Zeg DANKJEWEL voor die stroom van
groei en bloei
die in stilte over de aarde gaat....
Annemiek
73 Consumindermijmering 2017.
Tip.
De natuur geeft nog steeds de toon aan en de mens
van deze tijd heeft daar steeds meer moeite mee. Ze plannen tuinwerk tijd in hun
agenda en zijn verbaasd als het weer niet meewerkt op die dag. Afgelopen
weekend bracht de juiste weersomstandigheden voor tuinwerk en laat ik
binnenshuis de boel de boel en wel direct!
Bloemen die je wilt drogen in volle bloei laten
komen en afknippen tegen de middag op een droge dag. Blad van de stengels rissen
en samen gebonden bosjes te drogen hangen op een luchtige plek. Licht en zon
verkleurd dus het donkere trappenhuis is een goede droogplek. ( voor rode rozen,
als je een minnaar hebt) Mijn bossen bloemen zijn tevens decoratie in de
woonkamer aan de staande lamp, om later verwerkt te worden in herfststukken....
De bloemen in de vaas (op de kist) staan op water
en werden in de knop geplukt.....in de regen want dat maakt bij snijbloemen niet
uit.
Tip 2
Bijna te laat voor de lavendel, heb ik het net nog
gehaald. Dit jaar komt mijn “oogst” in een kan van een onvolledig lampetstel.
Lavendelplanten mag je rond deze tijd 15 cm boven de aarde rigoureus af knippen
en heeft hij tegen de late herfst weer een mooi bolletje en kan de winter door.
Volgend jaar heb je dan niet van die vreselijk lelijke lange takken maar een
mooi laag bloeiende plant. Ik weet dat het moeilijk is want hij is nu zo mooi in
afstervende bloei, (als je de bloemen niet gebruikt) een maandje wachten kan ook
nog. Het blad van de stengels rissen en in een droge kan of vaas zetten kan
direct. De lange bloemen het eerst en de kortere als midden vulling op het
laatst. De middelste hebben amper stengel en dat zie je niet als het af is.....
Natuurlijk kan je de restjes bloei in bakjes doen en op het kleinste kamertje
zetten of naast je bed, want lavendelgeur is rustgevend. Lavendel bloemen gedroogd in vitrage lapjes met daar overheen kant en
frutsels voor tussen je lingerie. En heel voorzichtig kransjes vlechten of
hartjes kan ook... maar dan wel direct na het snoeien als de stengels nog
buigzaam zijn. Gedroogd moet je van die kransjes afblijven....... Gedroogde
lavendelbloemetjes in bakjes daar moet je wel in rommelen om de geur weer vrij
te laten komen. Zelfs na jaren als de kleur flets is geworden geven de
bloemetjes nog steeds geur dus doe ze niet zomaar weg.........
Tip 3
De hoge militaire schoenen hebben herinnering en
worden niet door gegeven ook al kunnen ze best aan stoere voeten een tweede
leven krijgen. Ze krijgen op een andere manier een tweede leven en wel als groeiplek voor
slakropjes en in de winter een winterviool. Welke schoen dan ook....
met een afgeknipt (yoghurt) emmertje in de schacht worden ze plantenbakjes.
Potgrond in de bakjes en een sla plantje en dat mag natuurlijk ook een bloeiende
plant zijn. Tweemaal per jaar de schoenen met leervet insmeren en in de winter onder het
afdak gaan ze jaren mee........Omdat ik in de emmertjes geen gaatjes maakte
krijgen ze zeer weinig water. Gaten in de emmertjes betekend gaatjes in de
schoenen moeten maken en dat kan altijd nog.
De laatste knoflooktenen uit de keuken krijgen een
plekje in een bloempot. De puntjes net boven de aarde. Weldra komen daar sprietjes
uit die een zachte knoflooksmaak hebben. Uit het zaaibed van de roodlof
(chicorei) worden de plantjes met de dikste stengels gehaald en omgeplant in
potten.
Door de hoge temperaturen afgewisseld met regen
zijn vele groenteplanten doorgeschoten en komt er bloei in. Goed voor een pracht boeketje op
de tuintafel. De fuchsia krijgt een steuntje van een verdwaalde meldestengel zo
van de plant geknipt en hoog in de rozenboog bloeit de bol klimcourgette. Het is
een grappig gezicht en de sier erwt bloeit onstuimig aan de andere kant van de
boog. Ze overwoekeren de kamperfoelie die geen kans krijgt zich te ontwikkelen
evenals de clematis die een beetje kwakkelt maar dat komt weer goed omdat het
blijvende planten zijn... De snijboon met de mooie naam pink lady heeft
een biesje rondom alsof ma natuur aan het haken is geslagen... en ik bewonder
haar nieuwe steekje. Mooi hoor...
Tip 5
Tip 5
Afgelopen week “deed” ik voor de eerste keer de
wekelijkse schoonmaakbeurt in mijn huis, na het ontspullen en opknappen. Begane gerond in een uur schoon... en
goed. Met de plumeau de hoge randen en lampen, De randen van kapstok en
overlichten. Daarna achter elkaar met een goed uitgewrongen doek de horizontale
vlakken randen en richels tot stahoogte. Tot slot de plinten met het kleine
bezempje dat hoort bij een setje handveger/blik met steel. Stofzuigen en de
dweil erdoor ben ik weer voor een week eraf. Op een tweede dag in de week worden
extra beurten gedaan zoals ramen lappen deuren afwassen tegelwanden douche en
toilet. Wat je maar wil en nodig is en elke week een onderdeel.
Het keukenblok gebeurt in etappes elke dag met de afwas en met het laatste sop
het toilet. Het wasbakje en de pot....
De reden van de tijdbesparing is het aangepaste interieur:
Eetkamertafel verwisselt in een zonder dwarsbalken.
Boekjes en frutsels
op mijn bureau in mandjes en bakjes en niet meer los.
Kasten met overtollig spul weg.
Alle keukenspul in kasten en vooral veel
uitgedund.
Minder decoratie prullaria op kasten en aan
wanden.
Hanglampen die plafonnieres werden.
Lopers en matten in de zomer
opgeborgen.
Minder spul is meer ruimte in je huis en je hoofd en ik
weet wel wat leukers dan met hart en ziel een huis onderhouden. De tuin is meer
mijn “ding.” Maar schoon moet het huis wel zijn.....en dat is nu een
peulenschil. Volgende week komt de planning bovenetage. Nog een
kamertje schilderen...
Opeens bedenk ik dat er ook nog gegeten moet worden
en dat wordt een snel gerechtje. Het snijbietblad groeit als een gek en wordt
gewassen in stukken geknipt inclusief de stengels. Smoren in de wok in iets olie
en aanhangend water met een snuf zout. Net beetgaar geslonken kokend heet op een
diep bord met wat verkruimelde schimmelkaas die smelt op het gerechtje. Volmaakt
van smaak geniet ik van elke hap.......God, het heerlijkste vijfsterren
restaurant bijgerecht zomaar uit mijn tuintje. Dat het door de hoeveelheid
voor/hoofd en nagerecht wordt kan best.......
De hof wordt geveegd en waar vorig jaar de bernagie
groeide is tussen de klinkers zaad gevallen en zijn plantjes gaan groeien die ik
heb laten groeien. Dat brengt pracht blauwe snijbloempjes in het lieflijke
kannetje op de kast. De stronk bleekselderij die bewaard in water zeer lang
meeging heeft een flinke wortelpruik gekregen en krijgt een plek in de volle
grond. Natuurlijk gaat hij doorschieten en bloeien en die bloem kan weer in de
vaas op de tuintafel later....met de munt de citroenmelisse de doorgeschoten
regenboogsnijbiet en en. De blaadjes aan de bleekselderij brengen smaak in de
soep en worden dus ook weer hergebruikt dus zet in water de gekochte
bleekselderij en de sla met wortel, de lente ui tot ze nieuwe oogst en wortels
krijgen. Alle kruidenplantjes in potje... uit de pot gehaald, delen... en in de
volle grond of in pot aarde.
De meer dan dertig jaar oude wisteria sinensis
oftewel de blauwe regen heb ik afgelopen winter niet hoeven te snoeien. De groei
is eruit en de stam teveel verweert door ouderdom. Ze kwakkelt en zie.... vanuit
de bodem naast de verweerde stam komen scheuten die ik rond de oude stam leidt.
Hopelijk nemen deze nageslacht kinderen het over als de pracht verweerde stam
langzaam terug gaat naar de natuur....
We eten wat de pot schaft en dat is een gesnipperde
ui fruiten met knoflook tenen en stukken courget. De puntpaprika geeft veel
oogst en die kan erbij. Een boterham erbij of helemaal niets of “bloemkoolrijst”
van geraspte bloemkool inclusief stronk. In iets olie in de wok op hoog gas
roerbakken, enkele minuten is voldoende. Als je op koolhydraatarm dieet
bent....of zo. Het is de nieuwe tijd zoals u zegt...
Annemiek