel olijfolie over elke helft sprenkelen. De niet
vegetariër kan de kaas weglaten en rul gebakken gehakt door de groenten
mengen....
De ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200
graden zetten en na een kwartier een vel aluminiumfolie erop leggen. Na 45
minuut de alu folie eraf om de bovenkant te laten bruinen. Elke helft is voor
een persoon een complete maaltijd als je sla erbij serveert. Ik heb helft twee
voor morgen bewaard als lunch.... koud gegeten kan immers ook.
mijn leventje...
De bergruimte was als laatste opknapklus aan de
beurt en is er wederom een bigshopper spul weg gegaan waar een ander weer iets
mee kan. Teveel boenwas en teveel bakvormen. Teveel vuurvaste schalen en plastic
kommen zijn bij mij sowieso in de ban. Alleen een mixer kom en
de rest is geëmailleerd zoals 100 jaar geleden. De klusmeneer heeft de
bergruimte die onder de trap ligt wit gemaakt. De onderkant traptreden in de
grondverf en aflakverf en de muren in de latex. Aan de traptreden heb ik vele
haken en schroeven gedraaid en hangen alle geëmailleerde schalen kommen en
braadsledes op, want vroeger hadden al die dingen oren. De pasvites en de
fijnmazige zeven groot en klein op een rij en zo gepakt. In de bergruimte staat
mijn tafelmodel koelkast op een ijzer tafeltje zodat ik nooit hoef te bukken om
iets eruit te pakken en door dat tafeltje is onder de koelkast bergruimte. De
stofzuiger heeft daar een plekje en een mand met los spul. Op de koelkast wordt
de ruimte ingenomen door pakken bonenkoffie en katvoer. Heel overzichtelijk
allemaal en alles heeft zijn eigen plek....
In de tuin groeien de klimcourgettes en de chayote
om het hards en elke dag heb ik gekeken of vrouwelijke bloemen ( met
vruchtbeginsel) in de chayote kwamen... Nee hoor, alleen maar mannen... vijf
zes op een rij tot..... ik opeens een klein chayootje ontdekte tussen het blad
en iets verder nog eentje... Ik heb dit jaar beide klimmers langs een touw laten
slingeren van bovenkant klimrek onder het afdak door waar ze nu even niet weten
hoe verder. Ik ook niet.... misschien het touw verlengen of gewoon terug leiden
langs het touw? Morgen maar eens bekijken. De poort naar de straat kon ik ook
even niet gebruiken omdat een bolcourget daar rondom was gegroeid. Ik heb de
stengel vastgebonden boven de poort aan een buis. Het is een reuze plant
geworden met vele bollen in wording. Zolang ik courget van de lage planten heb
oogst ik de bollen niet. Ze worden gegraveerd een dezer dagen.... Zo gaat het
ook met de bonen waarvan de bonen die bleven hangen droogbonen worden. Ik vond
zelfs een rijtje lage stambonen tussen twee klimrekken die ik vergeten was. Dat
komt ervan als je van jungle tuinen houdt zoals ik. Over de leeg geplukte
kruisbes struiken woekert de kastanje pompoen en dat mag. Het geeft me een rijk
gevoel al die gratis groente en bij de lunch eet ik bijna nooit meer alleen maar
een boterham. Al is het maar een groente rest schotel over van de vorige dag. In
ieder geval kostte de maaltijd van vandaag 49 cent voor de mozzarella en nou
jaaaaa 20 cent voor de olijfolie? Dat was gisteren 20 cent voor een ei en 15
cent voor kokos olie toen ik courgette reifkoekjes heb gemaakt van baby
courgetjes en een ui uit de tuin.
De PLUS heeft een koel schap waarin uiterste
houdbaarheid spul staat dat snel weg moet. Ik kocht biologische yoghurt voor 53
cent en er waren afbakbroodjes die ik gebruiken kan voor hamburgers met mijn
vega schijven die in de vriezer liggen. Mooi voor morgen.... Twee afbakbroodjes
werden omgepakt in een hergebruik broodzakje in de vriezer voor de volgende
keer. Floor wachtte me op bij het tuinhek toen ik thuis kwam. Ze heeft helemaal
in de gaten als een tas aan mijn stuur hangt, kan daar wel eens wat lekkers
voor haar inzitten. Ze hoort me meestal aankomen en rent me tegemoet door de
spijlen van de poort de brandgang op. Ze rolt op haar rug van vrolijkheid en
rent voor me uit de tuin trap af naar de keukendeur. Ze kan bijna niet wachten
want ik heb haar vertelt dat ik een visje voor haar heb meegebracht. Dat woord
kent ze goed en ze staat te trappelen bij haar voerbakje... Dat visje is
een portie zalm/tonijn van 2,19 euro en is Floor de duurste kostganger in huize
van Deursen en daar heb ik geen moeite mee...... als ik de mijmering schrijf
ligt ze bovenop het rug kussen in de stoel vlakbij mijn pc. Zo kan ze me af en
toe een zoentje geven en moet ik haar “voor wat hoort wat” aaien zomaar tussen
het tikken door..... Dat is voor honderduizend euro liefde waar ze me geen
rekening voor presenteert.......
Annemiek