woensdag 19 juli 2017

Mijmering 74 Truukjes en recept voor een volmaakte Limburgse rijstevlaai...

Beste mensen,

Je bent geschapen om mens te zijn,
een goed mens te zijn.
Geschapen voor vreugde, liefde en vriendschap...

Annemiek.
 

74 Consumindermijmering 2017.

 
Mijn vriendin uit Stein kwam een dag met me mee leven, bijpraten, en van alles wat vriendinnen zoal doen.

De avond van te voren heb ik een volmaakte rijstevlaai gebakken en het recept wil ik graag met je delen, inclusief de truuks.

 

Ingrediënten rijst:

1 liter halfvolle of volle melk

100 gram gebroken rijst ( van die goedkope van de super. Net een euro de kilo dacht ik.
100 gram suiker maar ik nam 80 gram en helemaal goed.
 
Werkwijze:
De melk koken en de rijst/suiker toevoegen en weer op kookpunt brengen. Op zeer laag gas laten garen met de deksel ietsje schuin op de pan ( piepklein kiertje) om te voorkomen dat de rijstebrij  overkookt. Elke 10 minuut even roeren en na 30 minuut om de 5 minuut roeren om aanbranden te voorkomen. Als de rijst nog net iets te dun is het gas uitzetten en dikt de rijst vanzelf nog een beetje na.... Ik had op het laatst een beetje te laat geroerd en was de rijst al ietsje op de bodem aangezet. Niet loskrabben met de lepel maar de rijstebrij overgieten in een andere pan en de deksel erop om zonder gas nog te dikken... Een uurtje afkoelen voordat je aan het deeg begint... De rijstebrij is goed als hij net niet loopt. Is het te dun dan moet het nog even garen. Is het te stijf? Dan voorzichtig wat melk toevoegen en omroeren.  

Recept deeg:
250 gram kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
handje suiker
1 ei
1 pakje bakpoeder
ongeveer 500 gram bloem of iets meer.
 
Werkwijze:
Alle ingrediënten mengen met de houten lepel in een mengkom (met uitzondering van de bloem). De helft van de bloem op goed geluk toevoegen en kneden met de hand. Elke keer iets bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Niet te droog maken en de bol uitrollen tot een dunne plak. Hoe dunner hoe lekkerder de vlaai.
De truuk om een dikke rijstevlaai met dunne bodem heel uit de vorm te krijgen is de duurzame folie. Ik heb verschillende stukken op vlaaiplaatmaat geknipt en een ervan komt eerst in de vlaaiplaat. Daarover een breed stuk met “handvaten.” De randen van de vorm die nog zichtbaar zijn, met olie invetten. Dit bekleden van de vlaaivorm kan ook met ovenpapier al weet ik niet of dat de zware vlaai houden zal. Misschien de reep met de oren dubbel?
 
Van de restjes deeg met wat rozijntjes heb ik rolletjes gerold. De rolletjes oprollen en heb je brioches die na het bakken met confituur werden besmeerd....
Je kan van de rest ook een plak maken, natmaken en bestrooien met gelijke delen suiker/kaneel. Oprollen en de rol in schijfjes snijden en op een vorm of plaat. kaneelbroodjes als resultaat........
 
Het dun uitgerolde deeg in de vlaaiplaat leggen... de randen afrollen met de deegrol en de bodem met een vork inprikken. Even wegzetten en drie eieren splitsen. Het eigeel kan direct op de rijst en het eiwit met een eetlepel suiker met de mixer stijf kloppen in een kom. Eiwit en eigeel voorzichtig met de rijst omscheppen en in de vlaaivorm scheppen. In een voorverwarmde oven op 180 graden bakken tot de bovenkant gemêleerd bruin is en de rand lichtbruin. Zet een treefje klaar op het aanrecht en zet de vlaai ernaast. Niet wachten maar direct de “oren” van de duurzame folie vastpakken en de vlaai iets optillen en met een vloeiende beweging op het treefje schuiven. Daarna pas het foliestuk met de “oren” proberen onder de vlaai weg te trekken.
 
Waarom direct op het treefje? De vlaai is nog stevig zo direct uit de oven... ga nooit eerst met een mes rondom de rand voelen of de rand los zit. Af laten koelen en de vlaai op een vlaaischaal schuiven. De vlaai in een plastic zak maat pedaalemmerzak schuiven ( steeds hergebruiken en je hoeft geen taartdozen in je kast te bewaren) en met een clipje ( van broodjeszak of zo,) sluiten en in de koeling zetten.
 
Twee doosjes slagroom kloppen met 2 zakjes klopvast. klopvast hoeft niet als je de slagroom in een laag op de vlaai smeert, eventueel met chocoladevlokken bestrooit.   Wil je de room opspuiten dan is het leuk als de krullen room niet inzakken. Mijn krullen zijn onregelmatig geworden omdat ik een gaatje in de hergebruik “drop/spuitzak” had en probeerde met mijn vingers dat gaatje dicht te houden. Ik moet die dingen geen tweede keer gebruiken...
Zoals je ziet is de maatbeker een mooie steun voor de spuitzak bij het vullen........
 
Mijn leventje
Als mijn vriendin Margaret een dag komt kook ik terwijl ze toekijkt en praten we verder tijdens het koken. Ze geniet van groente zo uit de tuin direct verwerkt en voor mij is dat heel gewoon. alleen de rode paprika kwam uit de super en was in de reclame.... De maaltijd koste ongeveer 50 cent inclusief olie gas en de paprika. Alle andere ingrediënten kwamen uit de moestuin. We hebben onze vingers bijna mee opgegeten. De puntpaprika kan goed in de schaduw groeien weet ik inmiddels want ze staan achter de “open deurtjes” van de klimbonen in de schemering. Als ze maar water genoeg krijgen is het goed. De bonte wortels en zomerwortels zijn net aan de maat en ik dun ze in de rij. Even de riek in de grond steken dichtbij een dikke wortel en iets wrikken. Ja kan de dikste wortels dan zo uit de aarde trekken. Vergeet niet de gaatjes dicht te maken anders kan de wortelvlieg wel erg gemakkelijk bij de wortel. Als de
dikke wortels uit de rij zijn hebben de kleinere meer plaats om te dikken. De vroege aardappels zitten nog in de grond en ik rooi wat ik nodig heb. Ik ben niet zo snel met rooien al zal dat er wel van komen komende week als de voor gezaaide prei in de grond moet. De kleine tomaatjes werden middendoor geknipt en het recept vind je in mijmering 72 al had ik toen nog wortels van de markt.....
De crowdfunding voor de landelijke genoegdag heeft nog drie dagen te gaan. nog 1000 euro en ik volg met spanning de laatste dagen. Zie https://www.voordekunst.nl/projecten/5797 Als je nog geen bijdrage stortte, (en elke tien euro is toch weer een stukje) steun je dan mee? Dit geweldig gebeuren stompen we allemaal tezamen naar het doel.... Heleen en zeker weten alle redactieleden van GENOEGmagazine waaronder dit mens maak je heel blij met een giftje....
 
Annemiek