Je bent geschapen om mens te
zijn,
een goed mens te
zijn.Geschapen voor vreugde, liefde en vriendschap...
Annemiek.
74 Consumindermijmering 2017.
De avond van te voren heb ik een volmaakte
rijstevlaai gebakken en het recept wil ik graag met je delen, inclusief de
truuks.
Ingrediënten rijst:
1 liter halfvolle of volle melk
100 gram suiker maar ik nam 80 gram en helemaal
goed.
Werkwijze:
De melk koken en de rijst/suiker toevoegen en weer
op kookpunt brengen. Op zeer laag gas laten garen met de deksel ietsje schuin op
de pan ( piepklein kiertje) om te voorkomen dat de rijstebrij overkookt.
Elke 10 minuut even roeren en na 30 minuut om de 5 minuut roeren om aanbranden
te voorkomen. Als de rijst nog net iets te dun is het gas uitzetten en dikt de
rijst vanzelf nog een beetje na.... Ik had op het laatst een beetje te laat
geroerd en was de rijst al ietsje op de bodem aangezet. Niet loskrabben met de
lepel maar de rijstebrij overgieten in een andere pan en de deksel erop om
zonder gas nog te dikken... Een uurtje afkoelen voordat je aan het deeg
begint... De rijstebrij is goed als hij net niet loopt. Is het te dun dan moet
het nog even garen. Is het te stijf? Dan voorzichtig wat melk toevoegen en
omroeren.
Recept deeg:
250 gram kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
handje suiker
1 pakje bakpoeder
ongeveer 500 gram bloem of iets meer.
Werkwijze:
Alle ingrediënten mengen met de houten lepel in een
mengkom (met uitzondering van de bloem). De helft van de bloem op goed geluk
toevoegen en kneden met de hand. Elke keer iets bloem toevoegen tot het deeg
loslaat van je handen. Niet te droog maken en de bol uitrollen tot een dunne
plak. Hoe dunner hoe lekkerder de vlaai.
De truuk om een dikke rijstevlaai met dunne bodem
heel uit de vorm te krijgen is de duurzame folie. Ik heb verschillende stukken
op vlaaiplaatmaat geknipt en een ervan komt eerst in de vlaaiplaat. Daarover een
breed stuk met “handvaten.” De randen van de vorm die nog zichtbaar zijn, met
olie invetten. Dit bekleden van de vlaaivorm kan ook met ovenpapier al weet ik
niet of dat de zware vlaai houden zal. Misschien de reep met de oren dubbel?
Van de restjes deeg met wat rozijntjes heb ik
rolletjes gerold. De rolletjes oprollen en heb je brioches die na het bakken met
confituur werden besmeerd....
Je kan van de rest ook een plak maken, natmaken en
bestrooien met gelijke delen suiker/kaneel. Oprollen en de rol in schijfjes
snijden en op een vorm of plaat. kaneelbroodjes als
resultaat........
Het dun uitgerolde deeg in de vlaaiplaat leggen...
de randen afrollen met de deegrol en de bodem met een vork inprikken. Even
wegzetten en drie eieren splitsen. Het eigeel kan direct op de rijst en het
eiwit met een eetlepel suiker met de mixer stijf kloppen in een kom. Eiwit en
eigeel voorzichtig met de rijst omscheppen en in de vlaaivorm scheppen. In een
voorverwarmde oven op 180 graden bakken tot de bovenkant gemêleerd bruin is en
de rand lichtbruin. Zet een treefje klaar op het aanrecht en zet de vlaai
ernaast. Niet wachten maar direct de “oren” van de duurzame folie vastpakken en
de vlaai iets optillen en met een vloeiende beweging op het treefje schuiven.
Daarna pas het foliestuk met de “oren” proberen onder de vlaai weg te trekken.
Waarom direct op het treefje? De vlaai is nog
stevig zo direct uit de oven... ga nooit eerst met een mes rondom de rand voelen
of de rand los zit. Af laten koelen en de vlaai op een vlaaischaal schuiven. De
vlaai in een plastic zak maat pedaalemmerzak schuiven ( steeds hergebruiken en je hoeft geen taartdozen in je kast te bewaren) en met een clipje ( van broodjeszak of zo,)
sluiten en in de koeling zetten.
Twee doosjes slagroom kloppen met 2 zakjes
klopvast. klopvast hoeft niet als je de slagroom in een laag op de vlaai smeert, eventueel met chocoladevlokken bestrooit.
Wil je de room opspuiten dan is het leuk als de krullen room niet inzakken. Mijn krullen
zijn onregelmatig geworden omdat ik een gaatje in de hergebruik “drop/spuitzak” had en
probeerde met mijn vingers dat gaatje dicht te houden. Ik moet die dingen geen
tweede keer gebruiken...
Mijn leventje
Als mijn vriendin Margaret een dag komt kook
ik terwijl ze toekijkt en praten we verder tijdens het koken. Ze geniet van
groente zo uit de tuin direct verwerkt en voor mij is dat heel gewoon. alleen de
rode paprika kwam uit de super en was in de reclame.... De maaltijd koste
ongeveer 50 cent inclusief olie gas en de paprika. Alle andere ingrediënten
kwamen uit de moestuin. We hebben onze vingers bijna mee opgegeten. De
puntpaprika kan goed in de schaduw groeien weet ik inmiddels want ze staan
achter de “open deurtjes” van de klimbonen in de schemering. Als ze maar water
genoeg krijgen is het goed. De bonte wortels en zomerwortels zijn net aan de maat en ik dun
ze in de rij. Even de riek in de grond steken dichtbij een dikke wortel en iets
wrikken. Ja kan de dikste wortels dan zo uit de aarde trekken. Vergeet niet de
gaatjes dicht te maken anders kan de wortelvlieg wel erg gemakkelijk bij de
wortel. Als de
dikke wortels uit de rij zijn hebben de kleinere meer plaats om te dikken. De vroege aardappels zitten nog in de grond en ik rooi wat ik nodig heb. Ik ben niet zo snel met rooien al zal dat er wel van komen komende week als de voor gezaaide prei in de grond moet. De kleine tomaatjes werden middendoor geknipt en het recept vind je in mijmering 72 al had ik toen nog wortels van de markt.....
dikke wortels uit de rij zijn hebben de kleinere meer plaats om te dikken. De vroege aardappels zitten nog in de grond en ik rooi wat ik nodig heb. Ik ben niet zo snel met rooien al zal dat er wel van komen komende week als de voor gezaaide prei in de grond moet. De kleine tomaatjes werden middendoor geknipt en het recept vind je in mijmering 72 al had ik toen nog wortels van de markt.....
De crowdfunding voor de landelijke genoegdag heeft
nog drie dagen te gaan. nog 1000 euro en ik volg met spanning de laatste dagen.
Zie
https://www.voordekunst.nl/projecten/5797 Als
je nog geen bijdrage stortte, (en elke tien euro is toch weer een stukje) steun
je dan mee? Dit geweldig gebeuren stompen we allemaal tezamen naar het
doel.... Heleen en zeker weten alle redactieleden van GENOEGmagazine waaronder
dit mens maak je heel blij met een giftje....
Annemiek